Cetoza mica dimineata

Cetoza e mica dimineata?

Cetoza e mica dimineata? De ce? Gresesti tu cu ceva? Nu, iti voi spune eu. Si iti voi si explica de ce cetoza are valori mai mici dimineata.

Cum traim noi?

De obicei, noi mănâncăm o dată  pe zi, în intervalul 16.30-17.30.

Apoi, bem un ceai în care pun o lămâie întreaga tăiată felii, felii pe care le mâncăm. Deci, să zicem că nu începem postul chiar la 17.30 , ci în jur de ora 19.00.

Ceai cu lamaie
Ceai cu lamaie

Victor nu se testează. Ca oricărui bărbat care se respectă, lui nu îi plac înțepăturile. Eu, în schimb, nu am nici o problema cu asta , și mă testez când îmi vine cheful.

S-a întâmplat să mă testez dimineața și să am cetoza de 0,1 , adică , inexistentă. Apoi, peste zi, să ajung la 2,5 , adică, bine.

Cetoza
Cetoza ziua 5 low keto high protein

Săptămâna asta ne trezim la 3.40, deoarece Victor are tura de la 4.30 la servici. De ce e important când te trezești și ce legătura are cu titlul ? Păi, o să vă explic în continuare.

Ceas desteptator
Ceas desteptator-ce se intampla cand te trezesti?

Mi-am testat și glicemia și cetoza la ora 6.00 .

Glicemia era 104 mg / dl ( normală,  dar o vroiam mai mică după postul de noapte ) , cetoza era 0,5 , adică , mică.

M-am întristat , deși știam de ce e așa, și că nu am greșit ceva cu o seara înainte.

Atunci mi-a venit ideea acestui articol, ca să vă explic de ce poate fi așa, pentru ca voi să nu fiți dezamăgiți și triști dis de dimineață.

Ce se intampla in corp cand ne trezim?

În momentul în care te trezești, corpul trebuie să asigure o pregătire temeinică înainte de toate provocările ce vor urma în ziua respectivă.  Așa e corpul educat, să facă asta. Toate organele necesită mai multă energie când suntem în stare activă, de veghe, deci, trebuie ars ceva care să dea energie.

Fenomenul normal care duce la creșterea glicemiei și scăderea cetozei în primele ore ale dimineții se numește ” fenomenul dawn ” . Sau fenomenul zorilor.

Fenomenul dawn face ca un om cu diabet să aibă glicemie mare dimineața și să nu știe de ce.

Acest fenomen este secundar proceselor de gluconeogeneză ( sinteza de glucoză din proteine și grăsimi ) și glicogenoliză ( arderea glicogenului din ficat, glicogenul fiind ” cămara ” cu glucoză a corpului ) , procese care se produc în perioada de somn, când suntem în post ( aceleași procese ne asigură glucoza când postim prelungit ). Aceste procese sunt secundare secreției unor hormoni, în principal hormonul de creștere și glucagonul, dar, exista și o contribuție a adrenalinei pe aici. Plus că , la orele dimineții, se produce o secreției mare de cortizol, care pregătește corpul să facă față provocărilor zilei ce urmează. Cortizolul este un hormon hiperglicemiant, adică, crește glucoza din sânge. Tot ce crește glucoza din sânge duce, implicit, la creșterea secreției de insulină, care trebuie să bage glucoza în celule, ceea ce conduce la scăderea stării de cetoză.

Fenomenul dawn

Deci, nu ai greșit nimic. Nici corpul tău nu face nimic greșit . E doar o reacție normală a corpului , care se pregătește ( și ne pregătește ) să înfrunte o noua zi plină de diverse provocări la care trebuie să aibă răspunsuri adecvate, care să nu îl îmbolnăvească, să nu îl streseze.

Ce poți face ca să ai o măsură reala a stării tale metabolice ( glicemie și cetoza masurate în sânge) ? Acum e importantă ora de trezire.

Măsoară-ți glicemia și cetoza cam la 2 ore după ce te-ai trezit. Totuși, dacă aceasta evaluare se desfășoară în intervalul orar 7.00-9.00 , este bine să știți că atunci se produce secreția maximală de cortizol în corp, aspect fiziologic bine dovedit, ceea ce va face ca glicemia să fie mai mare și cetoza mai mică. Și nu uitați de ora de vară. Corpul nu își schimbă orele. El are ceasul lui intern. Deci, azi dimineață mi-am măsurat metabolismul la ora 6.00, ora de vară, adica, ora 7.00. Am picat precis pe vârful de secreție de cortizol. 🍾

Mă voi retesta în jurul orei 12.00. Atunci vor fi 16 ore de post cu apă, deci, îmi voi putea face o impresie despre profilul meu metabolic.

Mai multe despre cortizol

Celor care sunt interesati sa aprofundeze subiectul, pun la dispozitie niste articole.

Postul intermitent, glicemia și cortizolul

Despre cortizol-prieten sau dusman

Cum te ingrasa cortizolul?

Ai auzit de burta de cortizol? Da, are legatura cu rezistenta la insulina, dar si cu rezistenta la leptina.

Cum te ingrasa cortizolul ?

Stii ca si hormonul satietatii te poate ingrasa?

Da, da! E un adevar. Citeste sau vizioneaza articolele mele !

De ce ai glicemia mai mare dimineata (video de pe canalul meu)

7 thoughts on “Cetoza e mica dimineata?”

  1. Pingback: Experiența mea cu keto cycling- săptămâna 1 - Eu și stilul de viață keto

    1. Și eu sunt uimită de câtă inteligenta exista in fiecare celula, molecula, biochimie a corpului. Doar noi nu îl ascultam, că el ne spune mereu când nu facem bine.

      O zi frumoasă îți doresc !

  2. Pingback: Despre cortizol-prieten sau dusman - Eu si stilul de viață keto

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: