Cheat day dieta ketogenica- lacra.blog

Cheat day dieta ketogenica

Ce e cheat day in dieta ketogenica ? Si ce spune un studiu despre efectele cheat day in corp ?

Experienta mea personala cu cheat day

                                                                                                                                               

Ai decis să începi cu stilul de viață keto. După vreo 2-3 săptămâni vezi multe rezultate pozitive și îți spui : “ Hmmmm, pot mânca 6 zile keto și să trișez un pic duminica “.

Si eu am făcut asta ( vezi articolul despre experiența mea personală mai jos) .

Franța, păcatul si keto sau experienta mea cu cheat day

Stilul de viață keto atrage un interes din ce în ce mai mare din partea cercetătorilor în știința medicală. De ce ? Pentru că are capacitatea să vindece.

Studiu stiintific

Recent UNIVERSITATEA BRITISH COLOMBIA-CAMPUSUL OKANAGAN a publicat rezultatele unui studiu , mic, ce e drept, despre efectele zilei de trișat ( în keto) asupra sănătății vaselor de sânge din corp.

Am să fac o traducere adaptată a acestui articol , pe care îl puteți consulta și voi aici.

Sa sarim direct la rezulatele studiului

Rezultatele studiului spun că : doar o singură doză de 75 g de glucoză = ( echivalentul unei sticle mari de suc sau al unei farfurii cu cartofi pai) în timp ce ții LCHF/Keto, poate duce la lezarea vaselor de sânge .

Pe scurt despre dieta ketogenica

Keto este folosit cu mult succes în obținerea remisiei diabetului de tip 2 ( și  nu numai ). Odată cu adoptarea stilului de viață keto, celulele corpului intră în modulul de înfometare în ceea ce privește combustibilul preferat- glucoza -, chimia corpului se schimbă dramatic și începe un proces intens de ardere a grăsimilor, ceea ce duce la scădere ponderală și remisia diabetului de tip 2.

Diabet
Diabetul este o boala foarte grava

Ce au vrut sa dovedeasca cercetatorii cu studiul?

Cercetătorii au fost interesați de ceea se întâmplă , în condiții fiziologice , când o doză mare de glucoză este introdusă în corp.

Vârfurile de creștere a glucozei în sânge și intoleranța  la glucoză ( specifice diabetului de tip 2 ) , conduc la creșterea riscului de boli cardiovasculare. Asta se știe  cu certitudine.

Acum, cei care au inițiat studiul, au fost curioși să vadă ce se întâmplă cu vasele de sânge când, practic, le” lovești ”, le ”agresezi” cu o doză mare de glucoză, după ce ai adoptat un stil de viață low carb, ai scăzut dramatic consumul de carbohidrați și zahăr din alimentația ta.

Ateroscleroza
Cum apare ateroscleroza

Inițial, autorii studiului s-au gândit să observe efectele dozei de glucoză administrate pe răspunsul inflamator din partea corpului sau pe reducerea toleranței la glucoză ( pe românește, rezistență la insulină ).

Studiul a înrolat 9 adulți bărbați, tineri, sănătoși. Adică, fără antecedente de boală cardiovasculară,  cu vase de sânge sănătoase, neafectate  de inflamație și ateroscleroză.

Subiecții au adoptat o dietă low-carb, cu macroza următoare: 10% carbohidrați, 70% grăsimi și 20% proteine timp de 7 zile. Înainte și după această perioadă de 7 zile keto, subiecții au primit 75 g glucoză din sucuri.

Zahar
Zahar sub diverse forme

Ce spun rezultatele ? Anumiți biomarkeri din sânge au evidențiat că vasele de sânge sunt lezate, rănite, afectate de creșterea bruscă a cantității de glucoză din sânge. Deși tinerii înrolați în studiu au fost fără leziuni vasculare cunoscute înainte de inițierea studiului, când s-au studiat probe din vasele lor de sânge s-au evidențiat modificări similare cu cele prezente la subiecți cu boală aterosclerotică vasculară, adică, ca și cum ar fi fost bolnavi de mulți ani. Cercetătorii spun că această evidență este alarmantă, dar că mai este nevoie de alte studii pentru a confirma rezultatele.

Concluzia autorilor ( citez ) :

Datele noastre demonstrează că dieta keto nu este ceva ce faci 6 zile pe săptămână și îți iei liber “

Ei, eu nu as fi chiar asa de transanta. Pe vremea cand activam in politia keto, sigur as fi spus sa nu trisezi. Dar, am invatat multe in acesti 4 ani . Inclusiv sa trisez keto.

Trisatul din 2018

Franța, păcatul si keto sau experienta mea cu cheat day

Trisatul din 2023

Amsterdam, ziua mea, carbohidratii si urmarea

Be keto Be happy !

Din ultimile postari :

2 thoughts on “Cheat day dieta ketogenica”

  1. Raluca Mihaila

    Ma sperie articolul asta. Concluzia mea ar fi ca, keto nu e stil de viata sanatos…poate e remediu, aplicat stric persoanelor cu afectiuni. Dar pe termen lung nu e sustenabil daca intr-adevar efectele adverse sunt atat de rapide si de severe. Pana la urma sugar rush putem sa avem si de la o salata de fructe sau 2 pahare de cocktail nu e nevoie de o sticla de suc. Mi se pare grav sa fie promovat ca stil de viata sanatos cat timp rezonabil este sa anticipam ca o sa avem cheat days. Or, dupa studiul asta inseamna ca imi pun sanatatea la pamant intr-un an… Si eu mananc LCHF si acum sunt ingrijorata din cauza art.

    1. In primul rand, e bine sa filtram informațiile. Studiul e foarte mic ( prea putini subiecți ) , trebuie făcut în alte condiții, randomizat controlat. Ce vrea să sublinieze studiul, după părerea mea, și de asta am și scris articolul, este cat de periculos este consumul repetat de carbohidrați, cum acest consum cronic duce la dezvoltarea inflamației. Adică, boli. Eu nu vad lucrurile așa de negru. Șunt multi bloggeri keto care trăiesc așa de10-12 ani. Și sunt sănătoși. A trișa este o alegere personală. Eu am trișat o singura dată și m-am simțit groaznic. In nici 24 de ore am dezvoltat toate simptomele pe care le aveam înaintea erei keto. Orice situație poate fi privită din 2 unghiuri. Eu nu văd că această dietă este nesănătoasă. Și trișatul in LCHF estela fel, că orice trișat in orice dietă. Dieta keto este folosită de mult timp ( 1920 ) pentru tratamentul epilepsiei severe. Exista centre universitare de excelență care , și în ziua de azi, folosesc keto împotriva epilepsiei. De vreo 2 ani este larg studiată și aplicată în managementul cancerelor. Citește mai multe înainte să te decizi dacă o dietă este pentru tine sau nu. Dar, dacă simți în adâncul tău că e periculos pentru tine, mai bine renunți sau nu incepi să trăiești așa. Articolul subliniază clar cat de inflamator esteco simultan de carbohidrați. Asta m-ar îngrijora pe mine. Nu keto.
      Multă sănătate ! Sunt o mulțime de articole in blogul meu despre aplicațiile keto in managementul multor boli. La fiecare afirmație de a mea, există cel puțin un studiu științific care să susțină ce spun eu.

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d