Cum arată secreția de cortizol într-o zi

Chiar este cortizolul doar ” băiatul cel rău ” ?

Ideea acestui articol mi-a venit atunci când am citit niște comentarii pe grupul meu. Mi-am dat seama că peste tot, inclusiv în blogul meu, se descriu doar lucruri înfricoșătoare despre efectele cortizolului asupra sănătății noastre. Mi-am dat seama că percepția oamenilor este îndrumată greșit, pentru că toată lumea ( inclusiv eu ) nu informează în totalitate despre cortizol, doar despre fața lui de ” bad boy “, care ne îmbolnăvește. Acum vreau să îi fac dreptate cortizolului . Pe scurt, înainte să detaliez, e așa : nu ai cortizol , ești un om mort. Punct.

Cortizolul este un hormon de stress care se sintetizează din colesterol. Asta înseamnă că , ori de câte ori  simți o teamă, un pericol sau ești bolnav ( aceste cauze reprezentând stresul ) , creierul ( prin intermediul unei porțiuni numită hipotalamus ) activează  starea  de ” fight or flight ” = luptă sau fugi. Nu ai cortizol când te îmbolnăvești….poți muri . Primești cortizol în venă, ca tratament….. îți revii, te recuperezi. Alături de cortizol , și adrenalina face parte din același grup de hormoni de stress. Această stare semnalizează glandelor suprarenale ( care stau ca o caciuciuliță deasupra rinichilor ) să elibereze cortizol și adrenalină. 

Reacția de fugă sau luptă pregătește organismul pentru a reacționa în fața unui pericol. Creierul gândește ” Ce să fac acum : să fug sau să lupt ? ” .Indiferent de rezultat, trebuie luate niște măsuri :

 • crește tensiunea arterială, pusul și frecvența respirațiilor
 • mușchii devin încordați
 • se eliberează glucoză din ficat , dar și grăsime din depozite  ( cortizolul stimulează arderea de grăsimi, dacă știm să folosim acest avantaj ; în plus, inhibă eliberarea de insulină care ar scade glicemia . De ce ? Pentru că întreg corpul e în modulul de : “am nevoie de toate sursele mele de energie, că nu știu ce urmează, trebuie să fiu pregătit “) pentru a furniza energie contracției musculare. Așa poate apărea și o stare de hiperreactivitate musculară manifestată prin tremurături.
 • Digestia și producția de urină sunt inhibate. Cine se mai gândește la cum să digere mâncarea sau să urineze când pericolul e aici, aproape. Nu e nevoie să se consume energie pentru aceste procese.
 • Apar transpirațiile , ca să se evite supraîncălzirea corpului ( procesele metabolice de ardere a glucozei și grăsimilor produc energie, deci, și căldură, cu creșterea temperaturii corporale ).
 • Pupilele se dilată, apare vederea în tunel. Asta pentru ca să pătrundă mai multă lumină în ochi și să ne putem concentra mai bine asupra detaliilor.
 • Nu mai salvezi  ( cine mai are timp și energie și de asta ) , gura devine uscată.
 • Vasele de sânge se dilată mult, crescându-se , astfel, aportul de sânge către piele. Devii roșu ca racul .

Așadar, toate reacțiile alea pe care le simțeai neplăcute, când erai în public pentru a ține o prelegere,  nu erau altceva decât reacția normală a corpului / creierului tău în fața unei provocări.

Alte efecte extrem de importante ale cortizolului :

 • Ajuta creierul să creeze memorie, amintiri.
 • Ne ajută să ne trezim dimineața și să devenim alerți.
 • Este un antiinflamator puternic ( de asta se folosesc diverse preparate derivate din cortizon în boli intestinale sau articulare , etc ).
 • Are un rol crucial în procesele de metabolism ( deci, are legătură cu tiroida, că doamna tiroidă controlează metabolismul, nu ?! Sau mai bine zis rata metabolică, în fine ).
 • Este extrem de important în reglarea balanței de apă și sare a corpului.
 • Este important în reglarea glicemiei ( stimulează creșterea glicemiei în condiții de hipoglicemie, alături de adrenalină și glucagon, chiar și hormonul de creștere ).
 • În sarcină este crucial pentru dezvoltarea fătului.

Cortizolul se secretă în cantități foarte mari dimineața. De ce ? Ca să pregătească organismul tău să facă față provocărilor zilei. Secreția poate fi pulsatilă în timpul zilei , dacă te antrenezi sau ai de a face cu un stres acut ( durere, traumă, infecție, ceartă, epuizare fizică și psihică, etc ) .

Iată cum e cu secreția normală de cortizol  ( detaliat pe ore ale unei zile ) :

Să ne înțelegem : așa arată doar dacă stai acasă în canapea și faci ce vrei, fără nici un efort fizic. Nu te stresează nimeni /nimic și nu ești bolnav. Fiecare stres, pac, mai duce la un vârf de secreție care nu e reprezentat în grafic.

Cea mai periculoasă asociere este cortizol mare – insulină mare. Asta te duce direct în sindromul metabolic și cancer ( o să revin într-un articol separat, că sunt multe de prezentat ).

Cortizolul , când e băiat bun, blochează insulina. Cortizolul crește glicemia prin stimulare producției de glucoză din proteine = gluconeogeneză ( asta menține glicemia când tu ai un aport de zero grame de carbohidrați; am explicat un pic în următorul meu video ).

O să mă întrebi ce înseamnă stress. Cum definesc eu stresul , la modul cel mai simplu ?

Stresul este orișice schimbare care scoate corpul din starea de bine , fizic, psihic, psihologic, fiziologic. Stresul este orice stimul care ne scoate din starea de confort.

Poate fi o boală, dar poate  fi și perioada de post , sau cea în care te antrenezi. Poate fi când te enervezi in trafic, la muncă sau acasă . Așadar, stresul e cu noi, mereu. Nu îl putem evita. Dar îl putem manageria, nu ? ( citește și acest articol https://lacra.blog/2019/06/29/despre-cortizol-prieten-sau-dusman/

Fiecare reacționează la stres într-un mod foarte personalizat, individualizat.

O sa dedic mai multe articole acestui subiect. O să dezvolt și ce se întâmplă când postești prelungit sau te antrenezi.

https://lacra.blog/2019/03/12/avertizare-disclaimer/

2 thoughts on “Chiar este cortizolul doar ” băiatul cel rău ” ?”

 1. Pingback: Postul intermitent, glicemia și cortizolul - ce relatie exista intre ele

 2. Pingback: Somnul, melatonina și cancerul de sân - poate exista vreo legătură ?

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: