Ciocolata si dieta ketogenica

Ciocolata si keto

Cum e cu ciocolata si dieta ketogenica? Si ma refer la ciocolata neagra, cel putin 80% cacao, nu la cea cu lapte, zahar si alte pericole.

Ciocolata si keto in familia noastra

Zici ciocolată și îți plouă în gură, nu ? Zici keto și te gândești că adio ciocolată, nu ? Oare chiar așa să fie ? Hai să pornim la drum și să cunoaștem ce înseamnă ciocolata sănătoasă și keto.

Noi nu ne refuzăm câteva cubulețe de ciocolată. Niciodată. O folosim des în deserturi, dar și ca o mică gustare și răsplată pentru că ne ținem de plan . Dar, suntem foarte atenți la ce tip de ciocolată cumpărăm, la calități, ingrediente, carbohidrați. Nu, nu este vorba de ciocolată albă. Asta o pot pregăti eu, în casă, evitând ciocolata albă din magazin , care este o bombă cu carbohidrați. Este vorba de ciocolata neagră, cât mai neagră.

Reteta de ciocolata keto home made

Bomboane keto de ciocolata alba
Bomboane keto de ciocolata alba

Dacă vei știi ce e important când alegi ce ciocolată neagră să cumperi, vei avea parte de o mulțime de beneficii pentru sănătate și vei rămâne și keto ( dacă nu faci excese ).

Ce contine ciocolata neagra?

Ciocolata neagră este bogată în niște substanțe chimice numite fenoli și flavonoizi/ flavonoide. Aceste substanțe sunt considerate o amenințare pentru celule, ceea ce duce la secreția de antioxidanți ( cu reducerea riscului de boli cronice și cancer ) . Prin acțiunea acestor compuși chimici crește și sensibilitatea corpului la insulină ( un efect pe care îl dorim ).

Cel mai puternic antioxidant din corp este glutationul ( am să îți pun la dispoziție și un mic articol pe care l-am scris eu despre acest subiect ). Studiile de mai jos demonstrează că un consum de flavonoizi ( din ciocolată, dar nu numai ) crește sinteza de glutation în celulele corpului.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11864778/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15640491/

Ce e glutationul
Glutationul – ” regele ” antioxidanților
Ciocolata neagra
Ciocolata neagra e sanatoasa

Cum vă spuneam, consumul de ciocolată ameliorează rezistența la insulină a celulelor. Adică, un efect pe care îl vrei din tot sufletul tău, mai ales dacă te-ai ales cu o obezitate, sau un diabet de tip 2 , sau un sindrom metabolic, sau cu toate la un  loc  ( în multe din cazuri ).

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26126077/

Consumul de ciocolată îți ” întărește ” și inima ( metaforic vorbind ). Ajută și în procesele de detoxifiere, când corpul elimină substanțele toxice care ajung prin sistemul nostru.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22301923/

Ciocolata

Cum se obține ciocolata neagră ? 

Materia primă este reprezentată de  către boabele de cacao. Acestea sunt asemănătoare boabelor de cafea, au un gust amar  și conțin :

  • 16% proteine
  • 48% grăsimi
  • 36% fibre
Boabe de cacao = cacao beans
Boabe de cacao = cacao beans

Cacao nibs

Traducerea pe care mi-a oferit-o Google este de ” miez de cacao “.

Se obțin din măcinarea boabelor de  cacao. Pot fi folosite pentru ornarea deserturilor keto, ca o mică gustare sau după cum îți vine inspirația. Conțin microelemente de genul zinc, magneziu și mangan, potasiu , fier  și calciu. Au același gust amar ca și boabele de cacao. Dar știm deja că gustul dulce nu înseamnă bucurie și sănătate, nu ?

Pudra de cacao 

Se obține prin îndepărtarea grăsimilor din cacao nibs. Deci, pudra de cacao nu mai are grăsimi. Și, din păcate, nici nutrienți nu rămân prea mulți , datorită proceselor de prelucrare. Cacaoa pudră marcată cu ” raw ” păstrează, însă, enzimele benefice din boabele de cacao ( ceea ce înseamnă ceva efecte benefice pentru celule ).

Untul de cacao

Este grăsimea înlăturată în procesul de preparare a pudrei. Asta e cea mai bună grăsime care se folosește în prepararea ciocolatei. Eu am mereu în casă, pentru că mă ajută să îmi pregătesc ciocolată de casă, albă sau neagră, cu cât mai puțini carbohidrați și mai multe grăsimi bune.

Conține acid oleic, stearic  și palmitic. Buni pentru noi.

Ciocolata si keto – cum sa iti alegi cea mai sanatoasa ciocolata

Evită lecitina din soia 

O parte din ciocolate sunt preparate cu acest ingredient. Soia este , actualmente, incriminată pentru multe probleme de sănătate. Asta datorită culturilor de soia modificate genetic și stropite din abundență cu diverse insecticide, ierbicide și alte ” cide ” care s-au dovedit deja că sunt cancerigene. Eu mereu zic : dacă o anumită substanță poate omorî insecte, albine, alte creaturi, cum aș putea eu să cred că mie o să-mi facă bine sau că voi reuși să le îndepărtez prin spălare  ?

Așadar, studiază lista de ingrediente de pe ambalajul ciocolatei. Evită lecitina din soia !

Scrie pe ambalaj cel puțin 85% ? 

Atunci, aia e ciocolata pentru tine. Cu cât un procent mai mare de grăsimi , cu atât mai puțin zahăr sau alte ingrediente adăugate. Unii spun că e ok până la 75% . Eu țintesc și cumpăr de 90%. Foarte bună. Uneori mi se pare dulce 🤣.

Alege o ciocolată care a fost produsă din boabe de cacao sau cu pudră de cacao raw.

Și să aibă o listă cât mai scurtă de ingrediente. Iar primul ingredient să fie cacao. Nu zahăr .

De curiozitate să te uiți pe lista de ingrediente a unei ciocolate obișnuite. Zahărul este pe primul loc. Asta înseamnă că există în cea mai mare proporție în produs. Asta e regula : ingredientele din orice produs alimentar sunt trecute în ordinea proporțiilor în produsul final, de la cel mai bine reprezentat, către urme de ingredient ( în coada listei ).

Alege calitatea, nu cantitatea.

Adică : ” Obrazul subțire cu cheltuială se ține “.

Cu cât ceva e mai scump, cu atât are mai puține adaosuri periculoase de diverse substanțe chimice , conservanți cu nume ciudate sau mai știu eu ce minune de substanță care are un nume care se întinde pe 3 pagini.

Tu ești important pentru tine ! Tu vrei să te bucuri de o viață de calitate. Tu faci banii. Ia mai scump, mai calitativ nutrițional, ca să fii sănătos și să mai poți face bani să îți mai iei. Așa gândim noi .

Scrie în bara de căutare a blogului meu cuvântul ciocolată. Vei găsi o mulțime de rețete cu ideile noastre. Inclusiv cum să îți prepari ciocolată neagră în casă. Dar și albă ( favorita mea ).

Iată doar un exemplu :

Tort keto cu crema de ciocolata si mascarpone
Tort keto cu crema de ciocolata si mascarpone

Sănătate și …..Be keto Be happy !

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: