Cromul- mineralul ” bun la toate “

Oare e nevoie de suplimente cu crom?

Cromul este un mineral care poate fi ” bun la toate ” . Ai diabet și rezistență la insulină ? Ți-a spus doctorul că ai sindrom metabolic ? Ai pierderi de memorie ? Probleme cu obezitatea ? Osteoporoză? Pierzi masă musculară ? Ovare polichistice ? Ei, bine, atunci , poate vrei să faci cunoștință cu cromul.

Vrei să iei suplimente cu crom, dar iei și alte medicamente ? Atunci e bine să știi dacă le poți asocia.

Despre crom

Cromul poate fi găsit , din punct de vedere chimic , într-o formă trivalentă ( +3) sau hexavalentă ( +6 ).

În forma trivalentă este un mineral care este prezent în multe alimente și e disponibil in suplimente alimentare. În forma hexavalentă, cromul este toxic și este rezultatul proceselor industriale de obținere a inoxului .

Conform unui articol publicat de National Institutes of Health- Office of dietary supplements-, cromul poate juca un rol important în metabolismul macronutrienților ( carbohidrați, grăsimi și proteine ) prin stimularea acțiunii insulinei.

https://ods.od.nih.gov/factsheets/Chromium-HealthProfessional/

Din ceea ce se cunoaște până acum, cromul este un microelement care ajută în controlul glicemiei și diabetului zaharat, pune umărul la menținerea sănătății inimii, are un rol în managementul greutății tale , dar și a sănătății creierului.

Pai, zic eu, să purcedem la drum și să învățăm despre crom.

Multă lume știe că dacă iei suplimente cu crom îți dispare pofta de dulce. De fapt mecanismul este foarte complex și are la bază  efectele cromului asupra secreției de insulină .

Practic ( și privind la modul cel mai simplu ce se întâmplă în corp ) cromul reglează diversele semnale trimise de insulină către celule, făcând în așa fel încât să se mențină o valoare constant normală a glicemiei, fără vârfuri  de creștere a glicemiei ( care induc stimularea secreției de insulină, cu scăderea abruptă a glicemiei , ceea ce te face să mănânci din nou – asta e dependența de zahar/ carbohidrați ).

Sunt dependent de zahar
Cercul vicios către boli grave

Pentru cine are răbdare și curiozitate, las un link către un raport științific publicat de revista Oxford academic cu referire la mecanismele complexe de interacțiune între crom și insulină :

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9656727/

Ce poti asocia cu cromul

Cromul funcționează perfect în asociere cu scorțișoara. Aceasta din urmă are o acțiune precum a insulinei , adică, deschide celulele pentru ca glucoza din sânge să intre în celule ( dar, nu există și secreție de insulină concomitentă; acesta este un aspect care se traduce în practică astfel : înainte să mănânci o masă keto, bea un ceai cu scorțișoară, cam cu jumătate de oră înainte de masă. Asta va face ca celulele să preia foarte rapid glucoza din alimentele tale, cu o secreție redusă de insulină ,  care nu mai este necesară, celulele fiind deja  cu ușile deschise – am să scriu și despre asta , separat ).

In sânge cromul este legat de diverse proteine pentru a putea fi transportat la nivelul celulelor. Transferina este o astfel de proteină. O cantitate foarte redusă de crom circulă liber prin corp, nelegat de proteine (5% conform științei ).

Cromul se elimină prin urină ( de aceea, excreția urinară de crom este un bun indicator privind absorbția cromului în corp ) .

O sursă foarte bună de crom este drojdia nutritivă, un ingredient mult folosit în bucătăria vegană, unde înlocuiește gustul brânzeturilor. Are un gust foarte bun și se poate mânca cu lingura, fără nici o preparare termică. Ajută în metabolismul glucozei, ceea ce se traduce în scăderea rezistenței la insulină și  diminuarea riscului de diabet zaharat de tip 2 .

Simptome ale deficitului de crom

Există numeroase simptome ale deficitului de crom , dar nimic specific, adică nu există un anumit simptom care sa te facă să te gândești că  sigur nu ai suficient crom în corp. Aceste simptome sunt :

  • apetit exagerat pentru dulce/gustări frecvente
  • glicemie greu de controlat ( la diabetici )
  • pierdere de masa osoasă și musculară
  • oboseală continuă
  • scăderea capacității de concentrare și de memorizare
  • anxietate, atacuri de panică
  • agravarea bolilor de ochi
  • vindecarea lentă a rănilor

Cromul și prediabetul  ( alterarea toleranței la glucoză ) / diabetul

Exista numeroase studii legate de efectul favorabil al administrării suplimentelor cu crom la cei cu prediabetul / diabet ( mă refer aici la tipul 2 ).

Voi descrie pe scurt un studiu randomizat controlat ( studii considerate relevante ) efectuat în 1997 pe pacienți cu diabet de tip 2.

  • studiul a înrolat 180 subiecți cu vârsta între 35-65 ani cu diagnostic clar stabilit de diabet de tip 2
  • subiecții au primit fie 100 micrograme crom picolinat, fie 500 micrograme crom , fie placebo ( adică pastile cu nimic care poate influența glicemia in acest caz )  de 2 ori pe zi timp de 4 luni.
  • pe scurt, măsurarea glicemiilor și hemoglobinei glicozilate au arătat îmbunătățiri semnificative în grupurile care au primit crom, față de placebo

Totuși, încă, recomandările oficiale ale instituțiilor internaționale care dictează cum să se trateze diabetul nu au introdus cromul ca supliment care ar putea ajuta în reglarea metabolică a diabetului sau în ameliorarea rezistenței la insulină. Nu comentez……

Iată și o ilustrație cu alimentele low-carb bogate in crom ( nu uita de drojdia nutritivă! )

Alimente low carb bogate in crom
Alimente low carb bogate in crom

Cromul și sindromul metabolic

Să recapitulam ce înseamnă sindromul metabolic : reprezintă un grup de factori de risc pentru apariția bolilor grave tip infact de miocard, diabet, accident vascular cerebral. Acești factori sunt :

  • obezitatea de tip abdominal ( adică, burta )
  • trigliceride mari ( sunt o parte din grăsimile din sânge, se analizează alaturi de probele de colesterol )
  • hipertensiune
  • glicemii mari

La baza celor de mai sus stă rezistența la insulină.

Un studiu prospectiv pe 3 648de adulți cu vârsta între 20-32 ani a observat că există o relație inversă intre concentrațiile de crom din sânge și incidența sindromului metabolic. Adică, concentrație mică de crom, incidență crescută a sindromului metabolic.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4614983/

Cromul , greutatea și masa corporală negrasă

Cromul amplifică acțiunea insulinei, de aceea, o serie de oameni de știință au propus suplimentarea cu crom pentru a putea reduce transformarea glucozei in celule grase, adică, în grăsime, precum și stimularea producerii de masă musculară .

O analiză amplă a 21 de studii legate de asocierea între suplimentarea cu crom și scăderea în greutate a dovedit că există un efect pozitiv al administrării de crom picolinat ( 200 mcg) sau nicotinat ( 1000 mcg ) asupra scăderii în greutate, adică, cromul ajută la reducerea greutății corporale.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31115179/

Suplimentarea cu crom scade pofta de mâncare, reducând aportul de mâncare, ronțăitul permanent.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2753428/

Cromul și sindromul ovarelor polichistice

Acest sindrom este o afecțiune endocrinologică care afectează sexul feminin. Este caracterizat prin :

  • infertilitate ( femeia afectată nu poate rămâne gravidă )
  • obezitate
  • risc crescut de diabet de tip 2
  • creșterea secreției de testosteron ( hormon sexual masculin, nu feminin )

La baza sindromului stă rezistența la insulină. Poți citi mai multe despre acest subiect în articolul meu de mai jos :

Keto pentru ovarele polichistice
Ovarul polichistic (PCOS ) si keto

Să ne amintim ce am spus puțin mai sus, și anume că cromul poate fi de ajutor în diminuarea rezistenței la insulină. Pare, așadar, logic, că cromul poate fi de ajutor in cazul sindromului de ovare polichistice care are la bază rezistența la insulină.

Pentru cei interesați , pun la dispoziție un link către o meta-analiza a mai multor studii științifice :

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28595797/

Exista date izolate și despre reacțiile adverse ale excesului de suplimente alimentare cu crom . Aici se înscriu : hipoglicemia, scăderea ponderală ( probabil raportată ca o reacție adversă la cei care nu aveau nevoie să scadă în greutate, că altfel nu văd nimic rău în asta ), anemie, acceptarea rinichilor și ficatului .

Din lista medicamentelor a căror administrare necesită precauție când se administrează, concomitent , și suplimente cu crom fac parte :

  • tratamentele cu insulină – crește riscul de hipoglicemie, deci, poate că e bine sa scazi doza de insulină dacă observi că ai o tendință la hipoglicemie ( asta se întâmplă deoarece crinul creste sensibilitatea la insulină )
  • diverse alte tratamente ( în afară de insulină ) contra diabetului de tip 2- explicația e aceeași că mai sus
  • Levaxinul/ eutiroxul ( hormon tiroidian folosit în tratamentul hipotiroidiei ) – un studiu mic a găsit că administrarea concomitentă, în același moment al zilei , a cromului cu levaxina poate întârzia absorbția levaxinei cu până la 6 ore ( de aici traduc eu că ia pastila de tiroidă dimineață și cromul  mai către masa de seară).

Accesând linkul de mai jos poți afla și câteva recomandări privind dozele zilnice recomandate de crom ( și alte microelemente ) :

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK222310/

Acum urmează întrebarea : care supliment e cel mai bun ?

Nu știu care e cel mai bun, dar marea majoritate a studiilor au fost făcute cu crom picolinat, deci, asta o să îmi cumpăr și eu.

Reactualizare

Cromul-obezitatea-rezistenta la insulina
Cromul-obezitatea-rezistenta la insulina

ebookuri de ajutor

Be keto Be happy !

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: