7 metode simple sa iti cresti testosteronul

Cum imi cresc testosteronul? Poate ca te-ai intrebat si tu, cel care ti-ai oprit atentia asupra acestui articol, care esti trecut de varsta de 35-40 ani.

Scriu acest articol cu gandul la toti cei dragi de sex masculin, tati, soti, bunici, copii, prieteni,etc. Pentru ca nu putem trai si simti intrege fara voi.

Testosteronul este principalul hormon masculin. Barbatii au si secretii reduse de exogeni, iar femeile au, la randul lor, si ceva testosteron.

Dar testosteronul nu are doar rolul sa iti mentina performanta sexuala, asa cum cred unii. Ci are roluri extrem de complexe in mentinerea generala a starii de sanatate. Inclusiv sanatatea ta mentala.

Testosterone and Cognitive Impairment or Dementia in Middle-Aged or Aging Males: Causation and Intervention, a Systematic Review and Meta-Analysis

Putin despre testosteron si rezistenta la insulina

Secretia de testosteron incepe sa scada incepand cu varsta de 35-40 de ani. Incet si constant. Cam cu 1-3% pe an.

Iar testosteronul este foarte important pentru sanatatea muschilor .

Studiile arata ca procentul tau de masa musculara influenteaza sensibilitatea la insulina. Iar muschii tai sunt in stransa relatie cu testosteronul.

O masa musculara crescuta inseamna sensibilitate mai buna la insulina, deci, un risc scazut de a dezvolta diabet si sindrom metabolic .

Muschii functioneaza cu glucoza. Iar glucoza din muschi e consumata doar in timpul contractiei musculare, deci, cand ne miscam si antrenam. Si, foarte important, glucoza este consumata doar in grupele musculare pe care le activam. De aceea e recomandabil sa iti antrenezi tot corpul atunci cand faci exercitii fizice.

Pe masura ce adaugi ani in varsta , secretia de testosteron scade De ce?

  • pentru ca esti sedentar sau
  • deoarece mai sari peste exercitii fizice zilnice pe care le practicai altadata
  • stressul influenteaza negativ secretia de testosteron
  • somnul insuficient, mai putin de 8 ore, duce, de asemenea, la diminuarea productie de testosteron
  • si pentru ca asa se intampla fiziologic, iti scade testosteronul pe masura ce imbatranesti

Te invit la film! Despre insulina si rezistenta la insulina. Vizionare placuta !

Stiinta a dovedit ca testosteronul influenteaza capacitatea celulelor de a prelua glucoza din sange, ceea ce duce la scaderea glicemiei, cu reducerea riscului de prediabet si diabet. Asadar, ai testosteron suficient, ai sensibilitate excelenta la insulina.

Testosterone level and risk of type 2 diabetes in men: a systematic review and meta-analysis

Efectul este si in sens invers : ai rezistenta la insulina, ai testosteronul in concentratii reduse.

Cum aflii daca suferi de prediabet?

Ce ma ajuta sa imi cresc testosteronul ?

Ashwaganda

Este un adaptogen. Adica, te ajuta sa diminuezi stressul din corp.

In studiul de mai jos, un grup de barbati au primit suplimente cu ashawaganda timp de 8 saptamani. S-a observat ca acestora le-a crescut secretia de testosteron cu 14,7 % fata de grupul de control ( care a luat placebo ceva ), fara a creste cortizolul ( hormonul de stress ). Suplimentarea nu a dus la imbunatatirea performantelor sexuale .

A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Crossover Study Examining the Hormonal and Vitality Effects of Ashwagandha (Withania somnifera) in Aging, Overweight Males

Tongkat ali

Este un complex din plante folosit de barbati pentru a-si creste performantele fizice si sexuale. Suplimentul are studii in domeniul imbunatatirii erectiei, atunci cand aceasta este afectata de varsta.

Does Tongkat Ali Improve Erectile Dysfunction or Men’s Libido? Here is what we discover.

DHEA

Adica, dehidroepiandrosteron. Produs din colesterol, in glandele suprarenale. Care produc si cortizolul, adrenalina,etc. O multime de hormoni minunati. Deci, ai nevoie de colesterol.

Din acesta se formeaza testosteronul.

Oamenii de stiinta recomanda suplimentarea cu 25-50 mg DHEA dupa 40-45 ani, pentru a avea substrat pentru productia de testosteron.

Redu consumul de alcool

Alcoolul are un efect negativ si asupra testosteronului. Incearca sa tii consumul sub control !

Alcohol’s Effects on Male Reproduction

Dormi bine !

Privarea de somn iti scade testosteronul. Ai nevoie de cel putin 3 ore de somn pentru a produce ceva testosteron, spune studiul de mai jos.

The relationship between sleep disorders and testosterone in men

Dieta

Redu zaharul si carbohidratii. Creste aportul de grasimi sanatoase, necesare pentru colesterolul din care se sintetizeaza testosteronul. Asigura-ti un aport crescut de proteine.

Da, ai dreptate ! Asta inseamna keto hiperproteic. Dac nu poti keto, incearca low carb hiperproteic.

Un studiu din 2020 a demonstrat ca secretia de testosteron a crescut semnificativ in cazul celor care au adoptat o dieta keto timp de 11 saptamani ( prin comparatie cu grupul de control, neketo ). Efectul de crestere a testosteronului a fost observat chiar din prima saptamana.

Effects of Ketogenic Dieting on Body Composition, Strength, Power, and Hormonal Profiles in Resistance Training Men

Sportul

Ca sa poti dobandi muschi ai nevoie de testosteron. Si proteine din alimentatie.

Cel mai bun antrenament pentru a cladi masa musculara este exercitiul fizic de rezistenta, cu greutati sau cu propria greutate a corpului. De exemplu, genoflexiuni si romanian deadlifts. Alege exercitii complexe, care sa iti activeze toate grupele musculare.

Exercise training improves free testosterone in lifelong sedentary aging men

Exercitiile fizice de rezistenta iti imbunatatesc si sensibilitatea la insulina si iti scad hemoglobina glicozilata si indicele HOMA , in caz ca ai prediabet sau diabet.

Effects of resistance training on insulin sensitivity in the elderly: A meta-analysis of randomized controlled trials

Propuneri meniuri saptamanale

Acum ai si raspunsuri la intrebarea cum imi cresc colesterolul.

Sanatate in toate de la Lacra !

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: