Cum scap de matreata

Cum scap de matreata ?

Cum scap de matreata, te tot intrebi tu care ai o asemenea problema. Ca ai incercat toate sampoanele si remediile care ti-au fost recomandate. Dar problema persita. Si te streseaza la maxim.

Matreata este reprezentata de descuamarea , sub forma de particule de culoare alba, a pielii capului. E deranjanta estetic, pentru ca se vede pe hainele tale , dar si pentru ca duce la mancarimi la nivelul zonei afectate, a scalpului.

Cauzele matretii

Ca sa iti raspunzi la intrebarea cum scap de matreata e bine sa stii care sunt cauzele acesteia.

Exista 2 conditii diferite care duc la matreata:

  1. Dermatita seboreica este declansata de productia excesiva de sebum , in combinatie cu infestarea cu o ciuperca numita malassezia , alaturi de o reactie inflamatorie. Duce la aparitia de pete rosii, inflamatorii, la nivelul scalpului , si la aparitia unei matrete extrem de “incapatanate “, greu de eradicat.
  2. Pielea uscata care se descuameaza mult mai rapid decat normal, pentru ca nu are o hidratare corespunzatoare. Asta poate fi rezultatul unei clime uscate, ca te usuci des cu feonul, sa fie o reactie adversa la produsele de ingrijire a parului pe care le folosesti sau varstei inaintate.

Exista si boli care te predispun la aparitia matretii :

-psoriazis

-eczemele

Factori de risc

Unele persoane au un risc crescut de a dezvolta aceasta conditie fata de altele. Matreata poate fi apanajul oricarei varste, dar sunt descrisi unii factori de risc :

  • sexul masculin este mai frecvent afectat
  • predispozitia la secretir exagerata de sebum
  • meseriile cu nivel de stress crescut, cu raspundere majora ( medicina, siguranta populatiei, invatamant, etc )
  • starile cu imunitate scazuta: HIV/SIDA , dupa transplantul de organe, in caz de hepatita C
  • deficitele de zinc, vitamina D, vitamine din grupul B sau anumite grasimi esentiale pentru sanatatea intregului organism
  • tulburarile complexe de alimentatie – anorexie, bulimie, precum si anxietatea
  • ereditatea pentru boli autoimune de genul eczeme, psoriazis
  • bolile neurodegenerative : Alzheimer , Parkinson
  • recuperarea dupa boli grave ( infarct, accident vascular cerebral, septicemii, operatii complexe, traumatisme )
  • obezitatea si rezistenta la insulina

Daca vrei sa rasfoiesti :

Vitamina D si tu

E importanta vitamina D pentru sanatatea ta? De ce? Poti sa te imbolnavesti grav daca ai lipsa de vitamina D? Raspunsul la aceste intrebari, si multe alte informatii , il vei gasi in acest articol.                                        …

Cum stii ca ai deficit de zinc ?

Am lipsa de zinc? Cum pot sa banui asta? În prezent, în contextul pandemiei cu virusul corona 2019, se vorbește mult că deficitul de zinc poate fi un cofactor care te poate predispune la dezvoltarea unor forme grave de infecție. Stilul de viață alimentar tip vestic ( cantități mari de carbohidrați rafinați, grăsimi trans, extrem…

Ce este anxietatea ? Ce alimente o provoaca ?Cum sa ameliorezi anxietatea ?

Ce este anxietatea ? Un termen foarte folosit in zilele noastre. Unele persoane spun ca anxietatea e cand te simti stresat inainte de un examen, sau o aparitie in public. Dar pentru alte persoane anxietatea este o conditie invalidanta, extrem de serioasa, un amestec complex de senzatii, trairi, sentimente si emotii. Evident ca producatorii farmaceutici…

Cum apare matreata?

In momentul de fata nu este clar stabilita cauza matretii. Doar se discuta despre factori de risc.

Un studiu publicat in 2015 in Journal of Clinical and Investigative Dermatology , matreata apare ca o reactie asociata unei dermatite seboreice, care este o afectiune dermatologica ce face ca pielea sa devina uleioasa, grasa, inflamata si rosie. Afectiunea poate afecta diverse zone ale pielii : sprancenele, axilele ( la subbrate), scalpul ( pielea capului ).

Seborrheic Dermatitis and Dandruff: A Comprehensive Review

Un alt factor declansator este o ciuperca ( un fung ) numita Malassezia . Aceasta infectie face ca celulele sa se multiplice mult mai mult decat rata normala, ceea ce duce si la o descuamatie intensa a scalpului.

Pielea are mai multe straturi anatomice. Stratul extern, cel cornos, este alcatuit din celule moarte. Dar este foarte important pentru noi.Integritatea acestui strat te ajuta sa:

  • mentii o stare de hidratare adecvata, deoarece impiedica pierderea de apa din corp, la nivelul pielii
  • ai o bariera naturala care blocheaza accesul, prin intermediul pielii, a toxinelor si bacteriilor, ciupercilor.

Daca acest strat cornos este afectat, integritatea lui este rupta, apare inflamatia, infectiile ( inclusiv cu Malassezia), starea de hidratare este afectata negativ, bariera impotriva toxinelor si infectiilor nu mai este eficienta.

De cate feluri e matreata?

Matreata seboreica

Pielea secreta sebum. Asta stim cu totii. Sebumul este emolientul natural al pielii. Cand acesta este in exces, apare matreata seboreica. Aceasta se prezinta ca particule de dimensiuni mai mari, ca niste coji, de culoare galbuie.

Matreata secundara Malassezia

Aceasta ciuperca e prezenta la toata lumea, sa ne intelegem. Doar ca la anumite persoane incepe sa puna stapanire pe situatie. Si, pe langa matreata, mai poate duce si la eczeme.

Tratamentul include sampoane speciale impotriva eczemei, dermatitei seborecice, psoriazis, sampoane care contin zinc pyrithione. Uleiul esential din arbore de ceai este de asemenea de ajutor.

Antifungal effect of Australian tea tree oil on Malassezia pachydermatis isolated from canines suffering from cutaneous skin disease

Matreata asociata cu alte boli

Pe langa dermatita seboreica, mai exista si alte care duc la producerea de matreata. Aici se inscriu ecmele atopice si psoriazisul.

Tratamente conventionale impotriva matretii

Exista o multime de produse impotriva matretii (sampoane ) care pot contine:

  • zinc pyrithione- antifungic si antibacterian
  • seleniu sulfide-antifungic
  • gudron- antifungic si antibiotic
  • ketoconazol- antifungic
  • acid salicilic – ajuta la indepartarea descuamatiilor

In situatiile in care produsele de mai sus nu pot tine matreata sub control mai ales atunci cand e vorba de eczeme si psoriazis, medicul tau dermatolog iti va recomanda un sampon cu cortizon sau calcineurin, care au rolul de a inhiba inflamatia produsa de un raspuns imun exgerat.

Citeste mai multe despre inflamatie:

De ce apare inflamatia?

De ce apare inflamatia? Poate iti lipsesc ceva vitamine si minerale? Corpul este ca o uzină în care , dacă există tot ce trebuie, totul funcționează la parametrii maximali. Un singur deficit și ceva începe să ” scârție ” pe undeva. Și cum toate procesele fiziologice din organismul nostru sunt în strânsă interdependență, un deficit…

Inflamatia si deficitele in minerale si vitamine

Inflamatia si lipsa de vitamine si minerale. Iar inflamatia sta la baza oricarei boli. Am tot dezbătut despre rezistența la insulină și inflamație. Am tot scris despre ce înseamnă macronutrienți și efectul lor asupra glicemiei, secreției de insulină,producerea de energie. Am început să dezbat despre diverse vitamine și minerale , acestea fiind clasate în categoria…

Top 20 alimente si ierburi care scad inflamatia

Exista alimente care scad inflamatia. Si ierburi. Iar altele o provoaca. Medicul iti recomanda medicamente antiinflamatorii de tip NSAID atunci cand te plangi de diverse dureri. Aici se inscriu medicamente precum aspirina, diclofenac, ibuprofen,movalis, aulin, etc. Lista e lunga si medicamentele au diverse denumiri comerciale. Dar aceste medicamente vin cu o multime de reactii adverse…

Matreata si ereditatea

Nu putem alege familia in care ne nastem, nu?! Asa ca, o mare parte din problemele de sanatate le putem mosteni.

Dandruff/seborrhoeic dermatitis is characterized by an inflammatory genomic signature and possible immune dysfunction: transcriptional analysis of the condition and treatment effects of zinc pyrithione

Studiul de mai sus concluzioneaza ca tratamentul cu sampoane care contin zinc pyrithione poate fi de mare ajutor in cazul ca ai mostenit o matreata incapatanata.

Dieta inflamatorie si matreata

O dieta inflamatorie este dieta numita vestica. Adica cea pe care o gasim mereu la orice colt de strada, dar si in magazine. Este o dieta bogata in zahar si carbohidrati de tip amidon, cu absorbtie rapida, cu un continut crescut de acizi omega 6 inflamatori, uleiuri vegetale rafinate si alimente procesate. Plus diversi aditivi care ne modifica raspunsul corpului la inflamatie.

Inflamatia ne reduce raspunsul natural la diversele substante alergice, precum si capacitatea de a mentine bariera naturala a pielii. Se spune ca pielea ta iti arata ca in corp nu se intampla lucruri sanatoase. Piele inflama, cu mancarimi, rosie, dureroasa = in corp exista inflamatie.

In plus, ciupercile si bacteriile adora zaharul. Deci, daca le dai sa manance, abordand o dieta inflamatorie, evident ca ele vor avea un mediu propice de multiplicare, ceea ce nu va fi avantajos pentru tine.

Association between Diet and Seborrheic Dermatitis: A Cross-Sectional Study

Intestinul permeabil (leaky gut) si autoimunitatea

Despre intestinul permeabil se scriu multe articole si exista o multime de studii care asociaza aceasta conditie cu diverse boli.

The Skin and Gut Microbiome and Its Role in Common Dermatologic Conditions

Si am scris si eu un articol :

Studiile demonstreaza ca exista o conexiune intre microbiom si sanatatea pielii tale.

Daca bacteriile tale intestinale nu sunt fericite si sanatoase, nici pielea ta nu se poate simti bine. Si, atunci, ai probleme cu matreata, acnee, psoriazis, dermatite, eczeme si alte boli dermatologice.

Gut-Skin Axis: Current Knowledge of the Interrelationship between Microbial Dysbiosis and Skin Conditions

Afectarea negativa a bacteriilor intestinale duce si la dezvoltarea de infectii cu ciucerci si fungi. Aici se incriu si diversele candidoze (infectii cu candida) : vaginale, la nivelul penisului, in cavitatea bucala, la nivelul pielii si unghiilor.

Scaderea aciditatii gastrice si matreata

Este foarte frecventa si de nedorit. La nivelul stomacului trebuie sa fie un mediu acid. Avem nevoie de asta pentru o buna digestie si pentru ca acolo traiesc niste bacterii carora le place asa, mai caustic.

Dar obisnuim sa luam tot felul de medicamente care ne scad aciditatea gastrica. Asta in loc sa corectam cauza care a dus la dureri de stomac, gastrita sau ulcere gastro-duodenale.

Studiile demonstreaza ca un nivel de aciditate scazut poate fi cauza unor conditii dermatologice, inclusiv, matreata.

Acne, Microbiome, and Probiotics: The Gut–Skin Axis

Alergiile alimentare, histamina si matreata

Histamina este substanta care se secreta atunci cand dezvoltam o reactie alergica. Cei care au astm alergic sau rinite alergice, stiu bine despre medicamentele antihistaminice.

Cand suferi de o reactie lergica, pe langa raspunsul rapid al corpului cu mancarimi de piele, stranut, dificultati de respiratie, respiratie suieratoare, exista si o reactie alergica tardiva, care dureaza ore sau zile dupa ce ai mancat ceva care iti provoaca alergii. Acest aspect poate duce la un raspuns inflamator exagerat cu efecte nedorite asupra sanatatii si pielii, ca acesta e subiectul acum

Histamine and histamine intolerance 

Sa ne intelegem! Histamina nu este , in sine, daunatoare. Ea este foarte importanta pentru buna functionare a corpului, in lupta cu alergenii, pentru a declansa secretia acida a stomacului si pentru sanatatea creierului. Dar, cand se secreta in exces, poate deveni o problema.

Un studiu din 2011 demostreaza ca intoleranta la histamina este de 2 ori mai frecventa la cei cu matreata decat la cei care nu sufera de aceasta conditie.

Scalp stratum corneum histamine levels: novel sampling method reveals association with itch resolution in dandruff/seborrhoeic dermatitis treatment

Matreata si deficitul de vitamina D

Vitamina D este importanta pentru toata fiinta ta. Pornind de la raspunsul tau imun, sanatatea muschilor si oaselor, a pielii, pana la sanatatea creierului.

Exista alimente care contin cantitati mari de vitamina D : ficatul de vita, pestele si galbenusurile. Cu totii am auzit de mastile de par cu galbenus de ou, nu?!

Studii legate de vitamina D si sanatatea pielii tot exista.

Possible Nutrient Mediators in Psoriasis and Seborrheic Dermatitis

Un studiu din 2016 a evidentiat ca suplimentarea cu vitamina D 1600 unitati pe zi timp de 3 luni a dus la ameliorarea simptomelor si cantitatii de matreata la subiectii participanti in studiu.

The effect of vitamin d supplementation on recurrences of seborrheic dermatitis

Deficitul de zinc

Despre zinc am mai tot vorbit. Este un element esential pentru imunitate, metabolism si buna functionare a celulelor.

Studiile demonstreaza ca un deficit de zinc, alaturi de alte deficite de vitamine si minerale, este un factor declansator al matretii, dermatitei seboreice si psoriazis.

Zinc in skin pathology and care

Am lipsa de zinc - cum stii asta

Cum scap de matreata – strategii alternative naturale

Nu am de gand sa sustin ca am descoperit eu vreun remediu miraculos impotriva matretii. Dar, o serie de strategii te pot ajuta sa iti ameliorezi situatia.

Am avut si eu o perioada cu matreata. Cand eram grasa, imi vopseam parul cu chimicalele din comert (acum folosesc doar henna) si foloseam sampoane cu o lista de ingrediente care erau doar cancerigene si toxice ( folosesc acum doar produse organice si verific fiecare ingredient, evitand in totalitate tot ce e marcat cu semnul exlamarii la riscul de cancer).

Dieta antiinflamatorie

Cum scap de matreata cu o dieta antiinflamatorie ?

Pai, duce ce am aflat noi mai sus ca inflamatia poate sta la baza matretii, pare foarte logic ca abordarea unei diete antiinflamatorii te poate ajuta sa nu mai suferi.

O dieta antiinflamatorie este si bogata in antioxidanti, este cu valoare nutritiva inalta si, daca mai e si keto sau low carb, este si mai eficienta.

Care sunt alimentele cele mai adecvate in lupta cu inflamatia?

  • carnea de pasare si de vita de la animale crescute organic
  • pestele fara provenienta din crescatorii
  • avocado si uleiul obtinut din el
  • ceaiul verde
  • verdeturile de tot felul, cele care cresc deasupra pamantului si nu sunt stropite cu pesticide, ierbicide, insecticide
  • turmericul, oregano, busuiocul, rozmarinul, ghimbirul
  • cocosul si uleiul de cocos
  • ceapa, usturoiul
  • supa de oase si otetul din cidru de mere, nefiltrat
  • uleiul de masline si maslinele
  • alimentele fermentate

Meniu antiinflamator pentru o zi :

Pui keto cu tonnato

Ce zici de o reteta de pui keto cu tonnato ? Totul se serveste pe un pat de salata asortata. Doar 2 g carbi/portie. O alta propunere keto gustoasa : Pui prajit keto cu tzatziki avocado Alte propuneri :

Elimina alergenii alimentari

Cei mai cunoscuti sunt : glutenul, lactatele, soia, fructele de mare, alunele, proteina din laptele de vaca.

Rezistenta la insulina si derivatele lactate

Ce legatura exista intre rezistenta la insulina si derivatele lactate ? Insulina este un hormon de creștere ( inclusiv în greutate ). Rezistența la insulină duce la obezitate. Derivatele lactate fac parte din obiceiurile noastre alimentare de zi cu zi. Și acum te întrebi : ce legătură există între insulină și derivatele lactate ? Dacă…

Derivate din lapte de capră versus derivate din lapte de vacă

Sa vorbim despre laptele de capra vs laptele de vaca. Care e mai bun pentru sanatate? Si de ce? De ce am ales acest subiect În multe articole de ale mele, chiar și rețete, o să întâlniți afirmația mea că e mai bine să consumați lactate de capră decât lactate de vacă. Nu sunt un…

Cum aflii daca esti alergic la vreun aliment? Sau daca ai intoleranta? Pai, exista ceea ce se numeste dieta prin eliminare ( adica incepi sa elimini cate ceva din alimentatia ta si vezi daca necazurile tale se amelioreaza), exista teste de provocare ( medicul tau te poate ajuta aici) si unele teste de sange ( eozinofilele, imunoglobulina E ).

Dieta antihistaminica

Daca ai un teren alergic complex, poti incerca un o astfel de dieta.

Alimentele bogate in histamina sunt:

  • avocado
  • rosiile
  • bananele
  • nucile cashew
  • nucile noastre romanesti
  • alunele
  • alimentele fermentate
  • derivatele lactate tip branzeturi
  • pestele afumat

Poti incerca sa elimini aceste alimente tip de 1 luna si apoi sa le reintroduci, treptat, in alimentatie, pentru a-ti testa toleranta. Daca iar incepi sa ai probleme cu histamina, poate ca e bine sa eviti in totalitate alimentul care iti provoaca simptome.

Ce alimente vin cu o incarcatura histaminica foarte redusa ?

  • alimente bogate in omega 3, tip peste salbatic -somon, macrou-, care trebuie sa fie proaspat pentru a tine cantitatile de histamina la nivel redus
  • alimentele bogate in magneziu : vegetalele cu frunze verzi, untul organic
  • carnea de animale crescute bio ( pui, curcan, rata, gasca, vita, miel )
  • oua de la pasari crescute organic
  • consuma zin din surse naturale : carne si seminte de dovleac
  • asigura-ti un aport corect de fosfor din migdale, brocoli, oua
  • vitamina B12 iti poti lua din carne, ficat de vitel, somon si ton
  • un aport natural de calciu iti e oferit de consumul de legume cu frunza verde, brocoli, unt, fructe de mare

Asadar, ai ce manca .

Imbunatateste nivelul aciditatii gastrice

Odata ce incepi sa ai o dieta antiinflamatorie, totul devine mai bine la nivel gastric si microbiomului.

Poti, de asemenea, sa incepi sa consumi smoothies cu aport de proteine. Optimizeaza consumul de alimente fermentate, tip varza murata, castraveti murati , kimchi, natto, Acestea contin enzime si probiotice care te ajuta in digestia alimentelor, dar si sa iti tii bacteriile intestinale fericite.

Otetul din cidru de mere, kombucha si kefirul ( fara lactoza, daca esti intolerant, sau din lapte de capra, si mai bine ) te ajuta sa lupti cu bacteriile, inclusiv cu Helicobacter pylori, bacteria raspunzatoare de gastrite, ulcer gastro-duodenal.

Daca ai probleme cu histamina, va trebui sa eviti probiotice care contin Lactobacillus casei si Lactobacillus bulgaricus.

O alta metoda eficienta de a-ti imbunatati aciditatea gastrica este sa folosesti ghimbir, ori de cate ori vrei. De exemplu in ceaiul tau verde. Sau la gatit.

O parte din aceste metode contribuie si la sanatatea microbiomului. Adau si niste enzime digestive cand mananci.

Optimizeaza-ti vitamina D si zincul

Chiar daca stai la soare si mananci alimente bogate in vitamina D, de multe ori trebuie sa iei si suplimente.

Medicina considera ca valori optime pentru vitamina D intre 70-100 ng/ml ( se inmulteste cu 2,5 pentru a afla valoare in nmol/l, daca asa e sistemul de masura al laboratorului din tara ta).

Pentru un aport adecvat de zinc apeleaza la alimente tip : carne, scoici, oua, spanac, kale, seminte de dovleac, seminte de canepa si ciuperci.

Retete cu vitamina D si zinc

Pui keto cu salata de ciuperci

Rapid, asa, am pregatit niste pui keto cu salata de ciuperci. Carnea de pui inseamna proteina, ciupercile au proteina si putini carbi. Asadar, doar beneficii. Pui indian keto in unt

Uleiul de cocos

Se poate folosi ca un tratament topic, adica, local, pe par. Exista studii si in acest caz, unul dintre ele dovedind ca uleiul de cocos are proprietati antibacteriene si de reducere a ciupercilor .

Effect of Addition of Antifungal Agents on Physical and Biological Properties of a Tissue Conditioner: An In-Vitro Study

Exista o multime de produse cde ingrijire a parului care zic ca sunt cu ulei de cocos. Si , poate ca sunt. Dar mai contin si alte substante nedorite, periculoase pentru sanatatea ta.

Asadar, mai simplu si mai sigur, e sa iti cumperi ulei de cocos, organic, si pur si simplu sa il aplici direct pe scalp. Maseaza pielea capului si distribuie uleiul de cocos pe toata lungimea parului. Apoi lasa masca asa, cateva minute si clates-te la final cu apa calda. Nu te spala in acelasi timp cu sampon, pentru ca vei indeparta efectele cocosului.

Uleiul de masline

Are, de asemenea, efecte antibactericide.

Este util in caz de dermatita seboreica si matreata.

Novel antibacterial and emollient effects of coconut and virgin olive oils in adult atopic dermatitis

Cum poti folosi uleiul de masline pentru par?

Incalzeste un pic uleiul de masline, aplica-l pe par si scalp, maseaza bine, acopera parul cu un prosop si asteapta 30-45 minute. Apoi il clastesti cu sampon natural, organic.

Uleiuri esentiale antimatreata

Cele mai cunoscute sunt cele de rozmarin si de arbore de ceai.

Poti folosi ceai de rozmarin pentru clatirea parului. Sau sa prepari un ceai cu picaturi de ulei esential de rozmarin si arbore de ceai cu care iti speli parul dupa samponare.

Daca exista studii stiintifice despre ce zic eu aici ? Evident ca da.

Essential Oils as Potential Source of Anti-dandruff Agents: A Review

Antifungal activity of different essential oils against Malassezia pathogenic species

Mierea de albine

Stim ca e buna la toate. Chiar si antimatreata.

Are proprietati antiinflamatorii si antimicrobiene. Nu, nu zic sa o mananci ca sa scapi de matreata, ci sa o folosesti intr-o masca pentru par.

Home » Cum scap de matreata ?

Masca antimatreata

  • 8 picaturi ulei esential de rozmarin
  • 12 picaturi ulei esential din arbore de ceai
  • 1/2 lingurita miere organica
  • 100 g ulei de masline sau de cocos

Amesteca toate ingredientele intr-un blender.

Aplica masca pe par si maseaza scalpul bine. Acopera parul cu un prosop si lasa totul sa actioneze 30-45 minute. Daca poti dormi asa, atunci e si mai bine. Mai ales daca ai o suferinta grea cu matreata.

Poti folosi masca cat de des vrei, chiar zilnic daca ai probleme severe. Sau doar o data pe saptamana. Mai bine zis, cat de des crezi tu.

Acum poate ai raspuns la intrebarea cum scap de matreata. Mai multe masuri, mai multa rata de succes.

Sanatate in toate !

Video despre keto si caderea parului

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: