Cum stii ca ai deficit de zinc ?

Am lipsa de zinc? Cum pot sa banui asta?

În prezent, în contextul pandemiei cu virusul corona 2019, se vorbește mult că deficitul de zinc poate fi un cofactor care te poate predispune la dezvoltarea unor forme grave de infecție.

Stilul de viață alimentar tip vestic ( cantități mari de carbohidrați rafinați, grăsimi trans, extrem de inflamatorii, alimente înalt procesate , etc ) este total  lipsit de valoare nutritivă. Practic ajungi să fii un gras subnutrit.

După un an de pandemie știința începe  să scoată de la naftalină o serie de date științifice, mai vechi, sau extrem de noi, legate de aportul adecvat de minerale și vitamine sau, mai bine zis, de deficitul unor minerale și vitamine , deficit care se asociază cu un risc mai mare de a dezvolta forme grave de infecție cu virusul corona.

In acest context se vorbește mult de vitamina D, zinc și vitamina C. Ba chiar citeam pe undeva ( dar nu știu dacă e adevărat ) că Anglia va derula un program național de suplimentare cu vitamina D la nivel populațional, după ce unele studii au demonstrat că cei deficienți în vitamina D fac forme severe de boală numită COVID19.

Zincul  este un mineral extrem de important pentru corpul uman. Are un rol esențial în creșterea și dezvoltarea armonioasă a organismului, precum și în buna funcționare a hormonilor și a sistemului imun ( sistemul imun e cel care încearcă mereu să ne apere de diverse agresiuni infecțioase ).

Cauze ale deficitului de zinc 

  • stilul alimentar deficitar
  • rezistența la insulină/ diabetul
  • sindromul de intestin permeabil Leaky gut : sindromul de intestin permeabil
  • diverse afecțiuni digestive ( boli de pancreas, stomac, duoden, fiere , etc )
  • consumul de alimente care afectează diversele etape ale metabolismului zincului ( antiinflamatoriile, antiacidele, antibioticele )
  • expunerea cronică la diverse toxine
  • stressul cronic

Imunitatea ta si zincul

Când zic sistemul imun , mă refer așa, general, la o noțiune mult cunoscută de toată lumea. Dar sistemul imun este o structură foarte complexă, în care sunt implicate celule de tot felul, precum și anumite substanțe , toate conlucrând într-un mod extrem de sofisticat ca să ne apere.

O parte importantă din sistemul imun este reprezentată de așa numitele celule T helper. 

În termeni simpli, așa cum le spune și numele, aceste celule ajută ( helper ) celulele B så secrete anticorpi ( dar au și funcții mult mai complexe ) . Pentru o bună funcționare a acestor celule este nevoie de zinc. Apoi, este nevoie de zinc pentru acțiunea eficientă a interferonului alfa , o substanță extrem de necesară pentru a inhiba înmulțirea virusurilor în corp ( poate unii au auzit de interferon, fiind produs și sub forma de medicament folosit în unele boli, de exemplu, hepatita virală ).

Pentru cei interesați, pun la dispoziție un link către un articol științific care rezumă de ce e important zincul pentru imunitatea noastră :

https://www.sciencedaily.com/releases/2013/02/130207131344.htm

Am lipsa de zinc? – semne si simptome

Zincul  te ajută să lupți împotriva inflamației cronice. Inflamația cronică ( adică, de lunga durată ) stă la baza bolilor degenerative, cronice, grave ( cancer, boli autoimune, diabet cu complicațiile aferente, demență/ Alzheimer ).

Inflamatia si deficitele in minerale si vitamine

Inflamatia si lipsa de vitamine si minerale. Iar inflamatia sta la baza oricarei boli. Am tot dezbătut despre rezistența la insulină și inflamație. Am tot scris despre ce înseamnă macronutrienți și efectul lor asupra glicemiei, secreției de insulină,producerea de energie. Am început să dezbat despre diverse vitamine și minerale , acestea fiind clasate în categoria…

Top 20 alimente si ierburi care scad inflamatia

Exista alimente care scad inflamatia. Si ierburi. Iar altele o provoaca. Medicul iti recomanda medicamente antiinflamatorii de tip NSAID atunci cand te plangi de diverse dureri. Aici se inscriu medicamente precum aspirina, diclofenac, ibuprofen,movalis, aulin, etc. Lista e lunga si medicamentele au diverse denumiri comerciale. Dar aceste medicamente vin cu o multime de reactii adverse…

Cum poti afla daca suferi de inflamatie

Ce analize sa fac pentru inflamatie in corp ? Adica, pentru a afla daca suferi de inflamatie. Cuvântul ” inflamație ” este cam peste tot în articolele mele. Mereu subliniez că inflamația cronică ( adică, acea inflamație care este persistentă pe perioade îndelungate de timp ) stă la baza oricărei boli, pornind de la o…

De ce apare inflamatia?

De ce apare inflamatia? Poate iti lipsesc ceva vitamine si minerale? Corpul este ca o uzină în care , dacă există tot ce trebuie, totul funcționează la parametrii maximali. Un singur deficit și ceva începe să ” scârție ” pe undeva. Și cum toate procesele fiziologice din organismul nostru sunt în strânsă interdependență, un deficit…

Când sistemul imun ” observă ” că există o agresiune, începe, printre altele, să producă o substanță ( pentru cei interesați substanța se numește nuclear factor kappa beta = NF-kB ) care este importantă în procesele imune, dar poate deveni un pericol dacă producția acestei substanțe este stimulată în exces. Deficitul de zinc duce la activitatea exagerată a acestei substanțe cu activarea proceselor ce duc la inflamație cronică .

Accesând linkul de mai jos poți citi despre zinc și cancer, cancerul fiind o boală degenerativă care are la bază inflamația cronică.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20155630/

Legatura dintre cancer si lipsa de zinc

Și așa am ajuns la legătura dintre zinc și cancer.

Efectul zincului asupra substanței mai sus amintite, NF-kB , ajută în prevenția dezvoltării cancerului .

Pentru că celulele canceroase se multiplică într-un ritm extrem  de rapid, înseamnă că ele au nevoie și de un aport de sânge pe măsură, care să susțină aportul de oxigen și nutrienți pentru celulele canceroase. Uite așa, celulele canceroase își pot crea propriul sistem de vase de sânge printr-un proces numit angiogeneză.  Un nivel adecvat de zinc duce la limitarea acestor procese de creare a noi vase de sânge.

Zincul este important și în apoptoză. Apoptoza reprezintă moartea programată a celulelor, atunci când acestea au atins un anumit grad de dezvoltare, sunt bătrâne și defecte, ceea ce le face potențial periculoase pentru corp. Dacă astfel de celule ” scapă ” de vigilența sistemului imun, se crează condițiile apariției cancerului.

Cercetările științifice subliniază că zincul are un rol extrem de important mai ales în cancerul de sân și prostată, 2 tipuri de cancere extrem de frecvente în rândul populației.

Studiul următor demonstrează că femeile cu un nivel normal zinc au un risc redus de dezvoltare a cancerului de sân .

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3518236/

La începutul acestui articol am nuanțat ideea că zincul este important și pentru hormoni.

Lipsa de zinc si estrogenii

Aici am să amintesc despre zinc și balanța estrogenilor.

Există câteva observații publicate care susțin că creșterea nivelului de zinc din corp, alături de scăderea borului, cuprului și calciului,  duce la crearea unui balanțe hormonale echilibrate, fiind bine știut că excesul de estrogeni poate duce la apariția cancerului de sân ( și a unor forme de cancer de prostată ).

Dominanta estrogenica – cand estrogenii devin periculosi

În structura noastră genetică există o genă care ne apără de cancer ( și aici mă refer la cancerul de sân și prostată, ca så mențin contextul hormonal al discuției ). Se numește gena p53.

Când se produc mutații în gena p53 ( care este considerată ca oșteanul principal care ne supraveghează sistemul genetic ) apare cancerul. Această genă necesită zinc pentru a funcționa în parametrii normali, iar deficitul de zinc duce la mutații în genă, deci, te predispune la cancer, mai ales de sân și prostată.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21072344/

Suplimente cu zinc si doze

Acum simt că urmează întrebarea : cât zinc sa iau pe zi ?

Părerile sunt împărțite, răspunsul variind între 20-40 mg/zi. Atenție, că prea mult zinc este de asemenea periculos pentru corp. Așa că, ia cât scrie pe eticheta produsului pe care îl cumperi.

Eu consider că pentru noi merge bine cu 20 mg/ zi , pentru că avem un aport de zinc și din alimentele curate pe care le mâncăm. După 4-6 săptămâni de suplimentare, fac o pauza de 6-8 săptămâni. Ca så evit acumularea de zinc în exces in corp. Așa judec eu.

Ce mă întrebi ? A, da! Care este cea mai bună formă de zinc ?

Hai să vedem, pentru că existe multe tipuri de săruri cu zinc pe piață :

  • zincul gluconat sau acetat – este folosit întablete împotriva răcelilor și virozelor; există și în spray-uri
  • zincul sulfat – ar fi bun in caz de acnee
  • zincul orotat- este prezent în majoritatea produselor comerciale
  • zincul picolinat- are o rată de absorbție foarte bună în corp
  • zincul glicinat combinat cu bioflavonoide- împotriva durerilor articulare
  • zincul glicinat ( în formă necombinată ) – este recomandat de către unii nutriționiști ca forma cea mai bună ( dar, tot ei și vând produse cu asemenea zinc 🤣🤣🤣)

Ultimul meu supliment cu zinc a fost picolinat și tot așa voi continua să cumpăr. 20 mg/ zi.

Cum mi-am testat zincul ( și alte minerale ) ? Am trimis o șuviță de păr la un laborator din Marea Britanie și am primit o groază de informații. M-a costat cam 60 lire sterline, dar am fost mulțumită. Nu mai țin minte numele laboratorul, dar există o mulțime de posibilități când cauți pe internet. Alege ce îți convine. Nu fac reclamă gratuită 🤣.

Sper că vei găsi aceste puține informații ( cu gândul la importanța zincului și știința din spatele ei ) utile pentru tine.

La cinema, astazi : zincul, cea mai mare vedeta

Be keto Be happy !

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from lacra.blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top