Curs in diabet zaharat

Curs in diabet

Un curs in diabet zaharat, prezentat foarte simplu, te poate ajuta sa intelegi mecanismele bolii. Aflii despre simptome, dar si modalitatile de tratament.

Incidenta alarmanta, epidemica, a diabetului

                                                                                                                                                                               Boala  secolului , diabetul. Cu o incidență în creștere alarmantă, care a atins proporții pandemice ( adică, pe tot globul pământesc ).

Mai toată lumea știe ce înseamnă diabet și care sunt complicațiile acestuia.

Obișnuiesc să spun pacienților mei că diabetul este o boală care tace și face. Nu doare, o lungă perioadă de timp , dar ” sapă ” în tăcere în toate structurile și organele corpului.

Pentru a putea realiza proporțiile acestei pandemii de diabet , va pun la dispoziție niste cifre, o prognoză privind incidența diabetului la nivel mondial.

  • 1985 – 30 milioane de cazuri 
  • 2013 – 382 milioane de oameni bolnavi de diabet
  • 2030- 552 milioane de oameni vor fi diagnosticați cu diabet

Alarmant, nu ?

Ce semnifică diabetul ?

Simplu : prea multă glucoză în sânge, ceea ce duce la creșterea glicemiei, cu efecte negative asupra sănătății.

In urmatorul video va prezint despre relatia glicemie-insulina:

Câte tipuri de diabet există și cum se pot trata ?

  • Diabetul de tip 1 apare, în general , la vârste tinere, dar și la maturitate și bătrânețe.
  • Înseamnă lipsa totală a producției de insulină în pancreas. Nu se poate supraviețui decât cu ajutorul tratamentului cu insulină.
  • Are o bază genetică și autoimună. Adică, se poate moșteni în familie . Autoimună înseamnă că propriul tău corp produce anticorpi împotriva propriului pancreas ( sau alte structuri, că sunt multe boli autoimune ). Practic, corpul își distruge singur pancreasul, deoarece înțelege că pancreasul e un material străin pe care trebuie să îl anihileze, ca pe virusuri sau bacterii. Cauza nu este cunoscută. Se discută despre infecții virale, dar nu există un mecanism clar implicat.

  • Diabetul zaharat de tip 2 apare la persoanele cu rezistență la insulină. Adică, pancreasul produce suficientă insulină, dar celulele sunt suprasaturate cu glucoză și nu mai vor să preia glucoza. Astfel, apare hiperglicemia cronică, diabetul și restul complicațiilor cunoscute. Marea majoritate a celor care dezvoltă acest tip de diabet sunt persoane obeze. Dar asta nu e o regulă.
  • Poți să ai rezistență la insulină și dacă ești slab, datorita acumulării de grăsime în jurul organelor din abdomen. Se spune că ” burta ” este doar vârful ice bergului. Drama se petrece în jurul organelor din cavitatea abdominală. Se tratează cu schimbarea stilului alimentar și de viață, diverse pastile și injecții, precum și cu insulină.

  • Diabetul secundar bolilor de pancreas ( pancreatită acută sau cronică, abcese și chisturi pancreatice , cancer ) reprezintă o formă secundară de diabet. În funcție de gradul de distrugere a pancreasului poate fi tratat ca un diabet de tip 1 sau 2 .

  • Diabetul secundar tratamentelor cu steroizi ( cortizon, prednison, dexametazonă, diprophos ) pe termen lung. Aceste medicamente sunt mult folosite în tratamentul multor boli reumatologice, respiratorii, dermatologice, autoimune, etc. Când te tratezi perioade scurte de timp, maxim 5-7 zile, nu exista riscuri ca să faci diabet. Când, în schimb, ai primit tratament pentru perioade lungi de timp, sau chiar pentru toată viața, sigur vei dezvolta hiperglicemie. Se tratează cu insulină sau pastile. Mai multe despre  cortizol poți citi în articolul de mai jos.

Despre cortizol-prieten sau dusman

Ce este cortizolul? Si de ce e bine sa stii despre cortizol? E prieten? E dusman? Sleeping with the enemy? O sa gasiti in foarte multe articole din blogul meu, din alte bloguri sau in articole despre studii siintifice  legate de sindromul metabolic multe informatii care fac referire la cortizol. De la inceput vreau sa…

Cum te ingrasa cortizolul ?

Cum te face ingrasa cortizolul ? Stiai ca te ingrasa cortizolul? Si care ar fi mecanismele ? Exista asa numita burta de cortizol. In minte îți va veni ” burta de 🍺” , dar de burta de cortizol nu ai auzit. Ce este cortizolul ? Am scris multe despre cortizol. Un hormon care e vital…

Chiar este cortizolul doar ” băiatul cel rău ” ?

Este cortizolul periculos pentru corp? Ideea acestui articol mi-a venit atunci când am citit niște comentarii pe grupul meu. Mi-am dat seama că peste tot, inclusiv în blogul meu, se descriu doar lucruri înfricoșătoare despre efectele cortizolului asupra sănătății noastre. Am inteles că percepția oamenilor este îndrumată greșit, pentru că toată lumea ( inclusiv eu…

Complicațiile diabetului 

Un curs in diabet zaharat implica sa cunoastem si complicatiile grave ale bolii.

Sunt de temut. Nimic din corpul uman nu scapă neatins de diabet. Și sunt aceleași, indiferent de tipul de diabet. De ce ? Pentru că sunt cauzate de inflamația produsă de glucoza prea mare din sânge, nu de mecanismul care duce la secreția alterată de insulină.

  • Boli de inimă : angină pectorală, cardiopatie ischemică, infarct de miocard și moarte subită , insuficiență cardiacă, fibrilație atrială, etc.

  • Boli ale vaselor de sânge , datorită aterosclerozei : arteriopatie la nivelul picioarelor, care duce la dureri , răni care se vindecă foarte greu și, în final, amputații.

  • Accidente vasculare cerebrale, cu paralizii pe viață sau chiar deces.

  • Afectarea rinichilor, până la insuficiență renală, cu dializă în stadiile grave de boală ( adică, sângele  trebuie ” spălat ” de toxine, pentru că rinichiul nu mai are capacitatea să le elimine ).

  • Afecțiuni oculare, care pot merge până la orbire.

  • Afecțiuni ale articulațiilor. Există așa numit umăr și sold diabetic, datorită inflamației articulare secundare hiperglicemiei cronice.

  • Demența/ Alzheimer . Este descrisă sub numele de diabet de tip 3 , cu manifestări la nivelul creierului și degradarea funcțiilor cognitive.

  • Paradontoza, cariile, gingivita. Se ajunge până la situația în care dinții cad singuri.

  • Impotență ( la bărbați ). Afectarea libidoului.

  • Risc crescut de a face cancer. Un pacient diabetic are un risc de două ori mai mare de a dezvolta un cancer în cursul vieții comparativ cu un pacient nediabetic.

Curs in diabet -simptome

Există câteva semne de alarmă că ceva nu este în regulă cu glicemia ta. Totul este să fi atent la ce îți semnalizează corpul tău și să te duci la medic pentru investigații.

  • Setea și urinarea a cantități mari de urină . Se datorează glicemiei prea mari. Glucoza ajunge în urină și atrage după sine eliminarea a cantități mari de apă.
  • Tulburări de vedere.  Apar datorită glicemiei mari din sânge cu ” umflarea ” structurilor din ochi.
  • Oboseală majoră, inexplicabilă.
  • Scădere ponderală, în ciuda faptului că cel afectat mănâncă foarte mult, miros de acetonă al respirației și comă. Acestea sunt specifice diabetului de tip 1 , mai ales la tineri. Multi copii sunt diagnosticați cu diabet când deja a apărut comă diabetică.
  • Infecții frecvente. Hiperglicemia scade capacitatea corpului de a se apăra de infecții, cel afectat răcind mereu sau făcând alte infecții bacteriene ( furuncule, abcese, etc ).
Curs in diabet
Boala secolului

Analize de sânge pentru a depista diabetul

Vedeți articolul meu de mai jos .

Rezistenta la insulina – analize recomandate

Completare la articolul de mai sus:

– criteriile actuale de diagnostic includ valoarea pe nemâncate a glicemiei, hemoglobina glicozilată și/ sau  valori anormale ale glicemiei la testul de provocare cu glucoză;

– testul de încărcare/ provocare cu glucoză poate depista un diabet ” latent ” , prediabet, anterior numit diabet chimic. În traducere : că ești la un risc mare de a face un diabet adevărat dacă nu schimbi ceva în stilul tău de viață.

Se poate întâmpla că glicemia ta pe nemâncate sa fie perfect normală. Ca și hemoglobina glicozilată. Dar ești un pic mai rotofei, îți place mult la TV în canapea, ai ceva ereditate pentru diabet. Atunci medicul tau va recomanda acest test. Ți se ia glicemia pe nemâncate. Apoi bei glucoză . Se testează glicemia la 2 ore după. Se poate că atunci să ai valori compatibile cu diabetul. Doctorul tău îți va recomanda : mai puțini carbohidrați în alimentație, să scazi în greutate, să faci mișcare. Poate și puțin metformin.

Peptidul C – diabet – cum interpretezi valorile

Modalități de tratament

  • Tratamentul dietetic se referă la scăderea cantității de carbohidrați în alimentație ( despre LCHF / keto și diabet voi scrie separat, dar până atunci puteți citi câteva date în următorul articol si urmari un video. Sotul meu, Victor, a scapat de diabet. De 4 ani si ceva, de cand traim keto si low carb.
Diabetul este reversibil conform încă unui studiu recent
  • Insulina este un tratament imperios necesar în cazul diabetului de tip 1. Altfel nu se poate supraviețui. Cele mai mari riscuri ale tratamentului cu insulină sunt hipoglicemia( scăderea glicemiei ), uneori până la comă, și creșterea în greutate. Creșterea în greutate duce la rezistență la insulina, cu nevoia de a creste dozele de insulina. Care aduce cu sine alte kilograme, cu doze și mai mari de insulină. Adică, un cerc vicios. Se folosește și în diabetul de tip 2 , mai ales dacă pancreasul nu mai produce insulină .
  • Diverse pastile. Sunt multe posibilități, fiecare cu indicații și contraindicații clare. Se pot asocia intre ele, sau cu insulină. Se folosesc în diabetul de tip 2.
  • Injecții care nu sunt insulină. Se pot administra zilnic sau săptămânal, se pot asocia cu alte tratamente. Se folosesc în diabetul de tip 2 . Au că reacție adversă benefică, cum spun eu, că scad apetitul și duc la scadere în greutate. Asta îmbunătățește sensibilitatea la insulină.

Slab, dar gras si cu diabet? E posibil asa?

Sper că acest articol să vă ajute să înțelegeți un pic mai bine ce e cu diabetul.

Dacă bănuiți că ceva nu este în regulă cu sănătatea voastră, luați legătura cu personalul medical specializat. Nu așteptați ! Este periculos când se întârzie un diagnostic de diabet sau alte diagnostice. Aveți grijă e voi, că nimeni nu o va face în locul vostru.

Sănătate tuturor !

Be keto Be happy !

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from lacra.blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top