De ce te poti ingrasa cand postesti intermitent ?

Ma pot ingrasa cand postesc? Da, se poate.

Postul intermitent, sub diverse scheme de abordare, este o metodă eficientă de a-ți îmbunătăți parametrii de sănătate, de a frâna procesele inflamatorii și degenerative din corp , adică, de a frâna procesele de îmbătrânire a corpului.

OMAD ( o masă pe zi ) este o alternativă de post intermitent. Dar, poți să iei în greutate când mănânci doar o dată pe zi, și atunci e keto ? Da ! Și e foarte frustrant.

Ma pot ingrasa cand postesc ? Experienta personala

Mie și lui Victor ne-a mers foarte bine cu keto, apoi keto și OMAD, apoi keto, OMAD și post prelungit , cu apă, între 3- 5 zile. Tind să cred că am exagerat cu postul prelungit. De ce ? Pentru că am reușit să îmi frânez metabolismul astfel încât să nu mai am nevoi energetice așa mari. Când mă refer la un metabolism lent, nu mă refer la o boală . De fapt, este bine demonstrat că postul prelungit stimulează metabolismul.

Când zic metalbolism lent sau frânarea metabolismului înseamnă că organismul meu s-a adaptat la modificările pe care eu i le-am impus. Adică, la un aport scăzut de energie ( care vine din mâncare ). Deci, de exemplu, organismul meu are nevoie doar de 800 kcal care să mă țină în viață. Când mănânc 1000 kcal , tot ce este peste se depune sub formă de grăsime. Am bănuit asta, dar am continuat să procedez greșit. Și, de aproape un an , nu numai că nu am mai scăzut în greutate, ba chiar am luat constant în greutate.

Am încercat tot felul de măsuri. Am făcut experimente, despre care am și scris. Rezultatul a fost dezastruos, am luat în greutate aproape 4 kg în 3 săptămâni. Atunci, am început din nou să sap adânc în internet, să îmi explic mie cam ce s-a întâmplat cu corpul meu ( și a lui Victor ). Dacă mă întreb de ce , voi găsi și răspunsurile.

Postul intermitent și metabolismul

Corpul nostru are nevoie de energie pentru toate procesele metabolice care ne țin pe noi în viață. Energia produsă prin arderea diverșilor macronutrienți ( proteine, carbohidrați și lipide/ grăsimi ) se măsoară în kcal. Voi păstra această exprimare, dar nu sunt adepta teoriei caloriilor. Trebuie însă să avem o unitate comună de dialog când vorbim despre energie.

Când ai să citești despre necesitățile energetice ale corpului , vei întâlni diverși termeni :

  • Rata metabolismului bazal ( BMR în engleză – basal metabolism rate ) – se referă la energia necesară ca să stai în viață, pentru buna funcționare a creierului, inimii, rinichilor și sistemului nervos.
  • TEF = Thermic effect of food ( efectul termic al alimentelor ) – cantitatea de energie necesară proceselor de digestie a alimentelor în tubul digestiv.
  • Energia necesară activității fizice – cea necesară pentru ca tu să îți îndeplinești diversele sarcini ale zile , precum și pentru antrenamentele fizice.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3661473/

În studiul de mai sus s-au analizat efectele postului asupra leucinei ( un aminoacid esențial folosit de către ficat, țesutul muscular și gras / adipos. Leucina încetinește degradarea țesutului muscular, stimulând sinteza de proteine musculare ) , glucozei și metabolismului după 3 zile de post . Ce a dovedit studiul ?

  • Cantitatea de leucină a crescut mai mult după 3 zile de post, decât după o noapte de post ( toți postim când dormim ). Asta înseamnă că postul intensifică degradarea proteinelor, ceea ce  reprezintă o etapă în procesul de autofagie.
  • Glicemia a scăzut ( evident, pentru că nu a mai existat aport de carbohidrați  ).
  • Consumul energetic al corpului a scăzut ( mecanism de adaptare la scăderea aportului alimentar de energie ).
  • Concentrațiile plasmatice ale insulinei, testosteronului și hormonului tiroidian T3 au scăzut ( tiroida este responsabilă pentru reglarea nevoilor metabolice ale corpului, deci T3 scăzut înseamnă metabolism încetinit, nevoi energetice mai mici pentru rata BMR ).

Dacă citesc ce am scris mai sus e clar că am obținut foarte multe de la perioadele de post , mi-am îmbunătățit rezistența la insulină , am redus inflamația din corp, am stimulat autofagia și regenerarea sistemului digestiv, imun, am reparat mitocondria și ADN-ul, dar mi-am și resetat metabolismul, care și-a diminuat mult necesitățile energetice, a învățat să trăiască cu mai puțin. Mi-a fost foarte ușor să postesc fiind venită direct din viața keto. Dar, în ultimul timp în loc de 3 zile reușeam doar 2 , în loc de 5 , doar 4. Atunci am luat asta ca un semnal venit de la corpul meu : ” Nu mai postim, mi-a ajuns ” . În plus, tot ce pierdeam în greutate , revenea înapoi, ba chiar, uneori , mai și câștigam ceva în plus după ce rupeam postul. Și așa ajung la a doua mare greșeală.

Cum rupi postul are un mare impact asupra evoluției greutății tale 

Am tot citit ( și am și scris despre cum se rupe un post). OMAD este un post de 24 de ore. Deci, am reevaluat un pic noțiunile mele legate de cum se rupe un post, inclusiv OMAD . M-am uitat pe fiziologia corpului. Mesele mele OMAD erau keto. 20 g carbohidrați ( maxim) , în general sub 20 , și grăsimi plus proteine.

Cândva i-am zis lui Victor că ne îngrășăm exact ca atunci când mâncam high carb. Și m-am gândit că am devenit grași datorită asocierii carbohidrați- grăsimi. Și așa părea și acum, deși consumam puțini carbi. Parcă devenisem din nou rezistenți la insulină . Puneam grăsimile pe noi. Așa și era.

Când postești, corpul secretă o serie de hormoni, unul fiind cortizolul, care este un hormon de stress. Corpul traduce ca pe un stress că tu nu îi mai dai energie. Deci, orice perioadă de post între 20- 24 de ore sau peste, vine cu o secreție majoră de cortizol ( voi scrie un articol separat , pentru că sunt multe de spus ). Asta nu e neapărat un efect nociv. Nu ! Avem nevoie de acest cortizol . De ce ? Pentru că el stimulează producerea de glucoză în ficat ( gluconeogeneză ) din derivați de proteine și grăsimi ( deci, nu din carbohidrați ) , ceea ce ne menține glicemia la un nivel compatibil cu supraviețuirea ( atunci când postim ) , pentru că sunt celule în corpul nostru care trăiesc doar cu glucoză . Și mai are un rol extrem de important : te ajută să arzi grăsimi, pentru că stimulează lipaza hormon sensibilă, o enzimă care pune în mișcare grăsimile din depozite, ceea ce le face accesibile proceselor de ardere.

Ce este cortizolul - stressul si bolile
Chiar este cortizolul doar ” băiatul cel rău ” ?

Cum ajungi să fii obez , să dezvolți rezistență la insulină, cu tot cortegiul de boli degenerative, cronice, inflamatorii și canceroase ?

Când ai cortizol mare în prezența unei secreții de insulină mari .

Deci, când postești ai cortizol mare. Înainte să rupi postul . Când rupi postul îl rupi cu carbi și grăsimi ( mă refer la cei care trăiesc keto ). Carbii stimulează producerea de insulină , în cantități foarte mari. Deci ai : cortizol mare-insulină multă. Insulina se va ocupa de carbohidrați, punând deoparte grăsimile. Dar, cortizolul inhibă efectele insulinei. Deci, vei avea ( pentru o perioadă de timp )  o rezistență la insulină  exact ca atunci când erai gras și pufos. Ceea ce va face ca grăsimile să se ducă direct în celulele grase, rotunjindu-te. Ce se întâmplă cu carbii ? Se vor produce cantități și mai mari de insulină, care, în final, vor reuși să introducă glucoza în celule. Deci ,  ai postit, te-ai îngrășat, ai avut insulină cât pentru tot orașul. Cu inflamație, retenție de apă și sare, stress.

Insulina este privită ca principalul hormon care depune grăsime. Cum face asta ? Stimulează o anumită enzimă numită lipoproteine lipază ( LPL ) și scade activitatea unei alte enzime care ar ajuta la arderea grăsimilor – lipaza hormon-sensibilă. 

Uite așa m-a ajutat insulina să pun la loc kg pe mine. Greșeala mea !

Când postești ești foarte sensibil la insulină. Tot ce mănânci se utilizează foarte rapid. Corpul este ca o sugativă care absoarbe tot.

Mănânci grăsimi cu carbi când rupi postul ? Ei, insulina va deschide celulele pentru ambii nutrienți ( deși grăsimile nu au nevoie de uși deschise, ele trec ușor prin membrana celulară în celule, fără prea mult efort ).

Pentru cei care doresc să știe și mai multe, voi povesti și despre GIP = peptidul insulinotropic glucozo-dependent.

GIP este o moleculă pe care o producem în intestin atunci când mâncam . Atenție ! Se produce atunci când mâncam carbohidrați, dar și grăsimi !!!! Are rol de depunere a grăsimilor ( prin efect direct asupra lipoproteinlipazei ) și duce la eliberarea suplimentară de insulină. Cum se traduce asta ? Grăsimile, prin mecanismul indirect descris aici, duc la secreția de insulină.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10666005/

Cum să rupi un post ca să nu te îngrași ?

  • Ori mănânci proteine cu grăsimi ( deci, fără carbohidrați )
  • Ori proteine cu carbohidrați ( fără grăsimi )
  • Cel mai bine e sa rupi doar cu proteine, deci, cu niste fripturi bune

Ei, iată unde am greșit mereu de corpul meu a început să înmagazineze, din nou, grăsime. Mâncam grăsimi cu carbi ( specific keto ) . Deci, GIP ( descris mai sus ) , plus mult cortizol și insulină = câteva kg bune pe care le-am câștigat de vreun an , cu tot cu OMAD , și keto, și postul prelungit.

După ce am tot citit pe internet, aceste observații , pe care le-am structurat aici ,au devenit o revelație pentru mine. Și mi-am dat seama că mai făceam o greșeală.

Bulletproof coffee 

Am băut cafea cu unt și ulei de cocos pe la începuturi. Apoi am trecut la cafea cu MCT , doar fracțiunea C8 , fără C10. Am citit că C8 se duce direct în ficat, unde pune umărul la sinteze de corpi  cetonici. Foloseam 4 linguri pe zi.

Am citit recent că e posibil ca C8 să fie și sursă de energie. Adică, kilocalorii. Adică, se depune dacă eu mănânc și high fat.

Dar, dacă tu bei cafea cu unt sau ulei de cocos, în loc de MCT ? E și mai sigur că :

  1. Îți rupi postul ( vezi explicațiile de mai sus )( Postul este întrerupt când se secretă insulină  )
  2. Depui grăsime ( mai citește o dată despre GIP- grăsimi – insulină )

Și, uite așa, am învățat , din nou, încă ceva despre corpul meu.

Ce voi face acum ?

  • Trec la 2 mese pe zi, una din ele doar cu proteine și grăsimi sau proteine cu carbi ( asta va fi masa de prânz, ca să îmi pregătesc tot sistemul pentru carbii de seară ).  Cealaltă keto.Timp de 2 săptămâni. Apoi, evaluez situația.
  • Beau cafea neagră ( cel puțin o perioadă, să văd ce se întâmplă ) , fără MCT.
  • Nu mai postesc prelungit o perioadă de 3 luni.

Și….vom vedea, a zis orbul !

Te invit la film !

Be keto Be happy !

2 thoughts on “De ce te poti ingrasa cand postesti intermitent ?”

  1. Dana Florescu

    Buna Lacra, foarte interesant articolul. Poti sa ne dai te rog si exemple de mese cu Proteine si grasimi si Proteine cu Carbohidrati? Multumim mult

    1. Mulțumesc ! Proteine cu grăsimi : carne prăjită în uleiuri keto, ouă cu bacon, și alte variații pe această temă. Carbi cu proteină : carne neprăjită ( la grătar, afumată, fiartă ) cu legume keto, fara uleiuri keto.

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from lacra.blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top