De ce uleiurile vegetale sunt considerate periculoase ?

                                                                                                                                                                   Poate că ați citit și voi că suntem sfătuiți să nu mai consumăm uleiuri vegetale ( din soia, porumb, rapiță , floarea soarelui ). Pe internet există un număr imens de articole despre acest subiect. Noi am renunțat total la ele după o documentare intensă și amănunțită. Acum m-am gândit să vă pun la dispoziție o serie de informații. Astfel, puteți și voi cântări dacă e cazul să mai folosiți asemenea uleiuri sau nu. Spun mereu că informația este la îndemâna oricui. Doar să accesezi și să o folosești , în funcție de deciziile tale.

Ce sunt uleiurile vegetale ?

Sunt grăsimi extrase din plante. E simplu, nu ?

Bine, bine , vei  zice. Dar ce , uleiul de măsline, palmier, avocado  sau cocos nu vine tot din plante ? Ba da, dar sunt grăsimi extrase din fructe sau din nuci, și nu din semințe. Procesul de extragere a grăsimilor din nuci sau fructe este mult mai ușor decât cel folosit in cazul semințelor. La nivel de procedeu industrial , mă refer. Gândiți-va cat de ușor poți să faci un unt de cocos sau nuci  acasă, doar cu un robot de bucătărie.

Uleiul de măsline se produce de sute de ani, prin presarea măslinelor. Nu necesită intervenția industriei. Pe vremea  romanilor, soldații primeau de mâncare o bucată de pâine și ulei de măsline. Nu aveau prese. Și mâncau grăsimi în marșul lor de cucerire a noi teritorii.

Spre deosebire de uleiul de măsline, obținerea uleiurilor din semințe, vegetale , necesită o procesare industrială. Etapa de procesare necesită alte etape de prelucrare până   când uleiul ajunge în tigaia ta.

Procesele industriale implicate în obținerea uleiurilor vegetale sunt, printre altele :

  • Tratamente la rece și cald
  • Tratamente cu solvenți ( de exemplu., hexan )
  • Centrifugare rapidă
  • Tratamente cu agenți anti – conținut în fosfor
  • Deodorizare
  • Albire

Apoi, gandiți-vă doar că plantele astea sunt tratate cu pesticide, insecticide, erbicide. Astea nu pot fi îndepărtate. Și, daca omoară o alta ființă , ce fac ele în corpul meu, mă întreb eu ?

Eu am tradus că toate uleiurile vegetale sunt produse alimentare procesate, super rafinate. Le-am exclus din alimentația noastră, pentru că evit să consum produse prelucrate și tratate cu diverse substanțe chimice.

Procedeul de rafinare a uleiurilor nu exista acum 100 de ani. Este noua ” găselniță ” a industriei alimentare. Prin rafinare și hidrogenare se prelucrează suplimentar uleiurile. Deci, mă întreb eu, ce mai rămâne din materia primă inițială în produsul final ?

Ce fel de grăsimi se găsesc în uleiurile vegetale ?

Toate grăsimile , de orice fel, nu numai din uleiurile vegetale, sunt un amestec de acizi grași saturați , mononesaturati și polinesaturati ( o să revin cu detalii în alt  articol ).

Noi ce vrem ? Vrem grăsimi saturate și cât mai puține grăsimi mononesaturate și  polinesaturate.

Vă povesteam într-un alt articol despre acizi grași esențiali omega 3- vrem să mâncăm cât mai mult , și omega 6- vrem să nu fie prea mult în alimentația noastră în raport cu omega 3.

Toate uleiurile vegetale conțin cantități mari de omega 6 , acizi grași considerați periculoși pentru corp. Se vorbește mult despre raportul omega 6/ omega 3 . Acesta ar trebui sa fie cât mai in favoarea omega 3. Omega 6 este nociv pentru corp , este considerat o substanță  cu proprietăți inflamatorii. Inflamația este primul proces care stă la baza oricărei boli. Adică, din nou, nu vreau omega 6 în corpul meu. Dar, nu îl pot evita total. Așadar, pot limita cât mai mult aportul alimentar. Cum ? Apelând la informație. Ajutând- mă de ceea ce învăț , ca să aduc lumină în tot ce știam despre nutriție și ce e sănătos. Și să am control asupra a ceea ce introduc în corpul meu.

Ce se întâmplă când pun în tigaie uleiurile astea ? Sau la cuptor ? Adică , cum se comportă ele când le tratez termic ? Poate că devin mai prietenoase ? Sau, poate nu .

Uleiurile vegetale conțin în proporție mare grăsimi polinesaturate și mononesaturate. Adică, sunt lichide la temperatura camerei. Datorită compoziției lor, sunt mai puțin stabile în structură decât grăsimile saturate .

Prin folosirea lor la gătit , tot ce facem este să le oxidăm . Sunt ele tratate în fabrică pentru a rezista în raft, dar nu și în tigaie. Să vă mai dau un indiciu= oxidarea este procesul care duce la îmbătrânirea și îmbolnăvirea celulelor noastre. Nu vrem să băgăm ceva oxidat în noi. Vremsa să evităm cât mai mult oxidarea.

Nimeni nu știe ce se întâmplă la nivel chimic când am băgat niste uleiuri instabile, deja oxidate, pline cu omega 6 în noi. Dar, nu se întâmplă nimic bun, spun specialiștii.

Să consultăm un studiu !

https://link.springer.com/article/10.1007/s11746-002-0598-z

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/j.1745-4506.2001.tb00028.x

Uleiurile care conțin cantități mari de grăsimi saturate sunt solide la temperatura camerei și nu râncezesc. Aici vorbim de uleiul de cocos și ghee . De aceea sunt mai sigure pentru gătit .

Uleiul de măsline și  untura sunt și ele destul de stabile la gătit.

Ce face corpul nostru cu uleiurile astea dupa ce le-am mâncat ?

Pai, simplu. Sunt grăsimi. Pot fi arse și folosite ca și combustibil pentru diversele necesități energetice ale corpului. Dar, dacă organismul nu are nevoie imediată de sursa asta de energie , el, organismul , le stochează sub formă de celule de grăsime. Dar, grăsimile pe care le mâncăm reprezintă o componentă structurală a unor molecule de semnal in corp. Acestea se numesc eicosanoide. Ce înseamnă molecule de semnal ? Chiar ce crezi tu acum ! Că semnalizează, transmit o informație către celule  , pentru ca acestea să facă ceva, să inițieze un anumit proces. Deci, ești ceea ce mănânci !

Acizii grași sunt , de asemenea, componente importante în structura peretelui fiecărei celule din corp. Un perete celular care nu mai are integritate lasă posibilitatea ca fiecare chestie din sânge, bună sau rea, să intre în celule. Așa începe o boală. Mai ales, cancerul.

Totuși, uleiurile vegetale nu au o structura stabilă. Se oxidează la temperaturi mari. Intră în corp. Se duc la peretele celular. Ce se întâmplă ? Nu pot crea legături stabile în structura peretelui celular. Vin gata oxidate. Începe inflamația. Na, că te-ai îmbolnăvit.

https://openheart.bmj.com/content/openhrt/5/2/e000898.full.pdf

Există vreo relație între uleiurile vegetale și riscul de a face cancer ?

Dieta este un factor important când vine vorba de cauzele cancerului. Dar, nu este singurul factor. Să ne înțelegem. Dar, e ceva ce putem influența pozitiv, nu ? Sunt ceea ce mănânc !

Există sute sau poate mii de studii despre rolul protectiv al unor alimente împotriva cancerului : cruciferele, fructele de pădure, vegetalele cu frunze verzi, semințele de in și chia, etc. Dar, există și studii observaționale care arată o asociere între consumul mare de omega 6 și cancer. Studiile observaționale nu sunt chiar cele mai de încredere.

https://bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/1741-7015-10-50

Există studii pe animale, numeroase, care arată că uleiurile vegetale contribuie la dezvoltarea cancerului.

Dar , ce se întâmplă în cazul oamenilor ? Există un  mic studiu, neconcludent. Deci, cercetatorii spun că e nevoie de mai multe studii pertinente pentru a se putea trage o concluzie privind relația de cauzalitate-efect dintre  ingestia de uleiuri vegetale și cancer. Același lucru este valabil și când vorbim de efectele asupra stării de sănătate mentala, apariția  diabetului și obzității.

Ar mai fi de povestit multe, dar inchei aici. Fiecare să decidă. Eu nu mai aștept alte studiie, out cu uleiurile vegetale din viața mea.

Be keto Be happy !

2 thoughts on “De ce uleiurile vegetale sunt considerate periculoase ?”

  1. Pingback: Keto zuchini noodles cu maioneză- simplu, sănătos, low-carb, gustos

  2. Pingback: Pastă de sardine – Rețete LCHF

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: