Ce este cortizolul - stressul si bolile

Despre cortizol-prieten sau dusman

Ce este cortizolul? Si de ce e bine sa stii despre cortizol? E prieten? E dusman?

Sleeping with the enemy?

O sa gasiti in foarte multe articole din blogul meu, din alte bloguri sau in articole despre studii siintifice  legate de sindromul metabolic multe informatii care fac referire la cortizol.

De la inceput vreau sa va spun ca viata este incompatibila fara cortizol, iar prea mult cortizol sta la baza multor boli.

Cortizolul- hormonul de stress

Ce este cortizolul ?

Cortizolul este un hormon steroid ( adica are nevoie de colesterol  ca sa poata fi produs in corp )  produs de niste  glande endocrine numite suprarenale. Glandele suprarenale stau ca o caciulita pe fiecare dintre rinichi. Deci,suntem dotati cu 2 glande suprarenale.

Mai este numit si hormonul de stress, deoarece secretia lui este extrem de importanta, si se produce in cantitati mari, in conditii de stress pentru corp ( frica, boala, traumatisme, insomnie, anxietate, depresie etc). Dar, e doar un mod simplu de a privi efectele domnului cortizol.

Care sunt efectele cortizolului in corp ?

  • iti influenteaza starea de disozitie, de teama si gradul tau de motivatie
  • este hormonul de ” fuga sau lupta”
  • controleaza cum organismul tau metabolizeaza  carbohidratii, grasimile si proteinele
  • lupta impotriva inflamatiei ( este folosit ca si medicament in multe boli alergice, inflamatorii si autoimune )
  • creste glicemia
  • controleaza balanta de apa si sare din corp, deci, influenteaza tensiunea arteriala
  • are efecte pe ritmul de somn-veghe ( adica ciclurile repetitive de somn alternand cu activitate )
  • asigura raspunsul la stress si recuperarea corpului dupa aceste perioade.
Efectele cortizolului

Ce se intampla in timpul stressului ?

Ca un raspuns imediat la stress, creste productia si eliberarea de cortizol. Acest raspuns duce la cresterea glicemiei, a tensiunii arteriale, a pulsului, a activitatii tiroidei, etc. Practic ,fiecare celula din corp raspunde la cortizol , deoare exista receptori pentru cortizol oriunde in corp.

Dupa ce pericolul  a trecut ( si cand spun pericol ma refer la boli, crize de anxietate, crize de astm, accidente, traume, tot ce poate insemna o situatie negativa pentru noi ), concentratiile ar trebui sa scada si toti parametrii descrisi mai sus sa revina la valori normale.

Dar, traim intr-un ritm extrem de alert, mancam prost ( si asta inseamna stress pentru corp ), asadar, butonul rosu, de alarma este mereu in actiune. Asta duce la productia necontrolata de cortizol cu diverse efecte negative :

  • anxietate si depresie
  • hipertensiune arteriala
  • obosela cronica
  • probleme cu somnul
  • dureri de cap
  • boli de inima
  • glicemii mari
  • pofta de mancare exagerata si crestere in greutate
  • boli de inima
  • in final, sindrom metabolic

Citeste si :

Ce este anxietatea ? Ce alimente o provoaca ?Cum sa ameliorezi anxietatea ?

Ce este anxietatea ? Un termen foarte folosit in zilele noastre. Unele persoane spun ca anxietatea e cand te simti stresat inainte de un examen, sau o aparitie in public. Dar pentru alte persoane anxietatea este o conditie invalidanta, extrem de serioasa, un amestec complex de senzatii, trairi, sentimente si emotii. Evident ca producatorii farmaceutici…

Cum te ingrasa cortizolul ?

Cum te face ingrasa cortizolul ? Stiai ca te ingrasa cortizolul? Si care ar fi mecanismele ? Exista asa numita burta de cortizol. In minte îți va veni ” burta de 🍺” , dar de burta de cortizol nu ai auzit. Ce este cortizolul ? Am scris multe despre cortizol. Un hormon care e vital…

Postul intermitent, glicemia și cortizolul

Postul intermitent glicemia si cortizolul. Ce o mai fi si asta ? Cu ce te ajuta sa citesti articolul asta? Pai, nu stiu nici eu, poate curiozitatea. Mi-a picat in mana un studiu In urma cu ceva timp, mi-a ” picat ” în mână un studiu legat de postul intermitent, glicemie și secreția de cortizol…

Nu mi-am propus sa va prezint bolile si tratamentele legate de excesul sau lipsa de cortizol. Doar amintesc niste lucruri simple :

  • cea mai frecventa cauza a lipsei de cortizol este cea numita iatrogena, adica indusa de tratamentul cu cortizol ( hidrococrtizon, prednison, prednisolon, dexametazona) . Daca  dupa un tratament cu produse medicamentoase ce contin cortizol nu se face o reducere treptata a dozei , pana la eliminarea completa a medicamentului, se pot instala simptomele lipsei de cortizol ( tensiune mica, pofta de sare, oboseala etc). Ascultati intotdeuna recomandarile medicului vostru legat de tratamentele cu cortizol. Nu e deloc de joaca.
  • exista si o boala , mai rara, numita boala Addison, in care exista lipsa de cortizol. In acest caz , pacientul ia toata viata pastile. In caz de boli sau alte situatii de stress, se creste doza.
  • excesul de cortizon duce la sindrom Cushing. Poate fi secundar tratamentului indelungat cu cortizon. Duce la osteoporoza, hipertensiune, obezitate, diabet zaharat cortizonic, sindrom metabolic , etc.

Cu acest articol nu am incercat sa fac o prezentare medicala. Doar sa va simplifi notiunile legate de termeni pe care ii tot gasiti cand cititi despre keto/LCHF, sindromul metabolic, diabet, hipertensiune.

Cititi despre influenta cortizolului asupra glicemiei si cetozei nutritionale in articolul meu de mai jos.

Cetoza e mica dimineata?

Be keto Be happy !

Discover more from lacra.blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top