Keto

Dieta keto : siguranță pe termen lung, aplicații în medicină/ introducere

Recent am fost în vizită la niște prieteni care au pus tot felul de întrebări legate de keto : este keto sigură pentru sănătate pe termen lung ( gen peste 20 de ani ) sau poate toată populația globului trăi keto ?

Orice argumente pe care le-am adus nu au fost suficiente, dar nu vorbeam de la același nivel de cunoștințe legate de fiziologia corpului și ce se întâmplă în keto. Iar dacă toată populația globului poate trăi keto …..mi s-a părut o întrebare doar provocatoare în condițiile în care , în acest moment, societățile dezvoltate aruncă tone de mâncare , iar alții mor de foame și de sete. Deci, nu se  putea vorbi despre sustenabilitatea keto , așa cum zicea unul din prietenii de care vorbesc. Am ales să îi spun că nu a citit nimic despre keto și că nu putem purta un dialog corect , în care eu, practic, eram nevoită să apăr keto, pentru că nu pornim de la cunoștințe și informații comune. I-am mai spus că fiecare decide cum vrea să mănânce și să trăiască. Au mai fost și alte aspecte , dar nu ăsta e rostul articolului meu de astăzi.

 

Și, întâmplarea a făcut ca să dau peste un articol publicat în  decembrie 2019 ( deci, recent ) într-un jurnal de nutriție  foarte cunoscut în lumea medicală și a științei nutriției JN The journal of nutrition. 

 

Articolul este semnat de doctorul de origine americană DAVID S. LUDWIG, profesor universitar în pediatrie și nutriție la Universitatea Harvard și cercetător în domeniul obezității la copii la Spitalul de pediatrie din Boston. Deci, o să am încredere în ce zice el. Plus că argumentează. Iată și CV-ul acestui luptător împotriva consumului de zahăr și carbohidrați ,  obezității la copii și a bolilor induse de obezitate.

https://www.webmd.com/david-ludwig-rfk

 

Voi pune linkul către articolul original în finalul postării mele. Asta pentru  cei care doresc să se documenteze mai mult sau sunt doar curioși să mai învețe câte ceva despre keto, sau vor să găsească argumente pro și anti keto.

 

Pentru a putea prezenta toate detaliile legate de keto și știința din spatele keto am ales să împart articolul , ca să fie ușor de citit și asimilat. Plus că articolele foarte lungi pot deveni plictisitoare și obositoare.

 

Dieta vestică ne-a recomandat să evităm grăsimile, mai ales grăsimile saturate. Dacă reduci aportul unui macronutrient ( principiu alimentar ) , trebuie să îl înlocuiești cu altul. Spre amintire, macronutrienții sunt : proteinele, carbohidrații și grăsimile. Adică, eviți grăsimile, crești carbohidrații.  Cam așa este pe scurt reprezentată recomandarea dietei vestice ( pornită de la americani și preluată de toate societățile dezvoltate).

 

Recomandările dietetice de mai sus au dus la o epidemie de obezitate și diabet de tip 2, care au complicații cardiovasculare catastrofale, cu creșterea incidenței bolilor de inimă, accidentelor cerebrale, etc.

 

Iată o captură de ecran de pe http://www.worldometers.info legată de statistica ( cifrele se modifică în timp real ) obezității ( când o să citiți voi, cifrele vor fi altele, mult mai mari, dar puteți accesa sursa ):

Lupul în blană de oaie ?

 

Iar dacă vrei să vezi și niște cifre legate de impactul diabetului de tip 2 , îți pun la dispoziție o altă captură de ecran de pe http://www.statista.com ( este vorba de numărul de morți secundar diabetului de tip 2 la vârste sub 60 de ani ). Trist, nu ?

Să vorbim și despre pandemia de diabet

 

 

 

Dieta keto este folosită de mult timp, de prin anii 1900, împotriva epilepsiei severe. În această situație are o altă macroză decât cea larg cunoscută, în care 80% din totalul caloriilor sunt furnizate de către grăsimi ( în keto ” obișnuit ” se recomandă 70-75% ). Cum epilepsia este o boală cronică, avem ceva date legate de folosirea keto pe termen lung în cazul pacienților bolnavi de epilepsie severă = status epilepticus ( voi reveni asupra acestui subiect ).

 

După o perioadă în care keto a stat ascunsă, fiind folosită la o scară redusă, pac! a urmat o explozie de informații legate de beneficiile keto, în special în ceea ce privește scăderea ponderală și remisia diabetului de tip 2. Citeam pe un forum cum o tipă povestea că mănâncă de 15 ani keto dar nu știa că ea ține keto ( o dovadă că keto este sustenabil pe termen lung ). Dar, pentru sceptici , poveștile personale sunt anecdotice, posibil minciuni. Aici intervine știința.

 

Profesorul Ludwig spune ( citez ) : ” Dieta very low carb ( keto) are o istorie lungă în medicina clinică și evoluția umană. Este foarte eficientă în tratamentul obezității și diabetului de tip 2. În plus, starea de cetoză nutrițională susținută ( adică, pe termen lung ) pare să asigure beneficii metabolice unice relevante pentru cancer, boli neurologice degenerative și alte boli asociate cu rezistență la insulină ( de exemplu , ovarul polichistic, despre care poți citi mai multe în articolul meu https://lacra.blog/2019/08/28/ovarul-polichistic-pcos-si-keto-lchf/)

 

Bineînțeles că mai sunt multe de cercetat în domeniul keto – aplicații practice în medicina clinică ( adică, în traducere simplă , efectul de dietă medicament al keto în unele boli ).

 

În urmă cu 100 de ani, dieta keto era tratamentul standard împotriva diabetului ( insulina a fost descoperită abia în 1922 ) , fiind folosită în prelungirea vieții copiilor cu diabet de tip 1 și pentru controlul diabetului de tip 2 ” -citat din articol, tradus.

 

Pentru cei care doresc să aprofundeze informațiile cunoscute despre keto și tratamentul diabetului pun la dispoziție un link cu un articol publicat în Journal of Diabetes and Metabolism  în august 2016.

https://www.longdom.org/open-access/court-of-last-appeal–the-early-history-of-the-highfat-diet-for-diabetes-2155-6156-1000696.pdf

 

Odată cu descoperirea insulinei a fost posibil ca cei bolnavi de diabet să își poată controla glicemia în condițiile unei diete high carb ( cu foarte multe grame de carbohidrați / zi ). Dar, acestei diete i se aduce vina că a provocat o pandemie de obzitate ( și, implicit, diabet zaharat de tip 2, cu toate complicațiile grave și mortale cunoscute ).

 

Linkul de mai jos duce către un articol legat de creșterea incidenței obezității și diabetului dea lungul a 40 de ani de dietă low-fat high-carb ( puține grăsimi, mulți carbi ) în America. Pentru a citi textul în întregime va trebui să plătești, dar, un mic rezumat , care este disponibil gratuit , te va ajuta să îți formezi o idee despre cifrele catastrofale  din statistică.

https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2564564

 

Keto își are adepții ei ( inclusiv în lumea științifică medicală, la nivel academic ) , dar și criticii ei. Uneori fără dovezi prea concludente, dar care lasă în urmă semne de întrebare în mintea celui care citește. Citește, analizează, vezi cine scrie articolul ( mulți autori, somități medicale, au afiliere la industria zahărului , și mulți au recunoscut public că au manipulat rezultatele studiilor științifice în favoarea industriei ), pune în balanță informațiile și apoi decide, de unul singur, dacă keto e ceva pentru tine sau nu. O dietă, un stil de viață, este o decizie personală, nu o răspundere a unui medic sau nutriționist.https://lacra.blog/2018/07/11/blog-disclaimer-declaratie/

 

În următoarele articole dedicate acestui subiect voi dezbate despre efectele dietei keto în diverse boli, pornind de la obezitate și ajungând la cancer. Pentru fiecare situație am capitole separate în blog și multe informații documentate.

 

Sper că o să considerați interesantă dezbaterea mea , în mai multe ” episoade ” și o să rămâneți alături de mine.

 

Dacă vă face plăcere puteți fi alături de mine și de prietenii mei în comunitatea pe care încerc să o clădesc în jurul keto/ LCHF :

Lumea mea keto

 

Iată și linkul către articolul original https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7269727/

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: