Astazi dezbatem despre dieta ketogenica si osteoporoza.
Poate dieta ketogenica sa duca la osteporoza ?
Mulți si-au exprimat temerea că o dieta ketogenica poate provoca osteoporoză ( fragilitatea oaselor datorită demineralizarii lor ) , deoarece , reducerea cantităților de carbohidrați ar duce la acidifierea sângelui , care, la rândul ei , ar provoca leziuni ale matricei osoase, cu pierderea de minerale din os.
De la bun început pot sa afirm cu certitudine un lucru : echilibrul acido-bazic al corpului este foarte strict controlat și nu poate fi influențat major de ceea ce mâncăm ( daca ar fi așa , am muri rapid ).
Dar, când apare un semn de întrebare, știința se pune în mișcare și execută……studii științifice.
Un astfel de studiu a fost publicat de către ” The journal of pediatrics ” ( Revista de pediatrie- traducerea mea ) în august 2010.
Studiu stiintific-adolescenti
Pentru detalii despre studiu accesați linkul https://www.jpeds.com/article/S0022-3476(10)00120-4/abstract
Studiul se intitulează ( traducerea mea ) : ” Eficiența și siguranta dietei cu cantități reduse de carbohidrați si mari de proteine în cazul scăderii ponderale la adolescenții cu obezitate severă “.

Studiul a urmărit să evalueze eficiența și siguranța unei diete restrictive în carbohidrați versus dieta clasic recomandată , cu cantități reduse de grăsimi și mari în carbohidrați , asupra scăderii în greutate, compoziției masei corporale ( oase și mușchi) și asupra unor teste cardiace la pacienți adolescenți cu obezitate severă.
- Adolescenții au fost incluși în 2 grupuri.
- Un grup a adoptat dieta ketogenica , cu conținut de maxim 20 g carbohidrați pe zi și multe proteine.
- Celălalt grup a adoptat regimul low-fat ( cantității reduse de grăsimi).
- Studiul s-a desfășurat pe durata a 13 săptămâni.
- Urmărirea rezultatelor s-a facut prin măsurarea unui indice de masă corporală în săptămâna 13, 24 și 36 ( pentru a se putea concluziona și despre efectele pe termen lung ale modelelor dietetice).
Rezultate
- Scădere semnificativă în greutate s-a observat în ambele grupuri.
- O scădere mai importantă în greutate s-a observat, în schimb, în grupul cu dieta low-carb.
- Nu s-a putut detecta pierdere de țesut muscular și osos în grupul aflat pe dieta low -carb. Adolescenții înrolați în grupul low-carb nu au prezentat nici un fel de simptome , profilele metabolice și testele funcționale cardiace au rămas în limitele normalului.
Concluzia studiului a fost că dieta low-carb high-protein se poate folosi ca tratament dietetic în tratamentul obezității la adolescenți. Dieta e eficientă și sigură.
Studiu stiintific -adulti
Dar, este dieta keto sigură , în ceea ce privește sănătatea oaselor, și la adulți?
Există mai multe studii legate de acest subiect. Am ales spre prezentare un studiu publicat recent ( septembrie 2016 ) în revista de specialitate ” Nutrition journal ” – Jurnalul de nutritie ( traducerea mea ).
Studiul poate fi accesat urmând linkul https://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(16)00129-5/abstract.
În studiu s-au înrolat 180 de adulți obezi . Doar 65 din aceștia au reușit să participe complet în studiu Studiul s-a derulat pe o perioadă de 1 an.
Studiul a urmărit efectele dietei keto versus dieta clasică numită dieta occidentală asupra greutății corporale, conținutului în minerale al oaselor și asupra densității osoase , precum și asupra unor analize de sânge care indică nivelul distrucției osoase.
Rezultate
Studiul a concluzionat că scăderea ponderală, ca urmare a regimului dietetic low-carb ( comparativ cu dieta clasică occidentală cu cantități mult prea mari de carbohidrați ), nu a afectat diversele teste care arată sănătatea oaselor la pacienții adulți obezi care au urmat dieta keto timp de 12 luni.
Acum poate ca stii un pic mai multe despre relatia dintre dieta ketogenica si osteoporoza.
Bonus la lectura



