Rezistenta la insulina provocata de keto

Exista rezistenta la insulina provocata de keto ?

Rezistenta la insulina provocata de keto e o situatie posibila?

Orice documentare a mea pornește  de la o provocare personală. Așa  și acum . Și o să vă povestesc despre noua provocare în acest articol.

Sunt pe keto de 1 an și jumătate. Totul a mers perfect , cu rezultate absolut uimitoare asupra stării  mele generale de bine fizic si psihic, asupra sănătății  și greutății corporale. Toată viața mea s-a schimbat și noul meu stil de viață  a adus cu sine extrem de multe avantaje.

Dupa cum se știe, keto are efecte foarte bune pe reducerea rezistenței la insulină, cauza multor boli : diabet, hipertensiune, obezitate, sindrom metabolic, cancer, boli inflamatorii si degenerative, demență , etc.

Rezistenta la insulina provocata de keto – chiar exista?

Haideți să vedem.

Provocarea mea  are la baza faptul că, în urmă  cu câteva saptamani, controlând- mi glicemia  și cetoza din sânge, dimineața, după  postul de noapte, am descoperit cu uimire negativă, că glicemiile erau cam măricele și cetoza micuță, nu așa cum ar trebui după un post de noapte de 12 ore ( mănânc ultima masa în jur  de 17.00 si mă trezesc la ora 05.00 ).

Să nu mă înțelegeți greșit ! Nu am avut valori de glicemie compatibile cu diagnosticul de diabet, ci neașteptat de mari după o perioada de post, dar in limite perfect normale. Dacă glicemia e mai mare, se secretă insulină, care inhibă producția de corpi cetoni, așadar, nimic curios în faptul că și cetoza era mai mică , sub 1. Totuși nu se mai întâmplase asta. Obișnuiam să intru în hipoglicemie noaptea.

O să mă întrebați dacă dormeam bine? Da, dormeam foarte bine. De ce calitatea somnului e așa de importantă ? Dacă nu dormi bine se secretă toată  noaptea cortizol , care face ca glicemia să fie mare. Adică,  acest hormon,  cortizol, care este un hormon de stress, crește glicemia. Citiți mai multe despre cortizol în articolul următor.

Despre cortizol-prieten sau dusman

M-am trezit și mai devreme, la 04.00 , pentru că Victor începe munca așa devreme în unele săptămâni. M-am testat. Aceeași situație.

Concluzia: glucoza nu era  folosită în totalitate de celule, deci, rezistențăla insulină. Foarte dezamăgită  am fost , pentru că nu reușeam să înțeleg.

Sunt omul ” de ce se întâmplă asta” . Acest fapt mă ajută să cercetez, să încerc să aflu răspunsuri și să învăț multe. Așa am făcut și acum. Am încercat să găsesc explicații științifice legate de acest fenomen de rezistență la insulină indus chiar de keto, adică un efect paradoxal.

Cum sunt folositi carbohidratii de catre corpul tau?

Să începem cu noțiuni de bază. Ce se întâmplă,  în mod normal, cu carbohidrații pe care îi mancam ( știu că știți toate astea, dar o recapitulare nu strică niciodată ) ?

  • După începerea proceselor de digestie, carbohidrații se transformă în glucoză, ceea ce duce la creșterea glicemiei.
  • Creșterea  glicemiei semnalizează pancreasului să secrete insulină.
  • Insulina este cheia care deschide celulele din corp , astfel încât glucoza să pătrundă în celule.
  • Celulele ard glucoza și o transformă în energie, înmagazinată în mici molecule de energie numite ATP-adenozintrifosfat-  , apă și dioxid de carbon. Astfel se menține glicemia normală.

Despre rezistența patologică la insulina puteti citi în articolul urmator de mai jos. Patologic înseamnă boală. Fiziologic înseamnă normal, fără risc de apariție a bolilor.

Insulina si rezistenta la insulina

O altă formă de rezistență la  insulină , dar care este considerată fiziologica, adica, nu reprezintă o cauză de boală, este fenomenul ”DAWN” sau ”fenomenul zorilor ” , despre care puteți citi în articolul meu  de mai jos.

Cetoza e mica dimineata?

Efectul Somogyi este reprezentat de o glicemie mare dimineața, prezentă la cei care au diabet ( indiferent daca e de tip 1 sau 2 ) , care se tratează cu insulină .

Insulina induce scăderea glicemiei în cursul somnului , persoana nu simte asta, deoarece nu mai are mecanisme de alarmă, iar corpul începe  să secrete hormoni de contrareglare, adică  hiperglicemici, care restabilesc valorile normale ale glicemiei. Dar, acești hormoni nu știu când să se oprească, deci , glicemia va crește disproporționat de mult, fiind mare la trezire, dimineața. Acesti hormoni sunt cortizolul, adrenalina, glucagonul și hormonul de  creștere.

Cum apare rezistenta la insulina provocata de keto?

Acum ajung la ce mă doare , rezistența la insulină determinată de stilul de viață keto, care poarta numele de ” REFUZUL ADAPTATIV AL GLUCOZEI DE CATRE CELULE ”.

Să traducem  acum toată definiția asta.

  • A fi keto adapted ( adaptat la keto ) înseamnă că celulele din corpul tău au învățat să foloseasca corpii cetonici ca sursă de energie.
  • Când esti keto adapted , celulele tale preferă să folosească  corpii cetonici , și nu glucoza , ca sursă de energie.
  • În cursul nopții, facem hipoglicemie, pentru ca nu mâncăm, suntem în postul de noapte.
  • Între orele 04.00 si 09.00 se secretă hormonii pe care i-am amintit mai sus. Ei se secretă în condiții fiziologice, adică, pentru că așa  e programat corpul, dar și ca răspuns  la valorile mici de glicemie din cursul nopții, când dormi și nu mănânci.
  • Ca rezultat : glicemie mai mare, adică glucoză mai multă  în sânge. Insulina se secretă din pancreas și se duce la celule, bagă cheia, celula răspunde : îmi pare rău ! Nu-mi mai place ca glucoza să intre în casa mea, mă înțeleg mai bine cu cetonele. Deci, glucoza este refuzată, nu este preluată  de către celule. De aici, glicemia mai mare. Ca o rezistență la insulina. Adică , celula rezistă efectelor insulinei.

Iată și răspunsul în cazul situației mele.

Grijile mele au luat sfârșit !

Ce am invatat despre rezistenta la insulina provocata de keto

A fi rezistent la insulină în keto nu înseamnă același lucru cu rezistența  la insulină despre care tot citești. În keto  celulele preferă  corpii cetonici în locul glucozei, dar, glicemia  este întotdeauna în limite normale, nu la valori de diabet. Este , de fapt , un mecanism de adaptare a celulelor la metabolismul keto. Nu înseamnă boală, nu înseamnă diabet.

De ce celulele preferă corpii cetonici? Pentru că metabolismul implicat în cetoza este genetic, așa au trăit înaintașii noștrii, așa știe codul nostru genetic că e bine pentru noi.

Ce poți face ?

  • Poți reduce cantitatea de carbohidrați, pentru o perioadă, la 15 g neți pe zi sau 20 g totali.
  • Poți evita, pentru o perioadă, produsele lactate , ele inducând o creștere mai mare a glicemiei decât verdețurile, de exemplu.
  • Poți să te antrenezi mai mult sau mai des.
  • Poti încerca  să asociezi postul intermitent.

Be keto Be happy !

Meniuri personalizate 3 mese/zi
Meniu saptamanal keto fara lactate#2

4 thoughts on “Exista rezistenta la insulina provocata de keto ?”

  1. Pingback: Keto și menopauza ( partea a-3-a ) - Eu și stilul de viață keto

  2. Pingback: Ce analize să îmi fac când sunt keto / low-carb ? - Eu si stilul de viață keto

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from lacra.blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top