Ce este keto cycling

Experienta mea cu keto cycling

Cum am sesizat ca metabolismul meu nu mai functioneaza bine ?

Am început să trăiesc keto în ianuarie 2018. Destul de repede am ajuns în etapa OMAD ( o masă pe zi ) și post cu apă între  3-5 zile. Toate au venit de la sine. Nu am obligat corpul să facă ceva ce simțeam că ar putea fi stress. Chiar am rupt posturi cu apă deoarece nu ne-am simțit relaxați.

Am obținut o mulțime de beneficii trăind conform modelului de mai sus. Dar, de aproape 2 ani , am pus vreo 3-4 kg pe noi, deși mâncăm keto OMAD .

Pot fi mai multe explicații. În cazul meu e vorba de premenopauză, cu variații mari ale hormonilor sexuali  și efecte imprevizibile ale acestor variații, retenție de apă. Uneori am edeme gambiere foarte exprimate, pufoase, bag degetul în ele și rămâne gaură ( edemul gambiere înseamnă că ți se umflă gambele și picioarele ).  Dar  și Victor ia în greutate, și la el nu există aceste variații mari de estrogeni, ca la mine. Deci, concluzia mea e că există un factor comun. Când țin post cu apă dau jos 1,5-2 kg în 24-36 de ore. Aia nu e grăsime, e apă. Un efect al hormonilor.

Nu avem o viață stresată, dormim bine.

Temperatura corpului meu nu depășește 35 grade. De obicei stă în jur de 34,5. Dacă aș ajunge la spital  s-ar considera că sunt în hipotermie . Și dacă nu vin dintr-un mediu extrem de rece, care să explice temperatura joasă a corpului meu, , medicii se vor gândi la boli și reacții adverse ale unor medicamente. Ce boli? În primul rând de tiroidă, că ea este responsabilă de reglarea nevoilor metabolice ( adică , de câtă energie este nevoie pentru ca organismul uman să funcționeze ). Alte boli sunt septicemiile grave.

Să mă întorc la tiroidă.

Mi-am controlat probele de tiroidă în mod constant de când mi-am schimbat stilul de viață ( de asta recomand ca și tu , cea/ cel care ai decis să faci schimbări, să nu pierzi contactul cu personalul medical / medicii ). Nu am avut probele de tiroidă modificate. Și, cu toate astea, în timpul postului cu apă, după primele 24 de ore mi se făcea frig.

Deficitele in micronutrienti si hipotiroidia
Glanda tiroida

Cum am tradus eu toate astea ?

Corpul se adaptează la scăderea ingestiei mele  de energie ( energia vine din alimente). Tiroida frânează metabolismul astfel încât  procesele vitale pentru corp să primească energia necesară ( respirația, activitatea cardiacă, funcționarea ficatului și rinichilor, creierului ). A menține temperatura corpului la 36-37 grade nu este vital. Ce zice tiroida ? ” Ce temperatură trebuie să mențin ca celulele să funcționeze ?”  De 34-35 grade , își răspunde tot ea.  Și, astfel, am dezvoltat o temperatură corporală mică.

Temperatura normală a corpului variază între 36- 37 grade ( cu mici variații individuale ) .

Metabolismul meu s-a adaptat major la stilul meu de viață, nu mai are nevoi energetice majore. De asta am început să iau în greutate.

Oricât de puțin aș mânca, metabolismul se resetează și își scade și mai mult nevoile energetice. Ce înseamnă asta ? Păi, dacă metabolismul meu are nevoie de 1200 kcal și eu îi dau 1400 kcal, surplusul va fi transformat  în grăsime ( nu cred în teoria caloriilor, dar am să scriu așa, pentru că doar așa avem un limbaj comun ) . După o perioadă în care eu reduc la 1200 kcal, cum vrea corpul, și mai fac și post, corpul va frâna și mai mult metabolismul și va cere doar 1000 kcal. Iar ajung să am un surplus. Și ….tot așa .

Teoria de mai sus este acceptată de mulți profesioniști din domeniul medical. Și este susținută, cel puțin în teorie, de ceea ce știm despre fiziologia corpului.

De ce m-am ingrasat cu keto si post?-video

2 thoughts on “Experienta mea cu keto cycling”

  1. Pingback: Experiența mea cu keto cycling - săptămâna 3 - Eu și stilul de viață keto

  2. Pingback: Experiența mea cu keto cycling- săptămâna 2 - Eu și stilul de viață keto

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: