Experienta mea cu keto cycling

Ce este keto cycling ? Si cum difera de keto clasic ?

Despre asta iti voi vorbi in acest articol foarte lung, dar pe care il voi structura pe mai multe pagini.

Foloseste-te de tabelul cu capitole, apasa pe ce titlu te intereseaza si lacra.blog de conduce intr-o clipa acolo unde iti doresti.

Articolul are la baza experienta mea cu keto cycling.

Când am auzit prima oară de această noțiune, am respins-o din start, fără să caut să citesc ce înseamnă . Este o noțiune nouă, nu are reguli clar stabilite. Nu există știință demonstrată , dar, dacă știi puțin despre fiziologia corpului uman, poți găsi logica care să justifice un keto cycling.

Va fi un articol mai lung, ca un fel de jurnal al meu, dar îl voi împărți pe săptămâni. Poate și voi veți găsi răspunsuri la unele probleme / simptome pe care le experimentați printre rândurile care vor descrie experiența mea.

Există carb-cycling și keto cycling. Carb cycling inseamna ca dupa zile de keto, post intermitent, iti iei o zi cu consum crescut de carbohidrati, > 100 g /zi.

Ce este keto cycling?

Pe scurt, keto -cycling înseamnă să alternezi zile de keto cu zile cu un consum mai mare de carbohidrați.

Keto înseamnă că 5% din energia ta zilnică provine din ingestia de carbohidrați, high-carb înseamnă ( în textele pe care le-am găsit eu ) că 50% din energia ta provine din ingestia de carbi . Dacă calculezi că 50% din energia unei zile ar trebui să vină din carbi, la un necesar caloric de 2000 kcal, înseamnă că 1000 kcal trebuie să vină din carbi. 1 g carb eliberează 4 kcal, deci 1000 kcal din carbi înseamnă 250 g carbohidrați pe zi. Imens ! ).

Sandwich cu carbohidrati
Aici sunt carbohidratii tai

Cum am sesizat ca metabolismul meu nu mai functioneaza bine ?

Am început să trăiesc keto în ianuarie 2018. Destul de repede am ajuns în etapa OMAD ( o masă pe zi ) și post cu apă între  3-5 zile. Toate au venit de la sine. Nu am obligat corpul să facă ceva ce simțeam că ar putea fi stress. Chiar am rupt posturi cu apă deoarece nu ne-am simțit relaxați.

Am obținut o mulțime de beneficii trăind conform modelului de mai sus. Dar, de aproape 2 ani , am pus vreo 3-4 kg pe noi, deși mâncăm keto OMAD .

Pot fi mai multe explicații. În cazul meu e vorba de premenopauză, cu variații mari ale hormonilor sexuali  și efecte imprevizibile ale acestor variații, retenție de apă. Uneori am edeme gambiere foarte exprimate, pufoase, bag degetul în ele și rămâne gaură ( edemul gambiere înseamnă că ți se umflă gambele și picioarele ).  Dar  și Victor ia în greutate, și la el nu există aceste variații mari de estrogeni, ca la mine. Deci, concluzia mea e că există un factor comun. Când țin post cu apă dau jos 1,5-2 kg în 24-36 de ore. Aia nu e grăsime, e apă. Un efect al hormonilor.

Nu avem o viață stresată, dormim bine.

Temperatura corpului meu nu depășește 35 grade. De obicei stă în jur de 34,5. Dacă aș ajunge la spital  s-ar considera că sunt în hipotermie . Și dacă nu vin dintr-un mediu extrem de rece, care să explice temperatura joasă a corpului meu, , medicii se vor gândi la boli și reacții adverse ale unor medicamente. Ce boli? În primul rând de tiroidă, că ea este responsabilă de reglarea nevoilor metabolice ( adică , de câtă energie este nevoie pentru ca organismul uman să funcționeze ). Alte boli sunt septicemiile grave.

Să mă întorc la tiroidă.

Mi-am controlat probele de tiroidă în mod constant de când mi-am schimbat stilul de viață ( de asta recomand ca și tu , cea/ cel care ai decis să faci schimbări, să nu pierzi contactul cu personalul medical / medicii ). Nu am avut probele de tiroidă modificate. Și, cu toate astea, în timpul postului cu apă, după primele 24 de ore mi se făcea frig.

Deficitele in micronutrienti si hipotiroidia
Glanda tiroida

Cum am tradus eu toate astea ?

Corpul se adaptează la scăderea ingestiei mele  de energie ( energia vine din alimente). Tiroida frânează metabolismul astfel încât  procesele vitale pentru corp să primească energia necesară ( respirația, activitatea cardiacă, funcționarea ficatului și rinichilor, creierului ). A menține temperatura corpului la 36-37 grade nu este vital. Ce zice tiroida ? ” Ce temperatură trebuie să mențin ca celulele să funcționeze ?”  De 34-35 grade , își răspunde tot ea.  Și, astfel, am dezvoltat o temperatură corporală mică.

Temperatura normală a corpului variază între 36- 37 grade ( cu mici variații individuale ) .

Metabolismul meu s-a adaptat major la stilul meu de viață, nu mai are nevoi energetice majore. De asta am început să iau în greutate.

Oricât de puțin aș mânca, metabolismul se resetează și își scade și mai mult nevoile energetice. Ce înseamnă asta ? Păi, dacă metabolismul meu are nevoie de 1200 kcal și eu îi dau 1400 kcal, surplusul va fi transformat  în grăsime ( nu cred în teoria caloriilor, dar am să scriu așa, pentru că doar așa avem un limbaj comun ) . După o perioadă în care eu reduc la 1200 kcal, cum vrea corpul, și mai fac și post, corpul va frâna și mai mult metabolismul și va cere doar 1000 kcal. Iar ajung să am un surplus. Și ….tot așa .

Teoria de mai sus este acceptată de mulți profesioniști din domeniul medical. Și este susținută, cel puțin în teorie, de ceea ce știm despre fiziologia corpului.

De ce m-am ingrasat cu keto si post?-video

Să recunoaștem: keto e la început de drum și știința cercetează, experimentează. Nu se știe ce se întâmplă când trăiești keto pe perioade lungi de timp, de ani. Viitorul va aduce răspunsuri. Acum, presupunem doar. Iar eu și experimentez pe mine ( dacă te gândești să faci experiențe pe tine, fă-le sub supraveghere medicală, contactează și cere sfatul specialiștilor,nu te pune în situații care pot fi periculoase pentru tine.

Nu îmi asum răspunderea medicală și juridică pentru ce decizii ei tu legate de sănătatea și viața ta. Eu doar descriu ce experimentez eu, nu spun : ” Fă ca mine !” ).

Așa că, am decis să încerc keto cycling. Greu de spus ce parametrii sunt cei mai indicați pentru  a monitoriza efectele , dar am ales să iau în calcul greutatea mea săptămânală și temperatura corpului meu.

O săptămână la mine începe vinerea și se termină vinerea, asta a fost de la bun început ziua noastră de cântar.

În linkurile pe care ți le pun la dispoziție de-a lungul articolului , găsești accesul către diverse rețete ale mâncărurilor pe care le-am mâncat eu într-o anumită zi sau către video cu diverse tipuri de exerciții fizice la care apelez eu sau către articole care tratează un subiect atins în timpul experimentului meu.

Cum am planificat keto cycling

Asta e ultima săptămână de concediu. Celelalte 2 săptămâni am mâncat fără să ne uităm la carbi, dar nu am depășit 50 g carbi pe zi ( nu am de gând sub nici o formă să mănânc 200-250 g carbi pe zi , asta pentru că am trișat o dată și mi-a fost groznic de rău ). Poate 100 g, maxim.

Cheat day dieta ketogenica- lacra.blog
Franța, păcatul si keto sau experienta mea cu cheat day

În aceste 2 săptămâni mi-am măsurat cetoza doar o dată, aleatoriu. Era 0,9.

De fapt,cetozele mele sunt mici de mult timp ( probabil datorită adaptării eficiente la keto, corpul consumând eficient corpii cetonici ). Uneori am avut 0,1 ,dar nu am surprins nici un moment cu keto zero.🤣

Ieri m-am decis că aș putea scrie un articol despre experiența mea cu keto cycling. Sunt și eu curioasă care vor fi rezultatele. Voi face asta timp de o lună.

În prima zi a experimentului nu mi-am măsurat nimic după postul de noapte ( destul de lung, pentru că ultima masă a zilei a fost , în general , în jurul ore 15-16 ). De ce ? Pentru că nu îmi venise ideea de experiment.

Dar, m-am trezit la 7.30 și m-am dus direct la o plimbare cu Casper. Cam 20 minute. Muzica, soare, răcoare, relaxare.

Casper - adeptul dietei carnivor
Casper – adeptul dietei carnivor

Am venit acasă și am băut o cafea alături de o porție de  prăjitură Pavlova.

Pavlova low carb cu fructe de padure
Pavlova low carb cu fructe de padure

Apoi am mai băut 3 cafele , într-una am pus o lingură de  MCT – C8 .

Cocos MCT
Ce este MCT ? Ce MCT să cumpăr ?

Am luat și o pastilă cu carnitină. După toate astea , lucrurile stăteau așa ( adică la aproximativ 40 minute după ce am mâncat Pavlova plus cafelele )

Carnitina și dieta ketogenica
Carnitina si cetoza nutritionala
  • glicemie 5 mmol/ l ( 5×18= 90 mg/ dl ) = sunt foarte mulțumită
  • cetoză = 0,3 ( nu sunt în keto , dar  am urme de corpi cetonici după ce , timp de 2 săptămâni, am mâncat 2-3 mese pe zi, cu mai mult de 20 g carbi / zi  și mai multă proteină ).

Decizia mea legată de consumul meu mai ridicat  de proteine se bazează pe :

  1. Mă aflu în acea etapă hormonală când am o predispoziție către scăderea masei musculare și a densității minerale a oaselor .
  2. Încep să fac antrenamente anaerobice ( cel mai indicat pentru vârsta mea hormonală , cu greutăți ) ,deci am nevoie de proteină.
De ce e importanta proteina
De ce e importanta proteina pentru sanatatea ta?

Să continuăm.

Mănânc la 9.30 , ceva cu zero carbi , dar cu proteină de calitate ( carne și ouă ). După 30 minute ajung la următoarele valori :

  • glicemie = 5,2 ( 93,6 mg/ dl )
  • cetoză = 0,3

Creșterea modestă a glicemiei este rezultatul ingestiei de proteine ( știm , deja, că ingestia de proteine duce la procese de gluconeogeneză , cu creșterea glicemiei ). Nici un efect pe keto , în ciuda faptului că am mâncat multe grăsimi conform macrozei keto.

Temperatura corpului 34,5 🤣🤣🤣( mi-e și rușine ).

La 2 ore după acest mic dejun , perioadă în care am mai băut o cafea cu MCT și am mai luat o carnitină :

  • glicemie= 4,9 ( 88,2 )
  • cetoză = 0,6

Glicemia a scăzut , cetoza, practic, s-a dublat. Adică, secreția de insulină și-a făcut treaba ( a scăzut glicemia ) și a dispărut ( s-a dublat cetoza ).

Apoi , mă duc iar la o plimbare cu Casper , timp de 30 minute ( exercițiu aerobic ) și mă antrenez 20 minute cu dans aerobic ( cu video de pe YouTube) . Plus 5 minute încălzire și 5 minute stretching.

Duș.

La 40 de minute după aceste eforturi fizice în aerobioză :

  • glicemie =4,7 (84,6 )
  • cetoză = 0,3

Glicemia a scăzut și mai mult, dar s-a prăbușit și cetoza.

Concluzia mea :

  • Sunt foarte bine adaptată la keto, chiar și mușchii consumă corpi cetonici în timpul exercițiului fizic ( de aici scăderea cetozei )
  • Glicemia a scăzut pentru că sunt celule în corp care nu trăiesc decât cu glucoză. Cum sunt globulele roșii. Care transportă oxigenul în corp, inclusiv la mușchi. Antrenamentul meu a fost aerobic= adică a avut nevoie de cantități mari de oxigen. Deci, cerințe mari ale corpului în oxigen= globule roșii care își intensifică funcția de transport a oxigenului. Multă energie necesară pentru asta. Adică, multă glucoză.

Pe urmă mănânc o supă cu usturoi și ciocolată 90%.  Nu mă mai testez. ” Tomorrow is another day ” .

Supa low carb de usturoi-fie ca esti la dieta sau nu, fie ca e cald sau frig
Supa low carb de usturoi

Ultima masă la ora 15.30. Mai beau niște cafea, fără MCT .

Ziua 2

Până în ora 9 , beau 2  cafele cu MCT ( câte o lingură în fiecare cană ) și una fără MCT ( da, suntem mari  consumatori de cafea ) . La ora 9 ( deși știu că pot fi în etapa fiziologică de vârf de secreție de cortizol ) , după 17 ore de post :

  • glicemie = 4,4 ( 79,2 )- foarte bine
  • cetoză = 0,3 ( folosesc la maxim corpi cetonici ? )

Apoi, mai târziu, pe la 10 , mănânc destul de mulți carbi : 150 nuci macademia prăjite și sărate  ( cam vreo 6 g carbi ) plus 125 g mure ( 5 g carbi ), niște sandwich cu pâine low carb , brânză de capră, unt de capră și salamuri bio, 3 roșioare mici și jumătate de ardei capia roșu. Nu calculez nimic, doar aproximez. Ideea e să am mai mulți carbi decât în zilele de keto . Pentru ce am descris mai sus, aproximez că am mâncat cam 20 g carbi . 🙃 Mai încolo face Victor înghețată. 😉

Ulterior am mâncat 3 porții de înghețată și cina.  Total 43 g carbohidrați. Ultima masă : ora 15. 00.

Inghetata keto cu afine
Inghetata keto cu afine

Am făcut rebounding 10 minute și am băut încă o cafea cu MCT .

La  3 ore după ultima masă situația arăta așa :

  • temperatura a crescut la 35,9 ( corpul arde la greu carbohidrații, acest proces eliberând energie , dar și căldură ). Temperatura corpului este mai ridicată după amiază și mai scăzută dimineața.
  • glicemie = 5,4 ( 97,2 mg/ dl )- foarte bine
  • cetoză= 0,4

Sunt într-o stare de cetoză măsurabilă, deși valoarea nu este considerată semnificativă. Dar , cu gândul că am mâncat mulți carbi ( 43 g ) , sunt chiar impresionată că pot detecta corpi cetonici în sânge. Asta îmi arată că organismul a folosit carbii și arde grăsimi în continuare.  A fost foarte interesantă  descoperirea asta cu cetoza măsurabilă în condiții de low-carb moderat ( care permite maxim 50 g carbi pe zi ).

Nu intenționez să descriu fiecare zi cu ce am mâncat și făcut. Am descris mai în amănunt primele zile ca să înțelegeți cum am gândit. Voi testa aleatoriu glicemia și cetoza în următoarele zile. Cum mi-am propus să intru în cetoză bine exprimată ? Simplu ! Voi posti cu apă. Dar, toate la vremea lor.

Ziua 3 ( după ce ieri am mâncat cam 43 g carbi , ultima masă ora 15.00 )

Zi keto.

Mă testez la ora 9.15, după 18 ore de post. Am ales să mă testez în afara perioadei de secreție fiziologică maximală a cortisolului, care influențează valorile glicemiei și, implicit, ale cetozei ( poți citi mai multe în articolul de mai jos ) . Băusem deja 2 cafele cu MCT și luasem o carnitină.

Corpi cetonici
Cetoza e mica dimineata?
  • glicemie = 4,8 ( 86, 4  mg/ dl ) – foarte bine ( în timpul postului de noapte s-au consumat glucoza pe care am mâncat-o eu ieri )
  • cetoză = 0,6
  • temperatura corpului , din nou, 34,5 grade

Sunt extrem de mulțumită că pot măsura corpi cetonici după ce am mâncat mai multi carbohidrați decât prevede keto. Corpul a intrat deja în modulul de economisire a energiei ( datorită postului pe care l-am început ieri după ultima masă a zilei și care a continuat și în cursul nopții ) . Cum știu asta ? Din nou am o temperatură joasă. Dar temperatura e mai mică dimineața. În schimb niciodată așa de scăzută.

Planific o zi cu  maxim 20 g carbi. Adică, keto.

Ultima masă : ora 15.00 . Am consumat 15 g carbi ( între orele 11.00-15.00 , deci, nu la o masă ).

Nivel de activitate fizică : dat cu aspiratorul și o plimbare de 15 minute cu Casper.

La 3 ore după masă :

  • temperatură 35,7 ( sună un pic mai bine decât 34, dar tot e scăzută )
  • glicemie = 4,6 (  82,8 mg/dl ) = foarte bine
  • cetoză = 0,9 ( a crescut deoarece am respectat macroza specifică keto )

Ziua 4 ( zi LCHF )

  • E o miercuri. Miercurea și vinerea postim . E greu de obținut meniuri keto de post.
  • Aleg să fie o zi LCHF moderat ( adică, maxim 50 g carbohidrați / zi )
  • Nu mă testez de nici un fel.
  • Ultima masă la ora 15.00
  • Nivel de activitate fizică : ceva dans și o plimbare.
  • Am consumat 35 g carbi.

Să explic un pic ce  e cu activitatea mea fizică. Nu fac sport pentru ca să ard calorii. Nu cred în această teorie care, deja, și-a dovedit nulitatea , având în vedere pandemia de obezitate și boli adiacente. Fac sport pentru masa mea musculară și osoasă , deoarece încep să îmi pierd efectele benefice ale estrogenilor, aflându-mă în premenopauză, precum și pentru scăderea rezistenței la insulină ( dacă există secundar keto , așa cum se presupune ), pentru sănătatea cardiovasculară și pentru sistemul imun, dar și cel limfatic. Precizez, însă, nivelul meu de activitate fizică deoarece acesta poate influența glicemia, deci, cetoza.

Și încă o precizare : experiența mea nu urmărește monitorizarea consumului de proteină, care, la rândul ei , poate influența glicemia și cetoza.

Și valorile mele extrem de bune de glicemie înainte și după masă arătată că nu sunt rezistență la insulină secundar stilului de viață keto . De fapt nici nu știu dacă în realitate există o asemenea rezistență. Este doar presupusă. Poți citi mai multe accesând linkul de mai jos.

Rezistenta la insulina provocata de keto
Exista rezistenta la insulina provocata de keto ?

Ziua 5 ( zi de keto ) 

După ziua anterioară cu LCHF și post de 16 ore :

  • glicemie = 4,3 ( 77, 4 mg/dl)= foarte bine
  • cetoză = 0,7= sunt impresionată pentru că pot măsura corpi cetonici peste 0,5 după o zi cu low-carb. Traducere: sunt bine adaptată la keto. Insulina și-a făcut rapid treaba și a scăzut glicemia, iar corpul a continuat să consume grăsimi .
  • temperatură 35,4 ( 🙂😉 începe să crească , am reușit, cred, să scot corpul din starea de economie metabolică ; voi mai vedea și zilele următoare ).

Ziua 6 ( zi de post, deci va fi LCHF )

Înainte să încep keto, mă dureau mai toate articulațiile, mai ales dimineața. De ce ? De inflamație indusă de rezistența la insulină datorată obezității. Apoi, aceste dureri au dispărut ca prin farmec.

De vreo câteva luni au reapărut, nu cu aceeași intensitate, și destul de inconstant, dar sunt zile în care mă dor articulațiile mici ale degetelor de la mâini, fără semne de inflamație, adică nu se umflă, nu se înroșesc și pot folosi la capacitate maximă mâinile ( de exemplu, să îmi fac exercițiile cu greutățile ). Asta nu este gută, pentru cei care se gândesc la asta. În plus, mi-am controlat în urmă cu vreo 2 luni acidul uric care a fost perfect  normal.

După aceste zile cu mai mulți carbi, durerile au dispărut ca prin miracol. Ieri, însă, cred că am mâncat maxim 12 g carbohidrați. Ghici ! Azi dimineață iar m-am trezit cu dureri. Nu am o explicație clară și cred că nimeni nu are. Mi-ar place să vorbesc cu cineva care ține keto corect de cel puțin 2 ani, să văd cum se simte.In schimb am găsit niște forumuri în care oamenii care erau pe keto de ceva timp se plângeau la fel ca mine. Dar nu aveau explicații Eu cred că am găsit una ( o voi dezbate mai jos).

Azi e ziua de cântar. Am luat în greutate 1,1 kg. Nu mă sperii, știu că nu e grăsime , ci multă apă. Vă spuneam că eu mă aflu în perioada în care hormonii sexuali se joacă cu retenția de apă și sare. Victor a dat jos 100 g ( și el mergea doar în plus de ceva timp ) , deci, ceva funcționează cu cyclingul meu.

M-am simțit foarte bine în această primă perioadă cu keto cycling. Am avut energie bună, am dormit bine, m-am simțit odihnită . Dar, am fost în concediu. De săptămâna viitoare începem munca. O să vedem cum va mai fi.

Mâine și poimâine ( ziua 7 și 8 ) sunt zile pe care noi le numim ” lăsata secului “. Adică, nu prea ne uitam ce și cum , pentru că urmează un post cu apă de 5 zile. Nu ne e frică de carbohidrați în lăsata secului, ci de proteinele din carne 🤣🤣🤣. Săptămâna 2 incepe de mâine.

Nu mă mai testez zilele astea. Prima testare va fi după 36 -48 de ore și înainte să rup postul cu apă ( când planific și un experiment live ) . De ce așa ? Pentru a vedea câtă apă dau jos în primele 2 zile și pentru a marca momentul când fac hipoglicemie, ceea ce înseamnă că nu mai există nici un gram de glicogen ( zahăr de rezervă ) în ficat. O să mă cântăresc zilnic, doar pentru a surprinde greutatea mea ” uscată”🤣🤣🤣🤣🤣 , fără excesul de apă pe care îl tot rețin.

Saptamana a doua cu keto cycling

Săptămâna noastră începe sâmbăta ( vinerea e ziua de cântar ).

Și, pentru că plănuiam un post de 5 zile cu apă , am ales ca primele două zile ale săptămânii noastre ( sâmbătă și duminică ) să fie low-carb high-fat și carnivor. Ne place carnea, da . Mai jos e și o dovadă că avem tendințe carnivore ( apropo, am încercat keto carnivor, dar l-am abandonat după 3 zile ): exemplu cu ce am mâncat noi înainte de postul cu apă.

Keto hiperproteic poze meniuri
Exemple de keto hiperproteic

Nu am avut mai mult de 35 g carbi pe zi, dar am mâncat hiperproteic. Sigur.

Nu m-am testat deloc.

În aceste 2 zile am luat în greutate 2 kg. Oricine își dă seama că nu are cum să fie grăsime. Ci…. APĂ ! 

Azi dimineață , aceste 2 kg nu mai existau la cântar !!!!! Acest fenomen este denumit , în lumea dietei keto / LCHF , efectul whoosh. 

Ce este efectul whoosh ?

Acest efect se referă la pierderea ” peste noapte, a unor kg , după ce o perioadă de timp te-ai luptat cu un platou sau cu o creștere în greutate. Am să revin cu mai multe detalii. Încă nu există e explicație clară, doar diverse teorii ( am să încerc să le dezbat într-un articol separat ).

Așadar, convingerea mea că am pus doar apă pe mine se susținea. Nu poți să te îngrași 2 kg în două zile și, apoi, să dai jos aceeași masă de grăsime.

Sunt genul de om care se întreabă mereu de ce se întâmplă ceva cu corpul meu ( de aici și experimentul ăsta ) . Știu sigur că totul se învârte în jurul tiroidei / metabolismului. Dar nu am prea multe instrumente să dovedesc.

Conceptul de hipotiroidie functionala – analize normale de tiroida

Azi dimineață îi spuneam lui Victor că e ca și cum am dezvoltat o hipotiroidie funcțională  , așa am definit-o eu. Adică, simptome de hipotiroidie ( cu temperatură corporală joasă, gambe umflate uneori, creștere în greutate, retenție de apă ) , dar analize de sânge  ( legate de tiroidă ) perfect normale.

M-am decis să îmi controlez analizele. Din nou. O fac constant de când am schimbat stilul meu de viață. Mi-am luat hemoglobina, tiroidă, rinichii, acidul uric, proteina C reactivă, hemoglobina glicată, probele de ficat și niște colesteroale, fierul, magneziul și calciul ionic . Vom vedea, spuse orbul .

Dar, gândindu-mă la aspectul de hipotiroidie funcțională, mă apuc să răsfoiesc internetul. Am rămas blocată ! Chiar am găsit multe de citit despre această stare. Deci, aveam dreptate. Și, ghici cum evaluează unii funcția tiroidei ( în afară de probele specifice de sânge ) ? Cu măsurarea temperaturii corpului. Așa cum m-am gândit și eu.  Simplu ! Probabil că voi scrie un articol și despre asta, deși nu se învață despre așa ceva la facultatea de medicină și nici nu există un asemenea diagnostic pe care vreun medic să îl stabilească.

Așa citind eu pe fugă despre această stare, am găsit că , printre altele, carnitina blochează accesul hormonilor tiroidieni în celule. Deci, celulele nu mai beneficiază de efectele hormonilor = ca o stare de hipotiroidie. Iar eu înghit constant carnitină de foarte mult timp. E posibil să îmi fi făcut singură un rău ? Nu știu. Nu voi mai lua carnitină și voi vedea. De asta îți recomand să nu faci lucruri de capul tău, să nu iei suplimente fără să te sfătuiești cu medicii și nutriționiști. S-ar putea să îți dăuneze.

În prima zi de post cu apă trag și de fiare . De ce ? Pentru că vreau să grăbesc un pic arderea glicogenului hepatic și să intru în autofagie.

Dacă te decizi că vrei să postești cu apă, eventual și să faci exerciții fizice în această perioadă, nu fă asta de unul singur. Medicul tău trebuie să te supravegheze , să te monitorizeze.

Ia legătura și cu un antrenor, specialist, în exercițiul fizic , este persoana cea mai indicată să îți explice ce exerciții fizice poți face astfel încât să nu îți dăuneze, să nu devină un stresa pentru corp. Nu fă nimic din ceea ce fac eu fără  să fii sub supraveghere medicală de specialitate.

Nu îmi asum nici o răspundere pentru deciziile tale. Ceea ce descriu eu e rezultatul experiențelor mele, nu reprezintă metode de diagnostic sau tratament pentru vreo condiție medicală. Orice decizie trebuie luată împreună cu personalul medical specializat . Nu sunt medicul personal al nimănui. Nu îmi asum nici o răspundere medicală, legală sau de orice altă natură pentru ce decizii ia fiecare în parte. 

După primele 36 de ore  de post cu apa

  • Victor a scăzut în greutate 1,9 kg !!!!! Nu este grăsime, ci apă.
  • Eu am scăzut modest în greutate, 600 g . Clar că e tot apă, clar că mai am o groază de apă de dat jos.

Deci , efectul whoosh.

După 48 de ore am epuizat toată rezerva de glucoză a corpului = glicogenul din ficat. De unde știu ? Pentru că glicemia e mică, de 3,5 mmol/l ( 63 mg/ dl ). Acum intră în acțiune glucagonul ( un hormon tot din pancreas, care are acțiuni total opuse insulinei, adică, printre altele, stimulează și procesele de gluconeogenează= sinteza din glucoză din proteine și grăsimi ). Secreția de glucagon stimulează autofagia. Și noi asta vrem în post. Nu îmi testez cetoza, e irelevant. Sigur e foarte bună.   Må simt de milioane, concentrată, plină de energie fizică și psihică. Prestez niște yoga.

După încă 24 de ore : 

  • Victor mai dă jos 1,3 kg ( deci, tot apă )
  • Eu merg mai încet : minus 800 g

În rezumat, după 60 de ore de post cu apă Victor a scăzut în greutate 3,2 kg  !!!!, iar eu 1,4 kg.

E limpede că e apă, nu grăsime. Poate că acum ne aflăm la greutatea noastră în stare uscată 🤣🤣🤣. Și de abia de acum putem să sperăm că mai ardem și niște grăsimi.

Oricum, ne cântărim în continuare. E ziua 3 de post. Continuăm. Ne facem planuri cum să rupem postul , pentru că nu poți mânca oricum după un post prelungit. Trebuie să fii blând cu corpul  tău, să respecți niște principii , astfel încât să nu pierzi toate beneficiile obținute și să eviți sindromul de supraalimentație.

Ziua 4 cu keto cycling

Am decis să întrerup postul după 96 de ore. Am început să simt o oboseală fizică ( care nu s-a remis după sare și hidratare perfect condusă). Cred că am exagerat cu efortul fizic ieri, când am făcut tabata.

Nu îmi forțez niciodată corpul. Învăț să îi ascult semnalele. Mi-a spus că e obosit. Am întrerupt postul.

Ne-am cântărit în fiecare zi . Eu am dat jos 2,2 kg, iar Victor 4,1 kg. În mare parte ….. apă .

Ceea ce este foarte interesant e că eu am scăzut 2 cm în talie. OK, poate am fost eu balonată, dar nu de 2 cm . E tot efectul whoosh ( pe scurt, apă în corp; mai multe într-un articol separat ). Și, încă ceva interesant: mi-a crescut temperatura corpului la 35,5-35,8 ( de la 34,5 ). Se pare că am reușit să ” biciuiesc ” un pic tiroida, adică, metabolismul.

Ce am dovedit ? Că avem apă multă în corp!

Deoarece am mâncat produse din lapte de vacă înainte de post ( nu sunt alergică, dar proteina din lactatele de vacă induce inflamație ) , am dezvoltat niște ” coșuri ” , o erupție pe față și gât. Vă arăt prin comparație diferențele după 96 de ore de post.  Coșul de pe gât a rămas un punct, de pe față a dispărut. Dacă așa se vede la exterior, ce îmbunătățiri   ‘or fi în interior ? !😀

Tenul meu inainte de post cu apa
Aspect în prima zi de post
Tenul meu dupa 96 ore post cu apa
Dupa 96 ore de post, cosurile au disparut

Ca încheiere : azi dimineață ( ziua de cântar, după ce am rupt postul ieri ) și eu, și Victor aveam 900 g în plus. Ca frații, așa, la fel. Nu e grăsime, ci …..ai ghicit ! Apă !

De ce am renuntat la keto cycling?

Am ales ca primele 5 zile din săptămâna 3 să fie LCHF moderat  ( pentru noi asta înseamnă 30-40 g carbi/ zi ). Dar nu putem atinge prea ușor acest nivel. Ceea ce ne  ajută este câte o cutie cu 500 g căpșuni și niște afine ( cam 125 g pentru amândoi ).

După 3 zile de LCHF mă testez. Așa, aleatoriu. De ce ? Mă simțeam foarte obosită, aveam dureri musculare ( e adevărat că era și după un antrenament aerobic super intens cu o zi înainte ). Nu îmi vine să cred ochilor ! 

  • glicemie 4,4 ( 79,2 mg/ dl ) = foarte bine ( mâncasem 100 g nuci macademia cu vreo 3 ore înainte ).
  • cetoză 1,8 !!!!! Aici nu mi-a venit să cred. Sunt în cetoză , deși am crescut carbii . Foarte interesant !

Îmi iau și temperatura : 35,1 grade ( sună mult mai bine decât 34,5 ) . Oare am reușit să îmi stimulez un pic tiroida/ metabolismul cu ajutorul lui carb cycling ? Nu știu. E prea devreme să trag vreo concluzie persoanală. Trebuie să văd și acul la cântar și ce se mai întâmplă în următoarea perioadă .

Ultima zi din zilele LCHF ale săptămânii 3 aduce cu ea un aport de 50 g carbohidrați. Preponderent din fructe de pădure. A fost și zi de post religios, așa că am mâncat o tocăniță cu legume ( praz și ciuperci ).

A doua zi dimineață, după un post de 12 ore și ceva , mă testez. Mai mult așa, să văd că am cetoză zero….Na, surpriză!

  • glicemie , din nou , 4,4
  • cetoză 0,5 !!!!! Nu îmi vine să cred ! Și când mă gândesc că am susținut mereu că cei care spun că există persoane care pot mânca până la 50 g carbohidrați pe zi și mențin starea de cetoză ( e un nivel mic, dar e cetoză) nu au dreptate. Poftim acum ! Am cifrele în fața ochilor .Ca o paranteză – cifrele cetozei nu indică intensitatea cu care slăbești. Că ai cetoză 1 sau 4  înseamnă aceleași avantaje.
  • M-am și cântărit de curiozitate, să văd câtă apă a adus cu sine un aport așa de mare de carbohidrați . Vreți să știți ? 2 kg în 24 de ore. Se merită experimentul ăsta. Am învățat multe.

Urmează 2 zile keto, maxim 20 g carbi / zi.

Cum s-a terminat experimentul pentru mine

După cele 3 săptămâni de experiment cu keto cycling , am in plusat 3,8 kg la cântar, am picioarele umflate, sunt extrem de balonată și intestinul nu mai funcționează așa cum obișnuia.

Decid să pun punct experimentului cu concluzia că keto cycling nu funcționează  pentru mine ( nici pentru Victor, dar el a luat foarte puțin în greutate ).

Nu știu cât din excesul de greutate e apă, cât grăsime. Și, uite  așa am ajuns să comand un cântar care face și analiza conținutului de apă al corpului, a masei de grăsime neesențială, etc.

Apoi mi-am dat seama că am tot fost atentă la aportul alimentar de carbohidrați și de proteine, dar nu am limitat deloc grăsimile. Mi-am dat seama că tot ne tot permitem indulgențe cu nuci ( pecan, macademia ) , fără a le cântări, fără a ține cont de conținutul în grăsimi. Atunci m-am luminat : trebuie să scad și aportul de grăsimi , care sunt foarte energetice.

Deci aștept cântarul și iar experimentez. Până atunci urmează 10 zile în care nu vom mai mânca nuci de nici un fel, nici dulciuri, oricât de keto ar fi, vom fi OMAD cu keto strict, dar vom fi foarte atenți la aportul de grăsimi. Să vedem, ce o să fie.

Ce este keto cycling – concluziile mele

  • corpul se adaptează extrem de rapid la modificările stilului alimentar, dacă nu îi mai dai cantități mari de nutrienți, își scade metabolismul, nevoile energetice
  • keto cycling a venit cu o retenție mare de apă în corpul meu, datorita consumului mai crescut de carbohidrati
  • pot rămâne în cetoză ( nu cu valori mari ) chiar și când cresc carbii la peste 30 g/zi
  • pot menține o cetoză detectabilă când trec spre low-carb moderat deoarece sunt bine adaptată la keto
  • nu am rezistență la insulină indusă de keto ( valorile mele de glicemie sunt perfecte )
  • cetoza e o stare extrem de fragilă, o pierd sau o am atunci când nu mă aștept

Be keto Be happy !

Ebookuri de ajutor

2 thoughts on “Experienta mea cu keto cycling”

  1. Pingback: Experiența mea cu keto cycling - săptămâna 3 - Eu și stilul de viață keto

  2. Pingback: Experiența mea cu keto cycling- săptămâna 2 - Eu și stilul de viață keto

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from lacra.blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top