Experiența mea cu keto cycling- săptămâna 1

Când am auzit prima oară de această noțiune, am respins-o din start, fără să caut să citesc ce înseamnă . Este o noțiune nouă, nu are reguli clar stabilite. Nu există știință demonstrată , dar, dacă știi puțin despre fiziologia corpului uman, poți găsi logica care să justifice un keto cycling.

Va fi un articol mai lung, ca un fel de jurnal al meu, dar îl voi împărți pe săptămâni. Poate și voi veți găsi răspunsuri la unele probleme / simptome pe care le experimentați printre rândurile care vor descrie experiența mea.

Există carb-cycling și keto cycling. O să scriu un articol despre acest subiect.

Pe scurt, keto -cycling înseamnă să alternezi zile de keto cu zile cu un consum mare de carbohidrați. Keto înseamnă că 5% din energia ta zilnică provine din ingestia de carbohidrați, high-carb înseamnă ( în textele pe care le-am găsit eu , că 50% din energia ta provine din ingestia de carbi . Dacă calculezi că 50% din energia unei zile ar trebui să vină din carbi, la un necesar caloric de 2000 kcal, înseamnă că 1000 kcal trebuie să vină din carbi. 1 g carb eliberează 4 kcal, deci 1000 kcal din carbi înseamnă 250 g carbohidrați pe zi. Imens ! ).

Am început să trăiesc keto în ianuarie 2018. Destul de repede am ajuns în etapa OMAD ( o masă pe zi ) și post cu apă între  3-5 zile. Toate au venit de la sine.Nu am obligat corpul să facă ceva ce simțeam că ar putea fi stress. Chiar am rupt posturi cu apă deoarece nu ne-am simțit relaxați.

 

Am obținut o mulțime de beneficii trăind conform modelului de mai sus. Dar, de câteva luni am pus vreo 3-4 kg pe noi, deși mâncăm keto OMAD .

 

Pot fi mai multe explicații. În cazul meu e vorba de premenopauză, cu variații mari ale hormonilor sexuali  și efecte imprevizibile ale acestor variații, retenție de apă. Uneori am edeme gambiere foarte exprimate, pufoase, bag degetul în ele și rămâne gaură ( edemul gambiere înseamnă că ți se umflă gambele și picioarele ).  Dar  și Victor ia în greutate, și la el nu există aceste variații mari de estrogeni, că la mine. Deci, concluzia mea e că există un factor comun. Când țin post cu apă dau jos 1,5-2 kg în 24-36 de ore. Aia nu e grăsime, e apă. Un efect al hormonilor.

 

Nu avem o viață stresată, dormim bine.

 

Temperatura corpului meu nu depășește 35 grade. De obicei stă în jur de 34,5. Dacă aș ajunge la spital  s-ar considera că sunt în hipotermie . Și dacă nu vin dintr-un mediu extrem de rece, care să explice temperatura joasă a corpului meu, , medicii se vor gândi la boli și reacții adverse ale unor medicamente. Ce boli? În primul rând de tiroidă, că ea este responsabilă de reglarea nevoilor metabolice ( adică , de câtă energie este nevoie pentru ca organismul uman să funcționeze ). Alte boli sunt septicemiile grave.

 

Să mă întorc la tiroidă.

Mi-am controlat probele de tiroidă în mod constant de când mi-am schimbat stilul de viață ( de asta recomand ca și tu , cea/ cel care ai decis să faci schimbări, să nu pierzi contactul cu personalul medical / medicii ). Nu am avut probele de tiroidă modificate. Și, cu toate astea, în timpul postului cu apă, după primele 24 de ore mi se făcea frig.

 

Cum am tradus eu toate astea ?

 

Corpul se adaptează la scăderea ingestiei mele  de energie ( energia vine din alimente). Tiroida frânează metabolismul astfel încât  procesele vitale pentru corp să primească energia necesară ( respirația, activitatea cardiacă, funcționarea ficatului și rinichilor, creierului ). A menține temperatura corpului la 36-37 grade nu este vital. Ce zice tiroida ? ” Ce temperatură trebuie să mențin ca celulele să funcționeze ?”  De 34-35 grade , își răspunde tot ea.  Și, astfel, am dezvoltat o temperatură corporală mică.

Temperatura normală a corpului variază între 36- 37 grade ( cu mici variații individuale ) .

Metabolismul meu s-a adaptat major la stilul meu de viață, nu mai are nevoi energetice majore. De asta am început să iau în greutate. Oricât de puțin aș mânca, metabolismul se resetează și își scade și mai mult nevoile energetice. Ce înseamnă asta ? Păi, dacă metabolismul meu are nevoie de 1200 kcal și eu îi dau 1400 kcal, surplusul va fi transformat  în grăsime ( nu cred în teoria caloriilor, dar am să scriu așa, pentru că doar așa avem un limbaj comun ) . După o perioadă în care eu reduc la 1200 kcal, cum vrea corpul, și mai fac și post, corpul va frâna și mai mult metabolismul și va cere doar 1000 kcal. Iar ajung să am un surplus. Și ….tot așa .

 

Teoria de mai sus este acceptată de mulți profesioniști din domeniul medical. Și este susținută, cel puțin în teorie, de ceea ce știm despre fiziologia corpului.

 

Să recunoaștem: keto e la început de drum și știința cercetează, experimentează. Nu se știe ce se întâmplă când trăiești keto pe perioade lungi de timp, de ani. Viitorul va aduce răspunsuri. Acum, presupunem doar. Iar eu și experimentez pe mine ( dacă te gândești să faci experiențe pe tine, fă-le sub supraveghere medicală, contactează și cere sfatul specialiștilor,nu te pune în situații care pot fi periculoase pentru tine. Nu îmi asum răspunderea medicală și juridică pentru ce decizii ei tu legate de sănătatea și viața ta. Eu doar descriu ce experimentez eu, nu spun : ” Fă ca mine !” ).

 

Așa că, am decis să încerc keto cycling. Greu de spus ce parametrii sunt cei mai indicați pentru  a monitoriza efectele , dar am ales să iau în calcul greutatea mea săptămânală și temperatura corpului meu.

O săptămână la mine începe vinerea și se termină vinerea, asta a fost de la bun început ziua noastră de cântar.

 

În linkurile pe care ți le pun la dispoziție găsești accesul către diverse rețete ale mâncărurilor pe care le-am mâncat eu într-o anumită zi sau către video cu diverse tipuri de exerciții fizice la care apelez eu sau către articole care tratează un subiect atins în timpul experimentului meu.

Asta e ultima săptămână de concediu. Celelalte 2 săptămâni am mâncat fără să ne uităm la carbi, dar nu am depășit 50 g carbi pe zi ( nu am de gând sub nici o formă să mănânc 200-250 g carbi pe zi , asta pentru că am trișat o dată și mi-a fost groznic de rău ). Poate 100 g, maxim.

https://lacra.blog/2018/09/14/franta-pacatul-si-keto/

În aceste 2 săptămâni mi-am măsurat cetoza doar o dată, aleatoriu. Era 0,9.

De fapt,cetozele mele sunt mici de mult timp ( probabil datorită adaptării eficiente la keto, corpul consumând eficient corpii cetonici ). Uneori am avut 0,1 ,dar nu am surprins nici un moment cu keto zero.🤣

Ieri m-am decis că aș putea scrie un articol despre experiența mea cu keto cycling. Sunt și eu curioasă care vor fi rezultatele. Voi face asta timp de o lună.

 

În prima zi a experimentului nu mi-am măsurat nimic după postul de noapte ( destul de lung, pentru că ultima masă a zilei a fost , în general , în jurul ore 15-16 ). De ce ? Pentru că nu îmi venise ideea de experiment.

 

Dar, m-am trezit la 7.30 și m-am dus direct la o plimbare cu Casper. Cam 20 minute. Muzica, soare, răcoare, relaxare.

 

Am venit acasă și am băut o cafea alături de o porție de  prăjitură Pavlova. https://lacra.blog/2020/07/05/pavlova-cu-fructe-de-padure/Apoi am mai băut 3 cafele , într-una am pus o lingură de  MCT – C8 . https://lacra.blog/2018/10/08/despre-mct/Am luat și o pastilă cu carnitină. După toate astea , lucrurile stăteau așa ( adică la aproximativ 40 minute după ce am mâncat Pavlova plus cafelele )

 • glicemie 5 mmol/ l ( 5×18= 90 mg/ dl ) = sunt foarte mulțumită
 • cetoză = 0,3 ( nu sunt în keto , dar  am urme de corpi cetonici după ce , timp de 2 săptămâni, am mâncat 2-3 mese pe zi, cu mai mult de 20 g carbi / zi  și mai multă proteină ).

Decizia mea legată de consumul meu mai ridicat  de proteine se bazează pe :

 1. Mă aflu în acea etapă hormonală când am o predispoziție către scăderea masei musculare și a densității minerale a oaselor .
 2. Încep să fac antrenamente anaerobice ( cel mai indicat pentru vârsta mea hormonală , cu greutăți ) ,deci am nevoie de proteină.

Să continuăm.

Mănânc la 9.30 ,ceva cu zero carbi , dar cu proteină de calitate ( carne și ouă ). După 30 minute ajung la următoarele valori :

 • glicemie = 5,2 ( 93,6 mg/ dl )
 • cetoză = 0,3

Creșterea modestă a glicemiei este rezultatul ingestiei de proteine ( știm , deja, că ingestia de proteine duce la procese de gluconeogeneză , cu creșterea glicemiei ). Nici un efect pe keto , în ciuda faptului că am mâncat multe grăsimi conform macrozei keto.

 

Temperatura corpului 34,5 🤣🤣🤣( mi-e și rușine ).

 

La 2 ore după acest mic dejun , perioadă în care am mai băut o cafea cu MCT și am mai luat o carnitină :

 • glicemie= 4,9 ( 88,2 )
 • cetoză = 0,6

Glicemia a scăzut , cetoza, practic, s-a dublat. Adică, secreția de insulină și-a făcut treaba ( a scăzut glicemia ) și a dispărut ( s-a dublat cetoza ).

 

Apoi , mă duc iar la o plimbare cu Casper , timp de 30 minute ( exercițiu aerobic ) și mă antrenez 20 minute cu dans aerobic ( cu video de pe YouTube) . Plus 5 minute încălzire și 5 minute stretching.

https://youtu.be/g8oHv5KiaUY

Duș.

 

La 40 de minute după aceste eforturi fizice în aerobioză :

 • glicemie =4,7 (84,6 )
 • cetoză = 0,3

Glicemia a scăzut și mai mult, dar s-a prăbușit și cetoza.

 

Concluzia mea :

 • Sunt foarte bine adaptată la keto, chiar și mușchii consumă corpi cetonici în timpul exercițiului fizic ( de aici scăderea cetozei )
 • Glicemia a scăzut pentru că sunt celule în corp care nu trăiesc decât cu glucoză. Cum sunt globulele roșii. Care transportă oxigenul în corp, inclusiv la mușchi. Antrenamentul meu a fost aerobic= adică a avut nevoie de cantități mari de oxigen. Deci, cerințe mari ale corpului în oxigen= globule roșii care își intensifică funcția de transport a oxigenului. Multă energie necesară pentru asta. Adică, multă glucoză.

Pe urmă mănânc o supă cu usturoi https://lacra.blog/2020/07/09/supa-de-usturoi-lchf/și ciocolată 90%.  Nu mă mai testez. ” Tomorrow is another day ” .

Ultima masă la ora 15.30. Mai beau niște cafea, fără MCT .

 

Ziua 2

 

Până în ora 9 , beau 2  cafele cu MCT ( câte o lingură în fiecare cană ) și una fără MCT ( da, suntem mari  consumatori de cafea ) . La ora 9 ( deși știu că pot fi în etapa fiziologică de vârf de secreție de cortizol ) , după 17 ore de post :

 • glicemie = 4,4 ( 79,2 )- foarte bine
 • cetoză = 0,3 ( folosesc la maxim corpi cetonici ? )

 

Apoi, mai târziu, pe la 10 , mănânc destul de mulți carbi : 150 nuci macademia prăjite și sărate  ( cam vreo 6 g carbi ) plus 125 g mure ( 5 g carbi ), niște sandwich cu pâine low carb , brânză de capră, unt de capră și salamuri bio, 3 roșioare mici și jumătate de ardei capia roșu. Nu calculez nimic, doar aproximez. Ideea e să am mai mulți carbi decât în zilele de keto . Pentru ce am descris mai sus, aproximez că am mâncat cam 20 g carbi . 🙃 Mai încolo face Victor înghețată. 😉

https://lacra.blog/2020/07/08/inghetata-cu-afine/

Ulterior am mâncat 3 porții de înghețată și cina.  Total 43 g carbohidrați. Ultima masă : ora 15. 00.

 

Am făcut rebounding 10 minute și am băut încă o cafea cu MCT .

https://youtu.be/XHLdcEgB0co

 

La  3 ore după ultima masă situația arăta așa :

 • temperatura a crescut la 35,9 ( corpul arde la greu carbohidrații, acest proces eliberând energie , dar și căldură ). Temperatura corpului este mai ridicată după amiază și mai scăzută dimineața.
 • glicemie = 5,4 ( 97,2 mg/ dl )- foarte bine
 • cetoză= 0,4

Sunt într-o stare de cetoză măsurabilă, deși valoarea nu este considerată semnificativă. Dar , cu gândul că am mâncat mulți carbi ( 43 g ) , sunt chiar impresionată că pot detecta corpi cetonici în sânge. Asta îmi arată că organismul a folosit carbii și arde grăsimi în continuare.  A fost foarte interesantă  descoperirea asta cu cetoza măsurabilă în condiții de low-carb moderat ( care permite maxim 50 g carbi pe zi ).

 

Nu intenționez să descriu fiecare zi cu ce am mâncat și făcut. Am descris mai în amănunt primele zile ca să înțelegeți cum am gândit. Voi testa aleatoriu glicemia și cetoza în următoarele zile. Cum mi-am propus să intru în cetoză bine exprimată ? Simplu ! Voi posti cu apă. Dar, toate la vremea lor.

 

Ziua 3 ( după ce ieri am mâncat cam 43 g carbi , ultima masă ora 15.00 )

Zi keto.

Mă testez la ora 9.15, după 18 ore de post. Am ales să mă testez în afara perioadei de secreție fiziologică maximală a cortisolului, care influențează valorile glicemiei și, implicit, ale cetozei ( poți citi mai multe în articolul de mai jos ) . Băusem deja 2 cafele cu MCT și luasem o carnitină.

 • glicemie = 4,8 ( 86, 4  mg/ dl ) – foarte bine ( în timpul postului de noapte s-au consumat glucoza pe care am mâncat-o eu ieri )
 • cetoză = 0,6
 • temperatura corpului , din nou, 34,5 grade

https://lacra.blog/2019/04/04/de-ce-corpii-cetonici-au-valoare-mica-dimineata/

Sunt extrem de mulțumită că pot măsura corpi cetonici după ce am mâncat mai multi carbohidrați decât prevede keto. Corpul a intrat deja în modulul de economisire a energiei ( datorită postului pe care l-am început ieri după ultima masă a zilei și care a continuat și în cursul nopții ) . Cum știu asta ? Din nou am o temperatură joasă. Dar temperatura e mai mică dimineața. În schimb niciodată așa de scăzută.

Planific o zi cu  maxim 20 g carbi. Adică, keto.

 

Ultima masă : ora 15.00 . Am consumat 15 g carbi ( între orele 11.00-15.00 , deci, nu la o masă ).

 

Nivel de activitate fizică : dat cu aspiratorul și o plimbare de 15 minute cu Casper.

 

La 3 ore după masă :

 • temperatură 35,7 ( sună un pic mai bine decât 34, dar tot e scăzută )
 • glicemie = 4,6 (  82,8 mg/dl ) = foarte bine
 • cetoză = 0,9 ( a crescut deoarece am respectat macroza specifică keto )

 

Ziua 4 ( zi LCHF )

 • E o miercuri. Miercurea și vinerea postim . E greu de obținut meniuri keto de post.
 • Aleg să fie o zi LCHF moderat ( adică, maxim 50 g carbohidrați / zi )
 • Nu mă testez de nici un fel.
 • Ultima masă la ora 15.00
 • Nivel de activitate fizică : ceva dans și o plimbare.
 • Am consumat 35 g carbi.

Să explic un pic ce  e cu activitatea mea fizică. Nu fac sport pentru ca să ard calorii. Nu cred în această teorie care, deja, și-a dovedit nulitatea , având în vedere pandemia de obezitate și boli adiacente. Fac sport pentru masa mea musculară și osoasă , deoarece încep să îmi pierd efectele benefice ale estrogenilor, aflându-mă în premenopauză, precum și pentru scăderea rezistenței la insulină ( dacă există secundar keto , așa cum se presupune ), pentru sănătatea cardiovasculară și pentru sistemul imun, dar și cel limfatic. Precizez, însă, nivelul meu de activitate fizică deoarece acesta poate influența glicemia, deci, cetoza.

 

Și încă o precizare : experiența mea nu urmărește monitorizarea consumului de proteină, care, la rândul ei , poate influența glicemia și cetoza.

Și valorile mele extrem de bune de glicemie înainte și după masă arătată că nu sunt rezistență la insulină secundar stilului de viață keto . De fapt nici nu știu dacă în realitate există o asemenea rezistență. Este doar presupusă. Poți citi mai multe accesând linkul de mai jos.

https://lacra.blog/2019/07/07/exista-rezistenta-la-insulina-provocata-de-keto/

 

Meniul de azi :

https://lacra.blog/2020/07/08/inghetata-cu-ness-keto-vegan/

https://lacra.blog/2020/07/10/noodles-de-varza-cu-ciuperci-si-parmezan-vegan-lchf-slow-cooker/

Ziua 5 ( zi de keto ) 

După ziua anterioară cu LCHF și post de 16 ore :

 • glicemie = 4,3 ( 77, 4 mg/dl)= foarte bine
 • cetoză = 0,7= sunt impresionată pentru că pot măsura corpi cetonici peste 0,5 după o zi cu low-carb. Traducere: sunt bine adaptată la keto. Insulina și-a făcut rapid treaba și a scăzut glicemia, iar corpul a continuat să consume grăsimi .
 • temperatură 35,4 ( 🙂😉 începe să crească , am reușit, cred, să scot corpul din starea de economie metabolică ; voi mai vedea și zilele următoare ).

 

Ziua 6 ( zi de post, deci va fi LCHF )

 

Înainte să încep keto, mă dureau mai toate articulațiile, mai ales dimineața. De ce ? De inflamație indusă de rezistența la insulină datorată obezității. Apoi, aceste dureri au dispărut ca prin farmec.

De vreo câteva luni au reapărut, nu cu aceeași intensitate, și destul de inconstant, dar sunt zile în care mă dor articulațiile mici ale degetelor de la mâini, fără semne de inflamație, adică nu se umflă, nu se înroșesc și pot folosi la capacitate maximă mâinile ( de exemplu, să îmi fac exercițiile cu greutățile ). Asta nu este gută, pentru cei care se gândesc la asta. În p,us, mi-am controlat în urmă cu vreo 2 luni acidul uric care a fost perfect  normal.

 

După aceste zile cu mai mulți carbi, durerile au dispărut ca prin miracol. Ieri, însă, cred că am mâncat maxim 12 g carbohidrați. Ghici ! Azi dimineață iar m-am trezit cu dureri. Nu am o explicație clară și cred că nimeni nu are. Mi-ar place să vorbesc cu cineva care ține keto corect de cel puțin 2 ani, să văd cum se simte.In schimb am găsit niște forumuri în care oamenii care erau pe keto de ceva timp se plângeau la fel că mine. Dar nu aveau explicații Eu cred că am găsit una ( o voi dezbate în articolul următor, despre săptămâna 2 ).

 

Azi e ziua de cântar. Am luat în greutate 1,1 kg. Nu mă sperii, știu că nu e grăsime , ci multă apă. Vă spuneam că eu mă aflu în perioada în care hormonii sexuali se joacă cu retenția de apă și sare. Victor a dat jos 100 g ( și el mergea doar în plus de ceva timp ) , deci, ceva funcționează cu cyclingul meu.

 

M-am simțit foarte bine în această primă perioadă cu keto cycling. Am avut energie bună, am dormit bine, m-am simțit odihnită . Dar, am fost în concediu. De săptămâna viitoare începem munca. O să vedem cum va mai fi.

 

Mâine și poimâine ( ziua 7 și 8 ) sunt zile pe care noi le numim ” lăsata secului “. Adică, nu prea ne uitam ce și cum , pentru că urmează un post cu apă de 5 zile. Nu ne e frică de carbohidrați în lăsata secului, ci de proteinele din carne 🤣🤣🤣. Săptămâna 2 incepe de mâine.

 

Nu mă mai testez zilele astea. Prima testare va fi după 36 -48 de ore și înainte să rup postul cu apă ( când planific și un experiment live ) . De ce așa ? Pentru a vedea câtă apă dau jos în primele 2 zile și pentru a marca momentul când fac hipoglicemie, ceea ce înseamnă că nu mai există nici un gram de glicogen ( zahăr de rezervă ) în ficat. O să mă cântăresc zilnic, doar pentru a surprinde greutatea mea ” uscată”🤣🤣🤣🤣🤣 , fără excesul de apă pe care îl tot rețin.

2 thoughts on “Experiența mea cu keto cycling- săptămâna 1”

 1. Pingback: Experiența mea cu keto cycling - săptămâna 3 - Eu și stilul de viață keto

 2. Pingback: Experiența mea cu keto cycling- săptămâna 2 - Eu și stilul de viață keto

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: