Experiența mea cu keto cycling- săptămâna 2

Așa cum îți povesteam în prima parte ( accesează linkul de mai jos ca så citești articolul, în caz că nu l-ai citit ) , săptămâna noastră începe sâmbăta ( vinerea e ziua de cântar ). Și, pentru că plănuiam un post de 5 zile cu apă , am ales ca primele două zile ale săptămânii noastre ( sâmbătă și duminică ) să fie low-carb high-fat și carnivor. Ne place carnea, da . Mai jos e și o dovadă că avem tendințe carnivore ( apropo, am încercat keto carnivor, dar l-am abandonat după 3 zile ): exemplu cu ce am mâncat noi înainte de postul cu apă.

Nu am avut mai mult de 35 g carbi pe zi, dar am mâncat hiperproteic. Sigur.

Nu m-am testat deloc.

În aceste 2 zile am luat în greutate 2 kg. Oricine își dă seama că nu are cum să fie grăsime. Ci…. APĂ ! 

Azi dimineață , aceste 2 kg nu mai existau la cântar !!!!! Acest fenomen este denumit , în lumea dietei keto / LCHF , efectul whoosh. 

Acest efect se referă la pierderea ” peste noapte, a unor kg , după ce o perioadă de timp te-ai luptat cu un platou sau cu o creștere în greutate. Am să revin cu mai multe detalii. Încă nu există e explicație clară, doar diverse teorii ( am să încerc să le dezbat într-un articol separat ).

Așadar, convingerea mea că am pus doar apă pe mine se susținea. Nu poți să te îngrași 2 kg în două zile și, apoi, să dai jos aceeași masă de grăsime.

Sunt genul de om care se întreabă mereu de ce se întâmplă ceva cu corpul meu ( de aici și experimentul ăsta ) . Știu sigur că totul se învârte în jurul tiroidei / metabolismului. Dar nu am prea multe instrumente să dovedesc.

Azi dimineață îi spuneam lui Victor că e ca și cum am dezvoltat o hipotiroidie funcțională  , așa am definit-o eu. Adică, simptome de hipotiroidie ( cu temperatură corporală joasă, gambe umflate uneori, creștere în greutate, retenție de apă ) , dar analize de sânge  ( legate de tiroidă ) perfect normale.

M-am decis să îmi controlez analizele. Din nou. O fac constant de când am schimbat stilul meu de viață. Mi-am luat hemoglobina, tiroidă, rinichii, acidul uric, proteina C reactivă, hemoglobina glicată, probele de ficat și niște colesteroale, fierul, magneziul și calciul ionic . Vom vedea, spuse orbul .

Dar, gândindu-mă la aspectul de hipotiroidie funcțională, mă apuc să răsfoiesc internetul. Am rămas blocată ! Chiar am găsit multe de citit despre această stare. Deci, aveam dreptate. Și, ghici cum evaluează unii funcția tiroidei ( în afară de probele specifice de sânge ) ? Cu măsurarea temperaturii corpului. Așa cum m-am gândit și eu.  Simplu ! Probabil că voi scrie un articol și despre asta, deși nu se învață despre așa ceva la facultatea de medicină și nici nu există un asemenea diagnostic pe care vreun medic să îl stabilească.

Disclaimer 

Înainte să faci schimbări în stilul tău de viață, care ți-ar putea afecta sănătatea și te-ar putea pune în pericol, ia legătura cu personalul medical specializat pentru a primi recomandări, pentru a-ți controla diverșii parametrii clinici și de sânge. Nu te expune inutil urmând sfaturi neavizate de pe internet. Ia legătura cu doctorul și nutriționistul!

Așa citind eu pe fugă despre această stare, am găsit că , printre altele, carnitina blochează accesul hormonilor tiroidieni în celule. Deci, celulele nu mai beneficiază de efectele hormonilor = ca o stare de hipotiroidie. Iar eu înghit constant carnitină de foarte mult timp. E posibil să îmi fi făcut singură un rău ? Nu știu. Nu voi mai lua carnitină și voi vedea. De asta îți recomand să nu faci lucruri de capul tău, să nu iei suplimente fără să te sfătuiești cu medicii și nutriționiști. S-ar putea să îți dăuneze.

În prima zi de post cu apă trag și de fiare . De ce ? Pentru că vreau să grăbesc un pic arderea glicogenului hepatic și să intru în autofagie.

Dacă te decizi că vrei să postești cu apă, eventual și să faci exerciții fizice în această perioadă, nu fă asta de unul singur. Medicul tău trebuie să te supravegheze , să te monitorizeze. Ia legătura și cu un antrenor, specialist, în exercițiul fizic , este persoana cea mai indicată să îți explice ce exerciții fizice poți face astfel încât să nu îți dăuneze, să nu devină un stresa pentru corp. Nu fă nimic din ceea ce fac eu fără  să fii sub supraveghere medicală de specialitate. Nu îmi asum nici o răspundere pentru deciziile tale. Ceea ce descriu eu e rezultatul experiențelor mele, nu reprezintă metode de diagnostic sau tratament pentru vreo condiție medicală. Orice decizie trebuie luată împreună cu personalul medical specializat .Nu sunt medicul personal al nimănui. Nu îmi asum nici o răspundere medicală, legală sau de orice altă natură pentru ce decizii ia fiecare în parte. 

După primele 36 de ore  :

  • Victor a scăzut în greutate 1,9 kg !!!!! Nu este grăsime, ci apă.
  • Eu am scăzut modest în greutate, 600 g . Clar că e tot apă, clar că mai am o groază de apă de dat jos.

Deci , efectul whoosh.

După 48 de ore am epuizat toată rezerva de glucoză a corpului = glicogenul din ficat. De unde știu ? Pentru că glicemia e mică, de 3,5 mmol/l ( 63 mg/ dl ). Acum intră în acțiune glucagonul ( un hormon tot din pancreas, care are acțiuni total opuse insulinei, adică, printre altele, stimulează și procesele de gluconeogenează= sinteza din glucoză din proteine și grăsimi ). Secreția de glucagon stimulează autofagia. Și noi asta vrem în post. Nu îmi testez cetoza, e irelevant. Sigur e foarte bună.   Må simt de milioane, concentrată, plină de energie fizică și psihică. Prestez niște yoga.

După încă 24 de ore : 

  • Victor mai dă jos 1,3 kg ( deci, tot apă )
  • Eu merg mai încet : minus 800 g

În rezumat, după 60 de ore de post cu apă Victor a scăzut în greutate 3,2 kg  !!!!, iar eu 1,4 kg. E limpede că e apă, nu grăsime.Poate că acum ne aflăm la greutatea noastră în stare uscată 🤣🤣🤣. Și de abia de acum putem să sperăm că mai ardem și niște grăsimi. Oricum, ne cântărim în continuare. E ziua 3 de post. Continuăm. Ne facem planuri cum să rupem postul , pentru că nu poți mânca oricum după un post prelungit. Trebuie să fii blând cu corpul  tău, să respecți niște principii , astfel încât să nu pierzi toate beneficiile obținute și să eviți sindromul de supraalimentație. Am scris și eu puțin despre asta. Găsiți câteva informații în linkurile de mai jos. 

Ziua 4

Am decis să întrerup postul după 96 de ore. Am început să simt o oboseală fizică ( care nu s-a remis după sare și hidratare perfect condusă). Cred că am exagerat cu efortul fizic ieri, când am făcut tabata.

Nu îmi forțez niciodată corpul. Învăț să îi ascult semnalele. Mi-a spus că e obosit. Am întrerupt postul.

Ne-am cântărit în fiecare zi . Eu am dat jos 2,2 kg, iar Victor 4,1 kg. În mare parte ….. apă .

Ceea ce este foarte interesant e că eu am scăzut 2 cm în talie. OK, poate am fost eu balonată, dar nu de 2 cm . E tot efectul whoosh ( pe scurt, apă în corp; mai multe într-un articol separat ). Și, încă ceva interesant: mi-a crescut temperatura corpului la 35,5-35,8 ( de la 34,5 ). Se pare că am reușit să ” biciuiesc ” un pic tiroida, adică, metabolismul.

Mâine e zi de cântar și se încheie săptămâna 2 . Sigur pun cel puțin 1 kg până mâine dimineață.

Ce am dovedit ? Că avem apă multă în corp!

Deoarece am mâncat produse din lapte de vacă înainte de post ( nu sunt alergică, dar proteina din lactatele de vacă induce inflamație ) , am dezvoltat niște ” coșuri ” , o erupție pe față și gât. Vă arăt prin comparație diferențele după 96 de ore de post.  Coșul de pe gât a rămas un punct, de pe față a dispărut. Dacă așa se vede la exterior, ce îmbunătățiri   ‘or fi în interior ? !😀

Aspect în prima zi de post

Ca încheiere : azi dimineață ( ziua de cântar, după ce am rupt postul ieri ) și eu, și Victor aveam 900 g în plus. Ca frații, așa, la fel. Nu e grăsime, ci …..ai ghicit ! Apă !

Be keto Be happy !

1 thought on “Experiența mea cu keto cycling- săptămâna 2”

  1. Pingback: Experimentul meu cu dieta carnivor- ce înveți pe pielea ta e sfânt

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: