Experiment-glicemia, proteina și cetoza ( partea a doua )

Glicemia, proteina și cetoza – multe informații despre acest topic, inclusiv că prea multă proteina te scoate din keto. Am vrut să înțeleg ce se întâmplă cu corpul meu. Am trecut pe un keto carnivor , cu o macroză de 20-30% proteină și restul grăsimi keto.

23/10-2020 ( vineri ). Pe grafice este marcată cu ” vin ”  ( de la vineri ) în partea de jos. 

Să vă spun cum am ales să mănânc vineri :

 • keto carnivor ( vă las mai jos linkurile către meniurile keto carnivor pe care le-am pregătit )
 • Am făcut post intermitent ( am sărit peste micul dejun, deci, am avut prima masă după 17 ore de post )
 • Am băut 4 cafele cu cate o lingură de MCT până în ora 12.00
 • După ora 12 am mai băut o cafea cu o lingură unt de capră.
 • Victor avea deja cumpărate ingredientele pentru o prăjitură , iar rețeta era deja în capul lui. Așa că am decis să pregătească prăjitura  și să mâncăm și niște carbi ( din prăjitură ). Ca un fel de lăsata secului înainte de carnivor complet timp de o săptămână. Am considerat că va fi foarte interesant să aflu și ce se întâmplă după ce mănânc carbi din prăjitură când, deja, am secreție de insulină indusă de proteina din meniurile carnivore.

Iată ce am mâncat azi ( prânz, respectiv cină ):

Să vedem cum arată reprezentarea grafică a glicemiei în decursul acestei zile .

Ce e cu roșu este hipoglicemie. E din ziua anterioară, după un post de 48 de ore cu apa, rupt cu o masă cu proteine. Poți găsi descrierea zilei anterioare urmând linkul de mai jos :

În graficul de mai sus se vede clar cum există un vârf de creștere a glicemiei, începând cam cu ora 5 dimineața ( m-am trezit la 4.30 ) până pe la puțin după ora 9. E o glicemie mai mare, dar nu depășește 6 mmol/ l , valoare considerată normală. Deci, ce se întâmplă atunci ? Atunci se produce secreția normală de cortizol a corpului, cortizol care inhibă acțiunea insulinei care se secretă pentru a scădea glicemia. Aceasta este o perioadă de rezistență fiziologica la insulină ( fiziologic înseamnă normal ). Poți citi mai multe despre cortizol și ce se întâmplă dimineața cu glicemia ta în articolele mele de mai jos :

Ce se vede  foarte clar este că glicemia s-a menținut  la un nivel constant de 4 ( +- ceva nesemnificativ) , chiar și după ce-am mâncat carbohidrații din proteină. Am și o scădere scurtare glicemie ( chestia aia cu roșu deprinjurul orei17.00) , dar corpul o redresează rapid, deoarece există și glucagon prin sângele meu( am explicat in partea întâi, nu mai repet ).

Mă simt foarte bine, nu simt pofte, am un nivel de energie foarte buna, nu mă mai simt balonată.

Mi-am testat și cetoza în sânge, undeva pe la prânz. Spre surprinderea mea , era 1,1. Perfect !

24/10-2020= ziua 3 de keto carnivor și cu niște carbi dintr-o prăjitură ( max 3 carbi )

Nu, nu te speria, nu voi incerca să scriu despre fiecare zi. Doar așa, câte puțin, atunci când există ceva de semnalizat.

Ziua asta fost foarte interesantă , chiar și pentru cunoștințele mele.

 • Am mâncat micul dejun , hiperproteic.
 • Am băut cafea cu unt și MCT.
 • Am avut ultima masă la 14.30, un antricot mare de vită , pregătit în unt, peste care am mai pus vreo 75 g unt în momentul servirii. Nu mi-am propus să fie ultima masă a zilei, dar, după friptura asta, nu mi-a mai fost foame.
 • Am mâncat , în două ocazii diferite, câte o felie de tort.

Înregistrările glicemiei au fost surprinzător și pentru mine.

Să le analizăm împreună :

 • Noaptea am avut hipoglicemii.
 • Se vede din nou glicemia un pic mai mare în intervalul 5-9 ( datorită secreției de cortizol).
 • Valoare medie a glicemiei s-a menținut constantă, chiar dacă am mâncat carbi ( cam maxim 5g pe toată ziua )
 • Acum, surpriza – intru într-o stare de hipoglicemie cam la 3 ore după ultima masă ( ultima parte din linie, care e cu roșu, către ora 18 ) . Hipoglicemia continuă chiar si după,  timp de cel puțin 2 ore( nu se vede mai mult, pentru că nu m-am mai testat ) . O asemenea  evoluție e vizibila doar după 36 de ore de post cu apă ( mă refer la situația mea, nu în general ). Hipoglicemia arată că toate rezervele de glucoza ale corpului au fost epuizate ( mă refer la glicogenul hepatic ). Deci, glucagonul care s-a secretat împreună cu insulina, când eu am mâncat carne, nu a putut sintetiza glucoză cat să se mențină o glicemie peste 4. Corpul meu a intrat în modulul de ” post “, deși eu mâncasem ultima masă în urma cu 3 ore. Fascinant !
 • Mi-am testat și cetoza : 0,3. Nu mă alarmez. Cifrele nu arată intensitatea arderilor de grăsime. Faptul că sunt in hipoglicemie indica foarte clar că ard grăsime, e glucagon, adrenalină și noradrenalină în sistemul meu. Astea asigură sinteza de glucoza, stimulează arderea de grăsimi.

Sunt impresionată de aceste rezultate. De hipoglicemia la 3 ore după o masă cu grăsimi și proteine.

Mâine mai avem câte o felie de prăjitură. Deci nu o să fim chiar  zero carbi. De luni, doar keto carnivor. Va fi interesant, cred.

Be keto Be happy !

4 thoughts on “Experiment-glicemia, proteina și cetoza ( partea a doua )”

 1. Pingback: M-am îngrășat cu dieta keto - de ce, ce să fac, cum să actionez

 2. Pingback: Experimentul meu cu dieta carnivor- ce înveți pe pielea ta e sfânt

 3. adonis cazalbasu

  Ar fi interesant daca in urma acestor experimente a-ti putea masura procentul de grasime din corp inainte si dupa experimente , daca exista modificari.

  1. Da, ar fi foarte interesant. Inclusiv să aflu cum e și cu masa de țesut osos și muscular. Din păcate, nu am această posibilitate. Deci, mă mulțumesc cu ce aflu despre profilul hormonal al metabolismului glucozei in condiții de keto carnivor cu puțin trișat cu carbon.

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: