Proteina

Experiment : glicemia, consumul de proteine și cetoza ( partea a treia )

Sa scriem si ultimul episod dintr-un experiment : cum afecteaza consumul de proteine glicemia si cetoza.

Din ziua a 3-a vă rețin atenția doar cu aspectul aproape liniar al glicemiei mele ( nu vrei ca electrocardiograma ta să arate așa🤣).  Am mâncat cam 3-4 g/ carbi  toată ziua. Dintr-o felie de tort și 2 castraveți murați. Glicemia nu a crescut major nici dimineața, când e normal să crească datorită secreției de cortizol. Asta e remarcabil .

Graficul de mai jos arată cum glicemia nu a prezentat un vârf de valoare datorită secreției de cortizol în intervalul 5-9.

Proteina si glicemia
Curba glicemiei mele in dieta low carb high protein

Acum să vă explic ceva .

Datorita faptului că am un  aport  extrem de redus de carbohidrați, corpul nu mai are la dispoziție carbohidrați pe care să îi depună sub forma de glicogen. Deci, am tendința la hipoglicemie.

Dacă organismul s-ar apuca să producă glucoză din proteină ( și grăsimi )  așa, fără a fi nevoie, ar trebui să nu ating valori de hipoglicemie.

Dar uitați ce se întâmplă în ziua următoare !

Am mâncat 150 g jumări la ora 11.30. 100 g conțin 67 g proteină și 30 g grăsimi ( așa scrie pe ambalaj ).

Ulterior intru în zona roșie , a hipoglicemiei. De ce ? De ce a permis corpul una ca asta? Pentru că nu a vrut să irosească proteinele ca så producă glucoză. O să fie destul glucagon care va produce glucoză din grăsimi. Și, foarte probabil și din proteine.

Proteina si glicemia
Zona rosie semnaleaza ca am valori joase ale glicemiei

Intru în a 4-a zi de carnivor. E foarte interesantă și ziua asta.

Sunt foarte iritabilă și nervoasă , dis de dimineață, fără nici un motiv. Totul e perfect, ca întotdeauna. Dar eu simt că iau foc.

Incerc să mă controlez și să găsesc explicații. Ajung la muncă și mintea îmi zboară către sarcinile de servici.

La 12.00 simt că îmi e o foame de lup. Nu am mai avut senzația asta de mai mult de 2 ani. Victor îmi aduce de mâncare. Beau și 2 căni de cafea cu câte o lingură de unt de capră. Mă și calmez. Ulterior înțeleg : creierul meu țipă după carbi, chiar dacă nu erau prea multi, dar erau câțiva acolo.

A doua zi, mă simte excelent .  Dar pe la 9 mă apucă foamea 🤣🤣🤣. Iar. Nu mai sunt nervoasă. Am mâncare cu mine. Mănânc, mă simt excelent.

Ce este asta ? Cred că organismul meu se readaptează la ceva. Cred că l-am presat prea mult cu post prelungit, OMAD și keto.

Într-una din zile mă și cântăresc. Nu îmi vine să cred. 3 kg in plus la cantar. Sunt frustrată și dezamăgită.

Încep sa citesc despre keto carnivor. Intru în grupuri și pun întrebări.

Sunt mulți carnivori care vin din keto și post. Unii pentru că nu și-au rezolvat toate problemele de sănătate, alții pentru că au intrat în platou. Fiecare are povestea lui. Îmi povestesc că keto înseamnă restricții, și că la nivel nutrițional suntem malnutriți. Îmi spun că e frecvent sa iei in greutate la început de carnivor, pentru că organismul trebuie sa vindece multe deficite. Mă încurajează să continui cu carnivor.

Decid că asta vom face o lună. Carnivor. Nu ne vom cântări timp de o lună. Punct !

De când am început keto, am avut multe probleme cu urinatul in cursul nopții. Am ajuns de vizitam toaleta de 3 ori pe noapte. Era un stress, cortizol, somn necalitativ. Știam că asta înseamnă o tulburare la nivelul secreției  unui hormon numit antidiuretic, dar încă nu am înțeles de ce. Și de ce a devenit din ce in ce mai grav.

Îmi dau seama ieri ( a 6-a zi de carnivor ) că dorm toată noaptea. Asta mă uimește la maxim ! La modul pozitiv.

Ce am învățat din experimentul meu ( azi se împlinește o săptămână ):

 • proteina nu îți creste glicemia
 • consumul de stimulează secreția de insulină, dar glicemia nu se prăbușește pentru că intervine secretia de glucagon
 • excesul de proteină te poate scoate din cetoză
 • am avut cetoze mici, dar măsurabile ( între 0,2-0,9 )
 • Am intrat constant în hipoglicemie pentru că  nu am mai avut rezerve de glucoză ( glicogen ) datorită reducerii la maxim a aportului de carbohidrați. Da, vreau să intru în hipoglicemie ! Atunci se secretă glucagon care îmi arde grăsimile și mă ajută să mă vindec.
 • Exista niște dereglări hormonale secundare keto/ OMAD/ post la nivelul secreției  hormonului de foame și a celui antidiuretic care par să se corecteze sub carnivor. Asta simt eu, încă nu am găsit explicații. De asta îmi e foame și de asta nu mă mai duc la baie noaptea, ci dorm.
 • Nervozitatea și iritarea mea este semn că nu sunt complet vindecată de dependența de carbohidrați. Dar am perspective bune. Am mâncat într-o seară multa proteină cu unt. Apoi am desfăcut o ciocolată de 90%. De obicei o dădeam gata ( eu și Victor ) în 2-3 minute. A rămas neatinsă în bucătărie. Dacă mănânc când simt foame și până la sațietate, nu duc dorul carbilor. Deci, nu sunt o dependentă irecuperabilă.
 • Keto rămâne iubirea mea cea mare. Și nu mă despart de keto. Doar îl transform. Pentru că  se pare că  organismul meu e pregătit pentru o noua etapă. Vom vedea, zise orbul .
 • Postul m-a ajutat să mă vindec la nivel celular și genetic. Nu renunț nici la post. Doar că voi asculta corpul acum, la început. Știu sigur că îmi va arăta pe ce drum să merg. Corpul meu e cel mai bun prieten al meu.

Deci, urmează carnivor. O lună, am zis noi. Dar , dacă e ceva care va scârțâi, vom reevalua situația.

Vă mai rețin atenția cu o singură statistică : distribuția  pe intervale orare a glicemiei mele timp de o săptămână. Și, pe ici pe colo, am mai avut și vreo 2-3 carbi . Graficul cu roșu înseamnă perioade în care am avut hipoglicemie.

Pentru cei care nu au citit partea întâi și a doua, pun la dispoziție linkurile către articole :

Be keto Be happy !

3 thoughts on “Experiment : glicemia, consumul de proteine și cetoza ( partea a treia )”

 1. Pingback: M-am îngrășat cu dieta keto - de ce, ce să fac, cum să actionez

 2. adonis cazalbasu

  Urmaresc acesy blog ptr curajul si timpul pe care-l oferi de a ne da inf utile si de a povestii experimentele pe propria piele care face toti banii ptr un cititor ca mine, ce pot invata si aplica ptr mine.

  1. Sunt extrem de recunoscătoare pentru timpul acordat, pentru feedback. Ce as fi realizat dacă tineam totul pentru mine ? Așa am și eu o mica speranță că potrivit de ajutor. Iar un exemplu pozitiv în acest sens ești tu, Adonis . Mulțumesc frumos !

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: