Experiment : glicemia, proteina si cetoza

Glicemia – proteina si cetoza . Ce relatii exista intre consumul de proteine si glicemie, respectiv cetoza nutritionala.

De la ce am pornit experimentul?

Am scris multe articole despre experimentele mele personale.

În ultimul timp, de vreo 5 luni, am început să luăm în greutate , în condițiile în care am mâncat keto/ LCHF cu max 50 g carbi  în stilul OMAD. Atât eu, cât și Victor,  avem aceeași tendință: să creștem în greutate. Deci nu sunt hormonii mei sau mai știu eu ce alte deosebiri. E ceva comun. Amândoi punem pe cântar.

Am început din nou să studiez. Am descoperit că rupeam postul de 24 de ore ( tipic OMAD ) total greșit. Despre asta poți citi mai multe în articolul de mai jos.

Ma pot ingrasa cand postesc De ce te poti ingrasa cand postesti intermitent
De ce te poti ingrasa cand postesti intermitent ?

Am început din nou  să mâncăm de 2 ori pe zi. Cu un post de 48 de ore ( cu apă ) de marți seara până joi seara . Acest post l-am rupt numai cu carne, foarte puțină grăsime. Mai târziu, am mâncat și ceva carbi, sub 20.

Ceva a funcționat. Am dat în medie 1,5 kg jos în greutate, și ne-am menținut. Deci, nimic mai mult.

De aici a venit ideea de keto carnivor. Cu o macroza de zero pentru carbi, 20% proteine și 80% grăsimi. Dar, nu a fost așa de la început. Am învățat repede cum e cu keto carnivor și care e diferența dintre un carnivor pur și keto carnivor.

Mi-am aplicat un senzor pe antebraț care îmi permite să controlez glicemia când vreau, timp de 14 zile. Glicemia se citește cu cu app sau cu un aparat care arată ca și cel de măsurat glicemia din deget.

Senzor masurarea continua a glicemiei
Senzor pentru masurarea continua a glicemiei

In primele 24 de ore am avut și niște discrepanțe mari între glicemia din senzor și glicemia din deget. O anumită diferență este normală ,  pentru că testul din sânge îți arată glicemia din sânge, cea din senzor îți indică glicemia din apa care există între celule. Deci, cea din sânge va fi un pic mai mare. Când mi s-a părut că glicemia din senzor nu este justificata de starea fiziologică în care mă aflam, am verificat și din deget. Am aflat și că senzorul poate avea nevoie de o perioada de timp de până la 24 de ore de la aplicare pentru a se ” adapta ” .

Recunosc că m-am îngrijorat mult având în vedere aceste discrepanțe mari , nu în cazul meu, că eu sunt sănătoasă, ci la cei cu diabet de tip 1. Pentru ei s-a creat un astfel de senzor.

O diferență de 23,5% ( care a fost cea mai mare discrepanță înregistrată de mine ) poate face diferența dintre o hipoglicemie severă care trebuie tratată rapid în cazul unui diabet de tip 1 și o glicemie normală, perfect normala. Mă îngrijorează mult.

Cetoza din sânge nu am putut să o masor atât de des pe cât aș fi vrut. Pentru că testele sunt foarte scumpe și nu mă sponsorizează nimeni 🤣🤣🤣.

In țara în care trăiesc eu , glicemia se măsoară în mmol/ l. Ca så afli în mg/ dl  înmulțești valoarea pe care o indic eu cu 18. Nu am energia necesară să fac aceste calcule.

Glicemie normală în valorile de aici = 4-6

Hipoglicemie = valori sub 4 ( 3,9 ) 

Să purcedem la drum.

Prima zi -22/10-2020

  • Sunt în a doua zi de post cu apă.
  • Glicemia înainte să rup postul ( adică, după 48 de ore de post )= 3,2  ( hipoglicemie )
  • Cetoza în sânge înainte să rup postul = 3,5 ( de așteptat ).
  • Iau o masă foarte proteică ( piept de pui, pulpă de pui, prăjite în foarte puțin ulei de măsline , și brânză grasă de capră, cașcaval mai bine zis, fără carbi ). Nu am cântărit , dar am avut peste 100 g proteină ( carne am avut cam 600-700 g ). Nu a fost keto carnivor.
  • Urmăresc glicemia timp de o oră. Se menține la un nivel constant considerat hipoglicemic.
  • La o oră după masa hiperproteică,   glicemia a rămas la valori de hipoglicemie, cu un maxim de 3,7 ( de la 3,5 ).
  • Cetoza, în același moment, a scăzut la 2,1 ( o scădere de 40% ).

Ce știm ?

  • Știm că proteina nu afectează glicemia, dar stimulează secreția de insulină.
  • Afirmația de mai sus este demonstrată de faptul că glicemia mea nu a crescut semnificativ la o oră după masa hiperproteică, dar cetoza a scăzut. De ce ? Pentru că proteina a stimulat secreția de insulină. Insulina frânează arderea grăsimilor, prin urmare, frânează producția de corpi cetonici.
  • Insulina deschide celulele pentru ca  glucoza să intre în celule. Deci, glicemia mea ar fi trebuit să scadă. Dar nu a scăzut și mai mult, deoarece pancreasul a secretate, pe lângă insulină, și glucagon, care are rolul să mențină glicemia, prin desfacerea glicogenului din ficat in molecule de glucoză, și prin sinteza de glucoză din proteine și grăsimi. Dar eu nu mai aveam glicogen. De unde știu ? Pentru că deja intrasem în hipoglicemie după post. Deci rezerva fusese , deja, de mult folosită. Deci, menținerea glicemiei mele la același nivel a fost posibilă datorită gluconeogenezei. Despre cum acționează insulina puteți afla mai multe din filmulețul de mai jos :

Sa continuăm.

In acest moment, adică la o oră după ce am rupt postul cu apa de 48 de ore cu o masa bogată în proteine, mănânc 7 g carbi dintr-o ciocolată de 90% . Și aici a fost extraordinar de interesant. M-am așteptat ca glicemia să crească rapid, deoarece carbii duc la o creștere rapidă a glicemiei in circa 15-30 minute de la ingestia lor. Dar, iată ce a arătat senzorul meu :

  • La 20 de minute după ciocolată, glicemia, in mod paradoxal , scade. De ce ? Vă amintiți că am spus mai sus că proteina stimulează secreția de insulină. Insulina deschide celulele pentru glucoză , dar eu aveam hipoglicemie. Deci de unde să intre glucoză in celule. Organismul avea glucoză cat trebuia pentru supraviețuirea celulelor care depind de glucoză ( de exemplu, globulele roșii ). Deci, când am mâncat ciocolată și carbii au ajuns în sânge, celulele, deja deschise de către insulină, au absorbit ca sugativa acesti carbi, ba chiar mai mult , au preluat și un pic mai mult, drept dovadă că glicemia mi-a scăzut și mai mult.
  • Ca urmare a hipoglicemiei, corpul incepe sa lucreze la mecanismele de compensare. La o oră după carbi, am glicemie normala, 4,3. Gluconeogeneza își face treabă. Creșterea glicemiei va duce, încetul cu încetul, și la depunerea de glicogen in ficat.
  • Până acum îmi e clar că gluconeogeneza este un proces ” on demand ” , adică la cerere, care este activat când corpul are nevoie de glucoză pentru celule care nu pot trăi cu acizi grași sau corpi cetonici.

Urmează să mă culc . Va urma o alta zi interesantă.

Iată și o privire grafică asupra a tot ce v-am descris mai sus. Ce e cu roșu înseamnă hipoglicemie. Graficul surprinde și o parte din ziua 2 , dar, îți poți concentra atenția doar pe prima perioadă.

Glicemie ziua 2 experiment dieta carnivor
Glicemia în a 2-a zi de experiment cu carnivor

Probabil că o să mă întrebi de ce se secretă insulină când mâncăm proteină. Pentru că insulina e hormonul care crează noi proteine din proteinele pe care le mâncăm noi, proteine noi care sunt trimise în mușchi sau în alte locuri unde este nevoie de ele, inclusiv pentru a repara proteinele defecte, îmbătrânite.

Corpul nostru e o mașinărie minunată. Ai grijă de corpul tău ! Totul funcționează la parametrii optimi dacă nu există boli.

23/10-2020 ( vineri ). Pe grafice este marcată cu ” vin ”  ( de la vineri ) în partea de jos. 

Să vă spun cum am ales să mănânc vineri :

  • keto carnivor ( vă las mai jos linkurile către meniurile keto carnivor pe care le-am pregătit )
  • Am făcut post intermitent ( am sărit peste micul dejun, deci, am avut prima masă după 17 ore de post )
  • Am băut 4 cafele cu cate o lingură de MCT până în ora 12.00
  • După ora 12 am mai băut o cafea cu o lingură unt de capră.
  • Victor avea deja cumpărate ingredientele pentru o prăjitură , iar rețeta era deja în capul lui. Așa că am decis să pregătească prăjitura  și să mâncăm și niște carbi ( din prăjitură ). Ca un fel de lăsata secului înainte de carnivor complet timp de o săptămână. Am considerat că va fi foarte interesant să aflu și ce se întâmplă după ce mănânc carbi din prăjitură când, deja, am secreție de insulină indusă de proteina din meniurile carnivore.

Iată ce am mâncat azi ( prânz, respectiv cină ):

Omleta keto carnivor cu cascaval
Omleta keto carnivor cu cascaval
Pizza keto carnivor hiperproteica 5 formaggi
Pizza keto carnivor 5 formaggi

Să vedem cum arată reprezentarea grafică a glicemiei în decursul acestei zile .

Glicemia proteina si cetoza

Ce e cu roșu este hipoglicemie. E din ziua anterioară, după un post de 48 de ore cu apa, rupt cu o masă cu proteine.

În graficul de mai sus se vede clar cum există un vârf de creștere a glicemiei, începând cam cu ora 5 dimineața ( m-am trezit la 4.30 ) până pe la puțin după ora 9. E o glicemie mai mare, dar nu depășește 6 mmol/ l , valoare considerată normală. Deci, ce se întâmplă atunci ? Atunci se produce secreția normală de cortizol a corpului, cortizol care inhibă acțiunea insulinei care se secretă pentru a scădea glicemia. Aceasta este o perioadă de rezistență fiziologica la insulină ( fiziologic înseamnă normal ). Poți citi mai multe despre cortizol și ce se întâmplă dimineața cu glicemia ta în articolele mele de mai jos :

Este cortizolul periculos chiar este cortizolul baiatul cel rau
Chiar este cortizolul doar ” băiatul cel rău ” ?
Cetoza mica dimineata
Cetoza e mica dimineata?

Ce se vede  foarte clar este că glicemia s-a menținut  la un nivel constant de 4 ( +- ceva nesemnificativ) , chiar și după ce-am mâncat carbohidrații din proteină. Am și o scădere scurtare glicemie ( chestia aia cu roșu deprinjurul orei17.00) , dar corpul o redresează rapid, deoarece există și glucagon prin sângele meu( am explicat in partea întâi, nu mai repet ).

Mă simt foarte bine, nu simt pofte, am un nivel de energie foarte buna, nu mă mai simt balonată.

Mi-am testat și cetoza în sânge, undeva pe la prânz. Spre surprinderea mea , era 1,1. Perfect !

24/10-2020= ziua 3 de keto carnivor și cu niște carbi dintr-o prăjitură ( max 3 carbi )

Nu, nu te speria, nu voi incerca să scriu despre fiecare zi. Doar așa, câte puțin, atunci când există ceva de semnalizat.

Ziua asta fost foarte interesantă , chiar și pentru cunoștințele mele.

  • Am mâncat micul dejun , hiperproteic.
  • Am băut cafea cu unt și MCT.
  • Am avut ultima masă la 14.30, un antricot mare de vită , pregătit în unt, peste care am mai pus vreo 75 g unt în momentul servirii. Nu mi-am propus să fie ultima masă a zilei, dar, după friptura asta, nu mi-a mai fost foame.
  • Am mâncat , în două ocazii diferite, câte o felie de tort.

Înregistrările glicemiei au fost surprinzător și pentru mine.

Glicemia proteina si cetoza

Să le analizăm împreună :

  • Noaptea am avut hipoglicemii.
  • Se vede din nou glicemia un pic mai mare în intervalul 5-9 ( datorită secreției de cortizol).
  • Valoare medie a glicemiei s-a menținut constantă, chiar dacă am mâncat carbi ( cam maxim 5g pe toată ziua )
  • Acum, surpriza – intru într-o stare de hipoglicemie cam la 3 ore după ultima masă ( ultima parte din linie, care e cu roșu, către ora 18 ) . Hipoglicemia continuă chiar si după,  timp de cel puțin 2 ore( nu se vede mai mult, pentru că nu m-am mai testat ) . O asemenea  evoluție e vizibila doar după 36 de ore de post cu apă ( mă refer la situația mea, nu în general ). Hipoglicemia arată că toate rezervele de glucoza ale corpului au fost epuizate ( mă refer la glicogenul hepatic ). Deci, glucagonul care s-a secretat împreună cu insulina, când eu am mâncat carne, nu a putut sintetiza glucoză cat să se mențină o glicemie peste 4. Corpul meu a intrat în modulul de ” post “, deși eu mâncasem ultima masă în urma cu 3 ore. Fascinant !
  • Mi-am testat și cetoza : 0,3. Nu mă alarmez. Cifrele nu arată intensitatea arderilor de grăsime. Faptul că sunt in hipoglicemie indica foarte clar că ard grăsime, e glucagon, adrenalină și noradrenalină în sistemul meu. Astea asigură sinteza de glucoza, stimulează arderea de grăsimi.

Sunt impresionată de aceste rezultate. De hipoglicemia la 3 ore după o masă cu grăsimi și proteine.

Mâine mai avem câte o felie de prăjitură. Deci nu o să fim chiar  zero carbi. De luni, doar keto carnivor. Va fi interesant, cred.

Aspecte practice glicemia-proteina-cetoza-ultimile zile de experiment

Incepand cu de a 3-a zi din experimentul meu , vă rețin atenția doar cu aspectul aproape liniar al glicemiei mele ( nu vrei ca electrocardiograma ta să arate așa🤣).  Am mâncat cam 3-4 g/ carbi  toată ziua. Dintr-o felie de tort și 2 castraveți murați. Glicemia nu a crescut major nici dimineața, când e normal să crească datorită secreției de cortizol. Asta e remarcabil .

Graficul de mai jos arată cum glicemia nu a prezentat un vârf de valoare datorită secreției de cortizol în intervalul 5-9.

Proteina si glicemia
Curba glicemiei mele in dieta low carb high protein

Acum să vă explic ceva .

Datorita faptului că am un  aport  extrem de redus de carbohidrați, corpul nu mai are la dispoziție carbohidrați pe care să îi depună sub forma de glicogen. Deci, am tendința la hipoglicemie.

Dacă organismul s-ar apuca să producă glucoză din proteină ( și grăsimi )  așa, fără a fi nevoie, ar trebui să nu ating valori de hipoglicemie.

Dar uitați ce se întâmplă în ziua următoare !

Am mâncat 150 g jumări la ora 11.30. 100 g conțin 67 g proteină și 30 g grăsimi ( așa scrie pe ambalaj ).

Ulterior intru în zona roșie , a hipoglicemiei. De ce ? De ce a permis corpul una ca asta? Pentru că nu a vrut să irosească proteinele ca så producă glucoză. O să fie destul glucagon care va produce glucoză din grăsimi. Și, foarte probabil și din proteine.

Proteina si glicemia
Zona rosie semnaleaza ca am valori joase ale glicemiei

Intru în a 4-a zi de carnivor. E foarte interesantă și ziua asta.

Sunt foarte iritabilă și nervoasă , dis de dimineață, fără nici un motiv. Totul e perfect, ca întotdeauna. Dar eu simt că iau foc.

Incerc să mă controlez și să găsesc explicații. Ajung la muncă și mintea îmi zboară către sarcinile de servici.

La 12.00 simt că îmi e o foame de lup. Nu am mai avut senzația asta de mai mult de 2 ani. Victor îmi aduce de mâncare. Beau și 2 căni de cafea cu câte o lingură de unt de capră. Mă și calmez. Ulterior înțeleg : creierul meu țipă după carbi, chiar dacă nu erau prea multi, dar erau câțiva acolo.

A doua zi, mă simt excelent .  Dar pe la 9 mă apucă foamea 🤣🤣🤣. Iar. Nu mai sunt nervoasă. Am mâncare cu mine. Mănânc, mă simt excelent.

Ce este asta ? Cred că organismul meu se readaptează la ceva. Cred că l-am presat prea mult cu post prelungit, OMAD și keto.

Într-una din zile mă și cântăresc. Nu îmi vine să cred. 3 kg in plus la cantar. Sunt frustrată și dezamăgită.

Încep sa citesc despre keto carnivor. Intru în grupuri și pun întrebări.

Sunt mulți carnivori care vin din keto și post. Unii pentru că nu și-au rezolvat toate problemele de sănătate, alții pentru că au intrat în platou. Fiecare are povestea lui. Îmi povestesc că keto înseamnă restricții, și că la nivel nutrițional suntem malnutriți. Îmi spun că e frecvent sa iei in greutate la început de carnivor, pentru că organismul trebuie sa vindece multe deficite. Mă încurajează să continui cu carnivor.

Decid că asta vom face o lună. Carnivor. Nu ne vom cântări timp de o lună. Punct !

De când am început keto, am avut multe probleme cu urinatul in cursul nopții. Am ajuns de vizitam toaleta de 3 ori pe noapte. Era un stress, cortizol, somn necalitativ. Știam că asta înseamnă o tulburare la nivelul secreției  unui hormon numit antidiuretic, dar încă nu am înțeles de ce. Și de ce a devenit din ce in ce mai grav.

Îmi dau seama ieri ( a 6-a zi de carnivor ) că dorm toată noaptea. Asta mă uimește la maxim ! La modul pozitiv.

Ce am învățat din experimentul meu ( azi se împlinește o săptămână ):

  • proteina nu îți creste glicemia
  • consumul de stimulează secreția de insulină, dar glicemia nu se prăbușește pentru că intervine secretia de glucagon
  • excesul de proteină te poate scoate din cetoză
  • am avut cetoze mici, dar măsurabile ( între 0,2-0,9 )
  • Am intrat constant în hipoglicemie pentru că  nu am mai avut rezerve de glucoză ( glicogen ) datorită reducerii la maxim a aportului de carbohidrați. Da, vreau să intru în hipoglicemie ! Atunci se secretă glucagon care îmi arde grăsimile și mă ajută să mă vindec.
  • Exista niște dereglări hormonale secundare keto/ OMAD/ post la nivelul secreției  hormonului de foame și a celui antidiuretic care par să se corecteze sub carnivor. Asta simt eu, încă nu am găsit explicații. De asta îmi e foame și de asta nu mă mai duc la baie noaptea, ci dorm.
  • Nervozitatea și iritarea mea este semn că nu sunt complet vindecată de dependența de carbohidrați. Dar am perspective bune. Am mâncat într-o seară multa proteină cu unt. Apoi am desfăcut o ciocolată de 90%. De obicei o dădeam gata ( eu și Victor ) în 2-3 minute. A rămas neatinsă în bucătărie. Dacă mănânc când simt foame și până la sațietate, nu duc dorul carbilor. Deci, nu sunt o dependentă irecuperabilă.
  • Keto rămâne iubirea mea cea mare. Și nu mă despart de keto. Doar îl transform. Pentru că  se pare că  organismul meu e pregătit pentru o noua etapă. Vom vedea, zise orbul .
  • Postul m-a ajutat să mă vindec la nivel celular și genetic. Nu renunț nici la post. Doar că voi asculta corpul acum, la început. Știu sigur că îmi va arăta pe ce drum să merg. Corpul meu e cel mai bun prieten al meu.

Deci, urmează carnivor. O lună, am zis noi. Dar , dacă e ceva care va scârțâi, vom reevalua situația.

Vă mai rețin atenția cu o singură statistică : distribuția  pe intervale orare a glicemiei mele timp de o săptămână. Și, pe ici pe colo, am mai avut și vreo 2-3 carbi . Graficul cu roșu înseamnă perioade în care am avut hipoglicemie.

Urmareste lacra.blog si vei gasi si experimentul nostru cu dieta carnivor.

Video – glicemia-proteina-cetoza

1 thought on “Experiment : glicemia, proteina si cetoza”

  1. Pingback: Experimentul meu cu dieta carnivor- ce înveți pe pielea ta e sfânt

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from lacra.blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top