Insulina si rezistenta la insulina. Un subiect foarte dezbatut si studiat.
Se vorbește mult în ultimul timp despre insulină , rezistența la insulină și rolul acesteia din urmă în inițierea și perpetuarea, agravarea și dezvoltarea unor complicații de temut ale multor boli grave . Doar cateva exemple :diabet, obezitate, cancer, infarctul de miocard și accidentul vascular cerebral, insuficiența renală și cardiacă, etc. Si…..cancer.
Legatura dintre insulina si rezistenta la insulina si cancer
Te invit sa citesti 2 din articolele mele legate de cancer si consumul exagerat de carbohidrati :Cu ce se hrănește cancerul -calea glucozei
Legatura mortala dintre zahar si cancer
Insulina
Este un hormon foarte important, care este produs în pancreas.
Ce este important de ținut minte : insulina este și un hormon de creștere.
Pancreasul mai secretă și glucagon, care are acțiuni total opuse insulinei, dar și enzime pancreatice , care ajută în procesul de digestie al proteinelor, carbohidraților și grăsimilor pe care le mâncăm.
Insulina și glucagonul sunt hormoni, enzimele pancreatice nu au rol de hormoni.

E foarte important să înțelegem ce face insulina în mod normal, apoi e foarte ușor de înțeles cum apar bolile induse de rezistența la insulina.
Video despre insulina si rezistenta la insulina
- Insulina scade glicemia, deoarece stimulează transportul și preluarea glucozei în celule, acolo unde glucoza ( provenită din carbohidrații pe care îi mâncăm) este folosită ca sursă de energie pentru nevoile de bază ale corpului ( respirație, activitatea inimii și intestinelor, stomacului, creierului , asigurarea temperaturii corpului, etc).
- Hormonul numit insulina stimulează depunerea de glicogen în ficat și mușchi. Glicogenul este glucoza de rezervă a corpului. Atenție, însă, corpul are o capacitate foarte limitată de a stoca glicogen, restul de glucoză ,în exces față de nevoile corpului, fiind transformat în GRASIME.

3. Alt efect al insulinei este acela de stimulare a sintezei de proteine, de aceea este vitală pentru creștere și dezvoltare.
4. Insulina se opune formării de glucoză din alte surse deât carbohidrați, proces numit gluconeogeneză. Adică, din proteine și grăsimi. Dacă organismul uman își pierde capacitatea de a sintetiza glucoza din alte surse , atunci intervine decesul, deoarece nu se poate menține glicemia necesara pentru buna funcționare a celulelor care nu pot folosi corpii cetonici ca sursă de energie ( de exemplu, globulele roșii ). Corpul secretă în aceste condiții, care sunt specifice înfometării, celălalt hormon, glucagonul, care crește glicemia prin sinteza de glucoză din alte surse ( proteine și grăsimi ).
5. Insulina inhibă arderea acizilor grași și apariția stării de cetoză nutrițională.
Insulina este privită acum mai mult ca hormonul care depune rezerve ( de glucoză și grăsimi) , iar efectul de reglare al glicemiei este văzut ca un efect secundar, și nu primar . Este o teorie relativ nouă, dezvoltată pe baza observațiilor practice că rezistența la insulină este răspunzătoare de apariția obezității și diabetului de tip 2 în proporții epidemice. Se dezbate încă problema.

Rezistența la insulină
E vorba de o paletă largă de boli care, practic , afectează orice parte a corpului.
Date recente arată că insulina și rezistența la insulină au un rol important în dezvoltarea cancerului , deoarece insulina este un hormon de creștere care ajută , din păcate , și la dezvoltarea și proliferarea celulelor canceroase.
Obezitatea și diabetul sunt descrise ca boli care măresc de 2-4 ori riscul pentru apariția cancerului.
Hipocrate, considerat părintele medicinei moderne, a spus cu circa 400 de ani înainte Hristos un adevăr care este valabil și în ziua de azi ( remarcabilă clarviziune):

Dar, cum ajungem să fim rezistenți la insulină ?
Răspunsul stă în obiceiurile noastre alimentare greșite. Prea multe mese pe zi, cu gustări între mesele principale, cu prea mulți carbohidrați și prea multe alimente procesate și rafinate , care nu mai au nici o valoare nutritivă.
Noua teorie legată de rezistența la insulină este următoarea: celulele corpului sunt suprasaturate cu glucoză , pentru că mâncăm prea mulți carbohidrați față de necesitățile bazele ale corpului. Insulina încearcă să împingă excesul de glucoza din sânge în celulele deja supraîncărcate , dar celula refuză să preia mai mult , se închide și devine rezistentă la insulina ( vă spuneam în alt articol că insulina este cheia care deschide celula , astfel încât glucoza să intre în celulă ).
În aceste condiții, glucoza rămasă în sânge duce la creșterea glicemiei și diabet , și se depune ca grăsime, conducând la apariția obezității .
Tu te simți mereu obosit și flămând și, ce faci ?..…Te duci să mai mănânci niște carbohidrați.
Totul devine un cerc vicios.
Totul depinde doar de tine ca să rupi acest cerc vicios.
Așa că : ” Eat the butter ” este noul principiu de stil de viață alimentar.
Poti citi articolul urmator pentru a afla si ce analize de sange te pot ajuta sa aflii daca ai dezvoltat rezistenta la insulina : Rezistenta la insulina/diabet- analize recomandate
Dar lucrurile nu sunt asa de simple. Iata cine mai vine sa ii dea o mana de ajutor rezistentei la insulina :
Rezistenta la insulina si boala Alzheimer
Exista un asa numit diabet de tip 3 . Cauza de boala Alzheimer. Afla mai multe din articolul de mai jos :

Slab, dar gras si rezistent la insulina?
Slab si gras- paradoxul
Slab si gras in acelasi timp? E posibil? E grav? Ce boli poti face? Si cum sa eviti si sa tratezi situatia? Inainte sa te invit la film, iti las si putina lectura.
Be keto Be happy !
Pingback: Keto și menopauza ( partea întâi ) - Eu și stilul de viață keto
Pingback: Exista rezistenta la insulina provocata de keto ? - Eu si stilul de viață keto