Keto și menopauza ( partea a-2-a )

O prietenă din grupul meu povestea deunăzi că nu are nici o explicație de ce o femeie la menopauză nu mai poate să scadă în greutate ( după o perioadă de răspuns extrem de favorabil cu keto și IF= postul intermitent ). Și că orice ar face nu poate scăpa de câteva kg nedorite.

Ei, nu este chiar așa de simplu. Și eu sunt în aceeași barcă. Mănânc doar o dată pe zi, și atunci keto, doar în weekend de 2 ori, dar nu scap de 5 kg. Dacă țin post cu apă, dau jos 1,8-2 kg in primele 24-36 de ore. Nu mă amăgesc că e grăsime. E apă. Da, apă pe care corpul meu o reține.

Am experiență cu postul cu apă ( maxim 5 zile ). Fac asta, intermitent , de mai mult de 2 ani. Ceea ce am sesizat e că, dacă trec de 24 de ore fără mâncare , dintr-o dată mi se face frig. Ce înseamnă asta ? Corpul își dă seama că nu o să primească hrană ( a învățat din experiențele anterioare repetate pe parcursul a 2 ani ). Își zice : ” Nebunica asta de Lăcră iar nu ne dă energie . Să frânăm motoarele . ” Și reduce la greu metabolismul, limitându-se să economisească energie pentru procese importante . Adică trece pe modulul de supraviețuire  și autoconservare.  Organele considerate vitale sunt creierul, inima și rinichii. Deci, nu se mai agită să ardă combustibil pentru producerea de temperatură internă, de exemplu ( după ce m-am adaptat keto , temperatura corpului meu nu a depășit 35 grade. Extrem de rar am atins 36 – fie vorba între noi, cred că aia era febră 🤣🤣🤣). Cam toate procesele considerate secundare pentru supraviețuire încetinesc pentru ca energia produsă să fie suficientă pentru șefi.

A fost doar o paranteză. Corpul e deștept. Știe ce are de făcut în diverse situații.

Metabolismul este reglat de tiroidă . Și am ajuns unde vroiam. O să încerc să vă prezint câteva probleme asociate menopauzei , care pot trece neobservate uneori, și , care , dacă nu sunt abordate prin aderența la un anumit stil de viață, pot perpetua creșterea în greutate, inflamația cronică, susceptibilitatea la infecții, afectarea stării psihoemoționale, etc.

Dragele mele , eu vă tot prezint pe bucăți diverse situații, pentru o înțelegere mai bună a corpului vostru, dar în organism lucrurile nu stau chiar așa, 1 plus 1  egal cu 2. Orice alterare a unui proces produce o cascadă de reacții secundare care afectează și alte sisteme și organe. Ai probleme cu respirația , o boală pulmonară cronică ? Ei, în timp o să apară și boala de inimă, afectarea articulațiilor, a unghiilor, a oaselor și mușchilor, plus o mulțime de modificări hormonale, metabolice, de oxigenare , de echilibru acido-bazic, etc.

Keto, tiroida și menopauza

Multe femei dezvoltă hipotiroidie ( scăderea producției de hormoni tiroidieni ) cu câțiva ani înainte de instalarea menopauzei ( adică, în perimenopauză , cum am descris în articolul anterior ) . Ele se vor lupta cu scăderea nivelul de energie , creștere în greutate, instabilitate emoțională, scăderea capacității de concentrare, oboseală extremă, constipație, senzație de frig permanent, căderea părului, epuizare fizică marcată.

Dieta keto conduce la atingerea flexibilității metabolice ( adică, corpul poate folosi diverși combustibili pentru a-și acoperi necesitățile metabolice ; voi scrie mai mult și despre acest subiect în alt articol ). Dieta keto stabilizează glicemia la valori normale, ajută la arderea de grăsimi și scade inflamația. Hipotiroidia este asociată cu inflamația cronică ( hipotiroidia stimulează stresul oxidativ , proces care duce la propagarea și agravarea inflamației la orice nivel din corp ).

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27051079/

Pentru cei interesați, mai las câteva linkuri către alte articole de ale mele legate de tiroidă .

https://lacra.blog/2020/03/17/deficitele-in-micronutrienti-si-hipotiroidia-partea-intai/

https://lacra.blog/2019/10/13/tu-tiroida-ta-si-modul-de-viata-keto/

https://lacra.blog/2018/08/22/dieta-ketogenica-lchf-si-bolile-de-tiroida/

Inflamația cronică duce, în final, prin mecanisme complexe, la riscul dezvoltării autoimunității. Adică organismul tău luptă împotriva celulelor sale dintr-un organ sau sistem. Există multe boli autoimune, inclusiv de tiroidă .

Dieta keto scade inflamația, ceea ce duce la îmbunătățirea conversiei T4 în T3 ( forma activă a hormonilor tiroidieni ). Astfel , scade și intensitatea autoimunității. Studiul de mai jos susține afirmația mea.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27695291/

Din ceea ce am citit eu , în cazul în care ai hipotiroidie ( sub control și supraveghere medicală, bineînțeles) și ții keto este extrem de important să ai un consum adecvat de calorii ( care, în keto , vin din grăsimi, că eu nu cred în calorii ). Deci, trebuie să ai un consum adecvat de grăsimi. Când nu consumi suficiente calorii / grăsimi , corpul trece pe modulul de autoconservare  ( redistribuirea energiei către anumite organe vitale pentru supraviețuire ) , ceea ce duce și la scăderea T3. Adică, la simptome de hipotiroidism ( le-am descris puțin mai sus ) , simptome care, în mod greșit, pot fi atribuite dietei keto.

Există diverse strategii  pentru a susține o tiroidă care nu funcționează cum ar trebui  atunci când ești keto ( atenție ! nu susțin că keto te vindecă de boală !!!!! Trebuie să îți iei medicamentele de tiroidă, să faci controale regulate și să te afli sub supraveghere medicală . Informează personalul medical despre modificările stilului tău de viață ) .

  • Carb cycling ( alternanța de perioade keto cu perioade low-carb, unii zic chiar high-carb ) . Încă nu am scris despre acest subiect, dar am să o fac.
  • Susținerea acidității stomacului și secreției biliare ( susținerea sistemului digestiv ) . Voi scrie mai jos despre aceste aspecte.
  • Suportul enzimatic
  • Consumul de MCT ( preferabil, C8 pur – vezi articolul de mai jos ).

https://lacra.blog/2018/10/08/despre-mct/

Aciditatea gastrică, keto și menopauza

A menține conținutul stomacului la un nivel acid este extrem de important când vine vorba de digestia proteinelor pe care le mâncăm, precum și pentru menținerea unui nivel steril ( acidul clorhidric din stomac ” dezinfectează ” și reușește să anihileze o parte din bacteriile  pe care , vrând, nevrând le introducem în gură odată cu ingestia de alimente.

În mediul extern există multiple agresiuni pentru corp

Este un fenomen cunoscut  că aciditatea gastrică scade pe măsură ce înaintăm în vârstă. Și noi nu vrem asta.

Unii nutriționiști recomandă consumul de shakeuri proteice cu jumătate de oră înainte de masă. Nu am nimic împotrivă și nu combat această părere. Dar, dacă beau proteine, înseamnă că la masă o să am acces la mai puține proteine, ca să nu ajung să mănânc mai multe grame de proteine decât mi-ar fi necesar.

O altă măsură , care este foarte pe gustul meu, este să pui suc proaspăt de lămâie sau oțet din cidru de mere nefiltrat pe ingredientele din farfuria ta ( lămâia e prezentă cam prin tot ce pregătesc eu ). Astfel, se produc niște reacții  chimice care duc la un fel de predigestie , ceea ce va ajuta la digestia ulterioară .

Poți consuma ghimbir ( eu pun ghimbir proaspăt în orice ceai de al meu și , uneori, în mâncare ) . Și, nu uita de prebiotice și probiotice : varză murată, kimchi,kefir ( eu am cumpărat ciupercă de kefir și fac kefir din lapte de capră – poate am să scriu ce e cu ciuperca de kefir, dacă ai ocazia, cumpără ! ) sau poți face iaurt de cocos ( există rețetă în blog ).

Unele voci spun că nu e prea bine să bem apă în timp ce mâncăm sau imediat după ( diluează sucurile digestive ) , dar, în rest , trebuie să ne hidratam corespunzător.

Importante sunt și suplimentele cu enzime pancreatice ( numite și digestive ). Poți citi despre enzimele digestive în articolul meu de mai jos.

https://lacra.blog/2019/09/20/enzimele-digestive/

Am trecut în revistă o serie de măsuri care sunt la îndemâna oricui. Simple, ieftine. Doar să nu uiți de ele.

Keto, vezica biliară și menopauza

Eu nu mai am vezică biliară. Nu am avut și nici nu am vreo problemă cu keto și cantitățile mari de grăsimi specifice LCHF. Și am și scris un articol despre asta :

https://lacra.blog/2019/09/06/keto-si-viata-fara-vezica-biliara/

Ce voi prezenta în continuare e valabil și pentru cele operate de colecist( fiere ) , cât și pentru cele care au scăpat de operație.

În menopauză apare așa numita ” fiere leneșă “. Funcția de evacuare a bilei este mult încetinită, deci, de aici, până la probleme de digestie a grăsimilor nu e decât un pas mic. Fierea locuiește în același cartier cu ficatul. Iar ficatul produce fiere. Multă ( de asta pot eu trăi keto fără probleme , deși nu mai am vezică biliară ) . Așadar, când zici că ajuți fierea, înseamnă că ajuți și ficatul. Și invers.

Ce poți face să suporți activitatea hepatobiliară ? ( ficat și vezica biliară )

  • hidratează-te corespunzător
  • poți citi despre efectele postului intermitent asupra funcțiilor digestive
  • se recomandă consumul de alimente bogate în clorofilă ( cu frunze verzi ) și fibre, ierburi aromatice , alimente fermentate, semințe încolțite de brocoli și kale
  • suplimentează cu enzime digestive / pancreatice

Aceasta a fost partea a doua. Mai planific încă una și ai scăpat ! 🤣

Citește și disclaimerul înainte să iei decizii radicale legate de stilul tău de viață !

https://lacra.blog/2018/07/11/blog-disclaimer-declaratie/

Be keto Be happy !

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: