Keto și menopauza ( partea a-3-a )

Iată și ultima parte dedicată acestui subiect, extrem de vast. Nu am cum să ” ating ” tot ce se știe, nu am cum să explic tot ce nu se știe, nu am cum să epuizez topicul. Dar am încercat să sistematizez  din ce am învățat eu și ce cred eu că poate fi important. Și eu mă aflu în această situație, așa că , învățăm împreună.

Keto este clasificat în multe feluri. Nu există o unanimitate în păreri. Fiecare din cei care scriu despre keto mai inventează sau mai preia câte o nouă clasificare. Nu știu câtă știință există în spatele diverselor clasificări, pentru  că keto e la început de drum, e noua vedetă, are nevoie de studii medicale, de observații, de integrări în clinică / practică. Deci, nu pot justifica orice afirmație a mea cu un studiu științific. Dar, citesc și eu din diverse surse și preiau ce consider că e elocvent și susținut de fiziologia și biochimia corpului.

O nouă noțiune apărută în lumea keto este  keto carb cycling  sau carb cycling.

Când tu mănânci low-carb ,corpul produce glucagon ( un hormon secretat tot de pancreasul endocrin, care acțiuni total opuse insulinei ) , ceea ce ajută la arderea grăsimilor. LCHF îmbunătățește sensibilitatea la insulină, iar eficiența metabolică este mult îmbunătățită ( adică, eficiența cu care corpul folosește energia pusă la dispoziție prin digestia diverșilor macronutrienți ).

Totuși, deși pare ideal să trăiești low-carb, pot să apară și probleme. După perioade lungi de timp cu low-carb se produce o scădere a sintezei hormonilor tiroidieni , corpul începe să dezvolte o stare de  rezistență la insulină și începi să iei în greutate. A apela la o strategie gen carb cycling poate ajuta la provocarea metabolismului, ceea ce poate ajuta în combaterea creșterii în greutate în menopauză. Despre rezistența la insulină indusă de keto poți citi în articolul meu :

Dacă începi să dezvolți o serie de simptome pe care, altfel, nu le aveai la început de keto ( oboseală, creșteri în greutate , piele uscată, căderea părului , retenție de apă ) poate că e bine să te sfătuiești cu medicul / nutriționistul tău și să abordezi o strategie keto cycling. Plus că e bine să îți controlezi starea de sănătate și niște probe de sânge , că poate sunt și alte cauze în spatele simptomelor descrise mai sus . Ia contact cu personalul medical / medicii întotdeauna când faci schimbări în stilul tău de viață, când nu te simți bine.

Nimeni nu are rețeta câștigătoare cu carb cycling. Eu experimentez acum, timp de 1 lună. O să țin un jurnal pe care îl voi publica la sfârșitul experimentului.

Unii recomandă zile de low-carb ( 20- 50 g carbi / zi ) alternând cu high-carb ( 80-100 g / zi ). Adică, să intri în keto și să ieși ,voluntar , din keto.

Care e schema cea mai bună ? Nimeni nu știe, pentru  că fiecare dintre noi e unic la nivel genetic, enzimatic, hormonal, al răspunsului la stress, avem niveluri diferite de stress, inflamație, calitate a somnului, etc .  Eu experimentez, documentez și văd dacă funcționează . Dacă nu, abordez altă strategie.

Mă gândesc să scriu mai multe despre carb cycling și keto carb cycling în alt articol. Aici , doar am atins un pic subiectul.

Exercițiul fizic 

Este extrem de important când hormonii îți joacă feste. Te poți plimba sau merge la un tur cu bicicleta, hoinărește prin pădure sau mergi la bazin. Asta ajută inima, respirația, tensiunea arterială.

Cel mai bun antrenament pentru a-ți menține masa musculară și sănătatea oaselor este cel cu greutăți. Există o mulțime de video pe YouTube , gratis. Nu e nevoie de abonamente plătite la sală.

În plus, exercițiul fizic îți îmbunătățește sensibilitatea la insulină, nu ?

Sunt absolut convinsă că ar mai fi multe de scris. Îmi puteți trimite întrebările voastre, iar eu pot aduna mai multe întrebări, cu răspunsuri, într-un articol. Poate fi de ajutor pentru mine, pentru tine, cea care întrebi, pentru cele care doar se gândesc la cum o să fie în menopauză. Pentru toată lumea !

Be keto Be happy !

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: