Keto și menopauza ( partea întâi )

Multe prietene din grupul meu keto , Living la vida keto, au dorit un articol despre acest subiect. Am încercat să scriu despre acest topic în termeni cât mai ușor de înțeles, pentru că nu este cazul să înveți endocrinologie sau sexologie, doar să înțelegi ce se întâmplă în corpul tău și dacă keto e un avantaj sau e periculos atunci când te afli în menopauză .

Este un articol lung. Dar, ca să nu fie extrem de plictisitor de lung, l-am structurat în mai multe părți, subiectul fiind foarte vast.

Ce este menopauza ?

Menopauza este un proces fiziologic, normal ( adică, nu este o boală ) în ciclul vieții unei femei.

Ceea ce este caracteristic este că se produc o serie de modificări hormonale, cele mai profunde fiind în rândul hormonilor sexuali, mai ales, estrogeni. Aceștia scad foarte mult în menopauză , ceea ce provoacă simptomele specifice ( bufeuri , transpirații nocturne, mucoasă vaginală uscată ), dar și predispoziția către osteoporoză.

Menopauza înseamnă lipsa menstruațiilor . Vârsta medie de instalare a menopauzei este 51-52 de ani ( există variații individuale ).

Medicina descrie 3 stadii ale menopauzei :

  • Perimenopauza ( se poate instala între vârsta de 35- 55 ani ). Poate dura între 6 ani sau mai mult. Se consideră încheiată după ce timp de 1 an nu ai mai avut deloc sângerări menstruale. Aici nu se includ situațiile când menopauza se instalează forțat, datorită unor operații în sfera genitală sau unor tratamente medicale care blochează producția de hormoni . Concentrațiile de estrogeni încep să  scadă, dar au și vârfuri când sunt crescute. Sângerările menstruale sunt  neregulate și nu se mai produc lunar.
  • Menopauza  este atinsă când nu ai mai avut ciclu de 1 an ( dar, mergi și la doctor pentru un control, pentru că poate fi vorba și despre vreo boală care să îți blocheze hormonii sau funcționarea aparatului genital ) . Concentrațiile de estrogeni se prăbușesc, pur și simplu. Acum apar bufeurile și este favorizată osteoporoza.
  • Postmenopauza  este orice perioadă de timp după menopauză .

Da, știu ! Ți-e total indiferent în ce stadiu ești. Știi  doar că bufeurile te ucid, că te trezești lac de transpirație, că îți e greu să scazi în greutate. Așa că îi spui doctorului: ” Lasă-mă, dom’le , cu stadiile tale ! Spune-mi ce să fac ca să îmi primesc viața înapoi ! “

Există câteva greșeli frecvente pe care le fac femeile aflate pre- și postmenopauzal. Încă nu am ajuns la etapa keto, ok ? Vorbesc la modul general.

Femeile aflate în menopauză reprezintă  un număr imens de persoane care caută alternative dietetice sau alte remedii naturale împotriva simptomelor menopauzei. Abordarea unui anumit stil de viață poate ajuta tranziția către o viață liniștită, de calitate .

Ce modificări hormonale se produc în menopauză ?

Hormonii, mulți la număr, controlează, practic, orice proces din corp, în funcție de organul țintă. Dar, lucrurile sunt mai complicate de atât. Încerc,  însă, să le simplific pentru tine, cea / cel care citește acum acest articol.

Hormonii sexuali feminini sunt progesteronul și estrogenii. Sunt produși de către ovare . Femeile au și cantități mici de testosteron ( cum și bărbații au niște estrogeni prin corpul  lor ). Activitatea hormonală a ovarelor  este condusă de către hipofiză, o mică glandă endocrină situată prin creier ( cam în spatele frunții tale ). Hipofiza e șeful. Dar, funcționează foarte democratic, ascultă ce zic celelalte glande endocrine și își adaptează ” șefia ” printr-un mecanism de feedback negativ ( dacă crește secreția hormonală a ovarelor, scade secreția hormonală din hipofiză; și invers ). În cazul hormonilor sexuali, hipofiza intervine prin intermediul secreției altor 2 hormoni : LH ( hormonul luteinizant ) și FSH ( hormonul de stimulare foliculară ).

FSH stimulează producția de estrogeni și duce la eliberarea ovulelor, din ovare, pregătind calea spre procreere. Aici intervine și LH. Progesteronul este numit și hormonul sarcinii. Pe măsură ce o femeie îmbătrânește, se produc cantități din ce în ce mai mici de hormoni sexuali , ceea ce scade mult șansa unei sarcini. Modificările acestor hormoni sexuali induc, la rândul lor, modificări ale altor hormoni : insulina, grelina ( hormonul foamei ) și leptina ( hormonul sațietății ). Și, prin mecanisme incomplet cunoscute, cortizolul.

Ce se întâmplă cu secreția de insulină în menopauză ?

Scăderea sintezei de estrogeni favorizează rezistența la insulină și hiperglicemia ( creșterea glicemiei ) .

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1330412/

Puteți găsi câteva informații despre rezistența la insulină în articolele de mai jos :

https://lacra.blog/2018/07/02/insulina-si-rezistenta-la-insulina/

https://lacra.blog/2019/12/14/insulina-si-rezistenta-la-insulina-youtube-partea-1/

https://lacra.blog/2019/12/22/rezistenta-la-insulina-youtube-partea-a-2-a-youtube/

Câte efecte nefavorabile are insulina crescută ? Multe !

Acum să ne amintim ce face keto pentru a combate efectele excesului de insulină. Nu o să dezbat , pentru că despre asta tot scriu eu prin articolele mele, și de aici a pornit blogul. Știm că dieta keto este o dieta antiinflamatorie, că reglează balanța diferiților hormoni în corp, că scade rezistența la insulină, că afectează pozitiv metabolismul colesterolului , că duce la scăderea tensiunii arteriale, etc.

Ce se întâmplă cu secreția de grelină în menopauză ?

Grelina este numită ” hormonul foamei “. De ce ? Pentru că stimulează apetitul, duce la ingestia de alimente și. producerea de rezerve de grăsime. Deci, când zici : ” Urlă foamea în mine ” nu este chiar așa. E : “Urlă grelina în tine “.

Există studii care demonstrează că nivelul de grelină este crescut la femeile în menopauză. De asta se instalează obezitatea, mai ales de tip abdominal ( ” burtă ” ) la femeile neobeze înainte de menopauză.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2311418/

Odată cu creșterea persistentă a grelinei, se instalează rezistența la leptină, hormonul care ne spune când să ne oprim din mâncat. Despre asta puteți citi mai multe în articolul următor :

https://lacra.blog/2020/04/21/rezistenta-la-leptina-si-obezitatea/

Keto reglează balanța dinte hormonul foamei și sațietății, în favoarea celui al sațietății. Asta știm.

Menopauza și cortizolul

Aici lucrurile sunt multifactoriale. Pe de o parte, toate simptomele specifice menopauzei ( bufeuri, transpirații nocturne, creșterea în greutate , tulburări ale somnului ) duc la creșterea secreției de cortizol. Aceste simptome înseamnă o viață stresantă, cu scăderea calității, ceea ce, iarăși e un stres, adică, iar secreție de cortizol. Ești obosită ziua ( pentru că nu dormi bine noaptea, de exemplu ) , nu mai ai capacitatea să îți îndeplinești sarcinile . Alt stres, iar secreție de cortizol. S.a.m.d. Nu poți controla secreția de cortizol, dar poți încerca diferite tehnici de a controla stresul ( terapie cognitivă, yoga, exerciții de respirație, plimbări prin natură, nu pe străzi pline de oameni și zgomot, aromaterapie , muzică, dans, sport , etc  ).

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2749064/

Keto și menopauza 

Există multe beneficii ale abordării stilului de viață keto în menopauză .

Keto, inflamația și menopauza

Inflamația cronică, de lungă durată, este cauza majorității bolilor grave, cu mortalitate mare ( boli cardiovasculare, cancer ). Predispoziția către inflamație crește cu vârsta, deci, este extrem de important să încerci să o previi.

Keto scade inflamația prin mecanisme multiple : scade rezistența la insulină, scade intensitatea proceselor de oxidare, stabilizează glicemia, reduce concentrațiile de insulină. Astfel, scade riscul tău pentru boli cronice, grave. Despre inflamație poți citi câte ceva și în articolul următor :

https://lacra.blog/2020/06/16/cum-poti-afla-daca-suferi-de-inflamatie/

Keto, riscul de demență și menopauza

Noi, femeile, avem receptori pentru estrogeni în toate celulele corpului, inclusiv în cele de la nivelul creierului. Odată cu scăderea secreției de estrogeni, acești receptori rămân neocupați, crescând vulnerabilitatea celulelor creierului pentru boli degenerative, precum demența. De asta, cred oamenii de știință, că demența este mult mai frecventă în rândul sexului feminin.

Acum o să mă întrebi ce este un receptor, nu ?!

Privește celula ca un cerc. Pe linia reprezentată de cerc sunt niște scăunele, fiecare scăunel este pentru o anumită substanță chimică sau hormon. Pe scăunel se așează substanța respectivă, este puțin prelucrată, într-o formă care poate fi 💯% activă în celulă, și apoi este introdusă în celulă. Așa, o explicație simplă.

Studiile demonstrează că scăderea estrogenilor, specifică perimenopauzei și menopauzei, este un factor de risc pentru dezvoltarea Alzheimer și atrofiei cerebrale ( când creierul se strânge, ca un burete, devine mai mic ).

https://news.weill.cornell.edu/news/2017/10/menopause-triggers-metabolic-changes-in-brain-that-may-promote-alzheimers

Una din funcțiile estrogenilor este să transporte glucoza către celulele din creier. Când concentrațiile de estrogen scad ( perimenopauză, menopauză ) , scade și aportul de glucoză către creier . Dacă adopți stilul de viață keto, creierul învață destul de rapid să trăiască cu corpi cetonici, nemaifiind dependent de glucoză , ceea ce oferă creierului un combustibil curat, permanent accesibil, fără a mai fi nevoie de prezența estrogenilor. Astfel, se pot atenua mult unele simptome ale menopauzei ,cum ar fi bufeurile și ” creierul în ceață “.

Keto reduce inflamația și la nivelul creierului, stimulând producția unui factor de creștere locală , ceea ce reduce mult riscul de depresie, anxietate, tulburări de memorie.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24095894/

Keto, depresia/ anxietatea și menopauza

Există o anumită regiune din creier ( numită amigdală  ) care are foarte multi receptori pentru estrogeni. Această regiune controlează dispoziția noastră psihoemoțională. Când estrogenii se află în declin, înseamnă nu numai că suntem la menopauză, dar devenim deprimate, anxioase, avem schimbări bruște de temperament și stare emoțională. Nu suntem noi, ci hormonii lipsă.

Keto ajută conform raționamentului de mai sus, precum și prin scăderea rezistenței la insulină și un control mai bun al glicemiei.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29248436/

Keto, greutatea și menopauza

Menopauza aduce, frecvent, un plus la afișajul cântarului . Mecanismul obezității în menopauză este complex ( am discutat unele cauze mai sus ) .

Că keto te ajută să scazi în greutate, știi. Nu mai este un secret pentru nimeni. Nu mai dezbat aici, nu mai pun nici un studiu ( sunt articole dedicate acestui subiect în blogul meu ).

Pentru azi mă opresc aici. Voi reveni cu informații despre probleme comune în menopauză ( și abordarea lor, inclusiv cu ajutorul dietei keto ), o să vă povestesc un pic și despre keto ciclic în menopauză, precum și despre alte lucruri importante în stilul tău de viață când atingi menopauza.

Menopauza nu trebuie să fie un chin. Nu trebuie să îți zici ” Asta e, toate femeile trec prin asta ”  și să suferi în tăcere. Poți face multe pentru tine și pentru calitatea vieții tale. Pentru că, până la urmă, contează calitatea, nu cantitatea. Degeaba trăiesc 90 de ani, dacă nu mai îmi recunosc familia , nu ? Sau dacă zac mereu bolnavă pe paturi de spital. Ce viață mai e aia ?!

Citește și disclaimerul înainte să faci orice schimbare în viața ta.

https://lacra.blog/2018/07/11/blog-disclaimer-declaratie/

Be keto Be happy !

1 thought on “Keto și menopauza ( partea întâi )”

  1. Pingback: Platoul în keto- măsuri pentru a depăși etapa -

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: