Keto fara vezica biliara

Keto si viata fara vezica biliara

Poti sa tii keto fara vezica biliara?

Eu nu mai am vezica biliara

                                                                                                                                                                                       Primul meu gând când am început keto a fost cum o să se descurce digestia mea cu atâtea grăsimi în condițiile în care eu sunt operată de fiere de câțiva ani. Asta nu m-a împiedicat să încep să trăiesc keto. Văzând și făcând. Plus că știam niste lucruri, pe care o să vi le împărtășesc și vouă, care mă asigurau că nu am nici un risc să nu diger grăsimile.

Ca să mă înțelegeți de ce nu am fost deloc speriată că voi avea probleme cu cantitățile mari de grăsime , vă voi povesti un pic despre anatomia și fiziologia corpului. Nu noțiuni detaliate, ci cât să înțelegeți cum funcționează sistemul implicat în producția și secreția bilei.

Cum se produce secretia biliara in corp?

Bila este produsul de secreție al celulelor din ficat. În ficat se produc aproximativ 1200 ml de bilă în 24 de ore. Această bilă va fi concentrată și depozitată în vezica biliară între mese. Bila ajută în procesele de digestie , emulsionare și absorbție a grăsimilor pe care noi le ingeram la o masă.

Ești operat de fiere ? Nu vezica biliară îți produce fierea, ci ficatul.

Vezica biliară  este doar ” cămara ” în care se depozitează bilă produsă de ficat. Adică, ai murături în cămara, dar murăturile le iei de la piață, de la producători. Nu mai pui murături că nu mai ai loc în cămară, dar la piață se vor găsi mereu producători, dar și murături de cumpărat. Deci…..ficatul produce fierea de care ai nevoie pentru digestia grăsimilor. Vezica biliară este doar o anexă. Bila din vezica biliară sau din ficat ( la cei care nu mai au vezică biliară ) se elimină în intestin atunci când mâncăm grăsimi.

Rolul secretiei biliare in corp

  • Asigură desfacerea moleculelor complexe de grăsimi, în substanțe care pot fi ușor absorbite prin mucoasele intestinale.
  • Contribuie la producerea de hormoni care ajută la sănătatea intestinelor.
  • Are un rol activ în procesele de detoxifiere , îndepărtând substanțe potențial periculoase și alte substanțe cu dimensiuni mari , care nu pot fi filtrate de către rinichi.
  • Ne ajută să ne apărăm împotriva infecțiilor intestinale.
  • Printr-un mecanism indirect, are un rol  în reglarea glicemiei.

După ce bila și-a făcut treaba la nivelul  intestinului subțire, aproximativ 95% din cantitate este reabsorbită în sânge și ajunge din nou la ficat, participând la o nouă sinteză și secreție de bilă din ficat.

Litiaza biliară

Sau pietrele la fiere.

Atunci când există obstacole în eliminarea bilei din vezica biliară în intestin, se formează pietrele. Se știe cu certitudine că persoanele obeze au un risc mai crescut de a dezvolta boli ale vezicii biliare. De ce ? Cred că știți răspunsul . Datorită rezistenței la insulină . Rezistența la insulină înseamnă inflamație. Inflamația înseamnă un calibru mai redus al căilor biliare , ceea ce reprezintă un obstacol în eliminarea bilei din vezica biliară.

Litiaza biliară se poate manifesta prin simptome acute sau cronice.

În situațiile acute se dezvolta durere intensa în partea dreaptă a abdomenului, care iradiază in spate sau în umărul drept, greață, vărsături, balonare. Daca există și infecție asociată = colecistită acută, poate să apară și febră.

Dacă este o piatră mare, vezica biliară se dilată mult și poate cere sub presiunea mare, ducând la fisurarea peretelui vezicii biliare , cu scurgerea de bilă in peritoneu și apariția peritonitei biliare, o stare foarte gravă.

Când apar pietricele mici, acestea pot migra în căile biliare și intestin, înfundând canalul care permite scurgerea secrețiilor enzimatice din pancreas și, atunci, apare alta complicație extrem de gravă , numită peritonită acută.

De asta e bine să mergi la doctor și să vezi dacă e timpul sa te operezi. Nu exista pastile care ” topesc” pietrele din fiere. Există doar complicații grave pe care le poți face când nu ești atent la simptome.

Ce se întâmplă după ce te-ai operat de fiere ?

Ei, fierea se produce în continuare în ficat. Dar lipsește anexa de depozitare între mese. Deci, bila se secretă în mod continuu în intestin. Când mănânci, există deja bilă în intestin , bilă care va asigura digestia adecvată a grăsimilor pe care le mâncăm .

Există , totuși, o serie de persoane care vor dezvolta probleme digestive (diareea biliară ) după operația de fiere.

Se poate keto fara vezica biliara?

Te-ai operat de fiere si vrei sa traiesti keto. La ce anume sa te gandesti ca totul sa mearga bine.

În general se recomanda evitarea consumului de cantități mari de grăsimi imediat după operație. Dar, se recomandă mese bogate în fibre alimentare.

Dacă vei mânca multe grăsimi și puține fibre, va fi practic imposibil să nu dezvolți diaree sau simptome de digestie deficitară ( balonare, greață, dureri abdominale, vărsături ).

Totuși, vrei să  ” devii ” keto cât mai repede . Iată ce se recomandă :

  • În primele 3-5 zile , adoptă o dietă lichidă, ușor de digerat. De exemplu, supa de oase , cu legume keto. Testează , ulterior, introducerea  treptată de alimente solide. Dacă simți neplăceri digestive, reîntoarce-te la dietă lichidiană.
  • Mănâncă des și cantități mici, pentru a lăsa timp corpului timp să se adapteze pentru digestia de grăsimi.
  • Consumă la fiecare masă alimente bogate în fibre alimentare ( vegetale keto și pâine keto cu făină de cocos sau din semințe de in ).
  • Ajută sistemul digestiv cu suplimente cu enzime digestive și cu saruri biliare. Piața abundă în asemenea produse care sunt de un real ajutor.

Măsuri la îndemână pentru a evita problemele digestive când începi keto în condițiile absenței vezicii biliare 

  • Începe  cu low carb. Adică, de la un consum de 300 g carbohidrați pe zi, cum ni s-a tot recomandat, redu la 50-75 g / zi. Apoi, în funcție de cum te simți, treci pe keto. Asta se recomandă mai ales dacă ești recent operat, dar și pentru cei care trăiesc fără vezica biliară de câțiva ani și care experimentează simptome de digestie deficientă în momentul trecerii către keto. Eu sunt operată din 2010. Am inceput keto direct și nu am avut probleme absolut deloc. Dar, nu suntem la fel cu toții.
  • Mănâncă la fiecare masă cu grăsimi și fibre alimentare solubile. Presară semințe keto pe pâine, salate, mâncare. Adaugă un pumni de nuci keto în meniurile tale. Consuma salate cu verdețuri/ legume permise în keto.
  • Ajută în mod natural procesele de digestie. Consuma alimente care stimulează producția de bilă din ficat: lămâi, lime, tija verde de țelină,, varză murată, oțet nefiltrat din cidru de mere, ghimbir.
  • Ajută și naturist secreția de fiere, cu enzime digestive și  săruri biliare sub formă de suplimente.
  • Hidratează-te corespunzător. Recomandările actuale susțin că să nu bem apă în timp ce mâncăm , pentru că se stimulează diluarea enzimelor digestive și a sarurilor biliare, ceea ce încetinește procesul de digestie . Și nici în următoarele 30 de minute. Eu , personal, beau apă și îmi iau suplimentele cu enzime digestive după ce am terminat de mâncat și băut lichide. Mâncarea stă în stomac aproape 4 ore, deci, enzimele digestive produse de corpul meu vor mai fi prezente, chiar dacă în cantități mai reduse. Și suplimentez  necesarul cu pastile, după ce m-am și hidratat. Misiune îndeplinită !
  • Consumă alimente bogate în acizi grași cu lanț mediu , reducând grăsimile cu acizi grași cu lanț lung.

Acizii grași cu lanț lung, care sunt prezenți în gălbenușuri, carnea de vită și lapte, sunt mai greu de digerat decât cei cu lanț mediu, care se găsesc în untul ecologic, de la animale hrănite în mod natural, cu iarba, nu cereale, și în produsele cu lapte de cocos.

  • O metodă eficientă de a antrena treptat corpul cu keto este consumul de smoothie sau  shake. Prin procesul de mixare se produce și descompunerea macronutrienților în molecule mai mic, deci, o parte din munca sistemului digestiv este deja făcută. Alege alimente keto pentru a te asigura că ” rămâi ” keto.

Citeste si :

Enzimele digestive

Ce sunt enzimele digestive? O să găsiți în multe din articolele mele această noțiune: enzime digestive. Noi le folosim ca să ajutăm procesele de digestie , adică, practic, să ușurăm munca sistemului digestiv . Ajutând digestia proteinelor, carbohidraților și grăsimilor, ajuți metabolizarea lor mai rapidă, scazi stressul pe tubul digestiv, asiguri sănătatea organelor implicate în…

Microbiomul = bacteriile tale intestinale si sanatatea ta

Microbiomul este constituit din toate bacteriile intestinale care populeaza intestinul tau. Unii il numesc microbiota. Sper să reușesc să vă captez atenția cu acest subiect. Sănătatea florei intestinale este strâns legată de sănătatea ta. Definitii O să întâlniți des termenul de microbiom  intestinal sau microbiotă  intestinala. Sau flora intestinala. Termenul se referă  la totalitatea bacteriilor…

E important consumul de fibre?

Vechea dilema: e important consumul de fibre pentru sanatate? Pareri diferite                                                                                        …

1 thought on “Keto si viata fara vezica biliara”

  1. Pingback: Precauții în dieta keto - lacra.blog

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: