La ce să mă aștept când postesc 5 zile cu apă ? – partea a- IV -a

Iată continuarea ” foiletonului ” .

Astăzi voi încerca să sistematizez cam cum te poți simți în fiecare din cele 5 zile de post.

Nu toate aspectele sunt valabile pentru fiecare dintre voi.

Apoi, e o diferență mare între  cei care intră într-un post prelungit după ce au trecut printr-o perioadă de keto și sunt keto adaptați  și între cei care se aventurează direct într-un post prelungit, fără antrenament prealabil, fără a-și cunoaște limitele, fără a controla starea de sănătate a corpului, pentru a nu-l stresa.

De asta spun mereu : nu evita contactul cu personalul medical. Îți poți face mai mult rău decât bine dacă nu urmezi toți pașii.

O persoană adaptată keto adoptă involuntar stilul de viață ” post intermitent “. Echilibrarea balanței dintre hormonul de foame ( grelină ) și cel de sațietate ( leptină), în favoarea celui din urmă, face ca marea majoritate a celor care trăiesc keto să își limiteze numărul de mese la maxim 2 pe zi, uneori 1. De aceea, persoanele care trăiesc keto răspund mai lejer la provocările unui post prelungit.

Am să încerc să detaliez pentru fiecare situație în parte, dar, cum vă spuneam, nu suntem identici, nu reacționăm identic.

Ziua 1 

Ei, dacă ești keto adaptat și ai mai și postit înainte , pentru cel puțin 24 de ore, ziua 1 trece ca un fulg. Ești energic, ai claritate în gândire, nu ți-e foame, nu ai pofte, ești bine dispus, urinezi des  ( ceva obișnuit ) , dormi bine.

Dacă nu ești adaptat keto și nici nu te-ai antrenat, ci ai trecut direct la un post lung,  ziua 1 va fi o zi de tortură și va trebui să lupți cu multe : te vei simți obosit, lipsit de energie, deconcentrat și deprimat. Te vei gândi doar la mâncare și îți va fi foame, vei avea tot felul de pofte. Vei urina mult ( că începi să arzi glucoza din depozit, ceea ce duce la eliberarea unor cantități mari de apă ), vei fi nervos, vei dormi prost. Probabil că vei abandona. Sau, poate vei continua .🙂

Ziua a 2-a

Este dificilă chiar și pentru cei keto. Pentru ceilalți, e și mai dificilă decât prima.

Oboseala e simptomul care domină tabloul clinic.

Alte modificări :

-limba e încărcată , schimbându-și culoare ( răspunsul corpului la detoxifiere )

-o proporție redusă din cei care postesc( literatura apreciază cam la 10% ) poate dezvolta diverse erupții cutanate, nepericuloase, care sunt puse pe seama unei ” resetări ” ( în sensul bun al cuvântului ) a bacteriilor din intestin( cele bune ). Postul duce la eliberarea de histamină ( o substanță răspunzătoare de apariția reacțiilor alergice ) . De aici posibilitatea să te mănânce piele. Dispare.

-ți-e frig ( chiar dacă ești keto adaptat sau nu ). Întotdeauna ne e frig in post, mai ales după 26-28 de ore. Apoi, din a treia zi e mai bine. Asta se datorează faptului că organismul tău înțelege că ai înnebunit 🤣🤣🤣 și nu ai de gând să îi dai de mâncare. Atunci, reduce activitatea tiroidei ( care este glanda ce se ocupa de producerea de căldură în corp) . De ce ? Pentru că vrea să asigure energie pentru alte sisteme vitale ( creier, inima, rinichi, ficat ) , termogeneza nefiind considerată o necesitate. Adică, crește eficiența producerii și utilizării de energie. Asta nu înseamnă că faci o boală de tiroidă. Nici vorbă !Asta înseamnă că organismul tău reorganizează hormonii. Eu țin post de aproape 2 ani. Mi-am luat mereu probe de tiroidă. Excelente !

Te simți tu mizerabil, dar să vezi ce lucruri minunate se întâmplă în corpul tău!

  • bacteriile din intestin încep un proces de reciclare , de curățare

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28978420

  • Corpul înțelege că are timp pentru el. Se inițiază primele reacții implicate în autofagie ( corpul începe să recicleze structurile bătrâne, defecte și bolnave, producând  structuri noi, tinere, sănătoase ). Da, așa de deștept e corpul tău. Dacă îi dai timp.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5224452/

  • Postul asigură optimizarea acțiunii unor hormoni care sunt vitali pentru buna funcționare a organismului.Aici mă refer la insulină,  hormonii tiroidieni, estrogenii, testosteronul. Ce înseamnă asta ? Că vei avea nevoie de concentrații mai mici ale acestor hormoni în sânge pentru a obține rezultate benefice maxime ( de exemplu, un exces de estrogeni poate duce la cancer de sân , prostată, uter ; un exces de hormoni tiroidieni duce la suprasolicitarea metabolismelor , etc ).
  • Crește producția de hormon de creștere, stimulată de tendința de scădere a glicemiei. Hormonul de creștere asigură conservarea proteinelor din mușchi, cruțarea structurii minerale a oaselor și intensificarea arderii de grăsimi. Ajută, de asemenea, și la stimularea activității sistemului imun  ( armata noastră împotriva diverselor agresiuni). Deci, nu vei ” mânca” din proteinele tale. Ba chiar vei produce proteine noi.
  • Toate reacțiile duc la stimularea dezvoltării celulelor stem. Adică o celulă care nu are o funcție bine definită când se naște, dar care este foarte inteligentă : reușește să identifice unde este nevoie de noi celule, se duce acolo, se diferențiază și devine ajutorul tău de nădejde , indiferent de boală.
  • Vindecarea ADN-ului. Mereu avem gene defecte în corp. De aici și până la inflamație și boli grave nu este de un pas. Postul stimulează și repararea genelor defecte , cu un maxim în ziua 4-5 . Mai multe ( și un grafic ) puteți citi mai jos :

https://lacra.blog/2019/10/16/tu-corpul-tau-si-postul/

Ziua a 3 -a 

  • Dacă ești adaptat keto, deja începi să trăiești pe endorfine. Aștept cu sufletul la gură această zi. O iubesc . Fericire, energie pozitivă, pot să vorbesc suedeză mai rapid decât suedezii 🤣🤣🤣, sunt mai multitasking decât de obicei, am reflexe vii ( de multe ori am prins din aer lucruri pe care le-am scăpat din mână ), îmi vine să dansez și să cânt, nimeni nu mă poate enervare. Chiar și Victor, care, în general, nu mă ascultă când vorbesc 🤣🤣🤣, are tendința să vorbească mai mult decât mine și se supără dacă nu mă concentrez pe el 🤣🤣.Aici începi să înțelegi cât de mult îți mulțumește corpul tău că nu îi mai dai de mâncare.
  • Dacă nu ești keto adaptat , dar ai reușit să ajungi până aici, îți va lua , probabil , mai mult timp până să te simți ca cei care trăiesc keto. Dar, începi , deja, să te simți mult mai bine, să nu te mai simți obosit, să dormi mai bine, să fi mai fericit, să nu mai ai pofte.

În această zi, indiefrent dacă ești sau nu keto, ai deja corpi cetonici în sânge. Glicemia scade.Toate procesele descrise la ziua 2- a se intensifică.

Ziua 4-5

Începe vindecarea la un nivel maxim a sistemului genetic, mitocondriilor. Corpul explodează de sănătate celulară . Tu te simți minunat, fizic, psihic, energetic, emoțional.  Ești perfect concentrat . Claritatea mentală  te șochează pozitiv.

Ce merge greu ? Tranzitul intestinal. Unii spun că poți folosi ceva suplimente împotriva constipației. Eu nu folosesc nimic. Lasă așa ! De ce ? Dacă iau un supliment , autofagia e ruptă. De ce ? Pentru că orice bagi în gură, în afară de apă, ceai ( fără fructe ) și cafea neagră ,  duce  la secreția de enzime digestive. Acest lucru va atenționa intestinul să se pregătească pentru că urmează să vina ceva la prelucrat. Atunci, corpul nu își mai îndreaptă atenția spre sine, ci spre : hopa, iar am treabă de făcut ! Lichidele zero calorice trec pasiv prin mucoasa intestinală ( adică, fără să necesite atenție din partea intestinului, ) , de aceea nu rup autofagia. Dar, dacă bag un supliment , nu mai e același lucru. Desigur, că există mai multe școli de gândire. Asta e gândirea mea și a lui Victor. Mulți din cei care recomandă suplimente au, de fapt, o afacere în spate  și  te îndeamnă să iei suplimentul lor. Da….citește, dumirește-te și decide.

În ultima parte , am să vă prezint ultima mea experiență cu un post de 5 zile. Cifre, grafice.

Be keto Be happy !

Citește și aici https://lacra.blog/termene-si-conditii/disclaimer-avertizari-si-precizari-legale/

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: