Poate ca ai auzit si tu ca exista o legatura intre consumul de zahar si riscul de cancer. O legatura mortala despre care voi dezbate si eu putin.
Table of contents
Explozia de cancer
În fiecare zi există în media cazul unui copil sau tânăr, sau adult care cere ajutor financiar în lupta contra cancerului. Mi se pare că s-au atins proporții colosale, din ce în ce mai mulți oameni , cu vârste diferite, care se îmbolnăvesc de cancer. Și mai ales copii, din ce în ce mai mici, unii chiar diagnosticați cu cancer încă de la ” sânul mamei ”.
Fac parte din generația ceaușistă. Am copilarit într-un bloc de 10 etaje, cu 4 scări, pe fiecare etaj existând 4 apartamente. Nu cred că exista vreo familie care să nu fi avut măcar un copil. Azi vorbeam cu Victor, pentru ca m-a izbit brusc o realitate, că nu îmi amintesc să fi avut vreun coleg de joacă care să fi murit de cancer. Nici la școală, nici la echipele de handball în care am fost. Victor îmi povestește că nici el nu își amintește ca această boala cumplită să fi lovit vreun amic din copilaria și adolescența lui.
Atunci, de unde explozia asta de cancer ?
Am să citez autorii a 2 cărți de succes din America ( traducerea este adaptată )
” Zahărul a dat ocazia apariției sclavagismului ; acum, suntem sclavii zahărului ”- JEFF O’CONNELL , autor al volumului ” Sugar Nation ”.
”Zahărul era ceva ce obișnuiam să mâncăm ca să ne bucure gustul . Acum , limba noastră e doar zahăr. Este marca dietei noastre, și ne omoară”- ROBERT LUSTIG, autorul cărții ” Fat Chance ”.
Ce este cancerul ?
Asa, pe scurt, am incercat eu sa scriu despre cancer, pe intelesul tuturor , in articolul de mai jos .
Zahărul ne ucide, asta e clar
Când zic zahăr nu zic doar despre zahăr, ci despre carbohidrați, fructoză, făinuri, cereale prelucrate, paste, cartofi, îndulcitori artificiali dovediți cancerigeni, pâine, cozonac, prăjituri, fast food , băuturi răcoritoare, etc. E o listă lungă.
Toți carbohidrații, nu numai zaharul, se transformă în glucoză în corp, iar glucoza este alimentul preferat al celulelor canceroase.
Cum se hraneste cancerul cu glucoza
Să ne înțelegem : fiecare om dezvoltă celule canceroase în fiecare zi dar, dacă organismul uman are imunitatea / capacitatea corpului de a înlătura materiale, celule străine, defecte, bătrâne, este nealterată ( de numeroși factori, pe care îi voi tot prezenta în articolelele mele ), aceste celule sunt anihilate.
O celulă canceroasa nu este o celula care se naște canceroasă . Nu! Este o celulă de-a noastră care, datorită a numeroși factori, începe să își schimbe metabolismul mitocondriei, micuța căsuță cu energie și material genetic ( ADN și ARN ) din fiecare celulă, ceea ce duce , la modul simplist , la capacitatea celulei de a se ascunde de mecanismele care asigura apoptoza ( moartea programată a unei celule, care e un proces normal în corp ) , de a se eschiva în fața imunității și de a dobândi capacitatea de a se multiplica necontrolat. Ulterior, dobândește vase de sânge proprii , ceea ce duce la o viață total independentă față de restul celulelor normale ale corpului. Apoi…metastazele.
Se vorbește mult în ultimul timp despre sănătatea mitocondriei ( și a intestinului ). Practic, postul intermitent, dar mai ales cel prelungit, cu scopul de a obține autofagia, țintind mitocondria , reciclarea mitocondriilor defecte ( și a materialului genetic proteic din structura lor ) , sinteza de proteine noi, tinere, sănătoase și vesele ( cum îmi place mie să spun), care asigură repararea celulelor defecte, bătrâne, deficiente, și activarea celulei stem (celula din care se poate forma orice alt tip de celulă) este o modalitate de a redobândi sănătatea celulelor. În postul prelungit țintim către formarea de celule numite natural killer ( ucigași naturali ) , car vor identifica și neutraliza tot ce este străin , anormal, bolnav, defect, bătrân, uzat. Ăsta e aurul autofagiei. Ăsta e aurul postului prelungit.
Hipocrate – ” Forțele naturale din noi sunt adevaratele mijloace de vindecare ale bolilor ”.

Noile date aduc în lumină teoria metabolică a cancerului, cea genetica fiind considerata o inepție. Cea genetica susținea că , daca ai ghinion ( ceeee??? ) , faci niște modificări genetice care duc la cancer. Adică , ce Dumnezeu, am început să fim cu toții ghinionisti?! Se estimează că o femeie din 2 va face cancer de sân în viața ei, iar un bărbat din 3 va dezvolta cancer de prostată de-a lungul vieții în următorii 10 ani ( proporția fiind acum 1 :3 , respectiv, 1:4 ). Chiar așa de ghinioniști tot avem tendința să devenim ?
În anii 1920 , un medic german, OTTO WARBURG, primea premiul Nobel pentru descoperirea lui care demonstra că celula canceroasa are un metabolism defect ( numit acum efectul Warburg , considerat conceptul de bază al teoriei metabolice de aparitie a cancerului ) care îi permite să își producă energie în conditii de anaerobioza, adica în condiții de lipsă a oxigenului , de fermentație ( celulele normale au nevoie de oxigen pentru a produce energie din glucoză ). Defectul care permite celulei canceroase acest metabolism defect se află în mitocondrie, despre care am vorbit un pic mai sus.
Cata glucoza este necesara pentru supravietuirea celulei canceroase?
O celulă canceroasa consuma cantități de glucoză de 50 de ori mai mari decât o celulă normală, fiind dovedit științific, de exemplu, că celulele canceroase din cancerul de sân au de 3 ori mai mulți receptori de insulină față de celulele normale , iar celulele canceroase din cancerul de intestin gros au de 2 ori mai mulți receptori de insulină decât celulele normale( se citează aici din volumul ” Naturophatic Oncology : An encyclopedic Guide for Patients and Physicians ,Neil McKinney). Priviți insulina ca o cheie care deschide ușa celulelor pentru glucoză. Așadar, o celulă canceroasa are nevoie de multa glucoză, deci are nevoie de uși multiple cu chei multiple ca să poată să își asigure glucoza.
Un alt aspect care vine în sprijinul teoriei metabolice , precum că zahărul/glucoza este baza de supraviețuire a cancerului , este principiul unei investigații radiologice folosite în diagnosticarea cancerului și a metastazelor , investigație numită PET -CT = tomografie cu emisie pozitronica. Poate că nu știai, , dar investigația folosește glucoză,da, da, da, glucoză marcată radioactiv. Pacientul nu are voie să mănânce înainte de investigație. De ce ??? Ca eventualele celule canceroase să fie înfometate. A doua zi, când se administrează glucoza marcată , aceasta se concentreaza direct în celulele canceroase. De ce ???? Pentru ca balaurul e avid după glucoza, e infometat la maxim și înfulecă toata glucoza. Asa se stabilește diagnosticul de cancer și metastaze.
Vor mai urma articole despre cancer și keto. Keto, postul intermitent, dar, mai ales , postul prelungit sunt instrumente foarte utile în lupta contra cancerului, și voi susține fiecare afirmație a mea cu dovezi.
Dacă suferiți de cancer și doriți să urmați o dietă keto, să postiți ,intermitent sau prelungit, vă recomand să vă sfătuiți cu medicul , nutriționistul și oncologul.
Cancerul ne arata ca facem ceva gresit
Titlul articolului de mai jos poate fi socant pentru unii. Dar este un adevar: celula canceroasa ne arata ca am trait gresit, ca trebuie sa schimbam ceva.
Pingback: Cum se hrănește cancerul -calea glucozei și suplimente care o blochează
Pingback: Cancerul de sân-care este timpul de aparitie a unui nodul în sân
Pingback: Ce este cancerul- chiar este ghinion sau un defect metabolic ?
Pingback: Metabolismul glucidelor și insulina - Eu și stilul de viață keto