In acest articol voi aborda un subiect de interes general- menopauza – tratamente naturiste-soia. De fapt , extracte din soia.
Menopauza este o stare fiziologică. Asta știm. Nu o putem evita. Cum nici bărbații nu pot evita andropauza .
Ai tot auzit că soia nu e buna. Că acum se produce prin metode genetice si are fitoestrogeni, care ar putea fi periculoși. Se spune ca îți atacă tiroida. Și multe altele. Dar chiar așa să fie negrul de negru ?

Dupa 45-50 ani ne ingrasam foarte usor. Nevoile metabolice scad. Pierdem masa musculara si osoasa. E valabi pentru sexul frumos, dar si pentru cel puternic.
De aceea avem nevoie de multa proteina, cat mai putin carbohidrati . Si multa miscare, sport.
Sub acest titlu voi grupa articole, retete, meniuri saptamanale complete sau de post intermitent , special pentru tine, care esti interesata de subiect.
Ce este menopauza ?
Menopauza se referă la perioada in care corpul incepe sa nu mai producă estrogeni. Prăbușirea secreției de estrogeni pune organismul tau sub un stress imens, cu apariția de simptome extrem de neplăcute.
Simptome in menopauza
- bufeuri
- transpirații nocturne
- schimbări bruște de dispoziție emoțională
- oboseala nejustificată
- scăderea capacității de concentrare
- probleme cu somnul
- creștere în greutate
- uscăciunea mucoasei vaginale
Pentru un articol mai cuprinzator, te invit sa citesti mai jos:

Riscuri ale tratamentelor de substitutie hormonala in menopauza
Îmi vei spune acum că există așa numita terapie de substituție, cu estrogeni de tot felul, sub diverse forme, și că asta ajută mult. Da, există. Acest tratament de substituție cu estrogeni, in perioada de menopauză, este foarte eficient, dar vine cu niste riscuri demne de atenție
-creșterea stării de coagulabilitate a sângelui, cu posibila apariție de cheaguri de sânge în plămâni și în gambe ( embolie pulmonară și tromboza venoasă periferică )
-crește și riscul de accident vascular cerebral
– crește major riscul de cancer de san și uterin.
Cum m-am simtit eu la inceput de menopauza ?
Când am început să primesc cadou simptome de menopauză , am zis că nu poate fi chiar moarte de om, că voi face față cu succes. Asta se întâmplă cam de 2 luni. Și totul a devenit un haos în corpul meu.
Nu mai aveam nici un control asupra propriului meu corp : nu dormeam bine, glicemiile îmi creșteau, luam zilnic în greutate ( uneori chiar 2 kg, care erau apa, pentru că, foarte simplu aceste 2 kg dispăreau ca prin minune într-o zi , fara sa postesc sau să fac ceva special ), aveam zile când nu aveam energie să fac absolut nimic, și nici interes, doar să zac nederanjata undeva, într-un colț de canapea.
Toate astea m-au izbit major în starea mea de bine pe care o trăiam de mai mult de 3 ani de când am inceput să trăiesc keto sau low carb.
Simțeam că organismul meu lupta împotriva mea.
Alternativa terapiei cu estrogeni nu intră sub nici o forma în sfera mea de interes și atenție.
Așa că, am pornit din nou la studiu despre suplimente naturale care m-ar putea ajuta să combat , cat de cat, simptomele menopauzei. Și, mai ales, să îmi recapăt calitatea somnului. Pentru că, am inceput sa am glicemii mari ( nu cu valori de prediabet sau diabet, dar prea mari față de ceea ce știam că am după postul de noapte ) .
Mi-am pus un senzor de măsurare continuă a glicemiei ca så pot înțelege ce se întâmplă și ce pot sa fac, sa vad daca suplimentele mele acționează în vreun fel.
Cum influenteaza menopauza glicemia
Uită-te la graficul glicemiei mele în timpul unei nopți cu bufeuri, transpirații profuze, vizite la toaletă, somn lipsă ( simțeam că duc o viață dublă: ziua la servici și noaptea la baie sau invartindu-ma in pat ). Valorile glicemiei sunt mari pentru profilul glicemii al unui post de noapte. Asta înseamnă stres și secreție de cortizol și adrenalină, ceea ce duce la creșterea glicemiei ( cu blocarea acțiunii insulinei ) . Dar și a tensiunii arteriale, a pulsului, creșterea frecvenței urinarilor, retenție de apă și sare, cu creșterea în greutate .

Se vede cum glicemia mea creste către 5,5 ( pentru valoarea în mg/dl înmulțește cu 18 ) de pe la ora 03.00, ca så atingă un nivel de 6 in jurul orei 9.00. Neașteptat de mare. ( se vede și o mică porțiune cu roșu; acolo am avut glicemie sub 4, adică, acolo m-am odihnit.
Despre cortizol si efectele lui in corp
Poți citi mai multe despre cortizol in articolele mele pe care ți le pun la dispoziție aici, ca link-uri.


Menopauza-tratamente naturiste-soia
După ce am inceput sa studiez, inclusiv cu trecerea în revistă a științei din spatele informațiilor de pe internet, mi-am cumpărat o serie de suplimente, printre care, isoflavone din soia.
Despre ele o să îți povestesc azi, iar in alte articole și despre alte suplimente pe care le-am experimentat pe pielea mea, cu rezultate bune. Despre efectele împotriva cancerului de san ( printre altele ) ale isoflavonelor din soia voi scrie un articol separat.
După ce am inceput sa iau suplimentele am observat că am inceput sa dorm și nu am mai avut bufeuri și transpirații nocturne. Initial am crezut că a fost o noapte în care corpul meu a căzut secerat , obosit, dar am văzut că stările de bine s-au menținut. Și nu am mai avut bufeuri ! Iar toată starea mea de bine se vedea și în profilul meu glicemia concursul nopții, când organismul nu mai era supus stresului. Glicemia îmi scădea ( zona roșie a liniei ), iar glicemia se menținea scăzută , la valori pe care le vroiam , in mod constant, fara creșteri bruște, inclusiv în plină perioadă de secreție normala de cortizol. Iată și dovezile :


Ce sunt izoflavonele ?
Izoflavonele reprezintă un grup de substanțe chimice prezente in plante . Le vei găsi sub numele de fitoestrogeni.
FITOESTROGENII au acțiuni ca și hormonii estrogeni in corpul uman. Adică, se leagă de receptorii specifici pentru estrogeni, receptori care există pe suprafața celulelor, și mimează efectele estrogenilor , fara a fi estrogeni din punct de vedere structural.
Există multe plante care conțin fitoestrogeni : soia și derivate , tempeh, semințele de in ( măcinate ) și susan, etc.
FITOESTROGENII sunt descriși și ca disruptori endocrini și sunt multi care spun că trebuie in totalitate evitați. Dar, ca de obicei, adevărul este undeva la mijloc, daca te uiți și pe rezultatele studiilor științifice.
Să cunoaștem izoflavonele / FITOESTROGENII din soia
Ca o paranteză: și ciocolata neagră are izoflavone😉.
In categoria menopauza-tratamente naturiste-soia izoflavonele sunt de un real interes.
Cele trei tipuri de izoflavone prezente in soia se numesc :
- genistein
- daidzein
- glycitein
Am amintit aceste nume doar pentru cele din voi care sunt curioase, ca și mine, să știe cât mai multe, și să caute studii științifice.
Ce spun studiile stiintifice?
Studiul 1
Un studiu relativ recent , din 2017, a urmărit efectele izoflavonelor din soia asupra simptomelor neplăcute din cursul perioadei perimenopauzale ( înainte de instalarea menopauzei) .
Studiul a inclus 29 de femei aflate în stadiul de premenopauză și 21 în stadiul de menopauză. Ele au primit suplimente cu izoflavonelor 100 mg/zi timp de 12 săptămâni. Înainte și după studiu femeile au răspuns la un chestionar.
Rezultatele acestui studiu au arătat că
- 19,5% din femeile actuale în premenopauză, și 12,6% din cele aflate la menopauză au sesizat ameliorări semnificative după suplimentarea cu izoflavonelor din soia
- cele mai semnificative ameliorări au fost asupra bufeurilor
- cel mai puțin afectat simptom a fost cel relaționat cu tulburările urinare
O să îmi spui că sunt rezultate modeste. Da, poate, dar poate că și tu faci parte din cele 12,6% procente, nu ?
Pentru studiu, urmărește linkul de mai jos :
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5713750/
Studiul 2
O trecere în revistă a mai multor studii legate de folosirea suplimentelor cu izoflavone la femeile aflate in menopauza a concluzionat că izoflavonelor au următoarele efecte :
- reduc frecvența și intensitatea bufeurilor
- atenuează pierderea de masă osoasă la nivelul coloanei vertebrale lombare ( adică, previn osteoporoza )
- au efecte pozitive pe tensiunea arterială ( adică, o scad )
- îmbunătățesc controlul glicemiei
- nu au efecte semnificative pe uscăciunea mucoasei vaginale și pe turburărilor de urinare ( despre ce suplimente să folosești in acest caz voi scrie in alt articol ).
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31689947/
Evidente epidemiologice ca soia este eficienta ca tratament naturist de preventie a cancerului
Cum va spuneam puțin mai înainte, diversele izoflavone din soia au fost studiate și în cazul unor cancere, cancerul de san fiind unul , foarte frecvent la femei ( se estimează că 1 din 3 femei va face cancer de san in cursul vieții ). Nu am sa dezbat acum doar va las un studiu despre genistein. In acest studiu se amintește faptul că în rândul populației din Japonia și China consumul de soia este de 7 ori mai crescut decât în rândul populației vestice. Și s-a observat că incidenta cancerului de sân și de prostată este mult mai scăzută în aceste țări, fata de tarile vestice. De aici și interesul de a creste aportul alimentar de izoflavone ca una din metodele de prevenție a cancerului , dar și de inhibare a tumorilor existente.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6910185/
E adevărat că soia și suplimentele cu izoflavone o să îti afecteze tiroida ?
Când ai sa deschizi internetul în căutarea de informații despre soia și izoflavonelor ai să dai de o mulțime de afirmații contradictorii.Unii vor susține că îți atacă tiroida și poți să faci hipotiroidie, alții că nu.
Aici mă uit pe studii, nu doar pe afirmații ale unora și altora. Iar când te uiți pe un studiu, e bine să știi cum să interpretezi rezultatele și concluziile. Si doar un gând de al meu : daca soia duce la hipotiroidie, atunci populația japoneză și chineză ar trebui să fie extrem de afectată de aceasta boală.
M-am uitat pe un studiu care a evaluat rezultatele a 4925 alte date științifice pentru a compara și a emite concluzii legate de riscul de dezvoltare a unei hipotiroidii in cazul consumului alimentar de soia și suplimentele cu izoflavone din soia.
Despre hipotiroidie
Să vă introduc un pic in lumea diagnosticului de hipotiroidie, ca să înțelegeți despre ce e vorba aici.

Studiu stiintific
Voi cita rezultatele studiului amintit mai sus și voi pune la dispoziție și linkul către acest studiu pentru cei care doresc să afle mai multe amănunte.
Consumul de soia și izoflavone din soia duce la o creștere a TSH, fără modificări semnificative ale T3 si T4.
Această creștere a TSH este considerata fără semnificație clinică, adică, în traducere, nu duce la boală de tiroida.
Alte studii nu au găsit nici o modificare a analizelor de tiroida. Se crede că cei care au asa numita stare de hipotiroidie subclinică ( TSH este puțin crescut , dar T3 și T4 sunt normale ) ar putea dezvolta, eventual, semne de hipotiroidie dacă au un consum crescut de soia și izoflavone. Dar, per ansamblu, analiza celor peste 4000 de articole legate de subiect, concluzionează că nu există motive de îngrijorare ( studiul e de data recentă, 2019 ) și poate fi consultat mai jos :
https://www.nature.com/articles/s41598-019-40647-x
Poți să mănânci soia și să iei suplimente cu izoflavone dacă ai hipotiroidie ?
Daca treci in revista literatura științifică existenta, se pare că nu este nici un risc .
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16571087/
Am găsit o recomandare de la Clinica Mayo care spune că persoanele cu hipotiroidie pot să mănânce soia sau să își ia suplimentele cu izoflavone la câteva ore după ce și-au luat medicamentele pentru tiroidă.
Care sunt cele mai sănătoase surse de soia ?
In primul rand , orice ai alege, soia, derivate din soia, suplimente cu soia , alege produse pe care sa existe specificația non-GMO ( nemodificat genetic ) și bio, organic.
Poți alege edemame ( soia tânără ), lapte de soia , tofu, tempeh , miso, etc. Cele mai și cele mai sunt produsele fermentate din soia, fara procesare , tip sos de soia, natto, tempeh, miso.
Edemamele se pot prăji cu sare și ulei de măsline și reprezintă o gustare extraordinară, cu conținut ridicat de proteine ( soia este singura leguma care conține toți aminoacizii esențiali, ca și carnea ).
Care este doza sigura de soia ?
Majoritatea studiilor au utilizat doze de 10-25 mg izoflavone pe zi. Eu, in general, mă uit pe recomandarea de pe flaconul cu suplimente.
Informează-te înainte să începi să iei vreun supliment. Și nu uita sa te consulți cu medicul tau și să îl informezi despre ce suplimente iei ( e posibil sa nu cunoască absolut nimic despre suplimente, dar , e bine să știe ce iei, pentru că poate studia o mulțime pe internet ).
Cum mă simt eu după o săptămână cu diverse suplimente ( nu doar din soia ) indicate în menopauza ?
Bufeuri nu am mai avut de circa 1 săptămână. Mi-am recăpătat somnul, nu mă mai trezesc transpirată la maxim. Am un nivel de energie extraordinar de bun și o concentrare/ atenție așa cum sunt eu obișnuită. Mi-am recăpătat viața !
Cum ma simt dupa 1 an cu extracte din soia?
Este o reactualizare de articol. Pentru ca pot exista indoieli ca functioneaza asa de bine cum am descris eu.
Deci, ce am de spus dupa un an in menopauza-tratamente naturiste-soia :
- nu am bufeuri
- transpiratiile din timpul noptii au disparut complet
- dorm perfect
- nu am facut hipotiroidie
- continui sa retin apa
- am o stare de bine fizic si psihoemotional
- analizele de sange arata bine

Obezitatea la menopauza
Am sa iti pun la dispozitie un articol despre cresterea in greutate la menopuza si cum ar trebui sa iti regandesti dieta pentru a evita obezitatea.

Salutare! Mulțumesc pentru tot efortul si informațiile. Sunt adept keto și/sau low carb si a terapiei cu apă rece, de mulți ani.
Am avut o încercare timp de 10 ani, grea, apăsătoare, de neînțeles, căreia i-am găsit capătul sau măcar firul călăuzitor… fără terapie de compensație homonală, fără intervenții chirurgicale majore. Mulțumesc
Vroiam să vă împărtășesc experiența mea cu luminița nopții sau uleiul de primula. Am luat cantități mari față de cele recomandate pe cutie ( 3×2 în loc de 1 pe zi) și trecea mea la menopauză s-a întâmplat pe nesimțite, fără absolut nici un simptom. Bineînțeles că sunt importante sportul, atitudinea față de viață în grandoarea ei dar uleiul de primula este un tovarăș de nădejde, prezent la nevoile organismului
Să fiți sănătoase și bucuroase!
PS scriind m-am gândit că acest supliment este foarte bun și pentru bărbați, în perioadele lor hormonale doar că bărbații dau vina pe altceva când e vorba de hormoni. Să fiți sănătoși și bucuroși, și voi, bărbații…
Buna, Mona !
Mulțumesc frumos pentru feedback , dar și pentru informațiile prețioase.
Exista o mulțime de soluții naturale când vine vorba de simptomele de menopauza/ andropauză. Exista și uleiuri esențiale, printre altele. Abordarea, cum zici și tu, trebuie sa fie holistică.
Bărbații au și ei estrogeni ( nu doar testosteron ). De aici și riscul de cancere estrogen dependente, precum cel de prostată ( frecvent ) și san ( devine și el frecvent la bărbați, probabil datorită exploziei de xenoestrogeni din ambalajele de plastic ).
Eu am inițiat un capitol, pentru că e greu să cuprind toate modalitățile într-un singur articol.
Mulțumesc frumos și te mai aștept pe aici, sa ne mai împărtășești din propria ta experiența. Așa învățăm unii de la alții .
Sănătate și Be keto Be happy Be healthy ! 😀