La ce sa ma astept cand postesc 5 zile cu apa? – partea a doua

Experiența noastră cu postul s-a perfectat în timp. Nu am vrut să fie ” hei rupism” și să ne aruncăm direct într-un post de 5 zile. De ce ? Pentru că am considerat că o astfel de aborbare ” nesăbuită ” duce la mult stress pentru corp. Plus că ar fi dus, inevitabil, la eșec. Frustrări.

Totul a venit de la sine. Odată cu viața keto. Am început prin a sări peste micul dejun, deoarece nu ne mai era foame. Apoi, odată cu adaptarea la keto, nu ne-a mai fost foame nici la prânz, deci, am ajuns în etapa de OMAD ( așa trăim și în prezent, după 2 ani de keto, cu excepția weekendurilor când mâncăm 2-3 mese pe zi, în care includem și deserturile pe care le tot postez ). Pe urmă am încercat un post de 36  de ore. Am dezvoltat către 48 de ore. Și tot așa. Progresiv. Până am ajuns la 5 zile.

Marea majoritate a celor care sunt specialiști în nutriție keto/ low-carb și  fasting  ( post ) recomandă să inițiezi un post negru de 5 zile după ce ești adaptat keto. De ce? Pentru că keto asigură reechilibrarea balanței dintre hormonul foamei și sațietății ( grelină versus leptină ), înclinând balanța către starea sațietate de lungă durată, ceea ce diminuează  mult apariția episoadelor cu pofte. Acest lucru asigură trecerea mai ușoară prin orele de post.

Eu ador să postesc. Starea de bine pe care o simt nu poate fi descrisă. Cât de des se poate posti ?

Ei, aici e vorba de o decizie individuală, nu există o rețetă care funcționează  pentru toată lumea.

Am o prietenă pe care o consiliez și care a postit  foarte mult,post  negru, în mod repetat, până la 2 săptămâni. Cardio în perioada de post.Mi-a scris că , după ce reîncepea să se alimenteze, câștiga înapoi kg pierdute, ba chiar se și îngrășa.  E un om foarte citit și bine informat. ” Rupea ” postul corect, are noțiunile legate de sindromul de supraalimentație după post.

Când m-am uitat pe analizele ei, existau foarte multe probleme.

Explicația: abordarea ei a pus corpul în condiții de stress major.

Concluzia :nu e chiar așa de simplu să faci post. Dacă îl faci ” după ureche ” , poți chiar să îți faci mai mult rău. Dacă nu ai contact cu personalul medical, care să te îndrume un pic în corecția unor deficite și începi să postești haotic, vei ajunge să te întrebi : de ce nu funcționează postul pe mine ?

Decizia, planificarea, pregătirea

De fiecare dată când postim, eu și Victor, stabilim pentru ce perioadă. Întotdeauna suntem conștienți că putem întrerupe postul când vrem, în caz că nu ne simțim bine sau ceva ne stresează în perioada de post.

Prima regulă : nu fă din perioada de post o perioadă de stress !

Informează-te, citește, fă un control medical, consultă-te cu specialiștii în nutriție și medicină. Nu pleca la drum fără arme ! Informația este o armă . Documentarea este obligatorie.

Nu încerca să faci ce fac alții ! Ești unic, ai un metabolism unic, enzime unice, sistem genetic unic. Ce este valabil pentru alții , poate nu este valabil pentru tine. Nu urma sfaturi de la diverse persoane de pe internet, care, cu toată bunăvoința, nu au cunoștințe medicale. Nu te risca !

Dacă ai posibilitatea, planifică postul într-o perioadă mai puțin stresantă a vieții tale ( de exemplu, nu când călătorești, ești în delegație,  ai întâlniri de afaceri, ai examene, ai proiecte de rezolvat, ești în vacanță, etc ).

Evităm să povestim celor din jur că postim  așa de îndelungat. Că încep să de-a ochii peste cap, o să mori, cum poți să îți faci asta?, Doamne ferește, asta este înfometare, samd.🤣🤣🤣🤣

Evită contactul cu persoanele negative  , toxice !

Învață despre hidratarea corespunzătoare, consumul de sare . Citește !

Apa și sarea ( noi folosim Himalaya ) sunt prietenele tale.

Hidratează-te și nu uita de suplimentul cu sare !

În timpul postului corpul se ” curăță “, are timp să se ocupe de el însuși. Ca atunci când faci tu curățenie generală în casă, în fiecare colțișor. Plus că ștergi ferestrele . Deci, elimini multe deșeuri, toxine, chestiile defecte. Eliminarea se produce la nivelul rinichilor, intestinelor și pielii. Hidratarea ” spală ” rinichii și intestinele. Du-te la Spa, pentru piele. Sau, fă Spa acasă ! E mai simplu decât ți-ai închipui.

O baie cu săruri Epsom, bicarbonat, sare Himalaya, câteva picături de ulei esențial ( la alegere ), niște praf de bentonite clay ( argilă albă ) , căștile pe urechi, muzică de relaxare….15 minute ( sau mai mult ) ….. fără telefon, fără cățel, doar tu și tu.

Sau, poți doar să faci dușuri zilnice.

Tot din experiența mea.

Stabilisem un post de 5 zile. În a patra zi am zis să pregătesc niște pâine cu care urma să rup postul a doua zi. Pâine vegan, fără ou sau lactate. Na! Că în timp ce chiflele erau la cuptor, m-a cuprins o poftă nebună de chifle. Nu îmi era foame. Doar poftă . Suntem ceea ce gândim .Deci….am rupt postul cu o zi mai repede.

Acum nu mai este o problemă. Pot sta lângă colegii mei care mănâncă, fără să îmi fie poftă. Dar, am antrenament greu în spate.

Evită contactul cu bucătăria și mâncarea ! 

Nu suntem niste persoane foarte active fizic. Am slăbit stând în canapea, cu keto.

Dar, avem un cățel. Ne scoate mereu la plimbare 25- 30 minute. Suntem mulțumiți.

Mișcă-te în ritmul tău! Nu prea cardio, că poate fi stresant pentru corp. Plimbă-te. Mai ales în natură, în soare.

A trebuit să ajung la 50 de ani ca să înțeleg un lucru : ascultă-ți corpul !

Dacă primești semnale că trebuie să te odihnești, să dormi, dormi, frate ! Nu ni  se întâmplă des, dar, uneori, în weekend, eu și Victor trebuie să ațipim un pic. 20-30 minute. Lăsăm totul deoparte și ….dormim . Simplu !

Permite corpului ( și ție ) să se odihnească.

Nu sunt vreun expert în a posti. Nici măcar nu sunt nutriționist. Dar, am niște studii care mă ajută să înțeleg bine fiziologia corpului, ce e bine, ce e rău.

Citesc, învăț, filtrez, experimentez, împărtășesc.

Ai grijă de tine ! Nimeni nu o va face în locul tău .

În partea a treia voi încerca să detaliez un pic cam ce se întâmplă în fiecare zi cu tine atunci când postești. Ce poți experimenta .

Nu uita ! Nu suntem identici .

Be keto Be happy !

2 thoughts on “La ce sa ma astept cand postesc 5 zile cu apa? – partea a doua”

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: