La ce sa ma astept cand postesc 5 zile cu apa?

Postul negru cu apa e un subiect foarte popular in zilele noastre. Si m-am gandit sa va impartasesc din experienta mea cu acest tip de post. E un articol mai lung, dar l-am sistematizat . Puteti da click pe titlul din articol care va intereseaza , iar lacra.blog va duce direct la destinatie.

Cum am abordat noi postul intermitent si prelungit

Experiența noastră cu postul s-a perfectat în timp. Nu am vrut să fie ” hei rupism” și să ne aruncăm direct într-un post de 5 zile. De ce ? Pentru că am considerat că o astfel de aborbare ” nesăbuită ” duce la mult stress pentru corp. Plus că ar fi dus, inevitabil, la eșec. Frustrări.

Totul a venit de la sine. Odată cu viața keto. Am început prin a sări peste micul dejun, deoarece nu ne mai era foame.

Apoi, odată cu adaptarea la keto, nu ne-a mai fost foame nici la prânz, deci, am ajuns în etapa de OMAD ( așa trăim și în prezent, după 2 ani de keto, cu excepția weekendurilor când mâncăm 2-3 mese pe zi, în care includem și deserturile pe care le tot postez ). Pe urmă am încercat un post de 36  de ore. Am dezvoltat către 48 de ore. Și tot așa. Progresiv. Până am ajuns la 5 zile.

Planificare strategie post intermitent
Planifica intotdeuna o schimbare in viata ta !

Marea majoritate a celor care sunt specialiști în nutriție keto/ low-carb și  fasting  ( post ) recomandă să inițiezi un post negru de 5 zile după ce ești adaptat keto. De ce? Pentru că keto asigură reechilibrarea balanței dintre hormonul foamei și sațietății ( grelină versus leptină ), înclinând balanța către starea sațietate de lungă durată, ceea ce diminuează  mult apariția episoadelor cu pofte. Acest lucru asigură trecerea mai ușoară prin orele de post.

Cat de des poti posti ?

Eu ador să postesc. Starea de bine pe care o simt nu poate fi descrisă. Cât de des se poate posti ?

Ei, aici e vorba de o decizie individuală, nu există o rețetă care funcționează  pentru toată lumea.

Am o prietenă pe care o consiliez și care a postit  foarte mult, post  negru, în mod repetat, până la 2 săptămâni. Cardio în perioada de post. Mi-a scris că , după ce reîncepea să se alimenteze, câștiga înapoi kg pierdute, ba chiar se și îngrășa.  E un om foarte citit și bine informat. ” Rupea ” postul corect, are noțiunile legate de sindromul de supraalimentație după post.

Când m-am uitat pe analizele ei, existau foarte multe probleme.

Explicația: abordarea ei a pus corpul în condiții de stress major.

Concluzia :nu e chiar așa de simplu să faci post. Dacă îl faci ” după ureche ” , poți chiar să îți faci mai mult rău. Dacă nu ai contact cu personalul medical, care să te îndrume un pic în corecția unor deficite și începi să postești haotic, vei ajunge să te întrebi : de ce nu funcționează postul pe mine ?

Decizia, planificarea, pregătirea

De fiecare dată când postim, eu și Victor, stabilim pentru ce perioadă. Întotdeauna suntem conștienți că putem întrerupe postul când vrem, în caz că nu ne simțim bine sau ceva ne stresează în perioada de post.

Prima regulă : nu fă din perioada de post o perioadă de stress !

Informează-te, citește, fă un control medical, consultă-te cu specialiștii în nutriție și medicină. Nu pleca la drum fără arme ! Informația este o armă . Documentarea este obligatorie.

Nu încerca să faci ce fac alții ! Ești unic, ai un metabolism unic, enzime unice, sistem genetic unic. Ce este valabil pentru alții , poate nu este valabil pentru tine. Nu urma sfaturi de la diverse persoane de pe internet, care, cu toată bunăvoința, nu au cunoștințe medicale. Nu te risca !

Dacă ai posibilitatea, planifică postul într-o perioadă mai puțin stresantă a vieții tale ( de exemplu, nu când călătorești, ești în delegație,  ai întâlniri de afaceri, ai examene, ai proiecte de rezolvat, ești în vacanță, etc ).

Planificare strategie post negru cu apa
Nu pune prea mult stress pe corpul tau

Evităm să povestim celor din jur că postim  așa de îndelungat. Că încep să de-a ochii peste cap, o să mori, cum poți să îți faci asta?, Doamne ferește, asta este înfometare, samd.🤣🤣🤣🤣

Evită contactul cu persoanele negative  , toxice !

Persoane toxice negative
Lasa-i sa vorbeasca singuri pe cei negativi

Învață despre hidratarea corespunzătoare, consumul de sare .

Citește !

Apa și sarea ( noi folosim Himalaya ) sunt prietenele tale.

Hidratează-te și nu uita de suplimentul cu sare !

Hidratare in postul negru cu apa
Hidrateaza-te ! Apa si sarea sunt obligatorii daca postesti

În timpul postului corpul se ” curăță “, are timp să se ocupe de el însuși. Ca atunci când faci tu curățenie generală în casă, în fiecare colțișor. Plus că ștergi ferestrele . Deci, elimini multe deșeuri, toxine, chestiile defecte. Eliminarea se produce la nivelul rinichilor, intestinelor și pielii. Hidratarea ” spală ” rinichii și intestinele. Du-te la Spa, pentru piele. Sau, fă Spa acasă ! E mai simplu decât ți-ai închipui.

O baie cu săruri Epsom, bicarbonat, sare Himalaya, câteva picături de ulei esențial ( la alegere ), niște praf de bentonite clay ( argilă albă ) , căștile pe urechi, muzică de relaxare….15 minute ( sau mai mult ) ….. fără telefon, fără cățel, doar tu și tu.

Sau, poți doar să faci dușuri zilnice.

Baie de relaxare post negru cu apa
Relaxeaza-te ! Masaj, muzica, spa

Tot din experiența mea.

Stabilisem un post de 5 zile. În a patra zi am zis să pregătesc niște pâine cu care urma să rup postul a doua zi. Pâine vegan, fără ou sau lactate. Na! Că în timp ce chiflele erau la cuptor, m-a cuprins o poftă nebună de chifle. Nu îmi era foame. Doar poftă . Suntem ceea ce gândim .Deci….am rupt postul cu o zi mai repede.

Acum nu mai este o problemă. Pot sta lângă colegii mei care mănâncă, fără să îmi fie poftă. Dar, am antrenament greu în spate.

Evită contactul cu bucătăria și mâncarea ! 

Nu suntem niste persoane foarte active fizic. Am slăbit stând în canapea, cu keto.

Dar, avem un cățel. Ne scoate mereu la plimbare 25- 30 minute. Suntem mulțumiți.

Mișcă-te în ritmul tău! Nu prea cardio, că poate fi stresant pentru corp. Plimbă-te. Mai ales în natură, în soare.

Eu, Victor si Casper pe o plaja din Norvegia

A trebuit să ajung la 50 de ani ca să înțeleg un lucru : ascultă-ți corpul !

Dacă primești semnale că trebuie să te odihnești, să dormi, dormi, frate ! Nu ni  se întâmplă des, dar, uneori, în weekend, eu și Victor trebuie să ațipim un pic. 20-30 minute. Lăsăm totul deoparte și ….dormim . Simplu !

Permite corpului ( și ție ) să se odihnească.

Somnul inseamna vindecare
Somnul inseamna vindecare. Melatonina este si medicament

Nu sunt vreun expert în a posti. Nici măcar nu sunt nutriționist. Dar, am niște studii care mă ajută să înțeleg bine fiziologia corpului, ce e bine, ce e rău.

Citesc, învăț, filtrez, experimentez, împărtășesc.

Ai grijă de tine ! Nimeni nu o va face în locul tău .

Nu uita ! Nu suntem identici .

Stiinta si postul

Postul e cunoscut din antichitate, fie că este vorba de puterea postului de a îmbunătăți starea de sănătate, fie că se indică din punct de vedere religios. Mai nou, însă, știința e foarte implicată în a dovedi efectele pozitive ale postului în lupta împotriva unor boli :

 • diabetul de tip 2
 • obezitate
 • sindrom metabolic
 • inflamația cronică
 • boli autoimune
 • floră bacteriană intestinală ” bolnavă “
 • cancer
 • boli neurodegenerative
 • diabetul de tip 2
 • obezitate
 • sindrom metabolic
 • inflamația cronică
 • boli autoimune
 • floră bacteriană intestinală ” bolnavă “
 • cancer
 • boli neurodegenerative

Tarta low carb de migdale

Aceasta tarta low carb de migdale aduce mult cu un tort de inghetata. Ciocolata este pata de culoare, alaturi de gustul de migdale prajite cu putina sare. Victor iti va scrie reteta mai jos. Eu m-am multumit doar sa mananc .😂

Cina keto hiperproteica cu hamburgheri

Pentru o cina keto hiperproteica cu hamburgheri ai nevoie de putine ingrediente proaspete si curate, si de vreo 10 minute din viata ta. Reteta keto strict originala de la care am pornit :

Cred că  ai auzit și de celula stem.

O celula stem din corpul nostru este o celulă nediferențiată, adică , nu are nici o funcție .

O celulă stem are capacitatea să se diferențieze în orice alt tip de celulă cu funcții specifice de care corpul nostru are nevoie.

Adică, o celulă stem este mama tuturor celulelor din corpul nostru. Dar, dai celulă stem nu este nici neagra, nici alba, nici cu piciorușe, nici cu păr prea mult, ea poate da naștere la copii diferiți : negri, albi, cu piciorușe saue fara, cu păr , etc.

Știința modernă a demonstrat că postul prelungit cu apă reduce inflamația , stimulează autofagia ( proces care asigură o curățenie generală în corp )  și stimulează producția de celule stem.

Noi nu am postit mai mult de 5 zile ( și jumătate ). Niciodata.

Studiul următor https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24440038 , publicat de Dr. Valter Longo 

subliniază printre altele , că :

 • postul prelungit duce la activarea lipolizei = arderea de grăsimi , ceea ce duce la apariția cetozei;
 • îmbunătățește rezistența la stress a diverselor sisteme din colt, la nivel celular;
 • stimulează autofagia ( procesul de regenerare a structurilor bătrâne și defectre, reciclare proteinelor deficitare, curățenia generală a corpului )
 • scade glicemia și rezistența la insulină
 • inflamația este ” potolită “

Postul prelungit crește secreția de hormoni de creștere. Hormonul de creștere este strict necesar pentru sinteza de proteine, deci, secreția acestui hormon in perioada de post prelungit ajută la construcția de proteine ( acest mecanism e bine de cunoscut pentru cei care se teme că vor pierde masă musculară în post ). Mai multe despre asta în studiul de mai jos :

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3127426

Studiul următor https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24440038 , publicat de Dr. Valter Longo 

subliniază printre altele , că :

 • postul prelungit duce la activarea lipolizei = arderea de grăsimi , ceea ce duce la apariția cetozei;
 • îmbunătățește rezistența la stress a diverselor sisteme din colt, la nivel celular;
 • stimulează autofagia ( procesul de regenerare a structurilor bătrâne și defectre, reciclare proteinelor deficitare, curățenia generală a corpului )
 • scade glicemia și rezistența la insulină
 • inflamația este ” potolită “

Postul prelungit crește secreția de hormoni de creștere. Hormonul de creștere este strict necesar pentru sinteza de proteine, deci, secreția acestui hormon in perioada de post prelungit ajută la construcția de proteine ( acest mecanism e bine de cunoscut pentru cei care se teme că vor pierde masă musculară în post ). Mai multe despre asta în studiul de mai jos :

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3127426

Studiul următor https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24440038 , publicat de Dr. Valter Longo 

subliniază printre altele , că :

 • postul prelungit duce la activarea lipolizei = arderea de grăsimi , ceea ce duce la apariția cetozei;
 • îmbunătățește rezistența la stress a diverselor sisteme din colt, la nivel celular;
 • stimulează autofagia ( procesul de regenerare a structurilor bătrâne și defectre, reciclare proteinelor deficitare, curățenia generală a corpului )
 • scade glicemia și rezistența la insulină
 • inflamația este ” potolită “

Postul prelungit crește secreția de hormoni de creștere. Hormonul de creștere este strict necesar pentru sinteza de proteine, deci, secreția acestui hormon in perioada de post prelungit ajută la construcția de proteine ( acest mecanism e bine de cunoscut pentru cei care se teme că vor pierde masă musculară în post ). Mai multe despre asta în studiul de mai jos :

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3127426

În studiul pe care ți-l pun , în continuare, la dispoziție, se demonstrează cum postul prelungit stimulează producția de celule imune, cele care ne ajută să ne apărăm mereu în fața tuturor agresiunilor, interne sau externe. Și vrem cat mai multe și de calitate celule imune.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24905167

Iubesc să postesc ! Îmi dă o stare de bine fizică, psihică și emoțională de bine absolut. Capacitatea mea de concentrare este maxima. Sunt într-o stare de fericire maximă, îmi vine să dansez și să cânt , toți îmi sunt prieteni, nimeni nu mă poate enerva. Ador starea pe care mi-o aduce un post ! E dependență .

Postul intermitent este o modalitate eficientă de a lupta cu o mulțime de boli și de a-ți îmbunătăți starea de sănătate. Postul prelungit asigură, în plus, vindecarea și repararea celulelor defecte, agresate, restrustructurarea, reconstrucția țesuturilor, cu dobândirea de ” tinerețe ” structurală, biochimică, metabolică, funcțională.

În ce situații nu este recomandat postul ( devine chiar periculos )?

 • dacă ai diabet de tip 1
 • dacă suferi de anorexie/ bulimie
 • dacă deja ești sub limita greutății, ești prea slab/slabă
 • la copii
 • la gravide
 • dacă urmezi anumite tratamente medicamentoase ( informează medicul și consultă-te cu el ! )
 • dacă ești sportiv de performanță și te afli in plină competiție
 • la nou născuți
Cine nu are voie sa posteasca

Ziua 1 

Ei, dacă ești keto adaptat și ai mai și postit înainte , pentru cel puțin 24 de ore, ziua 1 trece ca un fulg. Ești energic, ai claritate în gândire, nu ți-e foame, nu ai pofte, ești bine dispus, urinezi des  ( ceva obișnuit ) , dormi bine.

Dacă nu ești adaptat keto și nici nu te-ai antrenat, ci ai trecut direct la un post lung,  ziua 1 va fi o zi de tortură și va trebui să lupți cu multe : te vei simți obosit, lipsit de energie, deconcentrat și deprimat. Te vei gândi doar la mâncare și îți va fi foame, vei avea tot felul de pofte. Vei urina mult ( că începi să arzi glucoza din depozit, ceea ce duce la eliberarea unor cantități mari de apă ), vei fi nervos, vei dormi prost. Probabil că vei abandona. Sau, poate vei continua .🙂

Ziua a 2-a

Este dificilă chiar și pentru cei keto. Pentru ceilalți, e și mai dificilă decât prima.

Oboseala e simptomul care domină tabloul clinic.

Alte modificări :

-limba e încărcată , schimbându-și culoare ( răspunsul corpului la detoxifiere )

-o proporție redusă din cei care postesc( literatura apreciază cam la 10% ) poate dezvolta diverse erupții cutanate, nepericuloase, care sunt puse pe seama unei ” resetări ” ( în sensul bun al cuvântului ) a bacteriilor din intestin( cele bune ). Postul duce la eliberarea de histamină ( o substanță răspunzătoare de apariția reacțiilor alergice ) . De aici posibilitatea să te mănânce piele. Dispare.

-ți-e frig ( chiar dacă ești keto adaptat sau nu ). Întotdeauna ne e frig in post, mai ales după 26-28 de ore. Apoi, din a treia zi e mai bine. Asta se datorează faptului că organismul tău înțelege că ai înnebunit 🤣🤣🤣 și nu ai de gând să îi dai de mâncare. Atunci, reduce activitatea tiroidei ( care este glanda ce se ocupa de producerea de căldură în corp) . De ce ? Pentru că vrea să asigure energie pentru alte sisteme vitale ( creier, inima, rinichi, ficat ) , termogeneza nefiind considerată o necesitate. Adică, crește eficiența producerii și utilizării de energie. Asta nu înseamnă că faci o boală de tiroidă. Nici vorbă !Asta înseamnă că organismul tău reorganizează hormonii. Eu țin post de aproape 2 ani. Mi-am luat mereu probe de tiroidă. Excelente !

Te simți tu mizerabil, dar să vezi ce lucruri minunate se întâmplă în corpul tău!

 • bacteriile din intestin încep un proces de reciclare , de curățare

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28978420

 • Corpul înțelege că are timp pentru el. Se inițiază primele reacții implicate în autofagie ( corpul începe să recicleze structurile bătrâne, defecte și bolnave, producând  structuri noi, tinere, sănătoase ). Da, așa de deștept e corpul tău. Dacă îi dai timp.
 • Postul asigură optimizarea acțiunii unor hormoni care sunt vitali pentru buna funcționare a organismului.Aici mă refer la insulină,  hormonii tiroidieni, estrogenii, testosteronul. Ce înseamnă asta ? Că vei avea nevoie de concentrații mai mici ale acestor hormoni în sânge pentru a obține rezultate benefice maxime ( de exemplu, un exces de estrogeni poate duce la cancer de sân , prostată, uter ; un exces de hormoni tiroidieni duce la suprasolicitarea metabolismelor , etc ).
 • Crește producția de hormon de creștere, stimulată de tendința de scădere a glicemiei. Hormonul de creștere asigură conservarea proteinelor din mușchi, cruțarea structurii minerale a oaselor și intensificarea arderii de grăsimi. Ajută, de asemenea, și la stimularea activității sistemului imun  ( armata noastră împotriva diverselor agresiuni). Deci, nu vei ” mânca” din proteinele tale. Ba chiar vei produce proteine noi.
 • Toate reacțiile duc la stimularea dezvoltării celulelor stem. Adică o celulă care nu are o funcție bine definită când se naște, dar care este foarte inteligentă : reușește să identifice unde este nevoie de noi celule, se duce acolo, se diferențiază și devine ajutorul tău de nădejde , indiferent de boală.
 • Vindecarea ADN-ului. Mereu avem gene defecte în corp. De aici și până la inflamație și boli grave nu este de un pas. Postul stimulează și repararea genelor defecte , cu un maxim în ziua 4-5 .

Ziua a 3 -a 

 • Dacă ești adaptat keto, deja începi să trăiești pe endorfine. Aștept cu sufletul la gură această zi. O iubesc . Fericire, energie pozitivă, pot să vorbesc suedeză mai rapid decât suedezii 🤣🤣🤣, sunt mai multitasking decât de obicei, am reflexe vii ( de multe ori am prins din aer lucruri pe care le-am scăpat din mână ), îmi vine să dansez și să cânt, nimeni nu mă poate enervare. Chiar și Victor, care, în general, nu mă ascultă când vorbesc 🤣🤣🤣, are tendința să vorbească mai mult decât mine și se supără dacă nu mă concentrez pe el 🤣🤣.Aici începi să înțelegi cât de mult îți mulțumește corpul tău că nu îi mai dai de mâncare.
 • Dacă nu ești keto adaptat , dar ai reușit să ajungi până aici, îți va lua , probabil , mai mult timp până să te simți ca cei care trăiesc keto. Dar, începi , deja, să te simți mult mai bine, să nu te mai simți obosit, să dormi mai bine, să fi mai fericit, să nu mai ai pofte.

În această zi, indiefrent dacă ești sau nu keto, ai deja corpi cetonici în sânge. Glicemia scade.Toate procesele descrise la ziua 2- a se intensifică.

Ziua 4-5

Începe vindecarea la un nivel maxim a sistemului genetic, mitocondriilor. Corpul explodează de sănătate celulară . Tu te simți minunat, fizic, psihic, energetic, emoțional.  Ești perfect concentrat . Claritatea mentală  te șochează pozitiv.

Ce merge greu ? Tranzitul intestinal. Unii spun că poți folosi ceva suplimente împotriva constipației. Eu nu folosesc nimic. Lasă așa ! De ce ? Dacă iau un supliment , autofagia e ruptă. De ce ? Pentru că orice bagi în gură, în afară de apă, ceai ( fără fructe ) și cafea neagră ,  duce  la secreția de enzime digestive. Acest lucru va atenționa intestinul să se pregătească pentru că urmează să vina ceva la prelucrat. Atunci, corpul nu își mai îndreaptă atenția spre sine, ci spre : hopa, iar am treabă de făcut ! Lichidele zero calorice trec pasiv prin mucoasa intestinală ( adică, fără să necesite atenție din partea intestinului, ) , de aceea nu rup autofagia. Dar, dacă bag un supliment , nu mai e același lucru. Desigur, că există mai multe școli de gândire. Asta e gândirea mea și a lui Victor. Mulți din cei care recomandă suplimente au, de fapt, o afacere în spate  și  te îndeamnă să iei suplimentul lor. Da….citește, dumirește-te și decide.

4 thoughts on “La ce sa ma astept cand postesc 5 zile cu apa?”

   1. Bună ziua.
    Știam cu ce se „mănâncă” postul cu apa, dar dumneavoastră mi-ați explicat ca unui copil de 7 ani. Super. Mulțumesc!

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d