Pot consuma carnitina in dieta keto ? Cum o sa imi afecteze cetoza?
Ce este carnitina?
Carnitina ( cu un nume chimic de te doare capul, deci, nu îl scriu ) este un derivat de aminoacizi implicat în procesele metabolice la mamifere ( cum e și omul ), plante și unele bacterii . Se găsește sub 2 forme:
- L- carnitină
- D-carnitină
D-carnitina este toxică și inhibă forma L , care este forma biologic activă în corp.
Carnitina se sintetizează în ficat și rinichi din 2 aminoacizi : lizină și metionină.
Se absoarbe bine din alimentele bogate în carnitină, cum ar fi produse lactate, ouă și carne. Organismul poate sintetiza carnitină, aportul extern nefiind esențial.
90% din carnitină este stocată în mușchi.

Carnitina are un rol extrem de important în metabolismul grăsimilor.
Se combina cu acizii grași cu lanț lung , facilitând, astfel, transportul lor în mitocondriile celulelor ( mitocondria este furnalul unei celule, locul unde au loc afacerile diverselor substanțe, cu producerea de energie necesară bunei funcționări a celulei ) . La nivelul mitocondriei se produce oxidarea acestor acizi grași cuplați cu carnitina. Prin oxidare lor se poate produce energie sau corpi cetonici. Carnitina poate fi reutilizată în acest proces. Acizii grași cu lanț mediu ( MCT ) nu au nevoie de prezența carnitinei pentru a pătrunde în mitocondrie.
Pot consuma carnitina in dieta keto?
Este unanim acceptat că, in dieta KETO, CARNITINA este un must have. De ce ? Datorită aportului alimentar foarte crescut de grăsimi specific dietei keto.
Fără o suplimentare a carnitinei, există riscul ca depozitele de carnitină să fie rapid epuizate, iar capacitatea corpului de a produce cantități de carnitină necesare pentru transportul acizilor grași cu lanț lung in mitocondrie să fie depășită, datorită necesităților foarte mari. O alta cauză de depleție a carnitinei este keto vegan, care limitează aportul alimentar de alimente bogate în carnitină ( carne, lactate, ouă ).
Fără un aport adecvat de carnitină atingerea stării de cetoza nutrițională va fi anevoioasă, datorită afectării producției de corpi cetonici , așa cum am explicat mai sus. În această situație este afectată și producerea de energie.
Există studii limitate privind efectele deficitului de carnitină asupra stării de cetoză.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11879348
Studiul de mai sus a demonstrat că , deși concentrațiile de carnitină scad în primele luni de viață keto, acestea revin la normal ulterior, fără a evidenția vreun declin ulterior.
Să suplimentezi cu carnitină sau nu în keto ?
Marea majoritate a studiilor efectuate legate de acest subiect au avut în centru copiii cu epilepsie severa care sunt tratați cu ajutorul dietei keto. La nivel international există un consens că suplimentarea dietei cu carnitină la acest grup de pacienți nu este necesară dacă nu este dovedit un deficit în carnitină ( prin probe de sânge speciale ). Totuși, familiile acestor copii au ales să le suplimenteze dieta cu carnitină , ceea ce a dus la ameliorarea calității vieții, scăderea numărului de crize convulsive și un nivel mai ridicat de energie fizică și psihică.
Ce suplimente se recomandă și în ce doze ?
Dacă te gândești să iei carnitină, caută întotdeauna suplimente care conțin L-carnitină.
Experiența mea personală cu carnitină
Iau suplimente cu L-carnitină , 500 mg / capsulă.
Într-o zi m-am gândit să și masor ce face carnitina asta pentru mine. Să vedem !
Ora 5.30 ( după 11 ore post de noapte )
- glicemie 5,6mmol/ l ( adică, 100,2 mg/ dl )
- cetoză sangvină 0,5
Iau o capsula cu carnitină și beau o cafea cu o lingură MCT – C8. Vă amintiți ce am scris mai sus ? Carnitina nu este necesară pentru transportul MCT în mitocondrie. Deci, MCT este pentru cetoza mea.
La ora 6.30 ( o oră după ce am practicat protocolul de mai sus )
- glicemie stabilă la același nivel ( deși a început vârful de secreție de cortizol specific fiziologiei corpului, care ar fi trebuit să îmi crească glicemia )
- corpi cetonici 0,6 ( deci, in creștere, deși ar fi trebuit să scadă datorită secreției de cortizol )
Oră 8. 30 – mai iau o capsula de carnitină 500 mg și mai beau o cafea cu aceeași doză de MCT.
Ora 9.00
- glicemie perfect stabilă ca și la măsurătorile anterioare
- cetoză 1,7 ( de la 0,5 , în 3 ore jumătate ).
Deci, MCT mi-au crescut cetoza, dar nu justifică o creștere atât de mare într-un timp atât de scurt.
Interpretarea mea : carnitina a introdus în mitocondrii acizii grași cu lanț lung care se aflau în stare de plutire prin sângele meu, ducând la creșterea producției de corpi cetonici.
Miraculos, nu ?
Te intrebi ce e MCT? OK. Iti pot raspunde.
Be keto Be happy !