Somnul și riscul de cancer/ cancer de sân (2)

Poate exista vreo legătură între somn și cancer ? Sau, mai bine spus, între cum dormi și când dormi, și cât dormi și cancer ?

 

Într-un articol anterior am povestit despre melatonina și riscul pentru cancer de sân. Poți citi articolul accesând linkul de mai jos :

Despre melatonina și cancerul de sân

Viața noastră e invadată de tehnologie : telefoane , tablete, calculatoare, televizoare. Și becuri, să nu uităm de ele, că sunt o parte a problemei.  Toate emit așa numită lumină albastră, care blochează secreția hormonului somnului , dar și cu efect anticancerigen- melatonina. 

In aceste condiții oamenii de știință s-au întrebat : ” Cum e cu riscul de cancer la orbi, deoarece orbii nu pot vedea nici un tip de lumină ? “.

O analiză epidemiologică efectuată pe un grup mare de femei a demonstrat că femeile care nu au simțul văzului au un risc de cancer de sân redus cu 20-50% . Este foarte interesant de citit acest studiu, sunt multe date interesante, inclusiv despre legătura dintre scăderea melatoninei cu creșterea estrogenilor , ceea ce creste riscul de cancer de sân estrogen-dependent. Puteți citi mai multe accesând studiul mai jos :

Durata somnului și cancerul de sân

 

Să ne reamintim un pic ce știm : întunericul , lipsa luminii , de orice fel, stimulează secreția de melatonina, care ajută în lupta cancerului ( vezi primul meu articol despre asta ) . Orice tip de lumina, mai ales din spectrul albastru, blochează secreția de melatonina.

 

Ochiul orb nu poate vedea nici un fel de lumină. Oamenii orbi sau cu vederea prund, grav , afectata, au o secreție aproape constantă de melatonina.

Un studiu efectuat in Suedia, pe oameni orbi, a concluzionat că persoanele cu vederea grav afectată sau oarbe au un risc cu 31% mai mic de a dezvolta orice tip de cancer, cu 33% mai mic de a face cancer de sân sau prostată, și cu 31% mai mic de a dezvolta un cancer necorelat cu fumatul. Sunt procente semnificative, cred eu. E drept că e vorba de studii epidemiologice, observaționale.

Melatonina la persoanele cu cancer de sân

In primul rand vreau să vă spun că și bărbații pot face cancer de sân .

În timp ce melatonina pare să scadă riscul pentru cancer de sân, există date care susțin că poate fi benefică chiar și la persoanele care au deja cancer de sân.

Femeile cu cancer de sân au o reducere semnificativă a secreției normale de melatonină( la jumătate din normal ). Cu cât tumora este mai mare, precum și în stadiul cu metastaze, secreția de melatonină este mai redusă. Îți pun la dispoziție 2 studii legate de aceste afirmații.

Lumina și cancerul de sân

Turele de noapte și cancerul de sân

Cancerul de sân la femeile înrolate militar

Întrebarea care se pune e : scăderea melatoninei la femeile care dezvoltă cancer duce la apariția cancerului sau e secundară cancerului ? Studii suplimentare se impun.

 

Ajută melatonina cu ceva împotriva cancerului de sân ? 

Păi, să vedem.

Exista un studiu ( e adevărat, efectuat pe șoareci ) care a demonstrat următoarele :

  • când șoarecii au fost expuși la o substanță cancerigenă numita DMBA ( o substanță care poate fi prezentă în suplimentele pentru cei care vor să își îmbunătățească performanța fizica/ sportivă ) , 80% din ei au dezvoltat  cancer de sân.
  • Dacă, însă, șoarecii au fost tratați , inițial, cu melatonină și apoi au fost expuși la substanța cancerigenă, doar 20% dintre ei au dezvoltat cancer de sân. Interesant, nu ?
  • Cercetătorii au mers chiar mai departe. Au îndepărtat glanda pineală ( care produce melatonină ) , deci, șoarecii nu au mai avut celor secreție de melatonină. Atunci, 88% dintre ei au făcut cancer de sân după expunerea la substanța cancerigenă.

Cifrele spun totul.

Turele de noapte, lipsa somnului, cancerul, bolile

Am citat câteva studii mai sus care demonstrează că lucrul în ture de noapte înseamnă un risc crescut de cancer, inclusiv de sân.

Cei care lucrează în ture de noapte au un risc crescut de a se îmbolnăvi de anxietate și depresie, ulcer și inflamații intestinale, precum și boli de inimă.

Ce efecte negative are privarea de somn ?

Ture de noapte

Concluzii

Avem studii care arată că  secreția continuă de melatonina la persoanele care sunt fără vedere poate reduce semnificativ riscul de cancer. Femeile cu cancer de sân au o secreție redusă de melatonina, cu atât mai redusă culcat tumoră este mai mare ( în dimensiuni ) sau boala mai avansată ( metastaze ). Am citat studii pe animale care arată că melatonina scade îmbolnăvirea de cancer de san dacă animalele sunt tratate cu melatonina înainte de a fi expuse la substanțe cancerigene. Exista multe studii care demonstrează că lucrul în ture de noapte ( care afectează ritmul nostru normal de somn-veghe ) este asociat cu un risc crescut de cancer.

Și cât ar trebui să dorm ?

Există un studiu epidemiologic din Japonia  ( 24 000 de femei înrolate în studiu ) care descrie faptul că femeile cu o durata mai mare a somnului au avut o incidență mai redusă a cancerului de sân.

Durata somnului și riscul de cancer

Femeile care au dormit 6 ore sau mai puțin au avut un risc de 1,6 ori mai mare de a dezvolta cancer.

Atenție, însă ! Studiul este epidemiologic, observațional, adică, nu este total de încredere în ceea ce privește relația de cauzalitate directa, are doar valoare statistică.

Apoi, cancerul este o boală complexă, cu o mulțime de cauze, deci, doar durata somnului nu poate explica , în totalitate, apariția cancerului. Apoi, nu înseamnă, în mod automat, că cei care dorm  mai mult nu mai fac cancer. Imaginea de ansamblu este foarte complexa, melatonina fiind doar o piesă dintr-un puzzle extrem de complicat de asamblat.

Se pare că femeile care au dormit 9 ore pe noapte au avut riscul cel mai scăzut de cancer de sân, că și concluzie.

Cum să îmbunătățești calitatea somnului ?

  • evita televizorul, tableta, telefonul cu o oră înainte să te culci. Citește o carte, sau orice altceva care sta scris pe hârtie, nu care are lumină albastră.
  • evita contactul cu becuri cu LED, lumină albă, strălucitoare ( gen neon ). Folosește becuri cu lumină caldă, galbenă, portocalie.
  • nu folosi ceasuri cu afișaj luminos ! Îți poți cumpăra un ceas tip wake up light , care emită răsăritul soarelui ( chiar și apusul ), cuvântat de păsărele, cu iluminare progresivă, astfel încât să te trezești treptat, nu brusc ca în modelul cu alarmă de ceas.
  • dacă te trezești și îți e greu să adormi la loc nu te du direct la calculator, telefon, televizor, tabletă ! Citește o carte, un articol dintr-o revistă ! Încearcă să nu ai contact cu lumina în timpul nopții.

Despre somn – citește în acest articol mai multe despre masurile pe care le poți lua ca să dormi mai bine.

Pentru cei care nu vor să aibă de a face cu medicamentele, prezint și un remediu natural împotriva insomniei. Este ușor de preparat și dă rezultate garantat ( e incercat de mine și de Victor ).

https://lacra.blog/2019/02/23/home-made-remediu-impotriva-insomniei-si-sforaitului/

Despre suplimentele cu melatonina, doze , precum și alte aspecte legate de melatonina și cancer voi dezbate în alte articole. Acum mă opresc, să nu fie prea plictisitor.

Să dormiți bine !

Be keto Be happy !

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: