Tiroidita Hashimoto- nutritie, suplimente

Tiroidita Hashimoto – cauze , nutritie, suplimente

Despre tiroidita Hashimoto – nutritie, suplimente – o sa iti povestesc astazi. E o prezentare complexa, pornind de la cauze, simptome, analize si interpretarea lor , diverse abordari care te pot ajuta sa tii sub control toate simptomele neplacute ale bolii.

Tiroidita Hashimoto – nutritie, suplimente

Tiroidita Hashimoto este la baza o boala autoimuna care duce la productia scazuta de hormoni tiroidieni = hipotiroidie si o serie de simptome extrem de suparatoare. Este o boala frecventa la femeile cu varsta medie, dar poate afecta si barbatii, si copiii.Iar criteriul de varsta este relativ. Orice varsta poate fi afectata.

Hipotiroidia indusa de tiroidita Hashimoto duce la o serie de semne si simptome care sunt important de recunoscut in faza cat mai precoce pentru a evita complicatiile si o viata lipsita de calitate.

Tiroidita Hashimoto - nutritie, suplimente

Despre ce inseamna tiroidita Hashimoto

Cum ziceam mai sus, tiroidita Hashimoto eete o boala autoimuna. Si sunt multe boli autoimune. Dar ce inseamna boala autoimuna?

O boala autoimuna apare cand corpul tau ataca, din greseala, propriul corp. Sau , organe din propriul corp. In cazul tiroiditei Hashimoto , corpul tau incepe sa iti atace propria tiroida.

In mod normal, o imunitate care functioneaza cum trebuie va ataca doar structuri straine de structurile tale din corp, diverse agresiuni care sunt nocive pentru tine : virusuri, bacterii, ciuperci, celule canceroase, inflamatii, infectii. Dar in caz de autoimunitate corpul tau “vede” anumite organe proprii ca pe structuri straine si va incerca, in mod eronat, sa te apere pe tine fata de propriul corp.

Tiroida este o glanda endocrina de dimensiuni mic, cu o forma de fluture, situata la nivelul gatului, anterior. Aceasta glanda micuta este extrem de importanta pentru sanatate si supravietuire. Hormonii produsi de catre glanda tiroida sunt de importanta capitala pentru acea componenta a metabolismului care controleaza cum corpul tau foloseste energia, rata arderilor in corp. Iar fiecare celula din corp arde ce ii dam noi de mancare pentru a produce energie pentru sustinerea functiilor organelor din corp. Fara sa producem energie pentru ca intregul motor al corpului sa fie in permanenta miscare, suntem….fara viata. Morti.

In caz de Hashimoto, tiroida ta creste mult in dimensiuni = gusa tiroidiana. Cresterea in dimensiuni duce la incapacitatea tiroidiei de a produce o cantitate suficienta de hormoni tiroidieni = hipotiroidie. Asadar, scaderea ratei de producere si utilizare a energiei. Toate functiile corpului tau sunt franate , iar de aici pana la simptome greu de indurat , precum si complicatii grave, nu mai este decat un pas.

Tiroidita Hashimoto – simptome

Intr-o prima etapa, nu exista simptome . Corpul incearca sa gaseasca mecanisme compensatorii. Dar, in final, corpul nu mai reuseste sa faca fata provocarii si, astfel, apar simptomele. Primul semn e ca apare gusa. De ce?

Corpul intelege ca nu mai exista cantitati suficiente de hormoni. Si stie ca tiroida produce acesti hormoni. Si se activeaza niste mecanisme care duc la cresterea in dimensiuni a tiroidei in incercarea corpului de a primi mai multi hormoni. Adica, simplu : daca duc lipsa de hormoni tiroidieni, pot sa primesc mai multi ajutand tiroida sa fie mai mare. Dar, acest mecanism nu e eficient. Pentru ca , oricat de mare s-ar face tiroida ta, agresiunea autoimuna exista in continuare si in tiroida largita.

Lista simptomelor pe care le poti experimenta este lunga :

  • crestere in greutate neexplicata
  • dureri musculare si osoase difuze
  • costipatie
  • sensibilitate la frig sau temperaturi mai scazute
  • par uscat, fragil, care se rupe usor
  • unghii fragile
  • fata umflata, cu cearca si edeme la nivelul pleoapelor
  • limba umflata
  • puls scazut
  • probleme de memorie
  • tendinta la depresie
  • tulburari de ciclu menstrual, inclusiv sangerari menstruale foarte abundente
  • imposibilitatea de a ramane gravida
Simptome in tiroidita Hashimoto - hipotiroidie
Simptome in tiroidita Hashimoto

Complicatii in tiroidita Hashimoto

Hipotiroidia vine cu o serie de complicatii sau predispozitie spre alte boli grave , cum ar fi :

  • boala Addison = scaderea secretiei de cortizol , boala grava, netratata duce la deces
  • boala Graves = gusa cu hipertiroidie
  • diabet de tip 2
  • cresterea colesterolului
  • boli de inima, pana la insuficienta cardiaca
  • afectiuni ale creierului, dementa
  • probleme cu rinichii
  • aparitia de boli neurologice
  • tulburari psihiatrice

De ce apar bolile autoimune ?

Ei, bine, nu prea se stie cu siguranta care e mecanismul prin care corpul , practic, innebuneste si incepe sa atace propriile structuri, care sunt sanatoase.

Se vorbeste despre influenta unei diete defectuoase, despre sensibilitatile/alergiile la alimente, despre un stil de viata nesanatos, infectii si toxine.

Daca suferi de tiroidita Hashimoto e bine sa te gandesti la nutrietie, suplimente, schimbarea stilului de viata. Adica sa intelegi mecanismele din spatele autoimunitatii pentru a le schimba directia si destinatia.

Dieta si sensibilitatile /alergiile alimentare

Sanatatea intestinului tau, a microbiomului , joaca un rol esential in sanatatea ta, dar si in declansarea mecanismelor de autoimunitate.

Daca vrei sa aflii mai mult despre cum intestinul tau devine o problema de sanatate , poti citi articolul meu de mai jos :

Un dezechilibru la nivelul florei intestinale duce la inflamatie si declansarea unui raspuns imun exagerat, ceea ce poate reprezenta un substrat pentru autoimunitate.

Pentru cei care prefera informatia video :

Alergiile sau intolerantele alimentare fata de anumite alimente contribuie la declansarea unui raspuns autoimun. Aici se inscriu : glutenul, zaharul, lactatele/lactoza, porumbul, soia, uleiurile vegetale rafinate, aditivii alimentari si conservantii.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30213697/

Deficitele de micronutrienti : vitamine si minerale

Pentru ca organismul tau sa functioneze la parametri optimi, si aici e vorba si de tiroida, trebuie sa ii dai ce are nevoie. Prnind de la macronutrienti – proteine, carbohidrati ( in cantitati cat mai reduse, daca e posibil ), grasimi sanatoase , pana la vitamine si minerale. Anumite deficte sunt strans corelate cu hipotiroidia si inflamatia.

Si, ca o paranteza, sa ne amintim si ca anumite medicamente, foarte folosite, pot bloca accesul corpului la vitamine si minerale :

Haide sa invatam impreuna despre ce anume influenteaza diversele procese complexe care stau la baza bunei functionari a tiroidei tale. Pentru ca nu doar o reactie chimica sau un proces care face ca tiroida ta sa iti furnizeze tot ce ai nevoie, in cantitati suficiente.

1.Factori care contribuie la o productie normala de hormoni tiroidieni : fier, iod, aminoacidul numit tirozina, zinc, seleniu, vitamina E, vitamina B2,B3=niacina, vitamina C si D

2.Situatii care cresc transformarea hormonului tiroidian T4 in forma sa activa, RT3 : stress, traumatisme,dietele low carb, inclusiv dieta ketogenica, inflamatia, toxinele, infectiile, afectiuni ale rinichilor si ficatului, anumite medicamente

3.Stimuli care afecteaza negativ productia adecvata de hormoni tiroidieni: stressul, infectiile, traumatismele, iradierea ( fie si cea cu scopul de a trata un cancer), unele medicamente, fluorul ( actioneaza antagonist cu iodul, deci blocheaza accesul iodului catre sinteza de hormoni tiroidieni), boala celiaca, toxine tip pesticide, mercur, plumb, cadmiu

4.Seleniul si zincul ajuta la transformarea T4 in T3

5.Sensibilitatea celulelor fata de hormonii tiroidieni este stimulta de vitamina A, zinc si antrenamentul fizic.

Toxinele

Sunt peste tot. In mancarea noastra, in apa pe care bem, aerul pe care il respiram, in produsele cu care ne ingrijim sau cu care ne ingrijim casa, gradina, medicamente de tot felul. Plasticul, metalele grele, glicosfatul , mucegaiurile, toate au un efect negativ si cancerigen asupra noastra. Si despre fiecare in parte exista studii si se pot scrie bloguri intregi.

De exemplu :

Infectiile cronice

O serie de infectii cronice cu virusuri si bacterii duc la un raspuns imun exagerat din partea corpului, ceea ce poate fi substrat pentru declansarea unui raspuns autoimun.

Pentru subiectul nostru sunt de importanta infectiile cronice cu :

Helicobacter pylori

Blastocystis Hominis

Virusul Epstein Barr

Daca vrei sa te uiti si pe stiinta din spatele acestor afirmatii, acceseaza linkurile de mai jos :

Stressul si somnul insuficient

Stiinta spune ca stressul este una din cauzele principale de boli tiroidiene. Deoarece stressul duce la secretia de hormoni de stress, cortizol, adrenalina, care afecteaza productia normala de hormoni tiroidieni.

Daca vorbim de stress, vorbim si despre anxietate. Si iti propun un articol :

Iar un somn insuficient, de scurta durata, insomnia reprezinta factori de stress, de asemenea.

Tiroidita Hashimoto-diagnostic

Daca suspectezi ca ai probleme cu tiroida, va trebui sa faci o serie de analize care sa stabileasca diagnosticul. Iar pe langa aceste teste foarte uzuale, se recomanda si o serie de analize auxiliare. La un loc, toate aceste analize iti vor reflecta starea in care te aflii.

Testele speciale pentru functia tiroidiana

T4=tiroxina

Se poate masura T4 si forma libera a lui T4 ( free T4- in analize se scrie fT4)

Hormonul T4 se gaseste in sange legat de proteine, ceea ce il impiedica sa fie disponibil celulelor. fT4 este forma nelegata a hormonului, cel care este disponibil pentru a se lega de celulele tinta. T4 este hormonul tiroidian din care se formeaza T3, care este, de fapt, forma activa a hormonilor tiroidieni.

In hipotiroidie, nivelul de T4 sau fT4 este scazut.

T3=triiodotironina

T3 si free T3 este forma activa a hormonilor tiroidieni.

Exista si reverse T3, care este forma care se leaga de anumiti receptori de pe suprafata celulelor si asigura incetinirea proceselor metabolice.

Daca exista un nivel crescut de reverse T3 (rT3), asta inseamna ca organismul tau transforma T4 in forma rT3, in loc sa se transforme in T3, care este forma activa a hormonului.

TSH

Activitatea glandelor endocrine din corp este controlata de o glanda mica situata in creier, in spatele fruntii, numita hipofiza.

In cazul tiroidei, hipofiza secreta hormonul numit TSH, hormonul stimulator al tiroidei.

Daca glanda tiroida nu mai functioneaza cum trebuie si exista hipotiroidie, apare cresterea TSH. Asta pentru ca hipofiza intelege ca nu mai exista hormoni tiroidieni si secreta mai mult hormon care are ca scop stimularea tiroidei pentru a produce hormoni tiroidieni in cantitati suficiente.

Anticorpii impotriva tiroidei – TPO si TG

Intr-un raspuns imun se secreta anticorpi, cu functia de a inactiva elementele straine aparute in corp.

In caz de raspuns autoimun, se secreta autoanticorpi , adica anticorpi indreptati impotriva propriilor celule ale corpului tau.

In cazul tiroiditei Hashimoto , acestia sunt :

  1. TPO = anticorpii impotriva peroxidazei, o enzima implicata in sinteza de hormoni tiroidieni
  2. TG = anticorpi impotriva tireoglobulinei , o proteina care este folosita de catre tiroida pentru a sintetiza hormonii tiroidieni.

Diagnosticul de tiroidita Hashimoto implica :
TSH este crescut
T4/fT4 este scazut
T3/fT3 este scazut
TPO si7sau TG sunt crescute

Tiroidita Hashimoto- analize auxiliare

Daca vrei sa stii cu adevarat tot tabloul biochimic care are legatura cu buna functionare a tiroidei tale, va trebui sa soliciti medicului tau :

  • vitamina D – nivele scazute de vitamina D3 exista la majoritatea celor care sufera de Hashimoto
  • Hemoleucograma – anemia este destul de frecventa la persoanele cu Hashimoto
  • Enzimele hepatice – afectiunile hepatice duc la tulburari in conversia T4 in T3
  • Homocisteina – are niveluri crescute, ceea ce inseamna procese de metilare , proces de importanta capitala in detoxifierea corpului
  • Proteina C reactiva – PCR _ este crescuta in caz de inflamatie, ceea ce poate fi leziunea declansatoare in autoimunitate
  • Magneziul – nivele scazute de magneziu iti afecteaza functionarea normala a tiroidei
  • Vitamina B12 si acidul folic- mai ales daca ai homocisteina mare si anemie

Tiroidita Hashimoto- nutritie, suplimente

Tiroidita Hashimoto – nutritie

O deita care sa te ajute sa iti vindeci tiroida trebuie sa contina:

-fructe de mare si peste , totul organic

-supa de oase

-unt sau ghee din surse organice

-alimente fermentate

-avocado

-oua organice

-crucifere gatite-brocoli, conopida, varza, varza de Bruxelle

-lamai si lime

-otet nefiltrat de mere

-masline si ulei de masline

-cocos si derivate din cocos

-apa curata, eventual filtrata

Dieta ta trebuie sa fie si o dieta impotriva autoimunitatii, iar aici ma gandesc , pe langa alimentele prezentate anterior, si la ceai verde, ghimbir, turmeric, vegetale low carb, ierburi aromatice tip oregano, busuioc, cimbru, rozmarin. Sa nu uitam de usturoi, ceapa.

Tiroida si dieta ketogenica

Acestui subiect i-am dedicat cateva articole, precum si un video.

Tiroidita Hashimoto – suplimente

Ideal este sa nu ai nevoie de suplimente si sa reglezi totul prin aportul de alimente care iti asigura toate vitaminele si mineralele necesare. Dar, uneori e nevoie de suplimente.

Iti voi pune la dispozitie o serie de articole pe care le-am scris de-a lungul timpului, legate de unele vitamine si minerale importante pentru corp, deci, si pentru tiroida.

Exemplu de meniu keto pentru tiroida

Meniu keto pentru hipotiroidie

Acum stii , cred eu, mult mai multe despre tiroidita Hashimoto – nutritie, suplimente. Precum si cauze, simptome si analize necesare. Sper sa iti fie de ajutor.

Sanatate in toate !

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: