Microbiomul bacteriile intestinale

Microbiomul = bacteriile tale intestinale si sanatatea ta

Microbiomul este constituit din toate bacteriile intestinale care populeaza intestinul tau. Unii il numesc microbiota.

Sper să reușesc să vă captez atenția cu acest subiect. Sănătatea florei intestinale este strâns legată de sănătatea ta.

Definitii

Microbiomul bacteriile intestinale
Bacterii sanatoase=imunitate puternica

O să întâlniți des termenul de microbiom  intestinal sau microbiotă  intestinala. Sau flora intestinala. Termenul se referă  la totalitatea bacteriilor pe care le deținem in intestine.

Cercetările si studiile științifice  demonstrează cum sănătatea acestor bacterii influențează pozitiv sănătatea noastră. Dar, din păcate, și inversul e valabil. Bacterii nocive= boli.

Despre asocierea microbiom/boli

Este foarte important sa te concentrezi pe măsurile care ajută la sănătatea florei intestinale.

Dar, să nu mai batem pasul pe loc.

Multe studii au evidențiat modificări nedorite in flora intestinală in foarte multe boli. Pornind de la obezitate, până la boli de ficat, diabet, boli degenerative ( de exemplu, demență ) , cancer etc. A încerca să tratăm flora bacteriană intestinală reprezintă acum un punct major de interes în lumea medicală.

De fapt, ce fac bacteriile astea ? De când au devenit ele așa importante ?

Microbiom
Flora intestinala asigura 80% din imunitate

La ce e buna flora intestinala?

Vă ofer câteva exemple de funcții pe care le îndeplinesc aceste bacterii :

  • Ajută la digestia unor alimente care nu au putut fi procesate de către stomac și intestine.
  • Participa la producția de vitamine din grupul B și vitamina K ( vitamina proceselor de coagulare adecvată a sângelui ).
  • Combat atacul bacteriilor rele, nocive și mențin, astfel, sănătatea florei bacteriene bune, favorabile stării de bine.
  • Au un rol major în imunitate, asigurând un efect de barieră. Adică încearcă să blocheze absorbția în sânge a diverse particule toxice.
  • Ajută la buna funcționare a intestinului. Adică, ai bacterii sănătoase, ai vizite normale la toaletă.
Microbiom

Bine, bine, vei zice, și câte bacterii bune ar trebui să locuiască în intestinul meu ?

Cate bacterii traiesc in intestinul tau?

Flora intestinala este alcătuită din zeci de trilioane de bacterii , din care noi știm cel puțin 1000 de specii. Nu am făcut cunoștință cu toate. Doar 1000 au vrut sa se prezinte.

Daca ai vrea sa le cântărești, poate că ai rămâne uimit când ai vedea acul cantarului ducandu-se către 2 kg. O treime dintre aceste bacterii se găsesc la fiecare dintre noi, celelalte 2/3 sunt specifice fiecărui individ.  Asta e unul din motivele pentru care spun eu mereu că suntem unici. Și mai sunt și alte motive. Deci, flora ta intestinala este ca un buletin de identitate . E a ta, doar a ta.

Factori care influenteaza flora intestinala

Adică, ce poate influenta negativ bacteriile astea, astfel încât să devină rele pentru mine și să mă îmbolnăvească ?

Pai, să o luăm logic.

Bacteriile astea se găsesc în peretele intestinal. Peretele intestinal este plin cu mici vase de sânge. Din interiorul intestinului se transporta , prin intermediul peretelui intestinal, toate substanțele cu care ai tu contact prin intermediul a tot ce bagi in gură.

Mănânci produse procesate, cu diverși conservanți sau mai știu eu ce toxine, pac ! Ai și în sângele care circula prin corpul tău toxinele astea.

Iei antibiotice sau alte medicamente pentru stomac, tip omeprazol? Pac, pac, mai omori niste bacterii bune.

Ești constipat ? Pac, pac, pac, primești și mai multe toxine , datorită timpului prelungit intre vizitele la toaletă.

Când bacteriile bune dispar, și lasă locul celor rele, procesul se numește disbioza intestinală. Asta duce la balonări, dureri abdominale, oboseala, indispoziție, constipație sau diaree.

Cum sa fac sa le țin fericite pe bacteriile astea ?

Există așa numitul termen de probiotice și prebiotice.

Probioticele sunt bacteriile vii pe care le avem la dispoziție din alimente precum murături, varza murata, iaurt, chefir și brânzeturi moi fermentate, aluaturi fermentate de pâine. Apoi, ele există în suplimente , sub forma de pastile. Tine întotdeauna flaconul cu comprimate cu probiotice la frigider , ca sa nu moară bacteriile bune din ele !

Prebioticele sunt hrana probioticelor. Adică și bacteriile astea trebuie sa pape ceva. Cel mai adesea, prebioticele sunt fibrele solubilele sau alti carbohidrați pe care ii mâncăm. Surse de prebiotice sunt:

  • vegetalele
  • legumele
  • fructele
  • semințele de tot felul
Prebiotice probiotice
Pre si probiotice

Poate te intereseaza :

Keto si sindromul de intestin iritabil

Ce legatura exista in starea de intestin iritabil si keto ? Poate ajuta dieta keto sa scapi de intestinul iritabil ? Ce inseamna intestin iritabil ? Sindromul de intestin iritabil este o noțiune introdusă relativ recent în  medicină. Înseamnă că ai probleme cu intestinele și tranzitul intestinal , fără ca investigațiile să arate existența unei…

Leaky gut : sindromul de intestin permeabil

Ce este intestinul permeabil? Ca tot auzi de chestia asta. Si de ce nu e bine sa ai intestin permeabil? Si ce poti face sa tratezi aceasta conditie. Hai sa aflam impreuna cate ceva. Sindromul de intestin permeabil = leaky gut syndrome  este o noțiune care apare peste tot în ultimul timp. De ce ?…

Enzimele digestive

Ce sunt enzimele digestive? O să găsiți în multe din articolele mele această noțiune: enzime digestive. Noi le folosim ca să ajutăm procesele de digestie , adică, practic, să ușurăm munca sistemului digestiv . Ajutând digestia proteinelor, carbohidraților și grăsimilor, ajuți metabolizarea lor mai rapidă, scazi stressul pe tubul digestiv, asiguri sănătatea organelor implicate în…

Care sunt cele mai bune alimente probiotice ?

Citeste si vei afla o multime de lucruri interesante !

Care sunt alimentele probiotice ?

Acum stii mult mai multe despre microbiomul tau, o lume microscopica ce iti populeaza fiinta si lucreaza mereu pentru ca tu sa fii sanatos si fericit.

1 thought on “Microbiomul = bacteriile tale intestinale si sanatatea ta”

  1. Pingback: Ce este ghee si cum îl prepari în casă -

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: