Cafeaua si metabolismul tau . Pentru ca unii dorm perfect dupa ce beau cafea, altii au probleme cu somnul. Raspunsul sta in felul in care corpul tau metabolizeaza cafeaua ce iti abureste in ceasca.
Ce este cofeina ?
Cofeina este un stimulator natural pentru corpul uman. Se gaseste in :
- boabele de cafea
- frunzele de ceai
- cacao
- nucile kola
Din tot ce se stie pana in acest moment despre cofeina , aceasta ajuta la imbunatatirea functiei cognitive, la starea de bine, in procesul de ardere a grasimilor, cresterea performantei fizice, sanatatea intestinului si a pielii, longevitate.
Cum actioneaza cofeina in corpul tau ?
Cofeina are legatura cu metabolismul tau. Nu toti metabolizam la fel cafeina, de aici si efectele diferite asupra fiecaruia dintre noi.
Tu bei o cafea, alaturi de prieteni, la ora 16.00. A doua zi esti mort de oboseala, ca ai adormit tare greu dupa cafeaua aia. Dar, parte din prietenii tai spun ca au dormit bustean. Cum se poate asa? Da, tu metabolizezi mai lent cafeaua, ceea ce duce la un efect stimulativ mai prelungit .
Cofeina se gaseste si in diverse bauturi energetice, in guma si unele deserturi. Este sintetizata si artificial pentru a fi adaugata in diverse medicamente impotriva durerilor, stimularea atentiei.
- Cofeina actioneaza la nivelul creierului prin blocarea actiunii unei substante numita adenozina. Cand adenozina se leaga de receptorii ei din creier, atunci devenim obositi.
- Cand bem cafea se activeaza un proces numit lipoliza, adica de ardere a grasimilor.
- Consumul de cafea duce la eliberarea de calciu. Calciul este foarte important pentru activitatea si contractia musculaturii.
Care sunt beneficiile consumului de cofeina ?
Stimularea activitatii cerebrale si imbunatatirea starii de bine
Studiile demonstreaza efectele pozitive ale consumului de cofeina asupra imbunatatirii atentiei si capacitatii de concentrare, precum si a memoriei de scurta durata si capacitatii de reactie imediata. Astfel s-a dovedit ca a bea cafea te poate ajuta sa nu devii depresiv.
Imbunatatirea metabolismului si accelerarea arderilor de grasime
Am sa citez 2 studii care concluzioneaza ca aportul de cofeina duce la imbunatatirea ratei metabolice , cu intensificarea arderilor de grasimi (deci, calorii in minus).
Metabolic effects of caffeine in humans: lipid oxidation or futile cycling?
Effect of a Thermogenic Beverage on 24-Hour Energy Metabolism in Humans
Cresterea capacitatii de exercitiu fizic
Consumul te cafea te ajuta sa lupti cu oboseala si sa iti cresti performanta fizica atunci cand te antrenezi.
The metabolic and performance effects of caffeine compared to coffee during endurance exercise
Cofeina reduce riscul de boli cronice
Un studiu publicat in Journal of American College of Cardiology afirma ca substanta te poate ajuta sa iti reduci riscul de boli cardiovasculare ( hipertensiune, infarct, accident vascular cerebral, angina pectorala, insuficienta cardiaca).
Dar, stiinta ne spune ca daca bem cafea avem si un risc mai redus de imbolnavire cand vine vorba de diabet de tip 2 si cancer.
Consumption of coffee associated with reduced risk of liver cancer: a meta-analysis
Cofeina iti tine intestinul sanatos
Se stie ca avem nevoie de un intestin sanatos ca sa fim sanatosi la nivel somatic, dar si psihologic.
Studiile stiintifice s-au aplecat si asupra efectului cofeinei la nivelul microbiomului.
Impact of coffee consumption on the gut microbiota: a human volunteer study
Cofeina si pielea
Exista o serie de studii stiintifice care ne spun ca aportul de cofeina ne scade riscul de melanom, un cancer de piele, foarte agresiv.
Care sunt reactiile adverse ale cofeinei?
Cafeaua are si ea reactii adverse. Mai ales daca este consumata la modul exagerat.
- tremuraturi
- palpitatii
- insomnie
- anxietate
- dependenta
Consumul exagerat de cafea poate duce la deficit de vitamine B si C, la limitarea absorbtiei de calciu, magneziu, zinc si fier.
Tu, cafeaua si metabolismul tau
Cum metabolizeaza corpul tau cofeina? Ca toti suntem diferiti si unici.
In corpul nostru exista un sistem enzimatic foarte important : citocromul P450. Acesta este produs de catre ficat. Acest sistem enzimatic este codificat de o gena numita CYP1A2. Daca e importanta chestia asta pentru tine ? Nu neaparat. Am amintit aceste lucruri in eventualitatea ca unii vor dori sa citeasca mai mult despre aceste detalii.
Exista 2 posibilitati , infunctie de structura ta genetica: ca metabolizezi rapis sau lent cafeina.
Dar, exista si factori externi care influenteaza aceasta rata de metabolizare.
Poluarea si fumatul, vegetalele crucifere ( brocoli, conopida) si aportul de vitamina C duc la o rata mai rapida de metabolizare a cafeinei. Alte substante ( cumin, turmeric, menta, musetel, papadie si quercetin) incetinesc viteza de metabolizare a cafelei ( nu in mod major, dar e bine de stiut ).
Dar, de luat in calcul aici este si ficatul. Un ficat bolnav inseamna o metabolizare mai lenta. De ce? Pentru ca nu mai exista resurse pentru formarea acelui citocrom de care am amintit mai sus.
Sarcina si cafeaua
Graviditatea influenteaza metabolismul cofeinei. Se pare ca efectul este mai pronuntat in ultimul trimestru de sarcina.
Pregnancy-induced changes in the pharmacokinetics of caffeine and its metabolites
Se pare ca efectul de metabolizare lenta dispare dupa ce bebelusul vine pe lume.
Conform Asociatiei europene de siguranta a alimentelor, se recomanda maxim 200 mg cofeina pe zi in timpul sarcinii.
Medicamentele si cofeina
Exista o serie de medicamente care accelereaza metabolismul cofeinei : efedrina, diureticele, medicamentele impotriva astmului, ciprofloxacina, hormonii tiroidieni, antidepresivele. Daca iei asemenea medicamente poate e bine sa vezi care e toleranta ta la cafea. In caz ca incepi sa ai palpitatii si sa nu dormi bine, de exemplu, poti incerca sa mai reduci din numarul de cesti de cafea.
Obtine tot din cafeaua ta !
- Bea cafea inainte sa te antrenezi !
- Pune un pic de sare in cafea ! Asta pentru a evita pierderile importante din sare corp dupa consumul de cafea. Care are un efect diuretic, dupa cum stim cu totii.
- Bea cafea cu MCT-C8 ! Te va ajuta sa arzi grasimile si sa te mentii in cetoza, daca traiesti keto.
- Nu uita de suplimentele cu magneziu.
Cafeaua in retete keto
Retete keto cu cafea
Acum stii mai multe despre cafeaua si metabolismul tau. Si, astfel, poti sa iti adaptezi consumul astfel incat sa obtii efectul maxim cu reactii adverse minime.
Sanatate in toate!