Tu și prima linie de apărare contra infecțiilor

Și acest articol se va concentra asupra capacității de apărare a corpului față de bacterii, viruși, ciuperci, diverse agresiuni. Evident că subiectul este în relație strânsă cu experiența prin care trece omenirea : infecția cu coronavirus.

Ce se știe până acum ? De fapt, ce s-a  observat prin analiza datelor de până acum.

 • formele severe și mortale sunt mai frecvente la bărbați ( se pare că bărbații sunt mai predispuși către boli cardiovasculare decât femeile, astfel de boli făcându-i susceptibili la infecții mai grave )
 • formele severe și mortale sunt mai frecvente în rândul fumătorilor ( poate e timpul să te lași de fumat )

Ultima evidență pare extrem de logică. De ce ? Pentru că un fumător distruge capacitatea naturală a căilor respiratorii de a curăța și îndepărta microbii .

În fața atacului Covid- 19 , prima ta linie de apărare sunt diversele structuri și mecanisme de apărare naturale de la nivelul arborelui respirator constituit din : 

 • nas
 • sinusuri
 • gât ( faringe )
 • trahee
 • bronhii
Aparatul respirator

Mucusul din căile respiratorii

Pentru ca un virus ( sau alt microb ) să poată infecta aparatul respirator este necesar ca el să poată depăși mecanismele de apărare locală reprezentate de membranele mucoase. Când această barieră naturală a căilor respiratorii este depășită, intervine a doua linie, imunitatea celulară ( să zicem așa grosier, ca să nu intru în amănunte prea științifice, globulele albe ).

Există, de fapt, 2 căi de intrare a coronavirus în corp :

 • Calea respiratorie
 • Calea digestivă ( sunt oameni care au făcut prima oară diaree, vărsături, greață și apoi, poate, și simptome respiratorii )

Membrana mucoasă care ” căptușește” căile respiratorii este , în condiții normale , o membrană continuă, fără ” găuri ” , fără defecte. Este constituită din niște celule numite celule epiteliale ciliate. Adică niște celule care au cili. Cilii sunt ca niște firișoare subțiri de păr, care se mișcă și asigură eliminarea substanțelor toxice ( inclusiv microbi ) din căile respiratorii. Practic , cilii perie mereu aerul pe care îl respirăm. La fumători, acest cili nu mai prea există, nu mai fac față, sunt depășiți de orice situație, sunt ” morți ” ( metaforic vorbind ) . De aceea un fumător este mult mai susceptibil la orice tip de infecție respiratorie decât un nefumător.

Cili la nivelul traheei

Acești cili plutesc într-un mucus . Mucusul ajută la curățarea căilor respiratorii. La fumători, mucusul este în exces, ducând la stagnarea secrețiilor în căile respiratorii , deci, și a microbilor și substanțelor toxice respirate.

Plămânii nu au aceste mecanisme de apărare, pentru că natura a creat nasul, gâtul, traheea și bronșiile ca să apere plămânii, astfel încât plămânii să își facă treaba care le-a fost dată : să oxigeneze sângele. Se înțelege, așadar, de ce situația devine așa de dramatică atunci când prima și a doua linie de apărare a corpului sunt învinse de acest virus, iar virusul ajunge în plămâni. Acolo, practic, se multiplică nestingherit, până când, dacă ai imunitate bună, începe producția de anticorpi. Totul este un proces de durată.

Să vă explic puțin ceva despre interpretarea radiografiilor pulmonare de mai sus. Plămânul sănătos e negru pe radiografie. Tot ce e alb, nu e bun. Așa arată plămânii celor care dezvoltă forme grave și a celor care mor. Amândoi plămânii sunt afectați, de aici și gravitatea situației, omul nemaiputând să respire.

Ce poți face pentru a preveni infecția pe cale digestivă?

Nu o să încep să vă țin vreo conferință despre spălatul mâinilor. Știți asta deja. O să vă explic despre alte metode.

La nivelul canalului digestiv există, de asemenea, un strat de mucus. Dar, pe deasupra, există și o mulțime de enzime digestive  și secreții digestive , unele foarte acide ( cum ar fi secreția stomacului , pe care mulți o inhibă cu diverse pastile de stomac ) . Se consideră că 80 % din  celulele implicate în imunitate își au originea în mucoasa intestinală. Ai un intestin sănătos, ai un răspuns imun bun.

Când mecanismele de apărare de la nivelul tractului digestiv sunt depășite, virusul poate trece în sânge și, astfel, însămânțează plămânii.

Un alt factor care crește susceptibilitatea pentru infecția pe cale digestivă este secreția insuficientă de enzime digestive.

Se știe, deja, că insuficiența enzimatică pancreatică este un factor de risc pentru infecțiile respiratorii virale.

Am scris și eu despre enzime în articolul următor https://lacra.blog/2019/09/20/enzimele-digestive/

Coronavirus are o structură proteică. Proteazele, enzimele care digeră proteinele, ar putea fi una din soluțiile de luptă , deoarece ar putea digera și structura proteică a virusului, lăsând în urmă un virus deficitar, neinfecțios. Dar asta este doar o supoziție. Lucrurile nu sunt așa de simple în realitate.

Ce anume determină severitatea infecției cu corona virus ?

Suntem abia la început, dar, totuși, date apar. Un studiu recent se referă la încărcătura virală cu care intră în contact un om.

Ce înseamnă această încărcătură virală ? Păi, așa, simplu : cu câte particule virale ai intrat tu în contact într-o anumită perioadă de timp. Cu cât mai multe, cu atât mai grav.

De 2 săptămâni încerc să îmi dau seama de ce situația este atât de dezastruoasă în Bergamo, apoi și în Spania. Se pare că în februarie, deci, în plină alertă de pandemie, s-a jucat un meci de fotbal în Bergamo, între o echipă italiană și una spaniolă. Se estimează că în tribune au fost aproximativ 80 000 de spectatori. Fiecare contaminat infectează, la început, 2,5-3 persoane. Pe urmă,  creșterea exponențială. Aceste persoane au fost în mijloacele de transport, în avioane, pe aeroporturi, în baruri, în hoteluri , etc, Așa cred că a început drama Italiei, și, acum, și a Spaniei. Desigur că există un cumul de factori, dar focarul nu poate fi neglijat.

Deci, practic, fiecare a avut contact cu o cantitate de viruși într-o perioadă destul de lungă de timp. Poate, când se vor mai liniști lucrurile, cu voia lui Dumnezeu, cineva va analiza cifrele.

Încărcătura  virală mare și repetată explică și gradul mare de contaminare și decesele în rândul cadrelor medicale. 😢

Viruși

Cum să îți ajuți ” soldații ” din linia întâi ?

 • hidratare adecvată
 • folosirea de  suplimente cu enzime proteolitice
 • suplimente cu micronutrienți vitali pentru buna funcționare a mucusului
 • suplimente cu N acetilcistein

Hidratarea

Are un rol cheie. Ni se spune  mereu să bem frecvent lichide calde ( căldură inactivează virusul ). Dacă bei frecvent, speli gâtul,  împingi virușii în stomac unde, mediul foarte acid ( asta dacă nu iei pastile de stomac ) omoară virușii. Te întrebi dacă să mai continui cu Omeprazol sau esmoprazol, sau mai știu eu ce pansamente gastrice. Da, bună întrebare. Citește și decide singur.

Pentru ca mucusul să fie funcțional, să își facă treaba, trebuie să fie în permanență superhidratat. Altfel, se menține vâscos și stagnează în căile respiratorii, împreună cu toți microbii și alte substanțe toxice.

Vitamine și minerale importante pentru integritatea barierei mucoase

Aici se vorbește de vitamina A , B  și D, precum și zinc.

Suplimente cu vitamina A :

 • beta caroten
 • retinol ( se pare că are o acțiune antiinfecțioasă mai bine exprimată față de beta caroten ).

Vitamina A este cunoscută ca și element vital pentru buna funcționare a mucoaselor.

Gravidele nu trebuie să ia vitamina A datorită riscului de malformații la făt. Precauții trebuie luate și de mamele care alăptează. Se recomandă contact cu medicul .

Din ceea ce am găsit eu pe internet se recomandă :

 • la bărbați : 3000 micrograme pe zi ( 10. 000 IU )
 • la femei : 1500 micrograme pe zi ( 5000 IU )

Despre vitamina D și zinc puteți citi în articolele mele .

Suplimentele cu enzime proteolitice

Să vă explic ceva :

 • dacă iei enzime proteolitice atunci când mănânci, ele vor ajuta la digestia proteinelor din mâncarea ta, nu la fluidizarea mucusului din plămâni
 • dacă iei enzime proteolitice în afara mesei, ele vor fi de mare ajutor în fluidizarea mucusului, împiedicând stagnarea lui în căile respiratorii

Dintre enzimele cu efecte fluidizate ale mucusului din arborele traheobronșic amintesc :

 • mucolaza ( carbocisteina )
 • bromelaina
 • serrapeptaza

N-acetilcisteina (N-ACC ) 

Da, ai dreptate, este substanța aia din pastilele și siropurile  pe care medicul ți le scrie pe rețetă când ești răcit. De ce ? Tocmai pentru că împiedică stagnarea mucusului vâscos prin fluidizarea acestuia. E logic, nu ?

Este folosită de către corp și pentru a sintetiza glutationul, regele antioxidanților ( există un articol despre glutation în blog, dacă ești în căutare de mai multe informații ).

Persoanele fumătoare, precum și cele cu boli cronice precum sindromul metabolic, obezitate, diabet,sau alte boli cronice au un deficit major de glutationul. Asta explică mortalitatea mare în rândul celor cu boli cronice, nu ?!

Dozele recomandate pentru a scădea riscul de infecție și a stimula producția de glutation sunt de 500- 1000 mg. Eu am N-Acc sub forma de praf. Pun cu lingurița în ceaiurile pe care le beau.

Pentru fiecare din afirmațiile mele de mai sus există studii științifice. Am ales să nu îți mai dau bătăi de cap cu ele, pentru că sunt sigură că te interesează aspectele practice acum.

Sfătuiește-te cu medicul tău când vine vorba de medicamente și suplimente. Evită situațiile neplăcute prin care sa faci reacții adverse . Medicul sau nutriționistul sunt cei care te pot îndruma .

În speranța că totul va fi bine, închei aici, dorindu-vă să respirați bine și să fiți sănătoși !

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: