Uleiul de jojoba – sanatate pentru corp

Uleiul de jojoba – pentru sanatatea pielii tale.

Ce este uleiul de jojoba ?

Uleiul de jojoba este  extras din semințele unei plante numite Simmondisia chinensis ( jojoba ) , plantă care poate fi găsită prin Arizona, Mexic și California. Indienii foloseau forma lichidă, ceroasă, a acestei plante pentru a vindeca răni .

Uleiul de jojoba este foarte mult folosit ca alternativă naturală de tratament a acneei. Dar, uleiul de jojoba este și un ulei de transport pentru uleiurile esențiale. Adică, ai nevoie să diluezi uleiurile esențiale într-un ulei de transport ( carrier ) astfel încât să poți beneficia de proprietățile lor și pentru a nu deveni toxice pentru tine. O picătură de ulei esențial este foarte puternica, este esența plantei din care se extrage.

Uleiul de jojoba
Simmondsia chinensis

Cum diluezi uleiurile esentiale ?

Cum diluezi uleiurile esentiale
Cum diluezi uleiurile esențiale ?

Uleiul de jojoba – caracteristici

Spre deosebire de multe alte uleiuri extrase din semințe, uleiul de jojoba nu se oxidează ( râncezește ) la temperatura camerei. Rezistă perioade îndelungate de timp pe raftul din dulăpiorul tău cu ingrediente naturale pentru îngrijirea personală. Mie nu îmi lipsește niciodată uleiul de jojoba din cutiuța mea cu miracole din natură.

Uleiul de jojoba -compoziție 

Uleiul de jojoba conține acizi grași nesaturați și o serie de vitamine și microelemente , cum ar fi :

  • vitamina E și vitamine din grupul B
  • silicon
  • crom
  • cupru
  • zinc
  • iod ( 82% , de aici și puterea sa de a vindeca diverse leziuni ale pielii )
Uleiul de jojoba
Uleiul de jojoba – frumusetea tenului tau

Ce poate face uleiul de jojoba pentru tine ?

1. Uleiul de jojoba nu este comedogenic. Adică ? Adică nu înfundă porii din piele, ci lasă pielea să respire după aplicare. El  asigură o protecție a pielii împotriva agresiunilor din mediul extern ( aerul poluat ) și curăță pielea. Nu mai ai demachiant în casă ? Nu este bai ! Folosește ulei de jojoba !

Datorită conținutului  crescut în iod ( știi și tu că te ustura rău când pui iod pe rană, dar, așa știi că mai mor niste bacterii, ca să nu faci infecții ) , uleiul de jojoba te ajută să scapi de bacteriile nocive. Vitamina E e antioxidant și ajută la atenuarea liniilor tenului care apar odată cu dobândirea maturității  ( nu folosim cuvântul îmbătrânire, ci maturizare ) . Eu mă spăl in fiecare dimineață pe fata și gât cu o soluție pe care o prepar în casă , care conține, printre altele, și ulei de jojoba. Rețeta o găsești mai jos :

Lotiune tonica pentru ten home made
Lotiune tonica pentru ten home made

2. Ajută la vindecarea pielii lezate.

Un studiu efectuat în 2011 a demonstrat efectul de vindecare al rănilor atunci când se folosește ulei de jojoba. Detalii în studiul de mai jos :

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21211559

Studiul evidențiază că structurile lezate ale pielii se vindecă odată cu aplicarea de jojoba prin grăbirea proceselor de cicatrizare și  stimularea sintezei de colagen.

3. Uleiul de jojoba hidratează și emulsionează tenul.

Glandele sebacee din piele ( inclusiv de la nivelul tenului ) sunt glande microscopice care produc mici particule de grăsime numită sebum . Jojoba are textura sebumului, putând înlocui cu succes sebumul și exercitând aceleași roluri. De aceea poți folosi jojoba dacă ai par uscat secundar scăderii secreției de sebum datorita folosirii excesive a produselor comerciale de îngrijire a părului și scalpului, pline de substanțe toxice, nocive, iritante.

Prea mult sebum poate duce la acnee, problema multor adolescenți. Folosind jojoba, vei îndepărta excesul de sebum, dar vei beneficia de efectele acestuia. Apoi, iodul din jojoba te va ajuta să mai omori din bacteriile care cauzează și infectează acneea.

Uleiul de jojoba este citat și ca metodă de a ameliora eczemele. Pentru cei care doresc mai multe informații despre subiect, las un link mai jos :

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29280987

Uleiuri esentiale -cosmetice home made

4. Ți-e frică de aparatul de ras ? Ei, bine, dacă folosești ulei de jojoba  riscul  de a te tăia este redus la zero. Și, pe deasupra, prin evitarea cremelor de ras din comerț, care lasă porii înfundați, ceea ce te predispune la infecții, uleiul de jojoba nici nu înfundă porii, ba te și apără de infecții.

5. Îți cade părul ?

Poate e din cauza stresului, poate din cauza produselor de îngrijire a părului pe care le folosești, poate din cauza poluării, poate din cauza unor dezechilibre hormonale, de vitamine și minerale.

Consultă-te cu medicul și ia-ți niște analize.

Apoi, adu-ți aminte de jojoba . Poți picura câteva picături de jojoba pe peria ta sau direct pe păr , pentru a ameliora deteriorarea și ruperea firelor de păr.

Anumite uleiuri esențiale sunt foarte utile când lupți cu căderea părului. Dar aceste uleiuri esențiale nu uita pot fi aplicate direct pe păr. Așa că ele se pot dilua in ulei de jojoba. Aici se incsriu uleiurile de levănțică , lemn de cedru, , rozmarin și cimbru.

Picură 6 picături de ulei esențial ( din cele enumerate mai sus ) într-o linguriță de ulei de jojoba și masează bine scalpul. Fii constant pentru rezultate !

Uleiuri esentiale - cosmetice naturale
Cosmetice din natura

6. Vitamina E din uleiul de jojoba te ajută să lupți cu inflamația, procesele de oxidare inerente , crește elasticitatea vaselor din piele, ajută la revitalizarea tenului. Procesul de protecție împotriva oxidărilor te ajută să îți protejezi pielea de radiațiile ultraviolete nocive, deci, să te protejezi de cancerul de piele.

Uleiul de jojoba este foarte util în tratamentul arsurilor solare, atunci când de bucuri prea mult de soare.

7. Vitaminele B din uleiul  de jojoba sunt, de asemenea, antioxidanți. Vitamina B5  ( acidul pantotenic ) ajută la diminuarea efectelor negative ale radiațiilor asupra pielii ( adică, chiar și împotriva celor aplicate când tratezi vreo boala gravă cu radioterapie ) .

Folosește rapid uleiul de jojoba în funcție de situație :

  • Hidratează-ți tenul : 3-6 picături se aplică pe ten , dimineața și seara. și se masează bine.
  • Hidratează-ți părul : 1-2 picături se masează prin păr după duș sau pe peria de pieptănat.
  • Ai avut o zi stresanta și ai tenul obosit ? Masează tenul cu 3 picături de jojoba.
  • Ridurile sunt accentuate ? Pune 1-3 picături pe vârful degetelor și masează circular in jurul ochilor.
  • Ai uitat ceara de buze acasă ? Folosește 1-2 picături de jojoba pe buze.
  • Te-ai ars la soare? Masează zona cu jojoba .
  • Te bâzâie țânțarii ? Poți pune la punct o soluție cu ulei de jojoba, ulei de cocos, ulei de rapiță și vitamina E , care te-ar putea a proteja pentru vreo 2-3 ore de înțepături.
  • Ai acnee ? Folosește constant ulei de jojoba. Poți adăuga ulei de levănțică și de tămâie, uleiuri care sunt cunoscute că au proprietăți antibacteriene .

Riscuri

  • Nu folosi jojoba pe cale internă ( adică, nu îl înghiții ) ! Conține un acid care se numește erucic , care îți poate afecta foarte grav inima.
  • Dacă dezvolți simptome de alergie ( mâncărime de piele, erupții ), du-te la medic și nu mai folosi alta dată produsul. Testează dacă ești alergic înainte să folosești produsul : aplică câteva picături pe o zona limitată de piele și așteaptă 10-15 minute. Dacă pielea se înroșește și te mănâncă, înseamnă că ești alergic.

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Discover more from lacra.blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading

Scroll to Top