Ce este diabetul ?

Ce este diabetul ? Boala care a atins proportii epidemice.

M-am gândit să inițiez o serie de prezentări legate de diabet. Nu voi atinge subiectul diabetului de tip 1 , care înseamnă că pancreasul nu mai produce deloc insulină și tratamentul salvator este doar cu insulină. Mă voi concentra pe diabetul de tip 2 , care a atins incidențe apocaliptice. De ce? În primul rând datorită stilului de viață alimentar. Părerea mea. Dieta vestică și teoria caloriilor sunt un mare eșec . Tot părerea mea ( în fine, nu doar a mea, dar îmi asum ce spun ).

Statistica diabet
Statistica diabet

Când cineva primește diagnosticul de diabet , cade cerul pe el. Victor , când i-am spus că are diabet, a avut atât de spus : ” O să mor tânăr  . ” Avea, atunci, 39 de ani.   Așa de puternic este impactul psihologic  al acestui diagnostic. Când, după vreo 4-5 săptămâni de keto ( da, chiar așa de rapid ) i-am spus că nu mai are diabet ( de atunci au trecut peste 2 ani ) , știți ce a spus : ” Sunt vândut lui keto “.

Știu că există o mulțime de informații despre diabet. Nu am să vin eu cu ceva nou. Dar am decis să scriu despre diabet, pentru că sunt mulți care citesc articolele mele, mulți care descoperă blogul, mulți care au pe cineva cu diabet, sau chiar ei au diabet. Și repetiția e mama învățăturii, nu ?! Voi încerca să prezint noțiuni simple legate de cum funcționează corpul, despre cum să abordezi diabetul, să trăiești cu el, despre tratamentele moderne, despre keto / LCHF și diabet, despre complicații, etc ).

Ce este diabetul: diabetul înseamnă că ai prea multă glucoză ( zahar ) în sânge pe o perioadă lungă de timp. 

În mod normal, glicemia crește rapid după ce mâncăm . Dar, când avem o secreție de insulină normală, glicemia scade destul de repede ( considerându-se că trebuie să fie perfect normală la 2 ore după ce ai mâncat – adică, în aceste 2 ore nu ai mai mâncat și băut absolut nimic cu carbohidrați ). Iată cum arată glicemia unei persoane care mănâncă cele 3 mese principale plus gustări. Când Dumnezeu să se mai odihnească organismul dacă îi dăm mereu ceva de  digerat, de făcut ?

Curba secretiei de insulina in dieta vestica
Curba secretiei de insulina in dieta vestica

Cine regleaza glicemia?

Nivelul glicemiei este reglat de 2 hormoni care sunt secretați de către pancreas : insulina și glucagonul.

  • insulina scade glicemia
  • glucagonul crește glicemia în condiții de hipoglicemie ( pacienții cu diabet de tip 1 au la îndemână injecții cu glucagon pentru a trata extrem de rapid o hipoglicemie )

Deci, între cei 2 hormoni există o balanță foarte fină, efectele lor fiind inverse.

Dacă pancreasul tău nu mai are putere să producă insulină sau ești rezistent la insulină ( situație în care se găsesc cantități mari de insulină în sânge, dar celulele refuză să răspundă la insulină ) atunci apare o stare cronică de hiperglicemie ( glicemie mare ). Așa apare diabetul.  

Dacă nu faci nimic , diabetul îți va face multe. Nu bune. Ci rele. Eu obișnuiesc să spun că diabetul ” mănâncă” orișice structură din corp. Și foarte mulți ani nici macar nu te doare . Te omoară încet și sigur. Și fără durere. Când durerea apare….e cam târziu. Răul cel mare a fost făcut.

Rezistenta la insulina- starea care precede diabetul

Despre prediabet

Cam așa stă situația despre ce este diabetul, pe scurt. Urmează alte articole și sper că le vei găsi interesante.

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: