Pasta de dinți cu cărbune activ

Eu sunt adepta produselor home made, DIY ( do it yourself ) deoarece, de când cu keto, am citit și citesc multe, printre altele ca fluorul  este clasificat de Organizația Mondiala a Sănătății ca și agent care  poate duce la apariția cancerului.

Puteti citi puțin aici aici .

Așa ca am ales variantele de produse cosmetice, îngrijire corporală și dentară făcute cu mânuță mea, cu ingrediente pe care le cumpăr eu, le aleg eu, sa fie cât mai ecologice/ bio.

Toate retetele mele sunt ușor de preparat, nu necesita studii avansate de biochimie, doar putina documentare, ca sa știi ce sa folosești in diverse situații. A devenit un  hobby și , sa știți, ca tot ce postez aici este încercat pe pielea mea.

Stomatologul care avea grija de parodontoza mea a rămas mut anul trecut când a văzut ca nu mai am semne de inflamatie. Paradontoza  este considerată o boala care nu se vindeca. E drept ca in parte ameliorarea / vindecarea se datorează și dietei keto, care are un puternic efect antiinflamator , dar și datorită faptului ca am scos toate produsele pline de chimicale toxice din produsele mele de igiena corporală ( între noi fie vorba, nici pentru curățenia casei nu mai folosesc produse chimice, doar variante eco ).

Astazi am ales sa va prezint rețeta mea de pasta de dinți cu ulei de cocos , cărbune activ și uleiuri esențiale.

 

Nu scuipa pasta de dinti/ uleiul de cocos in chiuveta. Folosește un șervețel pentru asta. Uleiul de cocos se poate solidifica pe țevile de evacuare și e belea  atunci. Clăteste-te cu apa fierbinte. Spală periuța de dinti, după ce ai șters-o cu un prosop de hârtie, cu apa fierbinte. Suna periculos, dar, se merita efortul. La mine a devenit o rutina.

Cocosul  este o minune lăsată de Dumnezeu pe Pământ . Îl iubesc, pur și simplu. Nu exista nici o parte dintr-o nuca de cocos care sa nu fie folosită in vreun fel.

Uleiul de cocos  este unic printre grăsimile keto, deoarece contine MCT ( trigliceride cu lanț mediu = medium chain trigliceride ) . Uleiul de cocos este cea mai bogata sursa de grăsimi saturate, constituite din aceste MCT .

Acidul lauric este un MCT care reprezintă 50% din compoziția uleiului de cocos. Acidul lauric este metabolizat in corp pana la nivelul unei substanțe numita  monolaurin. De ce va plictisesc  eu cu toate astea ?!

Atât acidul lauric , cât și monolaurinul , ucid bacterii, virusuri și fungi / ciuperci  care se găsesc in corpul nostru, deci, au un efect ca antibioticele. 

In gura exista o mulțime de microbi, uleiul de cocos omoară microbi , adadar, de asta uleiul de cocos este folosit ca baza in pastele de dinți home made. Microbii sunt o parte din cauzele cariilor dentare , plăcii de tartru, și  bolilor inflamatorii ale gingiilor. Pare extrem de logic pentru mine sa folosesc ulei de cocos in pasta mea de dinți. Pe deasupra, este și un bun agent de inalbire a dinților. Parol ! A facut și face minuni cu dantura mea îngălbenită de fumat timp  de 30 de ani ( m- am lăsat de fumat cam la 2 luni după ce am început keto. A venit așa, de la sine ).

 

 

 

Cărbunele activ

E negru. Și te murdărește. Și îți murdărește și chiuveta. Și te enervează asta. Dar, ce știi despre avantajele folosirii cărbunelui activ ?

Pai, parca ai auzit tu ceva , ca se folosește in urgente medicale in caz de intoxicații acute. Ce îți transmite asta ? Ca are un puternic efect împotriva substanțelor nocive,otrăvuri,or,  de detoxifiere . Pe deasupra ,  ajuta și la albirea dinților. Cărbunele active este o substanța care are capacitați foarte intense de absorbție , îndepărtează toxinele din corp. Trece prin intestin , fără a influența glicemia, și leagă chimicale, toxine, metale grele, eliminându-le din corp. De aceea , nu se recomanda sa iei capsule cu cărbune activ imediat după ce  ti-ai luat suplimentele cu vitamine și minerale, sau alte medicamente. Acestea nu vor avea nici o șansa sa se absoarbă prin mucoasa intestinală in prezenta cărbunelui activ. Deci, lasa sa treacă un interval de cel puțin 2-3 ore între administrarea cărbunelui activ ( ma refer la capsule sau tablete , nu la pasta de dinți cu cărbune activ , ca pe aia nu o înghițim ) și administrarea altor medicamente / suplimente. De asemenea, bea multă apa după ce iei cărbune activ. Te poate constipa, altfel.

In pasta mea de dinți folosesc cărbune activ pudra , deoarece menține un pH sănătos in mediul bucal, previne formarea cariilor, omoară bacteriile, absoarbe toxinele cu care, fără sa vreau, am contact când respir.

Bicarbonatul de sodiu 

Nu o sa disec topicul , deoarece este foarte cunoscut și se știu multe despre folosirea bicarbonatului de sodiu in pastele de dinti.

 

Uleiurile esentiale

Sunt nelipsite din toate produsele mele cosmetice. Le ador, pur și simplu. Le consider mici picături cu efecte miraculoase.

 

Iată și rețeta !

Pasta de dinti cu cocos și cărbune activ

 Vrei sa anulezi total contactul cu substanțele chimice, toxice, din produsele destinate îngrijirii cavității bucale ( dinti, gingii, limba ) ? Atunci , soluția este reprezentata de  produsele DIY / home made.
Astăzi va aduc in atenție rețeta pentru pasta de dinti pe care o folosesc eu de vreun an.
Author: Lacra

Ingredients

  • 1 lingurita cărbune activ pudra
  • 2 lingurițe bicarbonat de sodiu
  • 4 linguri ulei de cocos topit
  • 4 picături ulei esențial

Instructions

  • Amesteca totul intr-un recipient de sticla ( nu plastic, deoarece plasticul e cancerigen și absoarbe și inactiveaza uleiurile esențiale ) de culoare închisă.
    Ca uleiuri esențiale am folosit 2 picături ulei esențial din arbore de ceai ( puternic dezinfectant , un antibiotic natural ) si 2 picături ulei esențial de tămâie ( regele uleiurilor esențiale, cu o mulțime de beneficii ).

Notes

Nu te clătii in chiuveta! Nu spala periuța de dinti direct in chiuveta !
Scuipa in prosop de hârtie, șterge și periuța de dinti cu prosop de hârtie.
Apoi , clădește-te și spală periuța de dinti cu apa fierbinte.
Uleiul de cocos îți poate înfunda țevile , dacă  nu îți iei aceste măsuri de precauție. 

Psyllium versus făina din semințe de in

Ce e mai bun sa folosesc : psyllium sau făina din semințe de in ? Pot înlocui psyllium cu semințe de in macinate ?

Atat psyllium , cât și  semințele de in sunt foarte bogate in fibre, dar profilul lor nutrițional este destul de diferit.

 

Fibre 

  • 1 lingura de semințe de in nemacinate conține 3 g fibre/ 1 lingura semințe de in macinate asigura 2,2 g /  1 lingura psyllium conține 3 g fibre.
  • Atat fibrele din psyllium, cât și cele din semințele de in , sunt fibre solubile, adică au  capacitatea de a absorbi apa și a forma o substanța gelatinoasa care asigura efectul de scadere a colesterolului, lupta împotriva constipației și ameliorează simptomele in caz de boala diareică.

Acizii grași omega 3

  • Psyllium nu conține grăsimi, așadar, nu  reprezintă o sursa  de acizi grași omega 3.
  • Semintele de in, pe de alta parte, sunt o sursa excelenta de acid alfa-linolenic  ( ALA ) , un puternic antioxidant, de care avem nevoie pentru a menține sănătatea celulara. Omega 3 este unul din acizii grași esentiali care se găsesc in unele alimente. Esențial înseamnă ca organismul uman nu îl poate sintetiza, trebuind adus in corp prin intermediul alimentatiei. Omega 3 sunt acum studiați , la nivel oficial, ca medicație împotriva bolilor cardiovasculare.
    • 1 lingura semințe de in întregi conține 2,5 g ALA/  1 lingura de semințe de in macinate conține 1,8 g ALA . 

 

 Lignani

  • Lignanii sunt așa numiții fitoestrogeni, substanțe chimice care pot produce efecte estrogenic și antiestrogenice in corp ( estrogenii sunt hormonii sexuali care se găsesc in concentrații mari la femei, dar și la bărbați, fiind răspunzători , dacă sunt in exces, de o parte din cancerele de sân, uter, ovare sau de prostata, la bărbați ).
  • Semintele de in conțin cantități importante de lignani, in timp ce psyllium nu are nici un gram de lignan.
  • S-a stabilit cu certitudine, conform a numeroase studii, ca lignanii din semintele de in rebalanseaza estrogenii in corp, inhibând estrogenii rai , ceea ce lasa loc de acțiune pentru estrogenii buni. Exista studii care au evidențiat efecte pozitive ale lignanilor din semintele de in împotriva dezvoltării cancerului de sân sau de prostata.

 

Macronutrienti și energiePsylliumSemințe in macinate
Total carbohidrați 80 g40 g
Fibre80 g33 g
Proteine0 g20 g
Grăsimi 0 g33 g
Energie360 kcal400 kcal

 

Cum înlocuiești psyllium cu făina din semințe de in și, invers ?

Se substituie in cantități egale, intr-un raport de 1:1 . Daca  in rețeta se folosește 1 lingura psyllium, atunci tu o poți înlocui cu 1 lingura făina din semințe de in ( și invers ).

Ca sa beneficiezi  de nutrienții din semintele de in , trebuie sa le consumi macinate. In cazul  in care suferi de constipație , poți folosi zilnic 1-2 linguri semințe de in întregi, puse la înmuiat in apa, cât sa le acopere , de dimineața . Se consuma seara. Tranzitul intestinal se va îmbunătăți pana la perfecțiune, ceea ce înseamnă  o flora intestinală “ buna” care funcționează mult mai bine, ceea ce înseamnă imunitate și sănătate mult îmbunătățite. 

Se recomanda sa începi cu cantități progresive ( in ambele cazuri ), pe care le poți creste, in funcție de necesitați.

Puteti folosi  aceste ingrediente la aluaturi, salate, smoothie, pe deasupra felurilor de mâncare.

Cand folosiți semintele de in macinate in locul psyllium intr-o rețeta, aduceți-va aminte sa recalculati macroza, deoarece semintele de in  macinate au 7 g carbohidrați neți / 1oo g produs.

 

Be keto Be happy !

Pasta de avocado cu feta

 

Pasta de avocado cu feta

Imi era dor de feta. Iubesc avocado. Trebuia sa rup usor un post prelingit. 
Iata ce a iesit.
Course: apertive
Cuisine: Mediteraniana
Servings: 2 portii
Calories: 408kcal
Author: Lacra

Ingredients

  • 2 avocado
  • 100 g feta
  • 2 lingurite seminte de ardei iute uscate
  • 2 lingurite praf usturoi
  • 2 ligurite piper
  • 1/4 lingurita turmeric optional
  • sare dupa gust
  • zeama de la o lamaie
  • 10 g busuioc proaspat

Instructions

  • Curata avocado. Pune-l intr-un vas si stropeste-l repede cu sucul de lamaie ( ca sa nu se oxideze ).
  • Taie branza feta in cuburi si adaug-o peste avocado.
  • Pune si restul de ingrediente in acelasi recipient cu avocado si feta si mixeaza cu mixerul vertical.
    Gusta daca mai trebuie sare.

Notes

Valori nutritionale pentru o portie
  • total carbohidrati  15 g
  • fibre 11,8 g
  • grasimi  40,3 g
  • proteine 3,4 g
  • energie 408 kcal
Indice keto = 2,1:1
Be keto Be happy !

Pandispan keto

 

Pandispan Keto

Deoarece aluatul meu de la pandispanul cu  ness si cacao a fost foarte reusit, au început să ne vina idei . Adică, sa folosim aluatul ca baza pentru alte deserturi keto.
Ca sa ne fie, si sa va fie,  usor, am reluat calculele pentru întreaga cantitate de aluat, nu pentru o porție, i-am pus numele de pandispan , dar poza e de la felul cu cacao si ness.
Prep Time10 mins
Cook Time30 mins
Total Time40 mins
Course: Desert
Cuisine: International
Keyword: desert keto
Servings: 1
Calories: 1610kcal
Author: Lacra

Ingredients

  • 50 g faina migdale
  • 40 g faina cocos
  • 6 oua
  • 150 ml iaurt grecesc
  • 100 ml ulei masline
  • 100 g eritritol
  • 1 linguriță praf de copt
  • 1 lingurita extract cocos

Instructions

  • Preincalzeste cuptorul la 200 grade. Unge forma pe care o vei folosi cu ulei de masline.
  • Bate ouale cu iaurtul, uleiul de masline si indulcitorul. Pune si esenta.
  • Adauga praful de copt si zeama de lamaie si mixeaza in continuare.
  • Ulterior adaugi psyllium si fainurile. Mixeaza in continuare.
  • Da la cuptor pentru circa 15 minute, apoi redu temperatura la 175 grade si mai coace 10 minute.
  • Scoate din cuptor si lasa-l la racit. 

Notes

Valori nutritionale pentru întregul aluat
  • Total carbohidrați 40,4 g
  • Fibre 18,6 g
  • Grasimi 145,9 g
  • Proteine 46,9 g
  • Energie 1610 kcal
Indice keto = 1 ,4:1.
Be keto Be happy !

Loțiune tonică pentru ten

 

Loțiune tonică pentru ten

Keyword: DIY
Author: Lacra

Ingredients

  • 50 ml apa de trandafiri
  • 25 ml ulei de jojoba
  • 5 picături vitamina E
  • 5 picaturi ulei esențial de tămâie
  • 5 picături ulei esențial din semințe de măceșe
  • 1 bucata sticla de culoare fumurie de 100 ml
  • 1 bucata dop picurator

Instructions

  • Amesteca totul in sticla , pune dopul și agita. Agita și înainte de fiecare folosire.

Notes

Simplu de preparat. Nu cere mult timp, dar face minuni pentru ten.

Ador sa fac tot felul de produse cosmetice. De când am început keto și am abandonat comericale din comerț, pline de chimicale și substanțe cancerigene, tenul meu s-a curățat, a întinerit. Ajuta și perioadele de post prelungit, binenteles, deoarece atunci se regenerează toate proteinele bătrâne și defecte, inclusiv colagenul.

Pentru aceasta loțiune tonică am ales sa folosesc :

  1. apa de trandafiri
  2. ulei de jojoba
  3. vitamina E
  4. ulei de tămâie
  5. ulei de semințe de măceșe
  6. o sticla fumurie, cu capacitatea de 100 ml , prevăzută cu dop picurător.

 

Apa de trandafiri o prepar din circa 75 ml apa distilată, pe vâre o pun la fiert, o las da dea in clocot, adaug o lingura petale de trandafiri ( le cumpăr de pe un site cu ingrediente ecologice pentru cosmetice home made) , pun un capac și dau deoparte de pe foc. Las la infuzat cam 10 minute.

Apa de trandafiri este sănătate curată pentru ten, având următoarele efecte:

  • menține pH-ul normal al pielii
  • reduce aspectul iritat, inflamat , acneea, dermatitelor și eczemele de la nivelul fetei

  • hidratează , revitalizează și reîmprospătează celulele tenului.

  • este un antioxidant activ

  • are și un efect astringent, curățând porii

  • este un agent de tonifiere

  • ajuta la repararea celulelor

Uleiul de jojoba

Puteam sa ma opresc doar la apa de trandafiri, dar iubesc sa adaug uleiuri esențiale in produsele mele cosmetice, iar uleiurile nu se dizolva in apa, așa ca, aveam nevoie de un agent de transport cu efecte super pe ten. Am ales uleiul de jojoba.

Ce efecte are uleiul de jojoba asupra tenului ….

  • menține hidratarea
  • are efect antibacterian

  • este antioxidant, reduce formarea ridurilor și le atenuează pe cele existente

  • nu duce la formarea de coșuri/ echilibrează secreția de sebum

  • scade inflamația, roșeața, ajuta in procesele de vindecare și cicatrizare a rănilor

Vitamina E

  • ajuta la umidifierea, hidratarea, cicatrizarea, vindecarea tenului, are efect de antiîmbătrânire

Uleiul esențial de tămâie (Frankincence ) este aproape nelipsit din orice creez, este regele uleiurilor esențiale, dat in dar, la nașterea pruncului Isus , de către unul dintre magi . O sa revin cu un articol special despre asta. Uleiul de tămâie are toate efectele posibile dorite asupra pielii, și, in general, asupra organismului uman. Nu insist acum, deoarece voi prezenta multe uleiuri esențiale in diverse posturi din blog.

 

Uleiul esențial din semințe de măceșe trebuie sa fie nelipsit din dulăpiorul cu uleiuri esențiale. Este eficient împotriva ridurilor, regenerează, vindeca leziunile fetei, luminează și tonifica, creste elasticitatea , ajuta la exfoliere, hidratează și este un bun nutrient pentru celule.

Se foloseste după fiecare demachiere, dimineața și seara. Chiar și peste zi, dacă îl ai in geanta.