Ce legatura exista in starea de intestin iritabil si keto ? Poate ajuta dieta keto sa scapi de intestinul iritabil ?
Ce inseamna intestin iritabil ?
Sindromul de intestin iritabil este o noțiune introdusă relativ recent în medicină. Înseamnă că ai probleme cu intestinele și tranzitul intestinal , fără ca investigațiile să arate existența unei boli. Adică, intestinul tău este ori prea leneș, ori prea nervos. Ești bolnav fără a fi bolnav.
Această afecțiune numită ” funcțională ” ( adică, nu există modificări specifice de boală la examinarea cu microscopul a celulelor din intestin ) este foarte frecventă în lume, afectând milioane de oameni, mai ales din țările care au adoptat dieta ” vestică ” ( aia de ne face grași și bolnavi ).
Cauzele intestinului iritabil
- Alergiile alimentare
- Stressul
- Afectarea bacteriilor intestinale de către tratamentele cu antibiotice ( dar și alte medicamente , cum ar fi cele împotriva ulcerului gastric/ duodenal )
- Infecțiile intestinale
- Sindromul de intestin permeabil
Simptome
Așadar, sindromul de intestin iritabil este o tulburare funcțională a funcției digestive la nivelul intestinului. Investigațiile nu arată modificări patologice. Nu există inflamație. Nu se observă vreo modificare a intestinului când ești supus la colonoscopie ( da, investigația aia ” plăcută ” , când cineva se uită prin măruntaiele tale folosind gaura opusă gurii ). Nici biopsiile nu evidențiază vreo problemă.
Deci, ești foarte sănătos, dar te plângi de :
- Dureri abdominale difuze
- Balonare
- Diaree sau constipație, sau o combinație a acestora
- Prezența de mucozități în materiile fecale
De obicei, există asociată și o componentă de anxietate sau de depresie. Asta arată o conexiune între creier și intestin.
Mult timp, simptomele au fost încadrate că modificări psihosomatice . Adică, ești bolnav cu capul și se vede in activitatea intestinelor. Acum, însă, există o întreagă industria farmaceutică dedicata acestui sindrom de intestin iritabil.
Ai dureri abdominale repetitive care persistă , ameliorându-se ( sau nu ) după vizita la toaletă , asociate cu modificări în consistența materiilor fecale și / sau modificarea orarului de vizitare a toaletei ? Atunci, e foarte probabil să ai intestin iritabil.
Nu te culca pe o ureche, spunând-ți că poți trăi așa ! Mergi la medic cât de repede. Poate fi ceva mai grav. Diagnosticul de intestin iritabil este un diagnostic de excludere. Adică, ai boala asta după ce toate investigațiile recomandate de doctorul tău nu au evidențiat alte boli ( cancer, boli inflamatorii intestinale, alergii alimentare , infecții, diverticuli, polipi, etc ).
Stilul tău alimentar are un impact major asupra sănătății intestinale. Alimentele procesate, inflamatorii, produsele cu carbohidrați rafinați și zahăr, uleiurile toxice suprasolicită sistemul imun și declanșează inflamația cronică.
Ai auzit de FODMAP?
În Australia a fost introdusă noțiunea de ” low FODMAP diet ” . FODMAP este un acronim:
F= alimente fermentabile
O= oligozaharide
D= dizaharide
M= monozaharide
O= polioli
Nu vă speriați ! Toate astea se regăsesc în alimentele pe care obișnuim ( sau, nu mai prea obișnuim ) să le avem pe masă :cereale, vegetale, legume, fructe, lactate și unele produse procesate.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3388522/
Toate aceste zaharide sunt carbohidrați. Așa cum le spune și numele, carbohidrați care fermentează în intestine. De aici, balonarea, producerea excesivă de gaze.
Alimentele bogate în FODMAP sunt :
- Fructoza și fructanii din fructe, vegetale și produsele cereale
- Lactoza din lapte și unele produse derivate ( brânzeturile moi, incomplet fermentate )
- Zaharidele din diversele boabe de fasole
- Poliolii (xilitol, manitol, sorbitol )
Abordarea unei diete cu aport scăzut de FODMAP este o strategie mult folosită în prezent pentru tratamentul dietetic al intestinului iritabil. Există multe studii care au dovedit ameliorarea semnificativă a simptomelor cu abordarea ” low -carb “.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28244668
Să vă povestesc despre un studiu efectuat în 2009 !
- A înrolat 17 voluntari care aveau sindrom de intestin iritabil cu predominanța diareei .13 dintre ei au reușit să ducă la bun sfârșit provocarea.
- Aceștia au mâncat ” standard ” ( high carb/ low fat ) timp de 2 săptămâni, apoi ….s-au sucit, au trecut pe keto ( maxim 20 g carbohidrați / zi ) timp de 4 săptămâni .
- După această perioadă, 10 dintre cei 13 ( 77% ) au relatat ameliorarea simptomelor, scăderea numărului de scaune diareice, așadar, o mai bună calitate a vieții ( nu poate fi așa de distractiv să fugi una-două la toaletă ).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2693479/
Un studiu mai amplu este în curs de desfășurare.
O să reamintesc , pe scurt, și alte măsuri igieno-dietetice eficiente în tratamentul sindromului de intestin iritabil ( pe scurt deoarece sunt foarte multe de spus, dar am ales să mă opresc la efectul dietei low carb asupra simptomelor ) :
- Nu lua antibiotice decât în cazuri strict necesare.
- Înlătură alergenii alimentari ( poți face teste alergologice la medicul tău ).
- Nu folosi medicamente contra acidității gastrice pe perioade lungi ( gen Zantac, Ranitidină, Omeprazol ).
- Apelează la soluții naturale pentru refacerea florei bacteriene intestinale ( prebiotice și probiotice ).
- Încearcă să reduci stressul ( ușor de spus, mai greu pe pus în practică ). Dedică timp pentru ce îți place, meditează, dansează, ascultă muzică, stai cu cei dragi, râzi cat de des poți, etc.
- Dormi cel puțin 8 ore pe noapte.
- Oprește-te din tot și respiră adânc ( 6 respirații pe minut fac minuni pentru corp ).
- Suplimentează cu enzime digestive la mesele principale.
- Studiază despre postul intermitent și vezi dacă e ceva pentru tine în acest stil de viață.
O funcție intestinală normală înseamnă o stare de bine fizic și psihic perfecte.
Sfătuiește-te cu personalul medical calificat înainte de orice modificare în stilul tău de viață, fie alimentar, sau de alt gen.
Be keto Be happy !