Social media

Cum ajungi să faci ” burta de cortizol ” ?

Burta de cortizol , o să te întrebi citind titlul. In minte îți va veni ” burta de 🍺” , dar de burta de cortizol nu ai auzit.

Am scris multe despre cortizol. Un hormon care e vital pentru supraviețuirea corpului nostru, pentru viață. Dar, care are și o altă față, cea în care ( printre altele ) ne face grași și rotunzi.

Te invit să citești câteva articole legate de cortizol, scrise de  de-a lungul timpului, ca så înțelegi mai bine ce e cu cortizolul.

https://lacra.blog/2019/06/29/despre-cortizol-prieten-sau-dusman/

https://lacra.blog/2020/08/05/chiar-este-cortizolul-doar-baiatul-cel-rau/

Sunt sigură că ai auzit de tratamentele cu medicamente care conțin derivați de cortizol, cum ar fi prednisonul, dexametazona. Sunt folosite in foarte multe situații, de la chestii foarte grave, până la ameliorarea unui răspuns imun exagerat ( cum e cazul bolilor autoimune ).

Un tratament de lungă durată cu derivați de cortizol duce la îngrășare. De ce ? Pai, hai să vedem !

Cortizolul este un hormon de stress, hormonul de fugă sau luptă . Este secretat de niste glande endocrine numite glande suprarenale, situate că o căciuliță deasupra rinichilor.

Cortizolul crește starea de alertă a creierului și scade necesitatea de somn.

Secreția de cortizol în condiții de stress duce la stimularea proceselor de gluconeogeneză  ( adică, producerea de glucoză din proteine și grăsimi ). Dacă creste glicemia, creste secreția de insulină, nu ?!  Dar, cortizolul blochează acțiunea insulinei, inducând rezistență la insulină.

 

Glicemia creste ca urmare a creșterii nevoilor de glucoză la nivelul mușchilor ( corpul se pregătește de fugă sau luptă, deși tu stai pe loc, dar stresul e perceput de creierul tău ca o situație care impune luptă, efort fizic de fugă sau contraatac ). În condiții de stress toată energia este îndreptată către procesele care sunt necesare pentru a face față stressulp, restul nu mai contează. Așa că, diversele procese de creștere celulară, procesele de digestie și alte chestii considerate neesențiale pentru supraviețuire sunt temporar restricționate. Toată energia și atenția sunt concentrate către creier, inimă, mușchi. Proteinele sunt ” rupte ” , metabolizate, în aminoacizii constituienti și aceștia produc glucoză. Și grăsimile contribuie într-o mare măsură la producerea de glucoză ( deci, nu doar carbohidrații produc glucoză !!!! ).

 

Deci, sa analizam ce se întâmplă în situații practice, constant prezente în viața noastră . Neînțelegeri in familie, stressul la locul de muncă, certurile cu părinții, copiii, vecinii, privarea de somn duc la :

  • secreție de cortizol, care provoacă
  • creșterea glicemiei, care determină
  • secreție de insulină , care
  • este blocată de cortizol, de aici rezultând
  • glicemie constant mărită ( hiperglicemie ) ,deci
  • concentrații constant crescute de insulină, care are ca efecte
  • transformarea glucozei în exces în grăsime , in efortul de a scădea glicemia și…..uite așa
  • te trezești că te tot îngrași și faci burtă= burtă de cortizol

Există o boală , numită boala Cuhing, în care există o producție exagerată de cortizol.

Cei afectați sunt obezi, au glicemie pe nemâncate foarte mare și analiza insulinei arată, de asemenea, valori foarte mari. Aceste aspecte vin în sprijinul celor descrise mai sus : prea mult cortizol duce la obezitate, rezistență la insulină, hiperglicemie, și, în final, diabet zaharat.

 

Dacă ai ghinionul să ai vreo boală care necesită tratament prelungit cu prednison, de exemplu, e foarte probabil că te vei îngrașă, îți va creste glicemia, e posibil, chiar, să dezvolți diabet , poate chiar sa ai nevoie de insulina. Daca, ulterior, tratamentul se întrerupe, e posibil să nu rămâi diabetică/ diabetic.

Acum o să mă întrebi : dar dacă secreția de cortizol e redusă, scade omul în greutate ?

Absolut !

Există o altă boală, numită  boala Addison, care duce la distrugerea glandelor suprarenale și scăderea marcantă  a secreției de cortizol. Asta se acompaniază cu scădere în greutate. Totul se ameliorează când persoana afectată primește tratament cu derivați de cortizol.

Știu, știu ! Acum o să îmi spui că e greu să eviți stresul . Știu !

Dar îl poți ameliora, îi poți acorda corpului tau perioade de liniște : dans, yoga, plimbări prin natura, clipe petrecute în familie,ie, somn bun, masaj, saună, etc. Ce știi tu că îți place.

 

Deci, nu doar insulina te îmbolnăvește. Ci și cortizolul. De fapt, totul e un complex. Eu îl prezint pe bucăți, ca så poți să îți faci o idee. Corpul nostru e o mașinărie foarte complexă.

Să fiți sănătoase/ sănătoși, alaturi de cei dragi !

Be keto Be happy Be healthy !

Lumea mea keto

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: