Este cortizolul periculos pentru corp?
Ideea acestui articol mi-a venit atunci când am citit niște comentarii pe grupul meu.
Mi-am dat seama că peste tot, inclusiv în blogul meu, se descriu doar lucruri înfricoșătoare despre efectele cortizolului asupra sănătății noastre. Am inteles că percepția oamenilor este îndrumată greșit, pentru că toată lumea ( inclusiv eu ) nu informează în totalitate despre cortizol, doar despre fața lui de ” bad boy “, care ne îmbolnăvește.
Acum vreau să îi fac dreptate cortizolului . Pe scurt, înainte să detaliez, e așa : nu ai cortizol , ești un om mort. Punct.
Ce este cortizolul?
Cortizolul este un hormon de stress care se sintetizează din colesterol.
Asta înseamnă că , ori de câte ori simți o teamă, un pericol sau ești bolnav ( aceste cauze reprezentând stressul ) , creierul ( prin intermediul unei porțiuni numită hipotalamus ) activează starea de ” fight or flight ” = luptă sau fugi.
Nu ai cortizol când te îmbolnăvești….poți muri . Primești cortizol în venă, ca tratament….. îți revii, te recuperezi. Alături de cortizol , și adrenalina face parte din același grup de hormoni de stress. Această stare semnalizează glandelor suprarenale ( care stau ca o caciuciuliță deasupra rinichilor ) să elibereze cortizol și adrenalină.
Este cortizolul periculos – reactia de fuga sau lupta
Reacția de fugă sau luptă pregătește organismul pentru a reacționa în fața unui pericol. Creierul gândește ” Ce să fac acum : să fug sau să lupt ? ” . Indiferent de rezultat, trebuie luate niște măsuri :
- crește tensiunea arterială, pulsul și frecvența respirațiilor
- mușchii devin încordați
- se eliberează glucoză din ficat , dar și grăsime din depozite ( cortizolul stimulează arderea de grăsimi, dacă știm să folosim acest avantaj ; în plus, inhibă eliberarea de insulină care ar scade glicemia . De ce ? Pentru că întreg corpul e în modulul de : “am nevoie de toate sursele mele de energie, că nu știu ce urmează, trebuie să fiu pregătit “) pentru a furniza energie contracției musculare. Așa poate apărea și o stare de hiperreactivitate musculară manifestată prin tremurături.
- Digestia și producția de urină sunt inhibate. Cine se mai gândește la cum să digere mâncarea sau să urineze când pericolul e aici, aproape. Nu e nevoie să se consume energie pentru aceste procese.
- Apar transpirațiile , ca să se evite supraîncălzirea corpului ( procesele metabolice de ardere a glucozei și grăsimilor produc energie, deci, și căldură, cu creșterea temperaturii corporale ).
- Pupilele se dilată, apare vederea în tunel. Asta pentru ca să pătrundă mai multă lumină în ochi și să ne putem concentra mai bine asupra detaliilor.
- Nu mai salvezi ( cine mai are timp și energie și de asta ) , gura devine uscată.
- Vasele de sânge se dilată mult, crescându-se , astfel, aportul de sânge către piele. Devii roșu ca racul .
Așadar, toate reacțiile alea pe care le simțeai neplăcute, când erai în public pentru a ține o prelegere, nu erau altceva decât reacția normală a corpului / creierului tău în fața unei provocări.

Efecte benefice ale cortizolului
Alte efecte extrem de importante ale cortizolului :
- Ajuta creierul să creeze memorie, amintiri.
- Ne ajută să ne trezim dimineața și să devenim alerți.
- Este un antiinflamator puternic ( de asta se folosesc diverse preparate derivate din cortizon în boli intestinale sau articulare , etc ).
- Are un rol crucial în procesele de metabolism ( deci, are legătură cu tiroida, că doamna tiroidă controlează metabolismul, nu ?! Sau mai bine zis rata metabolică, în fine ).
- Este extrem de important în reglarea balanței de apă și sare a corpului.
- Este important în reglarea glicemiei ( stimulează creșterea glicemiei în condiții de hipoglicemie, alături de adrenalină și glucagon, chiar și hormonul de creștere ).
- În sarcină este crucial pentru dezvoltarea fătului.
Cortizolul se secretă în cantități foarte mari dimineața. De ce ? Ca să pregătească organismul tău să facă față provocărilor zilei. Secreția poate fi pulsatilă în timpul zilei , dacă te antrenezi sau ai de a face cu un stres acut ( durere, traumă, infecție, ceartă, epuizare fizică și psihică, etc ) .
Iată cum e cu secreția normală de cortizol ( detaliat pe ore ale unei zile ) :

Să ne înțelegem : așa arată doar dacă stai acasă în canapea și faci ce vrei, fără nici un efort fizic. Nu te stresează nimeni /nimic și nu ești bolnav. Fiecare stres, pac, mai duce la un vârf de secreție care nu e reprezentat în grafic.
Cand e cortizolul periculos?
Cea mai periculoasă asociere este cortizol mare – insulină mare. Asta te duce direct în sindromul metabolic și cancer ( o să revin într-un articol separat, că sunt multe de prezentat ).

Cortizolul , când e băiat bun, blochează insulina. Cortizolul crește glicemia prin stimulare producției de glucoză din proteine = gluconeogeneză ( asta menține glicemia când tu ai un aport de zero grame de carbohidrați; am explicat un pic în următorul meu video ).
O să mă întrebi ce înseamnă stress. Cum definesc eu stresul , la modul cel mai simplu ?
Stresul este orișice schimbare care scoate corpul din starea de bine , fizic, psihic, psihologic, fiziologic. Stresul este orice stimul care ne scoate din starea de confort.
Poate fi o boală, dar poate fi și perioada de post , sau cea în care te antrenezi. Poate fi când te enervezi in trafic, la muncă sau acasă . Așadar, stresul e cu noi, mereu. Nu îl putem evita. Dar îl putem atenua, nu ? ( citește și acest articol :

Fiecare reacționează la stres într-un mod foarte personalizat, individualizat.
O sa dedic mai multe articole acestui subiect. O să dezvolt și ce se întâmplă când postești prelungit sau te antrenezi.
Pingback: Postul intermitent, glicemia și cortizolul - ce relatie exista intre ele
Pingback: Somnul, melatonina și cancerul de sân - poate exista vreo legătură ?