Ce analize de colesterol se pot face

Ce analize de colesterol se pot face ?

Ce analize de colesterol se pot face ? Care sunt cele mai de incredere?

In mod obisnuit, cand se vorbeste despre ” trebuie sa imi iau colesterolul ”, se face referire la o analiza care evalueaza colesterolul total din sange. Dar, grasimile din sange ( numite si lipide ) se afla sub mai multe forme : trigliceride, chilomicroni, VLDL,LDL, HDL..

Ce este colesterolul?

Colesterolul nu este solubil in apa ( este grasime ) si, de aceea , este transportat in sange cu ajutorul unei proteine numita  apolipoproteina.

Apolipoproteina B ( prescurtata in analizele de sange ca Apo B ) se identifica cu nivelul de LDL ( asa numitul, colesterol rau , total nedrept numit asa , cum am scris si in alte articole, asa ca nu mai insist ). Cu cat mai mare nivelul de Apo B , cu atat mai mare risul de boli cardiovasculare.

Apolipoproteina A1 este gasita in HDL , numit si colesterolul bun. 

Dupa cum au demonstrat studiile stiintifice, cand se mananaca LCHF/keto , creste colesterolul total si LDL, dar si HDL, ceea ce a reusit  sa dea apa la moara multor care vor sa distruga mitul efectelor benefice pentru sanatate ale LCHF/keto.

Asadar, probele clasice de sange pentru a evalua grasimile din sange, in numere absolute, vor duce la un soc  pentru personalul medical , care te va anunta ca ai un risc major sa mori rapid de infarct , pentru ca toate colesteroalele sunt mari.

Ce analize de colesterol se pot face si sunt cele mai de incredere ?

Atunci, eu si cu Victor am decis sa apelam la o analiza mai putin folosita in medicina, dar cunoscuta, si mult mai sensibila si fidela pentru a oglindi riscul cardiovascular atunci cand vine vorba de diverse lipide din sange: indicele apo B/apoA1.

Acest indice este masura cea mai buna ( asa cum am citit eu in diverse articole de specialitate ) pentru a analiza balanta colesterolului din corp.

Valori si intrepretarea lor

La barbati , daca indicele ( indicele se obtine impartind valoarea apo B la apoA1, dar, majoritatea laboratoarelor pot da direct rezultatul indicelui ) are valori de :

  • < 0,7 = risc mic de boala cardiovasculara
  • 0,7-0,9 = risc mediu de boala cardiovasculara
  • >0,9= risc mare 

La femei :

  • >0,6 = risc mic
  • 0,6-0,8=risc mediu
  • >0,8= risc mare

Daca primiti vestea ca aveti colesterolul foarte mare, poate ca , inainte sa intrati in panica ( nejustificata ) ar fi recomandabil sa va consultati cu medicul de familie legat de aceasta proba de sange descrisa in acest articol si apoi sa decideti daca  LCHF/KETO e ceva periculos pentru voi. Intotdeauna este perfect cu o verificare dubla.

Be keto Be happy !

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d