Ce sunt proteinele ? Si de ce sunt ele asa de importante pentru noi ?
In acest articol descriu putin proteinele. Si ce inseamna aminoacizi esentiali.
În dieta keto se vorbește mult despre proteine. Câtă proteină să mănânci ca să nu fie prea mult ? Ce proteină e de calitate : animală, vegetală ? Ce sunt proteinele astea, la urma urmei ?
Obișnuiesc să spun că proteinele sunt elemente ” de aur ” pentru corpul uman. Reprezintă elemente de structură la nivelul celulelor de tot felul, inclusiv la nivel genetic ( ADN ), transporta alte substanțe dintr-un loc in alt loc în corp, au rol în metabolism, în bună funcționare a hormonilor, în creșterea și dezvoltarea organismului uman, fiind indispensabile pentru o dezvoltare armonioasa a bebelușului până la stadiul de adult .
Ce sunt proteinele?
O proteină este o moleculă complexă, mare, alcătuită din mai multi aminoacizi, diverși aminoacizi ( adică exista diverse tipuri de proteine, nu doar una singură ). De aceea corpul consumă mai multa energie decât poate furniza arderea proteinei in sine pentru a desface lanțurile de aminoacizi in molecule mai simple, care pot fi absorbite, prelucrate, transformate de corpul uman.
Se consideră că 1 g proteină eliberează 4 kcal prin arderea ei. Dar corpul consumă o cantitate mare de energie pentru diversele procese în care sunt implicate proteinele : metabolizarea lor, asamblarea în noi proteine care se crează în corp, la cerere, replicarea lor pentru a asigura replicarea celulelor din corp ( celulele noastre nu dorm niciodată ) și pentru degradarea lor.
De asta 1 calorie din proteină nu poate fi egală cu o calorie din carbohidrat. Teoria caloriilor nu ține. Pentru cei interesați de aspecte mult mai profunde ale necesităților energetice ale corpului în prelucrarea / metabolizarea / degradarea proteinelor pun la dispoziție un link. E și puțină istorie inclusa în acest articol.Istorie legata de numele de proteină.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK224633/
Privește proteina ca un zid din cărămidă. Zidul , în starea lui finală, este o proteină. Fiecare cărămidă reprezintă un aminoacid.

Există mai multe tipuri de aminoacizi.
Aici se diferențiază aminoacizii esențiali și neesențiali.
Un aminoacid esențial este un aminoacid pe care corpul uman nu îl poate produce, dar îi este esențial pentru supraviețuire. Atunci, cum facem ? Atunci mâncăm alimente care conțin acești aminoacizi esențiali.
Există 10 aminoacizi esențiali. Dacă lipsește doar unul din alimentația ta, corpul va începe să distrugă structurile ( țesutul muscular ) care conțin acel aminoacid ( pentru a avea acces la el ) , ceea ce , in final duce la pierderea de masă osoasă și musculară, alte deficite metabolice, tulburari ale hormonilor, metabolismului, adică, boli. Spre deosebire de carbohidrați și grăsimi, corpul uman nu își poate face rezerve de aminoacizi esențiali. De ce ? Interpretarea mea personală : acești aminoacizi sunt necesari pentru orice proces în corp, deci, corpul nu are la dispoziție un exces pe care să îl depună, ci folosește tot ce ii dai in maxim 48 de ore .
Pentru cei interesați, iată lista tuturor aminoacizilor :
- alanina
- arginină
- asparagină
- acid aspartic
- cisteină
- acid glutamic
- glutamină
- glicina
- histidină
- izoleucina
- leucina
- lizină
- metionină
- fenilalanină
- prolina
- serină
- treonina
- triptofan
- tirozină
- valină
Aminoacizii esențiali sunt :
- histidina
- izoleucina
- lizina
- leucina
- metionina
- fenilalanina
- treonina
- triptofanul
- valina
Care sunt proteinele alimentare?
Proteinele pot fi de origine animală sau vegetală. Deci, și plantele conțin proteine ( nu în cantități foarte mari ).
Proteinele alimentare pot fi complete sau incomplete.
O proteină alimentară completă este o sursă de proteine care conține toți cei 9 aminoacizi esențiali. Aici se detașează carnea , peștele, derivatele lactate și ouăle.
Proteinele alimentare incomplete sunt cele din plante. Deci, o dieta tip vegan nu îți va asigura aportul tuturor aminoacizilor esențiali, va trebui să îi suplimentezi într-un fel.

Când am început keto, am început doar ca să slăbesc. Nu știam ce minuni poate face acest stil de viață.
Rezultatele s-au văzut foarte repede. Nu doar scadere in greutate, ci și îmbunătățirea calității vieții, a somnului, a stării de bine. Am început să citesc, sa studiez.
Deci, la început nu ne-am uitat câtă proteină consumam pe zi. Și cu toate astea, am slăbit constant, am atins cetoza nutrițională.
Ulterior, pe măsură ce tot citeam, am început să mă tem de proteină. Datorită procesului numit gluconeogeneza, adică sinteza de glucoză din proteine și grăsimi. Am început să îmi reduc aportul de proteină. Mi-a scăzut nivelul albuminei ( o proteină foarte importantă din corp ) în sânge. Nu era ok.
Am devenit chiar un polițist keto. Am început să spun oamenilor că nu este buna prea multă proteină.
Apoi, am intrat și mai adânc în știință. De ce ? Pentru că nu mă puteam obișnui cu ideea că un macronutrient de bază, indispensabil corpului uman, la orice nivel, poate fi periculos pentru corp.
Am intrat într-un grup de carnivori. Niciodată nu am întâlnit atâția oameni fericiți, sănătoși, vindecați de diverse boli, trecuți de la vegan la carnivor, cu un simt al umorului extraordinar. Atunci mi-am zis : de ce ar începe corpul să își consume proteinele pentru a sintetiza glucoză când deja are glucoză ?
Nu pare logic, nu ? Iar corpul nostru este o mașinărie care încearcă să funcționeze cu eficiență de 100% , nu aleatoriu. Apoi, evident că sinteza de glucoză din proteine este un proces care necesita un efort energetic din partea corpului. De ce ar consuma corpul inutil energie ?
In articolul următor vă voi prezenta ce am învățat. Absolut interesant.
Aminoacizii din care se poate sintetiza glucoză :
- alanină
- arginină
- asparagină
- acid aspartic
- cisteină
- acid glutamic
- glutamină
- glicină
- histidină
- metionină
- prolina
- serină
- valină
Aminoacizii din care se poate sintetiza glucoză dar, atenție, și corpi cetonici :
- fenilalanină
- izoleucina
- treonina
- triptofan
- tirozină
Doar leucina și lizina nu sunt aminoacizi din care se poate sintetiza glucoză ( doar corpi cetonici ).
Acum stii despre ce sunt proteinele ? Ti-ai luat portia de proteina astazi?
De ce e importanta proteina pentru sanatatea ta?

De ce e importanta proteina pentru sanatatea ta?
ebooks
O luna cu keto si post dupa 50 ani
10 retete keto de biscuiti,piscoturi si fursecuri
10 retete keto de biscuiti, piscoturi si fursecuri
10 retete de torturi keto cu ciocolata
10 retete de torturi keto cu ciocolata
Be keto Be happy-incepator in keto
Be keto Be happy