De ce apare inflamatia?

De ce apare inflamatia? Poate iti lipsesc ceva vitamine si minerale?

Corpul este ca o uzină în care , dacă există tot ce trebuie, totul funcționează la parametrii maximali. Un singur deficit și ceva începe să ” scârție ” pe undeva. Și cum toate procesele fiziologice din organismul nostru sunt în strânsă interdependență, un deficit va influența mai multe funcții .

Nimic nu funcționează independent în corp. De aici și aspectele multifactoriale ale bolilor. De exemplu, lipsa de magneziu nu duce doar la crampe musculare, ci și la palpitații. De ce ? Pentru că inima este tot un mușchi . Aceeași cauză, lipsa de magneziu, 2 manifestări diferite, la nivelul a 2 tipuri de țesuturi diferite. E doar un exemplu.

Astăzi am să continui să prezint cum lipsa unor micronutrienți poate contribui la perpetuarea inflamației, precum și cum inflamația deja constituită duce la deficite în nutrienți.

Prima parte  o poți citi accesând linkul de mai jos:

Inflamatia si deficitele in minerale si vitamine

Seleniu

Am scris mai multe despre seleniu în articolul următor :

De ce e important seleniu ?

Am apelat o lunga perioadă de timp la suplimente cu seleniu. Cam vreo 6 luni.

Apoi, pentru că știam că excesul poate sa ducă la probleme, am ales să îmi fac analize legate de micronutrienți în firul de păr ( am trimis proba la un laborator din Marea Britanie ) . Așa am aflat că stau bine cu seleniu . Acum mănânc 2 alune braziliene pe zi ( când nu țin post ) și îmi iau seleniului din surse naturale, nu artificiale ).

Seleniul are rolul de a regla răspunsul inflamator, adică, deficitul de seleniu conduce la inflamația arterelor ( primul proces care stă la baza aterosclerozei).

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10699749

Inima seleniu
Seleniu e important pentru sanatatea inimii si arterelor

Alimente care conțin cantități importante de seleniu :

 • nuci braziliene
 • rinichi și ficat de animale
 • scoici
 • crab
 • ciuperci portabelo

Zincul

Ce se știe : inflamația crește cerințele în zinc ale corpului.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22852057

Cum stii ca ai deficit de zinc ?

Alimente bogate in zinc

 • scoici
 • ficat de porc sau vita
 • crabi și raci
 • țesut conjunctiv de animale ( carne tocată )
 • rib eye ( o parte specială din carnea de vită )

Coenzima Q 10 

 1. Controlează activitatea anumitor gene care modulează inflamația.
 2. Scade concentrația unor anumite substanțe cu efecte inflamatorii.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28179205

Acest micronutrient este prezent în fiecare celulă din corpul tau, mai bine zis, în mitocondrie ( furnalul de energie al celulei ). Producția de coenzimă Q10 este inhibată de către statine ( medicamente care scad colesterolul ) și beta-blocante ( folosite împotriva hipertensiunii și bolilor de inimă ). Poate de asta ce care folosesc asemenea medicamente pot dezvolta oboseală extremă.

Nu există alimente cu coenzimă Q10. Dar ,  există suplimente.

Vitamina A

 • Lipsa de zinc duce la deficit în vitamină A .
 • Deficitul de vitamina A este direct proporțional cu severitatea inflamației cronice ( cu cât deficitul este mai pronunțat, cu atât inflamația este mai severă ).

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9701158

Alimente vitamina A

Vitamina B2 ( sau riboflavina )

Ajută la diminuarea durerii induse de către inflamație. Dar, rolul cel mai important îl exercită la nivelul unui aminoacid care este asociat cu inflamația, numit homocisteină. Analiza acestui aminoacid este posibilă oriunde în lume și există , în prezent, suficiente date științifice care arată că un nivel crescut de homocisteină duce la o serie de boli cronice grave ( demență, cancer , etc ).

Cantități importante de vitamina B2 se găsesc în :

 • ficatul și rinichiul de la vițel, curcan, miel, porc
 • ciuperci
 • spirulină

Vitamina B6 ( sau piridoxina )

Dacă la analizele de sânge ai CRP mare, poate ai și lipsă de vitamina B6. CRP arată că există inflamație undeva în corp ( nu poate, însă, să precizeze localizarea inflamației ).

Ce poți mânca pentru a suplimenta natural deficitul în vitamină B6 ?

 • varză chinezească
 • spanac
 • zucchini/ dovlecel
 • ardei roșii
 • usturoi
 • varză roșie
 • conopidă
 • ardei jalapenos

După cum poți observa, în keto ai acces la multe alimente dense în micronutrienți. De aici ( și nu numai ) și ideea că keto este o dietă antiinflamatorie. Dar, efectul antiinflamator al dietei este secundar mai multor mecanisme, așa cum am descris și voi mai descrie în articolele mele.

Top 20 alimente si ierburi care scad inflamatia

Exista alimente care scad inflamatia. Si ierburi. Iar altele o provoaca. Medicul iti recomanda medicamente antiinflamatorii de tip NSAID atunci cand te plangi de diverse dureri. Aici se inscriu medicamente precum aspirina, diclofenac, ibuprofen,movalis, aulin, etc. Lista e lunga si medicamentele au diverse denumiri comerciale. Dar aceste medicamente vin cu o multime de reactii adverse…

Cum poti afla daca suferi de inflamatie

Ce analize sa fac pentru inflamatie in corp ? Adica, pentru a afla daca suferi de inflamatie. Cuvântul ” inflamație ” este cam peste tot în articolele mele. Mereu subliniez că inflamația cronică ( adică, acea inflamație care este persistentă pe perioade îndelungate de timp ) stă la baza oricărei boli, pornind de la o…

Dieta keto si inflamatia-cum am scapat de parodontoza

Dieta keto si parodontoza mea. Despre asta o sa iti povestesc azi. Eu si parodontoza De ceva ani buni mă lupt cu o parodontoză, care înseamnă inflamația gingiilor. Aceasta boala duce, in timp, la pierderea danturii. A ajutat și fumatul la asta ( la care am renunțat de circa 2 luni după ce am început…

Acum știi cam ce alimente să ai în vedere dacă te lupți cu inflamația . Si de ce apare inflamatia.

Multă sănătate !

Be keto Be happy !

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: