Dieta ketogenica si sarcina? E sigur sa tii dieta ketogenica cand esti insarcinata ?
Ca în orice altă situație legată de nutriție, sunt multe păreri legate și despre acest subiect.
Ce inseamna sarcina pentru corpul mamei?
Să începem prin a ne uita ce reprezintă sarcina pentru organismul mamei.
- Sarcina înseamnă dezvoltarea unui embrion care , jumătate, are material genetic de la mama, jumătate, de la tata. Așadar, pentru corpul mamei, jumătate din copil e un material străin, care poate declanșa o serie de răspunsuri imune ce pot duce la avort sau boli la mama – de ex. , boli autoimune de tiroida, diabet gestațional.
- Hormonal vorbind, se întâmplă o mulțime de lucruri. Aceste modificări hormonale sunt responsabile de diversele dispoziții psihice specifice gravidității : oboseala, schimbări bruște de umor, lipsa apetitului sexual, senzație de minte în ceață, etc.
- Hormonul care crește foarte mult în concentrație la începutul sarcinii este numit gonadotrofina corionica – HCG. Analiza acestui hormon este des folosită pentru a stabili certitudinea unei sarcini. Hormonul ajută la păstrarea sarcinii și stimulează hipofiza, o micuță glandă endocrină din creier, dar care controleaza toate celelalte glande din corp.
- Cum e de așteptat, în timpul sarcini cresc concentrațiile de progesteron, numit hormonul sarcinii, dar și de estrogeni. Estrogenii ajută la creșterea masei musculare a uterului, astfel încât acesta din urmă să se adapteze la creșterea fătului, la dezvoltarea de vase de sânge,la dezvoltarea glandelor mamare. Estrogenul este hormonul care crește sensibilitatea femeii gravide pentru mirosuri, gusturi, zgomote și atingere.Gravida e veselă și activă datarită estrogenului.
- Progesteronul împiedică acele contracții premature ale musculaturii uterului. Concentrațiile lui se prăbușesc în apropierea momentului nașterii, făcând posibilă nașterea. Datorită progesteronului , se încetinește tranzitul intestinal, gravida se simte obosită, nu se poate concentra, nu mai are chef de activitate sexuală.
- Către trimestrul 3 , crește și concentrația de oxitocină, hormon care care va asigura producția de lapte matern.
- Cortizolul creste și el în timpul sarcinii.
- Prostaglandinele ( un tip anume , sunt mai multe ), relaxinele, și endorfinele cresc și ele în timpul sarcinii.
- Adrenalina, hormonul de răspuns la stress, atinge și ea concentrații mai înalte.
- Producția de hormoni tiroidieni și iod crește cu aproximativ 50%. Fără hormoni tiroidieni, fătul nu se poate dezvolta intelectual .
- Hormonul de creștere, produs de către hipofiza, este extrem de important pentru dezvoltarea armonioasa a fătului.
- O gravidă poate dezvolta rezistență la insulină, diabet de graviditate, care poate fi trecător, doar în timpul gravidității, dar, indică risc pentru dezvoltarea ulterioară a unui diabet de tip 2 , și reprezintă un factor de risc pentru făt, deoarece insulina este un hormon de creștere, ceea ce poate duce la bebeluși de dimensiuni mari sau alte complicații.

Am descris doar o parte din modificări, că nu cred că vrei să intru în foarte multe amănunte. Devine plictisitor pe urmă. Toate modificările induse de sarcină sunt reversibile.
Acum e așa. Dacă te uiți pe ce scrie Maria Emmerich, o foarte cunoscută nutriționistă specializată în keto, merge perfect să faci keto în sarcină. Poți citi despre părerile ei personale aici.
Am citit și eu ce a scris ea, o parte, și sunt multe lucruri cu care nu sunt de acord, cred că e un guru care face afirmații ( unele, nu toate ) așteptându-se să fie luate ca atare, fără justificări prea multe. Dar, fiecare dintre voi poate citi și decide. Nu dezbat unele dezacorduri pe care le am eu vis-a-vis de afirmațiile ei și de ceea ce scrie ea.
Studii despre dieta ketogenica si sarcina
Eu am căutat puțină știință, studii.
Iată ce am găsit.
- Un studiu publicat în mai 2013 , cu titlul ” Efectele dietei keto în timpul sarcinii asupra embrionului de șoarece ” , concluzionează că există malformații dovedite prin studii de microscopie în dezvoltarea embrionului, așadar, a viitorului făt , bebelușului, la nivelul mugurilor embrionari ce sunt responsabili de dezvoltarea creierului, măduvei spinării, faringelui, inimii, ficatului. Deschideti linkul pentru amanunte.
- Un alt articol se referă la un studiu făcut pe femei gravide, cunoscute cu epilepsie, cărora li s-a implementat o dietă riguroasă keto , condusă de către medici, pentru a controla severitatea crizelor de epilepsie. Studiul concluzionează că , pentru tratamentul nemedicamentos al epilepsiei la mame, keto este o soluție foarte bună ( dar, asta deja știți , că keto se folosește în tratamentul epilepsiei de foarte mult timp ), dar, că se cer studii suplimentare pentru a concluziona că keto este sigur pentru sarcină, pentru dezvoltarea fătului, necunoscându-se efectele pe termen lung, după naștere. Studiul a fost publicat în februarie 2017 și se numește “ Dieta ketogenica pentru epilepsie in timpul sarcinii: o serie de cazuri “. Dă click pe titlu pentru a citi mai multe despre asta.
- Alt studiu, publicat în decembrie 2014 , numit “Dieta keto în timpul sarcinii programează structurile creierului și predispoziția spre depresie și anxietate la șoarecele adult dezvoltat sub keto în timpul sarcinii “. Studiul a demonstrat că puiul de șoarece expus la keto în timpul sarcinii, a dezvoltat probleme cu învățarea și memoria, precum și tulburări de comportament, dar și o susceptibilitate crescută pentru apariția de boli neurodegenerative. Citeste aici.
- Ultimul studiu la care voi face referire, se numește ” O dieta keto în cursul sarcinii alterează statusul metabolic al mamei, dar și creșterea și dezvoltarea structurală a creierului la fătul șoarece “. Acest studiu ajunge la concluzia că o dieta keto în cursul sarcinii duce la reducerea fertilității ulterioare a mamei și efecte asupra dezvoltării creierului descendenților. Creierul puilor a fost studiat microscopic și s- au dovedit modificări grave în structuri foarte importante ( creierul e important în totalitate, permiteți-mi să adaug ). Dă click aici pentru mai multe date științifice.
Dacă totuși doriți să încercați, vă recomand cu tărie să luați legătura cu un specialist bun în nutritie și keto, să vă informați obstetricianul și medicul de familie, să fiți îndrumate de specialiști . Nu faceți nimic de capul vostru ! Vă puneți în pericol pe voi, sarcina și viitorul copil, precum și viitorul și sănătatea lui și a voastră.
Video
Ce inseamna dieta ketogenica? Te invit la un filmulet!
Tii dieta ketogenica in sarcina? Informeaza-te bine despre riscuri. Ia decizii documentate si sfatuieste-te cu specialistii !
Bonus
