E cancerigena carnea prajita?
Da, poate fie. E bine sa stii cum sa gatesti carnea pentru a evita sau a minimaliza producerea de subtante cancerigene in timpul precesului de preparare.
Carnea este alimentul cel mai complet. Aici ma refer , in special, la compozitia in proteine esentiale.
De ce e importanta proteina pentru sanatatea ta?
Introducere
Și în noi , eu și Victor, exista o latura accentuată de carnivor. Dar ne plac și torturile 🤣.
Există , in schimb, o serie de semnale de alarmă legate de modul în care prepararea termică a cărnii poate duce sau nu la efecte negative asupra sănătății.
Astăzi mă voi concentra pe modalitățile în care puteți găti carnea , astfel încât să reduceți semnificativ riscul de cancer despre care se tot vorbește.
Nu am de gând să încep cu ce fel de carne să evitați, că să nu mâncați carne roșie, ci doar de pasăre și peste, și mai știu eu ce.
Nu ! Nu ăsta e scopul articolului meu. Mâncați ce vă place. Citiți și, daca e ceva ce vă pune pe gânduri legat de consumul unui anumit tip de carne, evitati-o atunci ! Dar, daca puteți, reduceți la zero consumul de carne procesată : salam, așa zisii crenvurști, produsele din carne afumata, tratată chimic .

Datele actuale susțin că procesul de gătire a cărnii prin prăjire, la grătar , la cuptor modifica structura chimica a oricărui tip de carne. Dacă , pe deasupra, mai gătești și carne deja afumată, chimia cărnii este profund modificată.
E cancerigena carnea prajita? Ce substante sunt periculoase ?
2 substanțe sunt considerate vinovate de efectul cancerigen al preparării termice prin modalitățile mai sus amintite :
1. Aminele heterociclice aromatice ( HAA)
Acești aminoacizi nu exista în carnea nepreparată termic.
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1541-4337.12186
Studiile existente arată o asociere strânsă între consumul de HAA și dezvoltarea tumorilor canceroase.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0963996908000355
2. Hidrocarburile policiclice aromatice ( PAH )
Se găsesc și în fumul de țigară. Precum și în produsele afumate. Se formează în timpul preparării termice a cărnii la grătar. Rezultă din arderea incompletă a lemnului, cărbunelui, gazului pe care îl folosești ca și combustibil la încins grătarul.
Aceste 2 substanțe descrise mai sus nu provoacă ele însăși cancer, ci prin intermediul modificărilor induse la nivelul enzimelor noastre.
Cum reduci formarea de produsi cancerigeni?
- Gătește la temperaturi de maxim 150 grade . Acest lucru împiedică formarea de HAA. Grilajul sau prăjitul la o temperatură atât de joasă nu o sa mai concret cărnii culoarea aceea maronie, apetisanta, dar, te va apăra de cancer.
- Redu timpul de gătire. Carnea bine preparată termic este foarte bogată în compuși toxici, care se fixează în celulele de grăsime din corp și se eliberează în permanență. Asta duce la un grad de intoxicație cronică, zilnică. Capacitatea corpului de a epura aceste toxine este depășită și, de aici până la bolile grave nu este decât un pas. De asemenea e bine sa eviți să gătești pe flacără deschisă, deoarece formarea fumului face că și tu să inhalezi PAH. Folosește hota și capacul la tigaie.
- Marinează carnea înainte de procesarea termică. Folosește condimente, ierburi aromatice, antioxidanți, ulei de măsline sau cocos, usturoi, un pic de vin . Procesul de marinare duce la protecția suprafeței cărnii în timpul expunerii acesteia la căldură.
- Gătește in slow – cooler sau în vas roman. Prefer slow-cookerul. Fără căldură în bucătărie. Fără risipă de energie sau gaz metan . Când vii acasă te așteaptă mâncarea caldă. Economie de timp. Se gătește la temperaturi joase,maxim 100 grade , totul e fraged .
Știu că nu vreți să auziți ce am scris eu mai sus. Că grătarul e tradiție , de neînlocuit.
Nu incerc să vă conving de ceva anume. Doar vă aduc la cunoștință o serie de informații și fiecare dintre voi poate decide pentru sănătatea lui.
La urma urmei, stilul de viață alimentar este pur personal și individual. Dar, e bine să se cunoască cat mai multe , cred eu.
Daca vrei sa aflii mai multe despre acest subiect dureros cu numele de cancer, te invit sa citesti si :
Bolile autoimune si dieta ta
Dieta in bolile autoimune joaca un rol extrem de important cand vine vorba de ameliorarea acestor conditii. Si, nu are nici reactii adverse, asa cum au medicamentele folosite in tratamentul clasic al acestor boli, multe la numar. Traim intr-o lume care ne ofera doar factori de stress. Si, care ne face sa sacrificam odihna, somnul…
Cum iti alegi cea mai buna ciocolata?
Cum stii sa alegi cea mai sanatoasa ciocolata ? Ce criterii sa ai in minte cand pui in cosul tau de cumparaturi o ciocolata ? Inclusiv cu gandul la sanatatea copiilor tai. Zaharul este un drog mai puternic decat cocaina Iti pun la dispozitie doar un videoclip scurt : Beneficiile consumului de ciocolata amara/neagra Vei…
Ce am facut cand am aflat ca am cancer
Cum se trateaza cancerul? Da, stiu….operatii, citostatice si iradiere. Ei, asculta povestea mea. A fost alegerea mea. Buna sau rea, nu stiu. Dar,sunt inca aici. Ca sa povestesc. Anul 2018. Grasa la maxim, ca si sotul meu. Luna ianuarie. In cautare de idei, dau peste Diet doctor. II zic lui Victor, trebuie sa incercam si…
Pingback: Cancerul de sân-care este timpul de aparitie a unui nodul în sân