Experimentul meu cu dieta carnivor

Experimentul meu cu dieta carnivor este descris in articolul de mai jos.

Da, totul a pornit de la un experiment cu dieta carnivor și efectele consumului de proteină asupra glicemiei și cetozei.

Poți citi mai multe despre experimentul meu în articolul meu de mai jos :

Glicemia proteina si cetoza
Experiment : glicemia, proteina si cetoza

Experimentul meu cu dieta carnivor – cum am gandit dieta

Există multe nuanțe și în carnivor, pornind de la un aspect foarte strict, carne de vita, apă și sare, până la carnivor ” murdar ” ( cum am găsit pe undeva scris ) cu carne, organe, pește, fructe de mare, derivate lactate bine fermentate și unt. Pe aici ne-am încadrat noi.

La ce nu am renunțat :

 • la semințele noastre , cele de toate serile, înmuiate în apă, care ne asigură un tranzit intestinal eficient de câțiva ani de când am început să trăim keto
 • la consumul de kefir ( vă prezint un video care demonstrează că lactoza din laptele pus la fermentat cu ciupercă de kefir este consumată în totalitate în procesul de obținere a mediului plus, bonus, un articol despre beneficiile maxime ale kefirului)
Afecteaza kefirul cetoza nutritionala
Experiment- dispare sau nu lactoza din kefir ?
 • la murături ( deși am consumat rar ) , datorită aportului de probiotice
 • la suplimentele cu D3/K2, ulei de pește, enzime pancreatice
 • la câte o tratație cu un cubuleț de ciocolată 90% ( deși s-au întâmplat rar, că pofta de dulce a dispărut foarte repede )
 • ierburi aromatice, ulei de măsline, lămâie
 • semințe asortate de chia și susan ( ca un condiment la unele fripturi , pe deasupra, in momentul servirii )

Ce reguli am stabilit :

 • mâncăm când ne e foame, până la saturație
 • nu ne cântărim pe durata experimentului și nici nu ne măsurăm în talie
 • nu postim mai mult de 24 de ore
 • abandonăm dacă nu ne simțim bine
 • bem cafea cu unt / ghee de câte ori vrem
 • eu am ales să folosesc derivate din lapte de capră, Victor a mâncat și, și

Ce vreau să văd ?

De vreo câteva luni, cu keto/ OMAD și post prelungit cu apă între 2-5 zile am început sa luăm în greutate. Am încercat tot felul de experimente, inclusiv carb cycling ( așa cum recomandă unii dacă keto nu mai funcționează ), dar totul a fost un eșec. Poți citi mai multe aici :

Ce este keto cycling
Experienta mea cu keto cycling

Pe lângă faptul că luam în greutate, am început să mă simt obosită, urinam foarte mult noaptea (de 3 ori, deci somnul meu nu mai era somn ). Probele de sânge = foarte bune.

Când mă decid să continuăm cu carnivor, încep să și citesc și să intru în grupuri.

Cum a fost etapa de tranzitie catre carnivor ?

Marea majoritate a celor care au trecut la carnivor vin din lumea keto/ post intermitent. Și spun că au simțit că keto nu îi mai ajută. Mulți sunt de părere că keto duce la o stare de subnutriție, pentru că limitează și restricționeaza consumul de proteine, structura de aur a corpului, macronutrientul de bază pentru organismul uman. Nu prea le dau dreptate. Consumul de proteină in keto este considerat un consum moderat și se ajustează în funcție de greutatea ideală și nivelul de activitate fizică/ sportivă.

În primele 2 săptămâni corpul meu a țipat după proteină . Dar și grăsimi. Am mâncat și la 8 dimineață, deși eram OMAD de 2 ani și credeam că  am un control absolut asupra foamei de dimineață. Asta mi-a tras un semnal de alarmă, adică foamea organică pe care am simtit-o , o perioadă, dimineața. Oare am negat conștient foamea în timpul OMAD ? Oare am dereglat, fără să vreau, secreția de grelină  și leptină ( hormonul foamei și, respectiv, sațietății ). Ceva pare că  se dereglează.

Corpul ” țipă ” după proteină cu noaptea în cap. Într-un fel sunt tot în post intermitent, doar că am inversat ritmul : mănânc în prima parte a zilei, apoi de pe la 14-15 nu îmi mai este foame până a doua zi. Ar fi mai bine să sar peste masa de dimineață, dar sunt in etapa când ascult orice semnal care vine de la corp. Știu că are nevoie să își vindece câte ceva și să se rebalanseze metabolic, hormonal. Aștept cuminte să văd când mă va anunța că nu mai are nevoie să mănânce la ora 8.00.

Experimentul meu cu dieta carnivor -evolutie

După vreo 10 zile nu mai simt nici o foame dimineață . Intru iar în etapa de post intermitent 16/8. Dar, mereu îmi e poftă să beau cafea cu multă grăsime. Beau după ora 12, țin postul cu cafea neagra până atunci. Nu mai pun MCT in cafea. Cum traduc pofta de unt ? Cred că e o modalitate a corpului de a compensa consumul de proteină. Nu mă ghidez după vreo macroză acum , fac totul instinctual. Am un consum mare de derivate lactate din lapte de capră  foarte grase. Mai mănânc și din lapte de vacă,  nu așa de frecvent ca Victor. Mă simt relativ ok, dar nu prea am inițiativă, ceea ce nu mă caracterizează. Nu îmi vine să scriu articole sau să filmez. Sunt așa, lasă-ma să te las 🤣.

După vreo 12 zile, pantalonii încep să se simtă mai largi.Nu mă cântăresc, nu mă măsor în talie. E posibil doar să nu mai fiu așa balonată ca atunci când consumam carbi. O să vedem la sfârșit.

Testez cetoza din sânge extrem de rar și aleatoriu, fără să mă gândesc la vreo relație cu orarul meselor sau altceva. Testez așa, când îmi vine.

Am avut cetoze de 0,3/ 0,6 .

Exact în a 14-a zi se întâmplă că am o zi proastă. Mă cântăresc de dimineață ( în ciuda regulilor ) și văd că deja am 2 kg in plus. Pot fi mușchi, zic carnivorii. Nu prea cred. Nu pot să îmi analizez masa de grăsime și oase și mușchi.   Sunt extraordinar de obosită, iritată, nu am chef de nimic, nu am nici un tel și scop în viață 🤣🤣🤣. Cetoza e prăbușită ( 0,1 ). In mod repetat glicemiile îmi sunt cam mari  (5,2-5,6 ). Asta îmi demonstrează că bubui de cortizol , adică, stress. Am dormit foarte bine, dar , încă de dimineață, nu am fost eu. Mă enervează suplimentar că se întâmplă așa, pentru că sunt obișnuită să fiu activa, pozitivă, energica, concentrată, să fac mereu ceva. Dar acum nu găsesc nici o explicație de ce mă simt așa mizerabil. Și mă ucide cat de obosită sunt, deși nu am o zi obositoare la servici.

Cei din carnivor spun că toate simptomele de mai sus sunt normale, că fac parte din perioada de adaptare, care, by the way, poate dura intre 3-6 luni. Ceeeee ?!  Adică să mă simt așa mizerabil 3 luni ??? Nu prea cred.

Mănânc la ora 9.00 și 12.00. E și mai rău. Nu, nu îmi e pofta de dulce sau carbi, absolut deloc. Am luat și eu în calcul că poate îmi lipsesc carbii.

Reevaluez regulile jocului carnivor :

 • consum mare de grăsimi- am băut câteva cafele bune cu unt din belșug
 • hidratare-am băut până la ora 12.00 peste 1 litru ( aveam și sare de Himalaya în apă)
 • aport adecvat de electroliți ( zic eu că am avut ); de multe ori s-a întâmplat să fiu lovită de câte o stare de asta și în keto. Atunci, mâncam sare. Și îmi trecea. Fac asta și acum. In plus , stau  eu și mă gândesc că poate o lingură de MCT o să mă stimuleze. Iau și MCT.

Cam după 30-40 minute după sare și MCT sunt alt om. Mă simt mai bine, dar tot obosită. Îmi trec, însă, nervii.  Că m-a ajutat MCT , sau sarea, sau amândouă….nu știu. Încep sa devin sceptică în ceea ce privește dieta carnivor. Nu cred că mi se potrivește. Prima oară când am incercat carnivor am rezistat doar 3 zile. Am abandonat datorită oboselii, unei stări de tristețe .

Victor vine să mă ia de la servici. Stăm și bem o cafea împreună. Vine cu jumări și niște ciocolată ( a zis că așa s-a gândit el , să îmi aducă niște ciocolată….interesant, nu ? ).

Ii povestesc cum m-am simțit. Îmi spune că și el a fost obosit azi ( Victor nu este genul care să se plângă ). Ii spun că m-am cântărit și că am luat 2 kg. Îmi spune că și el s-a cântărit, și că și el e în plus cu 2. Ne uitam unul la altul. De multe ori luam decizii înțelegându-ne din priviri.

Disecam un pic situația, dacă ne e pofta de carbi. Nu , nici mie, nici lui. Rupem o ciocolată și o mâncăm. Nu ne vom simți mai bine mai târziu. Chiar și după o mână de nuci pe care am mancat-o acasă. Deci, nu lipsa carbohidraților este cauza oboselii noastre. Ci că organismul nostru e extrem de stresat de stilul asta de viață, că face eforturi mari să se adapteze.

Deci….nu este pentru noi carnivorul. Trecem înapoi la keto cu post intermitent.

Am stat și m-am gândit la ce mi-au spus carnivorii de pe un grup : că iau in greutate pentru că keto m-a făcut subnutrită. Mecanismele nu le pot înțelege, și nici ei nu mi le pot explica prea bine, pentru că și ei au preluat această idee de la  niște ” guru ” carnivori.

Dar sunt obișnuită să filtrez informațiile și să încerc să gândesc cu capul meu.

Dietă mai săracă în factori nutritivi așa cum este actuala dietă vestică nu există. Practic, suntem niste grași subnutriți.

Din dieta vestică am trecut la keto, direct. Și nu m-am simțit deloc mizerabil așa cum m-am simțit cu carnivor. Și am dat jos in greutate și talie in fiecare săptămână timp de 1 an. Deși, eram subnutrită, daca ar fi sa ma iau dupa carnivori. Apoi, zic carnivorii că sunt obosită că mă adaptez. Păi și în keto a trebuit să mă adaptez. Am scăpat repede și ușor de keto flu  , iar nivelul meu de energie fizică, psihică, toate au atins un apogeu care m-a luat și pe mine prin surprindere. La modul pozitiv.

De ce as ține o dieta care mă stresează ( drept dovadă glicemiile mari din cursul zilei ), care mi-a prăbușit cetoza, care mă face să iau in greutate și îmi cere răbdare 3-6 luni ?

Apoi am fost negativ șocată de foamea mea dis de dimineață. Ce a făcut proteina ??? Ce dezechilibru hormonal a creat ???

Nu sunt anticarnivor, nici antivegan. Nu critic nici o dietă, decât pe cea plină de carbi și grăsimi. Dar carnivor nu este pentru mine și Victor.

Nici keto nu este pentru toată lumea. De asta obișnuiesc să le spun tuturor care îmi cer opinia că trebuie să citești, să încerci, să decizi dacă un stil de viață alimentar este pentru tine sau nu. Dacă o dieta te face să te simți stresat, obosit, nefericit…..poate că ar trebui să urmezi alt drum.

Ce va urma ? Torturi cu frisca si ciocolata, si fructe de padure 🤣🤣🤣🤣 zice Victor.

2 thoughts on “Experimentul meu cu dieta carnivor”

 1. Pingback: M-am îngrășat cu dieta keto - de ce, ce să fac, cum să actionez

 2. Pingback: Dieta keto/ LCHF Si guta - subiect de dezbatere pentru cei antiketo

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d