Ce este beta glucanul - imunitatea si beta glucanul

Imunitatea ta si beta glucanul

Ce este beta glucanul ? Cu ce te poate ajuta ? In ce alimente il gasesti ?

Ce este beta glucanul?

Beta glucanii reprezintă o familie de fibre solubile prezente în cereale, drojdie, anumite ciuperci  ( maitake , reishi și shiitake ), dar și în suplimente. Aceste fibre sunt polizaharide, iar beneficiile lor pentru sănătate sunt multiple. Acestea includ  reglarea glicemiei, efecte împotriva alergiilor, împotriva cancerului , stimularea sistemului imun, scăderea inflamației din corp. Beta glucanii beneficiază de multe studii, inclusiv pe oameni.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5618555/

Shiitake

Beta glucanul si bolile

În medicina alternativă se folosește beta glucanul pentru efectele benefice în diverse afecțiuni:

  • alergii
  • artrita reumatoidă
  • astm
  • boala Crohn
  • sindromul de oboseală cronică
  • fibromyalgia
  • colita ulcerativă

Sunt studii care au demonstrat efectele pozitive ale beta glucanulul în cancer ( nu fac subiectul acestei prezentări, poate în viitor ). Acum vreau doar să mă refer la efectele benefice asupra sistemului imun, pentru că e pandemie și avem nevoie de un sistem imun sănătos și rapid responsiv când avem contact cu vreo infecție.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17895634

În studiul de mai sus  se concluzionează că beta glucanii stimulează macrofagele ( primii soldați trimiși de corp să îl apere de infecții ) și așa numitele celule natural killer , care, așa cum le spune și numele, sunt create pentru a ” ucide ” bacteriile , virusurile, fungii,  și ciupercile care pătrund în corpul nostru.

Beta glucanii din compoziția ciupercilor pleurotus și shiitake  cresc rezistența intestinului la inflamație ( se știe că aproximativ 80 % din răspunsul nostru imun își are originea într-un intestin sănătos ) și inhibă dezvoltarea rănilor, ulcerelor, în mucoasa intestinală.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19906249

Ciuperci beta glucan
Pleurotus

Beta glucanii din ciupercile maitake cresc secreția de insulină cu până la 25 % ( de aici temerea de hipoglicemii la cei care își tratează diabetul cu insulină ) , tratează infecțiile cu Candida . Efectul este potențat de administrarea simultană de vitamina C ( dovezile le găsiți tot în studiul de mai sus ).

Suplimente cu beta glucan

Pe piața suplimentelor, există o mulțime de produse alternative cu beta glucan.

Cele mai indicate sunt cele care conțin așa numitul beta 1,3/1,6  glucan. Există o mulțime de interacțiuni cu medicamentele, deci, nu lua beta glucan fără să te sfătuiești cu medicul tău, fără să te informezi, mai ales dacă folosești medicamente de genul azathioprine, Prednisone, ciclosporină, etc. Lista e lungă.

Care este doza recomandată ? Ei, asta e bine de verificat pe ambalajul produsului pe care îl cumperi. Unele suplimente sunt de 50 mg, altele de 500, altele sunt extracte sau tincturi.

Noi luăm și suplimente, avem și extracte și mai și găsim ciupercile shiiratake pe la magazin, pe care le folosim în meniurile noastre.

Imunitatea poate fi ajutata si de zinc. Citeste despre asta in articolul meu :

Este important zincul - suplimente pentru imunitate
Zincul si imunitatea ta

Sănătate și imunitate de fier !

Comentariile sunt apreciate

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top
%d bloggers like this: